Dodaj do ulubionych

praca i płaca kosmetyczki

30.07.07, 23:09
Hej. Może ktoś z Was orientuje się ile można zarobić pracując w zawodzie
kosmetyczki? Praca w tym zawodzie jest (w gazetach mnóstwo ogłoszeń typu
„salon kosmetyczny zatrudni”). Interesuje mnie na jednak gaża.
Obserwuj wątek
    • swinki-trzy Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:10
      Trudno powiedzieć. Zarobki są naprawdę różne – od kilkuset złotych do kilku
      tysięcy.
      • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:12
        O.K.

A przeciętnie? W Warszawie?
        • swinki-trzy Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:13
          Jak wyżej. Wszystko zależy od tego jakie masz doświadczenie czym dokładnie się
          zajmujesz w jakim salonie pracujesz czy salon ma wielu klientów. Wydaje mi się
          że im bardziej ekskluzywny salon i bogatsza klientela tym większe zarobki;)
        • ognik8 Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:16
          Moja znajoma od kilku miesięcy pracuje w jakimś salonie na Pradze. W sumie nie
          narzeka, ale problem jest taki, że ma jakąś śmiesznie małą podstawę + procent od
          klienta (+ napiwki, czasami się zdarzają, ale to już zupełnie inna sprawa). Tak
          więc są miesiące, kiedy wyciąga ok. 2 tys (może nawet więcej) i takie, kiedy ma
          np. tylko 1000 zeta. Największy ruch jest oczywiście w sezonie przedświątecznym,
          ale w tym zawodzie zawsze można sobie dorobić na boku (prywatne wizyty są
          podobno bardzo popularne i dość opłacalne). Najbardziej opłacalne jest
          oczywiście otwarcie własnego salonu (tylko, że na to potrzeba sporo kasy).
          • swinki-trzy Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:17
            Żeby otworzyć własny salon potrzebne jest chyba wyższe wykształcenie…
            • ognik8 Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:18
              Nieeeee, no co Ty?? Żeby otworzyć salon nie trzeba mieć wyższego
              wykształcenia:))) Salon kosmetyczny może prowadzić nawet osoba niezwiązana z tą
              branżą. Musi tylko zatrudnić do pracy fachowców:)
              • swinki-trzy Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:20
                Nie wydaje mi się. Słyszałam, że żeby otworzyć salon trzeba mieć wykształcenie
                wyższe i zdać jakieś egzaminy.
                • ognik8 Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:21
                  Otworzenie własnego salonu to otwarcie własnej działalności gospodarczej.
                  Działalność gospodarczą może założyć dosłownie każdy, bez względu na
                  wykształcenie. Oczywiście salony kosmetyczne otwierają najczęściej zawodowe
                  kosmetyczki, czyli dziewczyny z wykształceniem (niekoniecznie wyższym) i
                  doświadczeniem w tej robocie:))
                  • swinki-trzy Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:22
                    A co z egzaminami?
                    • ognik8 Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:24
                      A co ma być?? Do otwarcia salonu egzaminy nie są potrzebne. Co innego otwarcie
                      salonu (założenie działalności gospodarczej) a co innego praca w takim salonie.
                      Właścicielem salonu może być każdy, ale jak napisałam wcześniej w takim salonie
                      muszą pracować (wykonywać zabiegi) fachowcy, czyli ludzie po szkole kosmetycznej:)
                      • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:25
                        Hej, hej, spokojnie... Ja salonu na razie nie otwieram;) ognik, powiedz mi czy
                        ta Twoja znajoma skończyła kurs czy studium. Bo właśnie się zastanawiam co jest
                        lepsze?
                        • swinki-trzy Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:27
                          Wydaje mi się że na kursie poznaje się tylko podstawy tak więc studium lepsze...
                        • ognik8 Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:29
                          Moja znajoma skończyła studium i Tobie też polecam studium na początek.
                          Najlepiej jakieś dzienne, wtedy będziesz mieć dużo zajęć praktycznych (nie wiem
                          jak to jest na zaocznym). Poza tym po dwuletnim studium będziesz mieć tytuł
                          technika:) Kursy owszem, ale w czasie późniejszym i jakieś specjalistyczne
                          (wizaż, stylizacja paznokci, masaż itp.). Później możesz też chodzić na jakieś
                          szkolenia organizowane przez różne firmy kosmetyczne. Wbrew pozorom, żeby być
                          dobrym w tym zawodzie trzeba się cały czas doszkalać (rynek szybko się zmienia,
                          wchodzą różnego rodzaju nowinki a dobra kosmetyczka musi być na bieżąco).
                          • swinki-trzy Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:31
                            A może idź na kosmetologię (studia)??
                            • ognik8 Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:32
                              :))) Kosmetologii trochę bliżej do farmacji, ale i tak to super kierunek (tylko
                              studia są dość drogie). Poza tym na studiach jest bardzo dużo teorii i niestety
                              mało praktyki:) Jeśli chce się zdobyć doświadczenie i szybko rozpocząć pracę to
                              studium jest najlepszym wyborem. Później można myśleć o wyższym wykształceniu:)
                              • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:33
                                Ok., a Warszawie coś polecacie? Jakie studium skończyła Twoja znajoma?
                                • ognik8 Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:37
                                  Pojęcia nie ma gdzie Ona dokładnie chodziła:))) Poszukaj sobie w google. Takich
                                  szkól w Warszawie jest kilka:)))
                                • Gość: mamutatumam Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.aster.pl 30.07.07, 23:40
                                  Jeśli chodzi o Wwę dobre studium kosmetyczne znajdziesz w apedukacji
                                  • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 30.07.07, 23:45
                                    Co to? Szkoła kosmetyczna?
                                    • Gość: mamutatumam Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.aster.pl 30.07.07, 23:47
                                      Nie kosmetyczna, ale z niezłym zapleczem (własna pracownia kosmetyczna) i kadrą
                                      (jeśli się zdecydujesz na tą szkołę to uważnie słuchaj pani Dylewskiej-
                                      Grzelakowskiej – babka ma ogromne doświadczenie zawodowe i można się od niej
                                      naprawdę dużo nauczyć jeśli o kosmetykę chodzi).
                                      • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 31.07.07, 16:15
                                        a jakies namiary?
                                        • Gość: mamut Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.aster.pl 31.07.07, 16:28
                                          Google się kłania (do tej poru już 3 razy byś znalazła:P)Ale... mam dobry humor
                                          więc proszę, konkretnie do kosmetyki: www.apedukacja.pl/index.php?
                                          ids=182 :))) Sama szkoła znajduje się w Centrum, na Żurawiej.
                                          • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 31.07.07, 16:32
                                            ?? ale to szkola prywatna :(
                                            • Gość: mamut_na_wymarciu Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.aster.pl 31.07.07, 16:35
                                              Nom prywatna, ale ma uprawnienia szkoły publicznej (poczytaj ten link, który Ci
                                              dałam)
                                              • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 31.07.07, 16:41
                                                a jak u nich z praktykami, bo to różnie w takich szkołach bywa.
                                                • Gość: chłodnikafrykański Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.byt.3s.pl 31.07.07, 16:49
                                                  Praktyka przede wszystkim ;)
                                                  • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 31.07.07, 17:03
                                                    ej
                                                    a poważnie?
                                                  • Gość: mamutatumam Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.aster.pl 31.07.07, 17:05
                                                    Oprócz zajęć praktycznych w pracowni kosmetycznej masz 4 tygodnie praktyk
                                                    zawodowych, które możesz sobie załatwić sama lub może Ci je załatwić szkoła
                                                    (wystarczy złożyć podanie do pani dyrektor). Poważnie:)))
                                                  • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 31.07.07, 17:08
                                                    Praktyki zawodowe, czyli konkretnie w jakimś salonie??
                                                  • Gość: mamutatumam Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.aster.pl 31.07.07, 17:15
                                                    W rzeczy samej:)
                                                  • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 31.07.07, 17:17
                                                    a jeszcze jedno, dużo osób liczy grupa?
                                                  • Gość: mamut_spac_idzie Re: praca i płaca kosmetyczki IP: *.aster.pl 31.07.07, 21:46
                                                    Kosmetyka jest jednym z najbardziej popularnych kierunków, ale grupy nie są
                                                    wielkie. Normalne klasy.
                                                  • cirip Re: praca i płaca kosmetyczki 31.07.07, 21:48
                                                    dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka