Dodaj do ulubionych

Mapa Problemów

22.10.09, 23:39
Stowarzyszenie "Radzymińskie Forum" serdecznie zaprasza do udziału w
akcji "Mapa Problemów", organizowanej w ramach projektu @ktywny
Radzyminiak.
Akcja, której celem jest stworzenie mapy z lokalnymi problemami oraz
zaktywizowanie mieszkańców do powoływania Rad Osiedlowych na swoich
terenach, odbędzie się w najbliższą niedzielę 25 pażdziernika w
godz. 9 - 13 na placu T. Kościuszki

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU
Obserwuj wątek
    • reala2 Re: Mapa Problemów 23.10.09, 11:13
      jeżeli można zgłosić problem w tej formie to:
      1. przystanek "Słupno Górki" zlokalizować możliwie blisko istniejącej nad S-8
      kładki dla pieszych. względy łatwego i bezpiecznego przemieszczania się nad
      trasa s-8 są oczywiste.
      • pannaxyz Re: Mapa Problemów 23.10.09, 11:54
        W związku z tym, że w wspomnianym terminie nie będzie mnie w mieście, tutaj
        wpisze miejsca i problemy:
        1) Ulica Maczka (cała) - poprawa nawierzchni - obecnie w niektórych miejscach są
        kilkunastocentymetrowe dziury (nie chodzi mi w tym momencie tylko o ubytki w
        asfalcie, ale również o koleiny)
        2) Ulica Maczka fragment od ulicy Szkolnej do Nowej - światło, obecnie na
        wspomnianym fragmencie owszem jest oświetlenie, ale ono NIC nie daje! Jadąc
        samochodem pomimo włączonych świateł (mijania) nie jest się w stanie zobaczyć
        pieszego idącego ulicą, bo chodnika oczywiście brak.
        3) Ulice Maczka w/w fragment, ul. Batalionów Chłopskich (cała, a nie obiecane
        przed wyborami kilka metrów) Nowa - chodnik. Obecnie coraz wcześniej robi się
        ciemno, a dzieci wracają po zmroku źle oświetloną (już pisałam) ulicą! W związku
        z licznymi robotami na pobliskich posesjach pobocze to jedno wielkie błoto.
        4) Jakakolwiek komunikacja w tych okolicach. Ktoś kiedyś pisał, że do
        najbliższego sklepu ma 2 km. Mieszkańcy Aleksandrowa do najbliższego sklepu mają
        (znajduje on się przy szkole) 2-3,5 km (w zależności od miejsca zamieszkania) a
        na pocztę czy do któregoś z urzędów jest jeszcze dalej. Do przystanku
        autobusowego jest ok 4 km.
        Podsumowując na Aleksandrowie też mieszkają ludzie ( i to sporo )
        • abc123.trzy Re: Mapa Problemów 23.10.09, 13:04
          dla każdego po skuterze.
      • annemarie_li Re: Mapa Problemów 23.10.09, 13:46
        Jestem zdecydowanie przeciw takiemu rozwiązaniu. Kładka jest o rzut beretem od
        przystanku prywaciarzy na wiadukcie nad cmentarzem. Nie lepiej wysiadać sobie
        tam, zamiast fundować osobom mieszkającym w głębi Słupna (w stronę Sierakowa)
        kilkukilometrowy marsz do domu? (w sumie byłaby to taka sama droga, jak od
        przystanku na głównym skrzyżowaniu w Słupnie).
        Jesli chodzi o bezpieczeństwo - zdecydowanie wolałabym raz a dobrze przedostać
        się na przełaj przez jezdnię, niż zasuwać od kładki kilometr poboczem.

W ogóle proponuję, żeby osoby rzucające pomysły komunikacyjne, przeanalizowały
        je najpierw od strony szeroko pojętej logistyki. Bo rzucić pomysł na zasadzie
        "mi tak lepiej" mija się trochę z celem. Wtedy faktycznie autobusy musiałyby
        mieć przystanki pod kazdym domem w gminie, żeby wszystkim dogodzić.
        Podobnie sprawa ma się z pomysłem "mini busów" mających zapewniać komunikację na
        terenie gminy. Byłby to ogromny i skomplikowany projekt logistyczny, którego,
        jeśli mam być szczera, nasi radni by raczej nie udźwignęli (nie wspominajac o
        gminnym budżecie).
        • f-olka Re: Mapa Problemów 23.10.09, 14:02
          a czy w Słupnie nie ma przystanku koło szkoły?
          A co z mieszkańcami Ciemnego koło drewexu. Do każdego przystanku (ten koło
          cmentarza to jednak spory kawałek od kładki proszę Pana).
          I dziwne jest Pana żądanie żeby nie rzucać pomysłami. Najlepiej siedzieć cicho i
          się nie odzywać a potem czytać setki marudzących postów.

Bardzo dobrze, że reala rzuca pomysłami. Niech każdy porzuca, podyskutujemy,
          stworzymy jakiś plan działań tak aby każdemu żyło się dobrze. Nigdy nikomu nie
          dogodzi się tak, żeby kwiaczał ze szczęścia, zawsze ktoś będzie miał: dalej,
          bliżej, wygodniej, mniej wygodnie. Nie da się tak, bo przystanki musiały by być
          co 30 metrów, a wtedy okazałoby się, że autobus jeździ za wolno.

Co do problemów:
          1. windy w budynkach do których są doprowadzone podjazdy, tak żeby osoby
          starsze, matki z dziećmi (które lubią aktywność) nie zderzały się ze schodami za
          podjazdem.
          2. kwestia przedszkoli - dlaczego przyjmowane są dzieci z zameldowaniem, a te z
          zamieszkaniem nie (czasami nie można się zameldować tu gdzie się mieszka, a w
          rekrutacji internetowej do przedszkoli Warszawskich liczy się zamieszkanie i
          wtedy się okazuje, że dziecko nie dostanie się ani tu ani tu, bo jedni uznają
          zameldowanie inni zamieszkanie).
          3. jaki jest faktyczny termin ukończenia tzw. drogi golgoty gdyż to co zostało z
          "chodnika" od cmentarza w stronę ul. SIkorskiego woła o pomstę do nieba
          • annemarie_li Re: Mapa Problemów 23.10.09, 18:24
            Drogi f-olko, po pierwsze niezmiernie mi miło, że mianowałeś mnie Panem. To
            pewnie przez moje niezwykle męskie imię.

Po drugie, gdzie napisałam, żeby nie rzucać pomysłami? Napisałam, żeby
            przemyśleć i przeanalizować pomysł, zanim uzna się go za godny prezentacji
            szerszej publiczności. Spojrzeć chociażby na mapę gminy, zanim wpadnie się na
            genialny pomysł rozmieszczenia przystanków. Chyba, że każdy wytwór ludzkiego
            umysłu uznać, za pomysł, wtedy ja poproszę:
            - podciągnąć metro do Radzymina i zrobic jedyną stację 50 m od mojego domu
            (czekam na brawa) !!!

3.) I jasne, najlepiej zabrać innym, żeby samemu mieć lepiej. Więc lobbujcie za
            zabraniem dotychczasowego przystanku mieszkańcom okolic ul. Ceglanej, żeby
            samemu mieć bliżej. A może przyzwoiciej byłoby wnioskowac o zrobienie
            dodatkowego przystanku na żądanie w Waszej okolicy? Ale "przyzwoiciej" to może
            faktycznie nie polskie realia uncertain "Modlitwa Polaka" z Dnia świra, jako żywo. 'Dla
            siebie o nic nie wnoszę, tylko mu do... proszę.'

4.) Którą szkołę masz na myśli? Jeśli o tę przy głównym skrzyżowaniu to owszem,
            jest przystanek. Ale co z tego? Ja mówię o tych częściach Słupna, które mieszczą
            się dalej w stronę Radzymina, ale nie przy samej trasie, ale bardziej wgłąb. Czy
            Ty w ogóle zadałaś sobie trud, żeby poznać choć trochę temat, na jaki ze mną
            próbujesz dyskutować?

Raelo, mnie guzik obchodzi czy to będzie przystanek ZMT-u, bo ZTM-em i tak
            jeździć nie planuję zbyt często, zwyczajnie nie mam na to czasu. Ale jeśli przez
            ZTM mam stracić najbliższy mi przystanek prywatnych linii, to ja dziękuję za
            takie udogodnienia. Nikt mnie o takiej możliwości nie informował, gdy
            występowałam o pozwolenie na budowę (ba, rysowano przede mną świetlaną
            przyszłość POLEPSZENIA komunikacji) i nie zamierzam się na to potulnie godzić.
            Pozostaje mi pocieszac się, że zanim domorośli radzymińscy spece od transportu i
            logistyki miejskiej przepchną swoje genialne pomysły, już nie będę "szczęśliwą"
            mieszkanką Waszej pięknej gminy ani Waszego kraju.
            • reala2 Re: Mapa Problemów 23.10.09, 19:19
              annemarie rozumiem Twoje rozgoryczenie i atak na zgłoszony przeze mnie projekt,
              który jest zbieżny ze stanowiskiem GDKiA. masz racje metro albo reaktywacja
              "samowarka" by się przydało lecz to mało realne. szkoda, że aż tak dopiekło Ci
              życie w naszym "niezwykłym" kraju i chcesz emigrować. chyba nigdzie nie zaznasz
              tylu "społecznościowych atrakcji"
            • f-olka annemarie 26.10.09, 09:29
              najmocniej przepraszam. Nie wczytuje się na loginy, ale też nie zamierzam rzucać
              się na Panią, że Pani mnie nazwała Panem. To jest tylko internet nie widzę
              Szanownej Pani wirtualnie i każdemu pomyłka może się zdarzyć.

Ale nadal twierdzę, że nikt nigdy nie będzie w pełni zachwycony. Ja też do
              przystanku mam kawałek do przejścia i w zasadzie mieszkam na środku pomiędzy
              przystankami ale ok. Taki żywot. Po to Bozia dała nogi, żeby czasem się przejść.
              Rozumiem, że każdy chce mieć blisko, ale czasem po prostu się nie da. Tak czy
              inaczej trzymam kciuki, za mieszkańców, którzy domagają się nowego przystanku i
              kibicuje, żeby się Państwu udało smile
        • reala2 Re: Mapa Problemów 23.10.09, 14:55
          przystanek "Słupno Górki" jest nieobsługiwany przez autobus ZTM-u z powodu
          sprzeciwu zarządzającego S-8 GDKiA. jak zrozumiałem GDKiA sugeruje urządzenie
          przystanków w okolicy krzyża 20r. w kierunku W-wy i w okolicy kładki (przy
          Drewexie) w kierunku Radzymina. ja takie rozwiązanie w pełni aprobuje i
          popieram. od dotychczasowego nieobsługiwanego aktualnie przystanku to
          przesunięcie o około 100-200 m.
          • meteorradzyminski Re: Mapa Problemów 23.10.09, 22:15
            W Gazecie Zycie Powiatu Wołomińskiego możecie przeczytać Protest „Słupniaków”
            dotyczący nie uwzględnienia przystanku . Oczywiście jak zwykle burmistrz”
            Burczymucha „zaniedbał"?
            Znacie oczywiście bajkę o Stefku.
            Stefek obiecał, że przystanek będzie!
            • ska_kanka Re: Mapa Problemów 24.10.09, 08:59
              Jako że nie mieszkamy w Radzyminie, ale nadal mamy z tu
              nieruchomość, z ktorej korzystamy od czasu do czasu, to i w naszym
              interesie jest poprawienie pewnych mankamentów. Jeden z nich, czyli
              komunikacja, zostal poprawiony - w co nadal trudno mi uwierzyctongue_out.
              1. Na ul. Sikorskiego, poza jej refreshem, przydaloby się
              polepszenie bezpieczenstwa, czyli albo chodnik, albo ograniczniki
              predkości - nie wiem, jak to sie dokladnie fachowo nazywa, mam na
              mysli te wybrzuszenia w jezdni, przed którymi kierowcy muszą zwolnic.
              2. Poprawienie infrastruktury "elektrycznej" - zapewne mało realne,
              ale warto zgłosic, ze przy byle sniegu, wietrzyku, okolica Cegielni
              jest pozbawiana prądu.
              3. Chodnik od ul. Sikorskiego w kierunku Radzymina - to, co ostatnio
              widzialam, trudno nazwac chodnikiem, chyba ze ktos lubi survival.
              • morm-oni Re: Mapa Problemów 27.10.09, 18:18
                Ponieważ w Polsce i za sto lat Zakład Energetyczny nie wybuduje
                porządnej linii wysokiego napięcia to proponuje żeby gmina zakupiła
                agregaty prądotwórcze. W Radzyminie wyłączenia prądu są podobnie często
                jak we wsi Pigża pod Toruniem w latach 70-tych (telefony w nielicznych
                domostwach były na korbkę). Wiem, że w gminach powołuje się sztaby
                antykryzysowe, jest jakaś tam obrona cywilna.
              • ska_kanka err 27.10.09, 18:46
                jak sie okazało, miasto wyprzedzilo moje potrzeby - i jak sie
                dzisiaj przekonalam, wzdluz ulicy Sikorskiego powstal chodniksmile!
                jest w tym miejscu naprawde bardzo potrzebny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka