Dodaj do ulubionych

Kolejny bobas :))

27.05.04, 11:39
Co prawda nie moj osobisty, ale za to moj osobisty bratanek - Bartek,
przszedl na swiat dzis o 3.35 i od razu zglaszam jego kandydature na czlonak
TWCh, jako ze milosc do JCh musial przejac w genach po tatusiu i cioci - nie
yobrazam sobie inaczej smile)
Alez mnie duma roznosi!!!!
Obserwuj wątek
    • stara.gropa Re: Kolejny bobas :)) 27.05.04, 11:46
      Mamy już Andrzejka, teraz doszedł Bartek, w sierpniu będzie Ola. Własiwie
      możemy pobawić się w swatanie tych młodych ludzismile.
      • wedrowycz Re: Kolejny bobas :)) 27.05.04, 11:51
        albo założyć żłobek i przedszkole smile
        • asikx Re: Kolejny bobas :)) 27.05.04, 14:45
          Akcja "Cała Polska czyta dzieciom" będzie w tym kręgu posiadać rozwinięcie -
          "Cała Polska czyta dzieciom Chmielewską"
          i to nie jakieś nędzne 20 minut.... tak porządnie...
          Pozdrówka,
          Aśka
          PS. Podobno należy czytać już brzuchowi, co też czynię - najpierw Wszystko,
          potem Całe Zdanie, następnie poszły Kocie Worki, teraz leci Autobiografia....
          Tylko z Lesiem się boje zacząć - bo akcja na torach może wywołać (jak zwykle)
          zresztą niekontrolowane wycie....
          • stara.gropa Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 07:01
            Jak tak dalej pójdzie, to Ola urodzi się z recytując Chmielewskąsmile))))
            • asikx Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 08:41
              No to chyba jak najbardziej prawidłowo?
              Niech dzieciak wie, kto jest najważniejszym twórcą polskiej literatury...
              Aśka
              • franula Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 14:01
                No to uprzejmie informuję, że w grudniu dołączy do TWCh jeszcze jeden członek.
                O płci właśnie decyduje natura, nie mogę zatem powiedzieć nic pewnegosmile
                nie wiem czy ciężkie znoszenie błdości porannych bardziej wskazuje na chłopca
                czy na dziewczynkęsmile
                Serdecznie pozdrawiam
                Franula z Zawartością
                • lol21ndm Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 14:15
                  Z osobistego doswiadczenia wiem, ze mdlosci chyba bardziej wskazuja na
                  dziewczynke... Z dziewczynami zawsze wiecej klopotu... wink
                  Gratulacje!
                  • czekolada72 Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 17:44
                    lol21ndm napisała:

> Z osobistego doswiadczenia wiem, ze mdlosci chyba bardziej wskazuja na
                    > dziewczynke... Z dziewczynami zawsze wiecej klopotu... wink
                    > Gratulacje!
                    >
                    Tak, tak, tak!!! Kazde napisane slowo przez Ciebie to szczera prawda. Nie
                    pozostaje nic imnego jak sie pod tym rowniez podpisac smile
                    • lol21ndm Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 18:10
                      WOW! Nareszcie ktos sie ze mna w czyms zgadza... smile
                      Szkoda, ze nie mam komina... wink

Pozdrawiam serdecznie. Poprawilas mi humor. wink
                      • czekolada72 Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 18:29
                        To ja sie rowniez ciesze, ze poprawilam Ci humorek smile)
                        A teraz musze koinczyc i zajac sie matczynymi obowiazkami "zawiez-przywiez" w
                        stosunku do wlasnego dziecka plci zenskiej
                        PS
                        Ja komin posiadam, ale nieraz brakuje mi mostu wink
                • stara.gropa Re: Kolejny bobas :)) 31.05.04, 07:25
                  Franulo, gratulacje!
      • lol21ndm Re: Kolejny bobas :)) 27.05.04, 16:56
        Zaraz, zaraz... O moim Michalku zapomnieliscie? Wprawdzie duzy z niego juz
        bobas (ma prawie cztery lata i od wrzesnia pojdzie do szkoly), ale byl
        pierwszym junior-czlonkiem Towarzystwa...
        tongue_out
        • asikx Re: Kolejny bobas :)) 27.05.04, 17:14
          No to akurat - nauczy się czytać - i przejmie pałeczkę czytania młodszym
          kolegom/żankom.... wink
          Pozdrawiam,
          Aśka
        • stara.gropa Re: Kolejny bobas :)) 28.05.04, 06:57
          Nie zapomnieliśmy o Michałku, traktujemy go jako nieletniego - pełnoprawnego
          członka TWCh. A nowe Dzieci, które urodziły sie już po powstaniu TWCh, to coś w
          rodzaju dorobku TWCh.
    • czekolada72 Re: Kolejny bobas :)) 17.06.13, 08:51
      O mamma!
      Trafilam na jakis swoj strasznie stary watek smile
      Bartłomiej skonczyl 9 lat, gra w pilke, energia go roznosi, zero w nim z Pawełka Ch, niestety, i do ksiazek go jednak... nie ciagnie... moze zle mu podtykamy??
      Ale dowcipny jest!
      • minerwamcg Re: Kolejny bobas :)) 04.07.13, 18:42
        Myśmy z córką zaczęli uchmielewszczanie od czytania jej "Pafnucego", obu tomów - i chwyciło. W domu pluszak alfa nazywa się Pafnucy, ponadto dziecię gada frazami wydry Marianny i dopytuje się o dalsze losy Kacperka i Moniki.
        • felis2 Re: Kolejny bobas :)) 09.07.13, 14:49
          A u mnie nie chwyciło. Pafnucy był niezły dla trzylatka, chociaż bez szału. Teraz Junior też ma 9 i na chmielewszczyka się nie zapowiada, wyrodek jeden, ale przynajmniej inne rzeczy czyta. Jakieś pół roku temu miał fioła na punkcie "Percy Jackson i bogowie olimpijscy", przeczytał całe 5 tomów, a teraz po uszy wciągnęły go komiksy o Usagim. Irytujące jest to, że trzeba mu coś podetknąć w nadziei, że chwyci, a wytycznych brak. Do szkolnej biblioteki zaglądać nie raczył, bo... jak się nie odda książki w terminie to się dostanie minusa. No rączki i nóżki opadają. Sugerowałam, żeby w takim razie oddawał książki w terminie, ale wolał nie ryzykować.
          • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 10.07.13, 01:31
            felis2 napisała:

> Pafnucy był niezły dla trzylatka, chociaż bez szału.

Dla trzylatka??? Zaczytywałam się z rozkoszą jakieś trzy, cztery lata temu....
            Na pewno miałam już wtedy więcej niż trzy wink
            • minerwamcg Re: Kolejny bobas :)) 10.07.13, 11:39
              Czytamy do dzisiaj... A całą rodziną, jak policzyć, mamy po dziewięćdziesiątce.
              • szkorbut-lumbago Re: Kolejny bobas :)) 10.07.13, 12:13
                Podejrzewam, ze Felis chodziło o wiek przejściowy, tzn. między maluchem a ponownym etapem zakochania w pewnej literaturze smile. Jako dziewięciolatka tez nie chciałam(bym) czytać o misiu (o ile dobrze pamiętam smile)

Ps. Jak poprawnie utworzyć tryb przypuszczający w czasie przeszłym?
                • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 10.07.13, 13:02
                  Nie chciałabym była czytać o misiu? wink
                  • szkorbut-lumbago Re: Kolejny bobas :)) 10.07.13, 14:23
                    Chyba tak. Jezy polski jest jednak piekny i pełen głębi, jak już się go dobrze pozna big_grin
                    • czekolada72 Re: Kolejny bobas :)) 11.07.13, 11:26
                      Z naszym jest tak, ze byl od malucha zapisany do b-ki, uwielbial chodzic i wypozyczac, ma tak zreszta nadal, uwielbia jak mu sie czyta, ale sam - nieeee
                      Porazka!
                      • felis2 Re: Kolejny bobas :)) 11.07.13, 14:16
                        Nie chciałabym była - to jakiś czas zaprzeszły? Wańkowicz smarkate córki tak uczył, oficjalne prośby musiały być formułowane w stylu "Tatusiu, czy mogłabym była..."smile

Pafnucy mnie się podoba. A Juniorowi podobał się dawno, ale szybko przestał. Ale on to w ogóle jakiś taki, do rozpaczy doprowadzał bibliotekarki, bo o większości książek dla dzieci mówił, że to nuuudne. Encyklopedia była fajna.
                        Jakiś czas temu próbowałam mu podetknąć "Skarby", w streszczeniu zachęcającym podstępnie kładąc nacisk na wysadzanie kamieniołomu. No owszem, zachęciłam i dopóki ja mu czytałam było ok, ale jak już sam ciągnął, to szybko się znudziło. No nic, zrobimy kolejne podejście, małż niechmielewski, przynajmniej o potomka powalczę.
                        • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 11.07.13, 17:44
                          Zaprzeszły to chyba "nie chciałam była". Ale się nie upieram w żadnym razie. A "nie chciałabym była" to miał być przeszły niedokonany na życzenie Szefowejwink
                          • felis2 Re: Kolejny bobas :)) 12.07.13, 14:05
                            Uzupełniam wiedzę z gramatyki. W wakacje. Chyba mi zaszkodziło.
                            Znalazłam informację, że tryb przypuszczający występuje w czasie teraźniejszym i przeszłym (ciocia wiki). Oraz inną informację (tu), że w trybie przypuszczającym nie wyróżnia się czasów. Może to są różne tryby przypuszczające, bo ten pierwszy po łacinie nazywał się conditionalis, a ten drugi subjunctivus. "Chciałabym była" mogłoby być więc trybem przypuszczającym w czasie przeszłym albo trybem przypuszczającym w II formie. Chyba.

Dlaczego to matematyka jest maturalnym postrachem? W porównaniu z gramatyką to przecież taki tyci pikuś.
                            • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 12.07.13, 15:26
                              Ja też sprawdziłam.
                              "Nie chciałam była" to w istocie zaprzeszły, dobrze mi się kołatało po łbie, natomiast to drugie to rzeczywiście tryb przypuszczający w cz. przeszłym, a nie przeszły niedokonany, masz rację.
                              Można się nieźle wkręcić w to sprawdzanie, teraz mam pomysły na różne inne formywink
                            • balamuk Re: Kolejny bobas :)) 12.07.13, 18:35
                              Kochnani, jesteście absolutnie nienormalni. big_grinbig_grinbig_grin
                              Co prawda zaprzeszłego i warunkowego przeszłego używam z przyjemnością, bo mnie to bawi, ale przez was zaczęłam szukać po innych językach i dowiedziałam się, że w niemieckim jest tryb łączący, znaczy subjunctivus, a myślałam, że tylko w romańskich. No patrzcie państwo, od razu się ucieszyłam, że w angielskim nie ma!
                              I odświeżyłam sobie subjonctif francuski, którego z niejasnych powodów bardzo nie lubię.
                              I znalazłam nową stronę łacinniczą: quizlet.com/13627773/tryb-warunkowy-laczacy-przypuszczajacy-coniunctivussubiunctivus-flash-cards/
                              I w ogóle za takie skręcenie wątku powinni dawać medal... wink
                              • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 14.07.13, 23:52
                                Ha!!!
                                Toż to był zacny komplement, Balamuku!big_grinbig_grinbig_grin
                                A teraz powiedz mi proszę, jakim cudem ja - zdawawszy maturę z Deutscha i dostawszy się potem na germanistykę (z której zrezygnowawszy, ale to inna historia) ominęłam zjawisko takie jak Subjunktivus??????!!!
                                Przykład poproszę!!
                                Albo nie, lecę sama sprawdzić. No muszę, bo nie zasnę....wink
                                • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 15.07.13, 00:02
                                  Ach, to jest zdaje się po prostu Konjunctiv!!! No i teraz wszystko jasne, mogę spać. We włoskim też jest congiuntivo, nie przepadam....
                              • szkorbut-lumbago Re: Kolejny bobas :)) 15.07.13, 11:37
                                Ja też nigdy nie przepadałam za subjonctufiem (to się tak z polska chyba odmieni smile).
                                • g0p0s Re: Kolejny bobas :)) 15.07.13, 11:53
                                  To ja jednak zdecydowanie wolę dyscypliny ścisłe.
                                • balamuk Re: Kolejny bobas :)) 15.07.13, 19:32
                                  Coniunctivus albo subiunctivus, jeden pieron.
                                  Przecztałam "subjonctfiutem" i to chyba oddaje moje uczucia do rzeczonego...
                                  • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 18.07.13, 16:51
                                    big_grin big_grin big_grin
                                    • papuga_ara Re: Kolejny bobas :)) 18.07.13, 16:55
                                      "Subionctfiut" i wyrażenia oddające nasze uczucia do innych wyrażeń przypomniałmi, jak moja znajoma uczyła się symboli chemicznych. Za cholerę nie mogła zapamiętać niktóych literek odpowiadających poszczególnym pierwiastkom i uczyła się tak:
                                      K.r.a potas
                                      Cap wapń
                                      Pier.....y fosfor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka