14.03.06, 16:26
witam,

czy zaczyna ktos z Wawy prace w tym roku w jakims IB w City?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: drab Re: IB w City IP: 158.180.64.* 15.03.06, 10:57
      chyba sie trzeba pytac na forum londynskiem...
    • Gość: Kriz Re: IB w City IP: 205.228.73.* 16.03.06, 14:12
      Ja zaczalem w zeszlym. Nie jestem jednak z Warszawy tylko z Poznania.
      • lw82 Re: IB w City 16.03.06, 15:36
        mozesz jakis namiar mailowy do siebie dac? dzieki z gory
        • Gość: Kriz Re: IB w City IP: 205.228.74.* 17.03.06, 19:48
          Nie mam tu dostepu do prywatnego maila, wiec w razie pytan pisz na forum.
          • Gość: goscportalu Re: IB w City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 00:17
            Ja mam pytanie - jaki bank? Sa tam inni Polacy? Jak im sie wiedzie?

• lw82 Re: IB w City 18.03.06, 12:29
              Ja zaczynam od lipca w Merrill Lynch'u, wiec byloby fajnie poznac paru Polakow
              ktorzy pracuja w IB. Pozdrawiam
              • Gość: Kriz Re: IB w City IP: 205.228.73.* 20.03.06, 16:57
                ML bardzo dobry bank, tylko slyszalem ze kultura agresywna. Bedziesz w IBD?

Polakow, wbrew pozorom , jest calkiem duzo w Ibankingu. Na samym CWharf bedzie
                z 40 osob (duza czesc w IT). Poza tym pewnie nastepne kilkadziesiat w city.

Pozdrwiam
            • Gość: Kriz Re: IB w City IP: 205.228.73.* 20.03.06, 16:55
              Jeden z 2 na czele league tables:) Mala podpowiedz - miesci sie na CWharf.

W banku jest jeszcze kilkunastu Polakow, ok polowy we front office. Zyje im sie
              raczej dobrze! Czasem tylko duzo pracy.

Bedziesz pracowal w IBD?

Pozdrowienia
              • lw82 Re: IB w City 20.03.06, 19:10
                Hej

Tak IBD, dokladnie DCM na CEEMEA, takze mam nadzieje ze bedzie milo, choc pewnie
                wiesz jakie sa godziny pracy w IBD :)

Pozdrawiam
              • lw82 Re: IB w City 20.03.06, 19:14
                a ten watek z CWarf to chyba nie do mnie? Bo ML ma siedzibe w City, a nie na
                CWarf :)

Pozdrawiam
                • vipmax Re: IB w City 21.03.06, 08:26
                  ja pracuje w City w J.P Morgan Chase.
                  Ale nie zadaje sie z polaczkami.
                  • lw82 Re: IB w City 21.03.06, 18:01
                    nie prosilem burakow z poczuciem wyzszej wartosci o odpowiedz, wiec chyba,
                    polaczku, nic tu po tobie...
              • Gość: goscportalu Re: IB w City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:27
                Czyli Morgan Stanley - gratulacje.

Ja jestem skromny Polaczek pracujacy w Polsce, choc pracowalem wczesniej za
                granica w branzy. Ciekawi mnie ogolnie jak sobie radza Polacy, czy dobrze sie
                integruja z obca kultura, czy wystepuja raczej w charakterze taniej sily
                roboczej. Ponadto ciekawi mnie tez ilu z nich planuje wrocic do kraju po
                odbebnieniu swojego.

pozdrawiam
              • Gość: goscportalu Re: IB w City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:31
                Jeszcze uprzedzajac ewentualne komentarze a propos "taniej sily roboczej" -
                mowilem metaforycznie. Wiadomo ze ta sila z definicji nie jest tania.

Ciekawi mnie jeszcze jedno - na ile Polacy pracujacy w Londynie znajduja sie w
                pracy z klientem, w roli typowego alpha male. I czy to nie jest tak ze wiekszosc
                po odbebnieniu associate wraca do kraju. Nie pytam z zawisci, po prostu wiem jak
                to wyglada w praktyce.
                • Gość: Kriz Re: IB w City IP: 205.228.73.* 28.03.06, 15:14
                  Postaram sie tu odpowiedziec na kilk poprzednich postow:

Lw - To widze ze bedziemy dla siebie do pewnego stopnia konkurencja:) Ja
                  pracuje w EM GCM - u nas DCM jest polaczony z ECM; chociaz osobiscie zajmuje
                  sie w 80% equities

Watek z CWharf - dotyczyl mojego banku, MS - jak dobrze odgadl goscportalu

Goscportalu - Do tej pory odnisolem bardzo pozytywne wrazenia dotyczace Polakow
                  tu pracujacych. Na poczatku bylem przekonany, ze naprawde niewielu
                  ma "wykwalifikowana" prace. Jednak okazalo sie, ze na samym Canary Wharf
                  pracuje z 50-60 Polakow, glownie w bankach. Co prawda duza czesc z tej liczby w
                  mddle lub back office (np IT).

Nie spotkalem do tej pory nikogo na wyzszszych stanowiskach, chociaz slyszalem
                  ze ktorys poprzedni Chairman MSa na Europe byl Polakiem. Teraz podobno pracuje
                  gdzies wysoko w Citigroup. Ale musze to zweryfikowac.

Wydaj mi sie, ze duza czesc (moze polowa) moich znajomych bedzie myslala o
                  zmianie pracy po jakims czasie (np 4-6 latach). Wydaje mi sie jednak, ze jest
                  to po prostu charakterystyczne dla calej branzy, w ktorej niewielu ludzi
                  zostaje bardzo dlugo. Czy wiekszosc wroci potem do kraju - pewnie w pewnym
                  momencie tak, ale nie dlatego ze tutaj nie daja sobie rady.

Mi moja praca bardzo sie podoba, jest to to co zawsze chcialem robic. W Polsce
                  niestety nie bylo do tego warunkow - IB praktycznie nie istnieje. Jednak pewnie
                  w ktoryms momemncie tez bede rozwazal powrot do kraju. Ktos w koncu musi tam
                  cos dobrego zrobic:) Ale raczej stanie sie to za 5-10 lat, kiedy (hopefuly)
                  bede troche wyzej niz associate.

Podsumowujac - wydaje mi sie ze Polish comunity w IB i innych baranzach
                  finansowych rosnie i nie rozni sie od innych narodowosci. Tak wiec za
                  pare/nascie lat powinnismy miec wysyp polskich MDs.

Pozdrawiam,

Kriz
                  • Gość: dix Re: IB w City IP: 195.217.52.* 29.03.06, 11:21
                    > Tak wiec za
                    > pare/nascie lat powinnismy miec wysyp polskich MDs.

Oby jednak za pare, nie za parenascie ;-)

Pozdrawiam optymistycznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka