Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szybki rower do dojazdów do pracy.....

21.05.07, 23:05
    Kombinuję nad zakupem (albo złożeniem) roweru, cobym nim do pracy mógł
    dojeżdżać. Rodzina zabrała mi mojego starego poczciwego Spricka, a na moim
    ukochanym GT Avalanche nie będę przecież jeździł - jeszcze mi go ukradną i co
    będzie?
    Przejrzałem oferty najpopularniejszych wytwórców, i jakoś nic ciekawego nie
    widzę. A wymogi mam takie:
    - cena do 1000 zł;
    - lekka rama (aluminium);
    - cienkie opony, żadne tam ciężkie balonowce..;
    - przerzutka w piaście, nawet 3 biegi. Albo singlespeed w ostateczności..
    Ogólnie: szybki, tani, prosty. Żadnych bajerów, dynam w piaście, nawigacji
    satelitarnej, czy odtwarzacza DVD nie potrzebuję. Potrzebuję szybko i bez
    problemu dojechac do roboty!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: Szybki rower do dojazdów do pracy..... IP: *.icpnet.pl 22.05.07, 01:10
        Osobiście poleciłbym szosówkę z drugiej ręki
        - jeśli możesz się przebrać to wystarczy zamontować błotniki i masz super rowerek.

Są też szosówki z prostą kierą - wyjątkowo wygodne pojazdy lubiane przez kurierów.

W tej cenie nowe rowery to nic ciekawego, a z drugiej ręki można trafić perłę
        (która nie będzie nadmiernie kusić złodzieja).

Poszukaj na allegro, coś wypatrzysz.
        • robertrobert1 Re: Szybki rower do dojazdów do pracy..... 22.05.07, 06:42
          Mozna tez do szosowki zalozyc opony trekingowe co poprawia znacznie komfort
          jazdy nie zwiekszajac zbytnio masy, baranka szosowego obcinasz i odracasz przez
          co masz "bycze rogi" a wyjmujac kasete i zakladajac piaste z przezutka
          wewnetrzna zmniejszasz ilosc "bajerow" na kierownicy. Tak szosowka bardzo
          upodabnia sie do mieszczucha i staje sie nizbyt atrakcyjna dla zlodzieja.
          • dr.krisk Coś tak właśnie kombinuję.... 22.05.07, 07:04
            Z "gotowców" to Kross Deceiver mniej więcej (poza ceną!!!) mi odpowiada.
            www.kross.pl/index.php?Page=430&grupa=7&kod=76
            Myślałem także o przeróbce starego rowery górskiego: cienkie oponki
            jednocalowe, wyrzucone przerzutki zewnętrzne + przerzutka w piaście. Coś
            takiego widziałem kiedyś ma ulicy: wyglądało dobrze. Tzn. wygląd miało kiepski -
            i o to chodzi :)

Chyba jednak będę musiał sam podłubać.
            • pizmak21 Re: Coś tak właśnie kombinuję.... 22.05.07, 09:29
              Te wszystkie propozycje to bardzo szybkie rowery - przeróbka starego górala czy
              szosówek. W mieście całkiem sprawne są też różnego rodzaju holendry - na pewno
              są wygodniejsze. Zależy na czym bardziej Ci zależy i jak daleko masz do pracy.

Poza szybkością ważne też jest to, aby rower był w miarę brzydki i
              bezobsługowy. Dlatego kombinowanie z wielobiegową piastą to moim zdaniem dobry
              pomysł.

---------------------------
              www.toptrening.pl - Trenuj - Startuj - Wygrywaj!
              • dr.krisk Re: Coś tak właśnie kombinuję.... 22.05.07, 11:22
                pizmak21 napisał:

> W mieście całkiem sprawne są też różnego rodzaju holendry - na pewno
                > są wygodniejsze.
                Hmmm - no tak, ale ja jakoś nie przepadam za holendrami. Jest jeszcze kwestia
                wagi: w płaskiej Holandii to może nie ma takiego znaczenia, ale ja mieszkam
                trochę pagórkowato :(
                No i lubię szybko sobie jeździć.

Co do piasty wielobiegowej - nigdy nie używałem, ale sądzę że to dla roweru
                miejskiego optymalny wybór. Schowana, nic nie sterczy, można założyć osłonę
                łańcucha. Ale przy adaptacji do zwykłej ramy górala trzeba założyc napinacz
                łańcucha, albo przerobić hak na poziomy.

Zależy na czym bardziej Ci zależy i jak daleko masz do pracy.
                >
                > Poza szybkością ważne też jest to, aby rower był w miarę brzydki i
                > bezobsługowy. Dlatego kombinowanie z wielobiegową piastą to moim zdaniem
                dobry
                > pomysł.
                >
                > ---------------------------
                > www.toptrening.pl - Trenuj - Startuj - Wygrywaj!
      • Gość: ssj44 Re: Szybki rower do dojazdów do pracy..... IP: 80.51.198.* 22.05.07, 09:43
        Ja kupiłem arkusa za 630 zł z aluminoowa rama uzywam go właśnie do jeżdzenia do
        pracy i sprawdza sie bardzo dobrze.
      • dwunastnica Re: Szybki rower do dojazdów do pracy..... 22.05.07, 20:32
        Tę przerzutkę w piaście to najpierw dobrze przetestuj i wypróbuj. Zamiast
        szybkiego roweru możesz przez nią mieć powolnego ślimaka. Ja mam rower z
        7-stopniową przerzutką w piaście (Nexus) i ślimak jest niesamowity, dodatkowo
        jak cały czas nie pedałuję to ciągle mi przeskakuje ta przerzutka. Do dystansu 5
        kilometrów można wytrzymać ale jak się jedzie dłużej to jest to strasznie irytujące.
        • dr.krisk Dzięki. 22.05.07, 22:31
          Ja właśnie o tym Nexusie myślałem, ale raczej w wersji 3 biegowej. Dzięki za
          przypomnienie - rzeczywiście przerzutki w piaście mają mniejszy zakres
          przełożeń niż zewnętrzne. Trzeba będzie pogmerać w dokumentacji....
          • Gość: Jacu Re: Dzięki. IP: *.icpnet.pl 23.05.07, 13:07
            Inter-3 ma zakres 186% (0.73/1.0/1.36)

z typową tylną zębatką 20T udaje kasete 27/20/15

dla inter-7 zakres 244% (0.63/0.74/0.84/0.99/1.15/1.34/1.55)
            co prawie daje typową kasetę (32T/13T)

Innymi słowy nie ma rewelacji...

Rohloff daje zakres 526%, ale ta cena...
        • dominikjandomin Re: Szybki rower do dojazdów do pracy..... 23.05.07, 14:34
          dwunastnica napisał:

> Tę przerzutkę w piaście to najpierw dobrze przetestuj i wypróbuj. Zamiast
          > szybkiego roweru możesz przez nią mieć powolnego ślimaka. Ja mam rower z
          > 7-stopniową przerzutką w piaście (Nexus) i ślimak jest niesamowity,

Inter-8 na 5 biegu ma przekład 1:1. A czy masz ślimaka, to zalezy od ciebie i
          tylko od ciebie. Do wymiany są jeszcze: przednia i tylna zębatka. Daj wiekszą z
          przodu, mniejsza z tyłu i rowerek przyśpieszy.
        • skuter70 Re: Szybki rower do dojazdów do pracy..... 23.05.07, 14:37
          > Zamiast
          > szybkiego roweru możesz przez nią mieć powolnego ślimaka.

to raczej od ciebie zalezy a nie od przerzutki:)

> dodatkowo
          > jak cały czas nie pedałuję to ciągle mi przeskakuje ta przerzutka.

czyli jest popsuta, ale trudno na podstawie popsutej piasty wyrokowac o sensie
          stosowania takiego wynalazku:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka