Dodaj do ulubionych

przewodnik warszawski

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 21:53
czy ktoś z was pracuje jako przewodnik warszawski? jak to wyglada? jak czesto
oprowadza sie wycieczki? czy turyści to przede wszystkim młodzież szkolna i
turyści zagraniczni? jak kształtuja sie zarobki?dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: guide Re: przewodnik warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 09:14
      Trochę znajdziesz na forum zabytków

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=20106280
      a trochę tu:

przewodnicypowarszawie.w.interia.pl/
      • Gość: Navojka Re: przewodnik warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:59
        A to ciekawe. A czy ktoś się orientuje ile można zarobić pracując jako
        przewodnik, np w sezonie?? Bo nigdzie to nie zostało okreslone, tyle tylko że
        niewiele i wyżyć się nie da, co to jest "niewiele"? Można to potraktować jako
        pracę dodatkową. Ja jestem akurat historykiem sztuki :)) I ważna sprawa - czy
        jest wymagana znajomość języka obcego?? Wydaje mi się, że 1200 za
        wielomiesięczny kurs to faktycznie niedużo. Zastanawiam się nad tym.
        • Gość: guide Re: przewodnik warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 15:53
          Gość portalu: Navojka napisał(a):

> A to ciekawe. A czy ktoś się orientuje ile można zarobić pracując jako
          > przewodnik, np w sezonie?? Bo nigdzie to nie zostało okreslone, tyle tylko że
          > niewiele i wyżyć się nie da, co to jest "niewiele"? Można to potraktować jako
          > pracę dodatkową. Ja jestem akurat historykiem sztuki :)) I ważna sprawa - czy
          > jest wymagana znajomość języka obcego?? Wydaje mi się, że 1200 za
          > wielomiesięczny kurs to faktycznie niedużo. Zastanawiam się nad tym.

Sęk w tym, że pracujesz praktycznie od maja do września, bo to jest sezon w
          Warszawie. A więc jeśli to podstawowe źródło utrzymania, to musisz przez te 5 -
          6 miesięcy zarobić na życie na 12 miesięcy!

Jako praca dodatkowa, np. w weekendy - godne polecenia. Kilkaset dodatkowych
          złotych to wg mnie nie do pogardzenia. Z tym, że biura nie chcą już zatrudniać
          na umowy zlecenia, więc dochodzi założenie DG, rachunki, ZUS-y, podatki itp.
          Jeśli więc zrobisz tylko 1 - 2 grupy w miesiącu, to (moim zdaniem) nie warto, bo
          nie zarobisz, lub ledwo zarobisz na ZUS (ten zdrowotny, czyli ca. 160 zł) i podatki.

Język obcy nie jest warunkiem niezbędnym, można przeciez pracować wyłącznie z
          grupami polskimi, ale za pracę w obcym języku zarabia się więcej, zwłaszcza w
          językach mniej popularnych, skandynawskich, japońskim, chińskim itp., więc -
          niby nie, ale tak :)
          • Gość: Navojka Re: przewodnik warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 22:08
            Dzięki :) Wszystko ok tylko nie podoba mi się ta działalność gospodarcza,
            włąsnie się jednej pozbyłam i nie zamierzam więcej zakładac. A czy na umowę o
            dzieło nie zatrudnią?? Jeśli mam inna pracę na umowę z ubezpieczeniem to po co
            mi działalność.
            • Gość: guide Re: przewodnik warszawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:48
              Gość portalu: Navojka napisał(a):

> tylko nie podoba mi się ta działalność gospodarcza,
              > włąsnie się jednej pozbyłam i nie zamierzam więcej zakładac. A czy na umowę o
              > dzieło nie zatrudnią?? Jeśli mam inna pracę na umowę z ubezpieczeniem to po co
              > mi działalność.

Możesz załozyć DG tylko na parę miesięcy, np. właśnie od maja do września.
              Zresztą pan prezydent IV RP in spe obiecuje, że firme będzie można założyc w 3
              dni, więc na przyszły sezon jak znalazł :))
              Zdecydowana większość biur po prostu chce uniknąć biurokracji zusowo-podatkowej.
              Zamawiają usługę, dostają rachunek i reszta ich nie obchodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka