03.09.10, 19:49
Witam

tak sobie pomyślałem że chyba warto by było abyśmy mieli jakąkolwiek namiastkę
ochrony tylko:

a) czy będzie to ochrona dla ochrony (starsza osoba siedząca w dyżurce)

czy

b) nasz zarząd się postara i będziemy mieli ochronę z prawdziwego zdarzenia

napiszcie proszę szanowni Sąsiedzi co o tym myślicie i jak byście chcieli
żeby to wyglądało bo póki co na nasze osiedle wchodzi kto chce i kiedy chce.....

pozdr
Sąsiad
Obserwuj wątek
    • mieszkanka125 Re: Ochrona 05.09.10, 14:10
      Wydaje mi się, że na początek to rodzice muszą porozmawiać ze swoimi dziećmi, które w
      większości w ogóle nie zamykaja za sobą furtki.
      A co do ochrony to może lepszy będzie monitroring przy użyciu kamer.
      • adamsqi Re: Ochrona 08.09.10, 23:17
        Dziś wyjąłem ze skrzynki ankietę... jedno z pytań dotyczy właśnie ochrony.

Cena za jednego ochroniarza to 30 zł od lokalu!!! to chyba dziwnie duża kwota za jednego ochroniarza.

Chyba że w cenie jest pilot napadowy który dostanie każdy z lokatorów. Bo jak mamy płacić kilka tysięcy za jednego starszego pana (bo tak to zwykle bywa) to coś jest chyba nie tak.

W pytaniu z ochroną można wybrać również monitoring, a czy do monitoringu nie jest potrzebna osoba która będzie "monitorować" naszą posesję, ceny w tym przypadku nie ma podanej, czyli jest ... drożej czy taniej??

hm.... dziwna sprawa z tą ochroną...

pozdr
        • blondi_1982 Re: Ochrona 09.09.10, 13:38
          Witajcie,

z tego co zrozumiałam na spotkaniu informacyjnym 2.09 najlepszy byłby monitoring. Koszt jednorazowy założenia to ok 60 tys + abonament mies. W porównaniu z ochrona tzn 1 lub 2 pracownikami ochrony jest to koszt stosunkowo mniejszy. Zasugerowano zeby poczekac az powstana sąsiednie wspolnoty i ten koszt założenia rozłoży się. Tylko pytanie co do tego czasu???

Teraz sprawa szlabanów, ok zamontują je, ale ktoś też je będzie obsługiwał i sprawdzał przepustki, to kolejne koszty.
          • ablue20 Re: Ochrona 13.09.10, 16:01
            blondi_1982 : Pani Administratorka mówiła o przeniesieniu systemu sterującego z bramy na szlabany tzn że nasze piloty które mamy teraz do bramy otwierałyby szlabany więc koszt żaden poza kupnem szlabanu i jego montażem smile
    • ablue20 Re: Ochrona 13.09.10, 16:03
      adamsqi: mona miec wszystko tylko trzeba za to odpowiednio zapłacic...
      • kika_fika_bryka Re: Ochrona 14.09.10, 08:43
        nie wiem , czy zamontowanie szlabanów to rozwiąże problem , ponieważ z doświadczenia wiem , że szlabany również często jak i bramy psują się ...
    • piotr160670 Re: Ochrona 26.02.11, 10:06
      Witam ja chciałbym zabrać głos w sprawie tutaj poruszanej a dotyczy ona ochrony osiedla
      Z racji zawodu i że z tym zjawiskiem pod nazwa ochrona spotykam się od lat w pracy mogę powiedzieć, że zatrudnienie ochrony w wydaniu proponowanym przez ogół agencji ochrony jest pomyłką. Po pierwsze taka ochrona składa się jak tu napisano z emerytów, którzy są bo są maja za zadanie tylko wezwać pomoc jak im coś się dzieje bo jak coś się dzieje to nic nie widza, bo po co ca 4 zl na godzine nie chca się w nic mieszać a tym bardziej w sprawy kończące się Sądem. Co jest nie dziwne.Po drugie aby ochrona była skuteczna trzeba by założyć kamery na całym terenie osiedla na klatkach schodowych i praktycznie wszędzie. Po trzecie przy bramach wjazdowych musiałby dyżurować ochroniarz i wpuszczać tylko za okazaniem przepustki uprawniającej do wjazdu na teren osiedla. To samo dotyczy furtek wejściowych. Wiem, że tylko taka forma mogłaby mas ustrzeć przed dewastacjami, kradzieżami i chuliganami na osiedlu. Zdajecie sobie państwo sprawę z faktu, że wpuszczając naszych znajomych lub dając im piloty do bram dajemy tak naprawdę klucze do naszego osiedla. Bramy zamykają się wolno w czasie naszego wjazdu na teren osiedla może wjechać kompania wojska a co dopiero mówić o złodziejach itp. osobach. Podsumowując mój przydługi wywód, aby mieć ochronę z prawdziwego zdarzenia trzeba by miesięcznie płacić kupę forsy na ochronę i dać ochronie sprzęt bo cóż pomoże dwóch emerytów na nasz teren osiedla i co tak naprawdę oni zrobią w razie zagrożenia. To samo zrobi alarm zainstalowany w samochodzie lub w mieszkaniu. Pisze bo wielokrotnie miałem do czynienia z ochrona na osiedlach i ich praca. Tak naprawdę to zatrudnienie ochrony przy furtce nic nam nie pomorze. Więcej pomorze integracja mieszkańców i to abyśmy sami dbali o zamykanie drzwi i obserwacje otoczenia i obcych ludzi na terenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka