balamuk 04.02.23, 13:05 Walnęłam w kąt Przemysława Piotrowskiego z jego drętwym komisarzem Brudnym i czytam "Via Carpatia" Szczerka. Dobre. Wstrzeliło mi się ładnie, bo od dawna szukam odpowiedzi na różne okołowęgierskie pytania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada72 Re: Lute lektorium 06.02.23, 15:57 40 lubimyczytac.pl/ksiazka/5040998/kto-mnie-zabil-w-poczekalni-pana-b Kto mnie zabił? W poczekalni Pana B / Małgorzata J. Kursa Świetna! Niby kryminał, a własciwie satyra na dzisiejsze czasy, z KK na czele. lubimyczytac.pl/ksiazka/5047016/sekretny-skladnik Sekretny składnik / Izabella Frączyk, Jagna Rolska Bardzo dobra, chociaż mnóstwo grzybów w barszczu - romans, kryminał, świat celebrytów,kuchnia, biznes i zakopane. lubimyczytac.pl/ksiazka/296094/nie-posiadamy-sie-ze-szczescia Nie posiadamy się ze szczęścia / Karen Joy Fowler Podobno świetna, ale ja tej świetności nie odnalazłam. lubimyczytac.pl/ksiazka/245458/dworek-pod-malwami-zranione-dusze Dworek pod malwami.Zranione dusze / Marian Piotr Rawinis Cykl: Polska Saga (tom 2) Dla tych co lubia sagi historyczne. lubimyczytac.pl/ksiazka/10059/pan-samochodzik-i-strachowisko Pan Samochodzik i strachowisko / Józef Burny Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza "Warmia" Cykl: Pan Samochodzik (tom 69) Harcerze, tajemnica, Podlasie, Pan Samochodzik i trzecioplanowo Paweł Daniec oraz wehikuł i historia zwiazana z wyprawa Napoleona na Rosję. To plusy. Natomiast olbrzymimi minusami jest kilka grzybów w barszczu, zaczęte i niedokończone wątki. A nie widać, żeby Autor dopisał cd. lubimyczytac.pl/ksiazka/4981718/sekrety-florencji Sekrety Florencji / Katarzyna Nowacka Dużo braków, ale dla tych co lubia i znaja Florencję, albo wybieraja się prywatnie - czemu nie!? Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 09.02.23, 10:39 Bo Szczerk w ogóle fajny. Bracia brothers, czyli Lee and Endru Child "Strażnik" - przebrłę, wynudziłę się; Christofer Carlsson - "Niewidzialny człowiek z Salem", ponoć najlepszy szwedzki kryminał 2013 roku, chyba rok posuchy wielkiej; Maciej Kaźmierczak - "Martwy ptak", poddałam się; kolejny Chris Carter- "Rzeźbiarz śmierci", czytalny; no i Małgorzata Szejnert, nie wiem, jakim cudem dopiero teraz -"Śród żywych duchów", poszukiwania śladów po pomordowanych w więzieniu na Rakowieckiej. Niby człowiek sporo wie i czytał, ale dreszczowisko wielkie! Solidna reporterska robota. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 09.02.23, 10:44 EEEEEEEEEEEEEEEEEEEE SzczerEk, przed sniadaniem jestem. Ziemowit nie Będziech. Odpowiedz Link
balamuk Re: Lute lektorium 10.02.23, 15:34 Może Szczyrk? Też był fajny, ale dawno nie byłam. Cris Carter to takie stany średnie, przeczytać się da. Idąc za przykładem Jottki postanowiłam poszukać sobie czegoś sympatycznego i wygrzebałam Jamesa Herriota "Wszystkie stworzenia małe i duże". Balsam na duszę. A potem wypatrzyłam nową Asę Larsson, kupiłam szybciutko i właśnie skończyłam. Dla mnie Asa jest skandynawskim no 1, mam nadzieję, że po zamknięciu cyklu z Rebeką Martinsson wymyśli coś nowego. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 10.02.23, 16:19 O, Szczyrk fajny, też daaaaaaaaaaaaaawno nie byłam. Wpadła mi w ręce Joanna Rawik - "Po co nam to było". Tak coś 40 lat temu, kiedy nocą usiłowałyśmy z kumpelą z grupy zakuć coś do ekonomii politycznej socjalizmu czy czegoś podobnego, nagle usłyszałyśmy w programie nocnym zapowiedź: "Śpiewa Fryderyka Elkana". Kumpela z bezbrzeżnym zdumieniem zapytała: "To ona jeszcze żyje????????????????", co załatwiło nam skuteczne usiłowania naukowe, potem już wystarczyło pokiwać palcem, a wyłyśmy ze śmiechu do rana. Spostrzegłszy tę książkę, zareagowałam podobną głupawką, a okazuje się, że jeszcze kilka lat temu koncertowała, pisuje itp. W każdym razie czyta się nieźle (no cóż, znam i pamiętam czasy, mijałyśmy się w dwóch ważnych dla mnie miastach, ba, kochałyśmy się obie w Gogolewskim , mnóstwo nowinek smacznie podanych. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 10.02.23, 16:20 Oczywiście koncertowała i pisuje Rawik, nie książka. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Lute lektorium 13.02.23, 10:03 lubimyczytac.pl/ksiazka/4995873/znikniecie-pani-christie Zniknięcie Pani Christie / Marie Benedict Jak autorka wyobraza sobie powód znikniecia Agathy Gh. Takie sobie. lubimyczytac.pl/ksiazka/4850346/strazniczka-miodu-i-pszczol Strażniczka miodu i pszczół / Criistina Caboni Niby sardynia, niby pszczoły, mód, slov, eko, a wszystko jakieś takie bezpłciowe... z braku laku, a może to ja mam wypaczony gust? lubimyczytac.pl/ksiazka/3656083/zaginione-miasto Zaginione miasto / Anna Klejzerowicz Cykl: Emil Żądło (tom 4) Klejzerowicz to taki nasz polski Dan Brown, ale czyta sie dobrze, i można doszperać w necie nt faktów historycznych lubimyczytac.pl/ksiazka/4808235/pudelko-z-marzeniami lubimyczytac.pl/ksiazka/4847719/biuro-m Alek Rogoziński, Magdalena Witkiewicz Mimo, że współautorem obu jest Alek Rogoziński, którego kryminały wciągają i rozśmiewają, zbliżając sie do powieści JCh, to te dwie sa totalną porażką, absolutnie nie do czytania! lubimyczytac.pl/ksiazka/4874412/zakochane-trojmiasto Zakochane Trójmiasto / Adrian Bednarek, Augusta Docher, K.N. Haner, Anna Kasiuk, Jolanta Kosowska, Daniel Koziarski, Agnieszka Lingas-Łoniewska, Nina Reichter, Anna Szafrańska, Małgorzata Warda Opowiadania o miłości, różnej, w Trójmiescie. Darować sobie! Zero klimatu Trójmiasta! Odpowiedz Link
balamuk Re: Lute lektorium 18.02.23, 14:58 Candince Fox, "Miasteczko Crimson Lake". Niezły kryminał, Queensland, węże i krokodyle, w tym krokodyl jako potencjalne narzędzie zbrodni, polecam. Odpowiedz Link
balamuk Re: Lute lektorium 21.02.23, 18:58 Czytał kto coś Emilii Padoł? Wyszła biografia Rodziewiczówny i zastanawiam się, czy warto szukać. Odpowiedz Link
jottka Re: Lute lektorium 22.02.23, 00:02 jeśli wrzucą na Legimi, to dam ci znać czytable była wydana przed paru laty biografia Anny Kowalskiej (Ta od Dąbrowskiej, Sylwii Chwedorczuk), ta najnowsza biografia Dulębianki jeszcze przede mną, ale jak przerzucałam, to wydaje się ok w swoim gatunku. z rzeczy kryminalnych - Pułapka na ćmy, Anne Cleeves, z Verą Stanhop, czyli dobre as usual. Odpowiedz Link
jottka Re: Lute lektorium 22.02.23, 14:45 apropo nowych biografii - "Hanna Lachert. Wygoda ważniejsza niż piękno" Katarzyny Jasiołek, bardzo dobre. w ogóle książki p. Jasiołek są świetne, tyle że do tej pory takie bardziej dla historyków sztuki były, a to jest piękna biografia. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 22.02.23, 20:20 Diane Ducret - 2 grube i dużoformatowe tomy "Kobiety dyktatorów"; napisane tak sobie, z kilkoma dość przypadkowymi fotografiami, polszczyzna tłumaczki też mnie czasem irytowała, ale jak nie patrzeć, momentami bardzo szokująca lektura. 2razy Sławomir Koper: Gwiazdy II Rzeczypospolitej" i "Wpływowe kobiety II Rzeczypospolitej", tym razem na szczęście z fotografiami nawet dość licznymi (lubię. Nieźle się czyta, można dyskutować nad wyborem. Ale np. taka Maria Morska - niby człowiek coś tam, "jedynaczka Pikadora", ale - choć podobno szalenie istotna w dwudziestoleciu - jak mało o niej wzmianek, a dziś już całkiem zapomniana. 2 razy niejaka Jane Corry okrzyknięta królową thrillera rodzinnego: powiela jeden schemat i w ogóle takie babskie blablanie. Emaliji Padoł nie znam, zapisałam kupa mięci. A propos biografii Rodziewiczówny, myślę, że nawet kiepsko napisana może być ciekawą lekturą. Odpowiedz Link
jottka Re: Lute lektorium 22.02.23, 21:33 Koper robi sklejki z monograficznych opracowań, a mnie się majaczy, że czytałam kiedyś osobną pozycję poświęconą Marii Morskiej... Odpowiedz Link
jottka Re: Lute lektorium 22.02.23, 21:36 lubimyczytac.pl/ksiazka/8940/opium-zycia-niezwykla-historia-marii-morskiej-muzy-skamandrytow i dobrze mi się majaczyło Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 23.02.23, 13:55 O, może dopadnę. Coc chyba bardziej lubię jej męża, może ze względu Lwów-Wrocław? Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 23.02.23, 14:20 Tak. Lwów, szkocki zeszyt, cd. we Wrocławiu semper fidelis i te numery. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 24.02.23, 18:11 A tej Padoł wzięłam "Damy PRL-u" - sylwetki kilkunastu aktorek zebrane w rozdziałach: Biust, Oczy, Usta, Nogi, Pupa. Na razie z góry jestem na nie, ale na razie wróciłam z przyjemnością dp "Długiego życia gorszycielki", bo mi pod rękę weszło i zaczynam Ingara Jonhsruda zachwalanego w blurpach prawie jako dziecko Nesbo o Larssona. Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Lute lektorium 26.02.23, 15:23 Ta Padoł kiepskawa, a poza tym dziennikarka, antropolożka literatury (jakoś nie do końca potrafię to sobie jako naukę przedstawić) i doktorantka polonistyczna na UJ zasuwa takie cosie: "Jednak to nie z Wayne'em Szapołowska przeżyła romantyczną włoską przygodę, a bynajmniej o tym nie wspomina." Ten nieślubny syn Nesbo i Larssona niestety nie jest Szozdą... Może jakoś doczytam na biezpticziu. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Lute lektorium 28.02.23, 12:30 lubimyczytac.pl/ksiazka/4977263/czerwono-mi Czerwono mi / Alek Rogoziński Cykl: Róża Krull na tropie (tom 6) Bardzo polecam! lubimyczytac.pl/ksiazka/4957910/domek-na-koncu-swiata Domek na końcu świata / Danuta Noszczyńska Mimo, że od pierwszych stron wiadomo jak się skończy - okazuje się, że środek jest nietypowy 👌 lubimyczytac.pl/ksiazka/4854466/jak-tu-nie-zwariowac-na-herbatce-u-psychiatry Jak tu nie zwariować. Na herbatce u psychiatry / Edward Krzemiński, Irena A. Stanisławska Wywiad rozmowa z doktorem Krzemińskim; nie da się przerwac! lubimyczytac.pl/ksiazka/4919282/efekt-latte-dlaczego-nie-trzeba-byc-bogatym-by-miec-bogate-zycie Efekt latte. Dlaczego nie trzeba być bogatym, by mieć bogate życie. / David Bach, John David Mann Bardzo mocno osadzona w amerykańskich realiach. Ale mozna sobie przypominać o obiektywnych podstawach oszczędzania. Z cyklu "można sobie darować": lubimyczytac.pl/ksiazka/4805119/suma-drobnych-radosci Suma drobnych radości / Agnieszka Burska-Wojtkuńska Liczyłam na cos więcej niż sympatyczny wstęp i nieco oklepane przepisy, ale - czemu nie, można sobie przypomnieć i takie na przykład bagietki upiec. Natomiast to co między nimi - równie dobrze mogłoby się znaleźć w katalogu ikei czy innym popularnym wnętrzarskim czasopiśmie. Duże rozczarowanie! lubimyczytac.pl/ksiazka/4844763/bibliofilka-z-inowroclawia Bibliofilka z Inowrocławia / Paweł Wiliński Cykl: Pan Samochodzik (tom 138) Inowrocław i Przybyszewski, to jedyne plusy. Jest też ich minus - wszystkie informacje to praktycznie skrót z wikipedii, a nawet mniej! Szkoda, bo życiorys Przybyszewskiego aż prosi się by wykorzystać, w połączeniu właśnie z okolicami jego narodzin i śmierci - zmarnowany pomysł Autor dalej nie pamięta o tym, że Paweł był podwładnym Tomasza, ba! Paweł w ogóle nie kojarzy Tomasza 😱a szkoda. To zdecydowanie najsłabszy Autor kontynuacji Samochodzika. lubimyczytac.pl/ksiazka/4844765/spadek-ksiecia-swiatopelka Spadek księcia Światopełka / Andrzej Irski Cykl: Pan Samochodzik (tom 139) Kolejny słaby tom tego samego autora. Bohaterem konsekwentnie jest Krzysztof, dawniej student, potem stażysta ministerialny, obecnie były stażysta. Autor wprowadził też stałych mocodawców z zagranicy, równie mało atrakcyjnych, jak bezpłciowy, mało błyskotliwy, niczym nieinteresujący się główny bohater. Suwalszczyzna ruiny dworu w Starej Hańczy oraz samozwańczy książę Światopełk Mirski. Jakże ciągająca akcja mogłaby zaistnieć na tej bazie! Ale nie zaistniała. Jest nudno, bardzo nudno, bez grama iskry! Właściwie, to wszystkie historyczne wzmianki można sobie znaleźć samemu w przewodnikach i osobiście przeżyć przygodę związaną ze zwiedzaniem tych okolic - będzie w 100% bardziej wciągająca niż ta książka! lubimyczytac.pl/ksiazka/4844766/tasmy-zbrodni Taśmy zbrodni / Andrzej Irski Cykl: Pan Samochodzik (tom 140) Leni Riefenstahl, niemiecka rezyserka, aktorka, tancerka. Cała reszta zawartosci tego tomu to jedna wielka porazka! Zlepek jakiś historyjek ni przypiął ni wypiął, sklejony postaciami Alice, Kingi i Krzysztofa. Szkoda czasu, papieru i druku! lubimyczytac.pl/ksiazka/4844767/labirynt-behemota Labirynt Behemota / Marek Żelech Cykl: Pan Samochodzik (tom 141) Poddałam się, tego nie da się zdzierżyć! Plus za zachętę odnośnie bydgoskiego pałacu pruskiej kolei! lubimyczytac.pl/ksiazka/4969941/zakochane-zakopane-latem Zakochane Zakopane latem /Agnieszka Lingas-Łoniewska, Dorota Milli, Katarzyna Misiołek, Agnieszka Olejnik, Alek Rogoziński, Magda Stachula, Magdalena Witkiewicz lubimyczytac.pl/ksiazka/24151/bajki-dla-doroslych Bajki dla dorosłych / Grażyna Bąkiewicz Słabiutka, dwa opowiadania w miarę porywające. lubimyczytac.pl/ksiazka/33546/bingo Bingo! / Dominika Stec Po Slonecznikach i Intuicji - liczyłam na cis równie dobrego. No i... Nic z tego. Szkoda czasu... Odpowiedz Link