05.11.07, 15:59
Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś w Radzyminie ostatnio zakładał sobie usługę
Neostrada i czy mu się to udało? Bo mnie niestety operator nasz kochany
poinformował, że nie ma możliwości technicznych.

Czy ktoś korzysta na terenie Radzymina z usługi iPlus lub podobnej w Orange
lub Erze? Jak wygląda zasięg? Czy jest dostęp do UMTS lub HSDPA? A jak jest ze
Sferią?

Obserwuj wątek
    • zbyszekpp Re: internet 05.11.07, 21:43
      Witam,mieszkam pod Radzyminem i też od TPSA otrzymałem odpowiedź,że niema
      możliwości założenia usługi NEO.Byłem tą odpowiedzią zaskoczony,gdyż sąsiad
      korzysta z tego .Potem poinformowano mnie,że nie ma wolnych par przewodów,a
      główna linia jest na światłowodach,więcej pytań nie zadawałem.Przez rok czasu
      korzystałem z usługi stałego dostępu w Orange.Zrezygnowałem gdyż przy
      abonamencie 60zł,limit to tylko 500 MB miesięcznie,a prędkości były do
      dziesięciu ,a nawet więcej razy niższe od deklarowanej.Obecnie korzystam z usług
      sferii,załapałem się na jakąś promocję i płacę 42 lub 47zł[teraz nie pamiętam]na
      miesiąc i jeden miesiąc gratis.Limit też jest 400-700MB ale tygodniowo.Prędkości
      nie mierzyłem,ale nie narzekam.Wieczorami czasem spowalnia,ale nie tak jak
      Orange.Teraz coś się zmieniło w abonamencie i limitach,ale już sam musisz się
      wszystkiego dowiedzieć.Dają modem z anteną zewnętrzną[Dzierżawią]zasięg 2km od
      Radzymina pełny zakres,antena stoi w mieszkaniu.
      • anna19784 Re: internet 05.11.07, 21:56
        Ja problemów z założeniem neostrady nie mialam . W ciagu tygodniu
        założyli smile Pozdrawiam
        • x_alicia_x Re: internet 06.11.07, 20:20
          A gdzie mieszkasz?
          U nas neostradę założono po wielkich kombinacjach, nie będę się wdawać w
          szczegóły, ale zwykły śmiertelnik na rubieży Radzymina nic nie zdziała.
          I właśnie w tej chwili jestem wściekła na tą usługę i zaraz mnie szlag trafi.
          Wlecze się to to, jak flaki z olejem! To spowolnienie zauważyliśmy 2 tygodnie
          temu. I do szału mnie doprowadzają takie banery jak ten na górze
          www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/internet/now_prom/664159/?_p=664172 Głupi
          cholerny załącznik 150kb wisi już od 10 minut. Zaraz się pochlastam!
          Nie polecam.
          • picooz Re: internet 06.11.07, 20:33
            Ja też mam Neostradę i również zauważyłem
            spowolnienie.....Zadzwoniłem na 0800102102 i dowiedziałem się że w
            naszym rejonie prowadzone sa jakieś prace modernizacyjne i może tak
            byc że jeszcze przez tydzień bede odczuwał te niedogodnosci
            • x_alicia_x Re: internet 07.11.07, 13:00
              smile no to ciekawe, czy te niedogodności zostaną uwzględnione przy abonamencie
              Wczoraj rozmawiałam o internecie z koleżanką, korzysta z Orange Biznes, głownie
              w Warszawie. Powiedziała, że z taką usługą jedyny biznes jaki można prowadzić,
              to warzywniak. Z tym internetem, to chyba wszędzie "szklanka do połowy pusta".
              No może z wyjątkiem Astera, który hulał bez zastrzeżeń, ale nie w Radzyminie
              oczywiście.

• kolo_dan Re: internet 07.11.07, 16:16
                witam
                z tego co wiem wchodzi firma nettel inwestycje ktora bedzie oferowac
                internet droga radiowa w radzyminie i okolicach
                pozdr
                • tomilon Re: internet 08.11.07, 08:55
                  Witam,
                  Mam blueconnecta z sieci Era, mieszkam w okolicach ulicy Nowej i bez
                  problemu lapie UMTS. Sygnal na poziomie 60%. Jak dla mnie
                  wystarczająco.

Pozdrawiam.

ps. Mieszkalem wczesniej przy ulicy Kilinskiego i tam UMTS byl tylko
                  czasami. Trzeba zamontować dodatkową antenke do modemu (zewnętrzną )
                  wtedy jest OK.
                  • aa9612 Re: internet 08.11.07, 14:02
                    Bardzo długo czekałem na podłaczenie telefonu TP bo nie było
                    miejsca. Gdy już sie doczekałem to z podłączeniem neostrady nie było
                    klopotu.
                    Ale uwaga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Chodzi teraz tragicznie. Brak słów.
                    Zglosiłem problem. Podobno sprawdzili coś tam i odpowiedzieli mi ,
                    że wszystko jest dobrze. Troche sie poklucilismy. Dowiedziałem się
                    że 1MB jaki opłacam to MAKSYMALNA szybkośc przesyłu a dolnej granicy
                    nie ma w umowie i nic nie gwarantuje mi telekomunikacjasmile)))))))).

Wnioski:
                    1. Bierz w TP najtańszą taryfę bo i tak maksimum szybkości nigdy nie
                    osiągniesz a tylko przepłacisz.
                    2. Jeżeli mówią ,że nie ma miejsca to nie pchaj się tam, bo wejdzież
                    w bagno z umową kilkuletnią.
                    3. Pomyśl o alternatywnych dostawcach - ale na tym się nie znam.
                    Może Szifox coś doradzi.
                    • szifox Re: internet 08.11.07, 17:58
                      > aa9612 napisał:
                      > Może Szifox coś doradzi.

... pewnie, że doradzę smile

Jeżeli chodzi o łącza kablowe (ADSL) to w 2006 roku została
                      uwolniona tzw. lokalna pętla abonencka dla innych operatorów (tzw.
                      bitstream assess - BSA) i oznacza to, że ofertę dostępową do
                      internetu można wybierać spośród kilku konkurencyjnych operatorów
                      świadczących usługi w naszej strefie numeracyjnej. Lista operatorów
                      BSA znajduje się na poniższej stronie internetowej:

www.bsa.uke.gov.pl/strefa.php?id=22

Dodam jescze, że wg. raportu UKE opublikowanego w dniu 31.10.2007 r.
                      usługa MULTIMO firmy GTS Energis uznano za najbardziej konkurencyjną
                      ofertą dostępu do Internetu na rynku BSA.

www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=&news_id=2213&layout=2&page=text

Podsumowując - nie ma przymusu korzystania z oferty TP.SA bo
                      aktualnie jest w czym wybierać. Wyjaśnię także, że moja opinia może
                      być uznana jako nieobiektywna gdyż jestem związany umową agencyjną z
                      GTS Energis.

Pozrawiam,
                      Mariusz
                      • aro_40 Re: internet 09.11.07, 16:31
                        miałem dwa razy podpisaną umowę na neo sad dwa razy TP zerwała umowę ze względu
                        na "brak możliwości technicznych" - dla wyjaśnienia, to na początku chodziło
                        super, tylko po jakimś czasie (2-3 m-ce) zaczynały się cyrki w postaci zrywania
                        połączenia 2 razy w ciągu 5 minut, spowolnienie łącza itp. Efektem było to, że
                        zerwałem także umowe na telefon i wieszam psy na TPSie.

Ale mam pytanie do Mariusza nt dostępności neta (GTS Energis) w Woli
                        Rasztowskiej - działa czy tylko w Radzyminie?
                        • szifox Re: internet 09.11.07, 18:54
                          według mojej wiedzy - tak .. mój znajomy starał się o DSL w Woli
                          Rasztowskiej - TPSA zwodziła go pół roku, a GTS Energis uruchomił
                          łącze w 1 miesiąc. W zasadzie to GTS powinien być dostępny w każdym
                          miejscu gdzie działa Neostrada ...
                        • pwysocki Re: internet 11.11.07, 00:08
                          My mieliśmy podobne problemy. Najpierw TPSA przez 3 miesiące przenosiła nam
                          warszawski numer następni po podpisaniu na Św. Barbary umowy na Neo okazało się,
                          że "możliwości techniczne" są za słabe żeby Neo chodziło bez problemów, zbyt
                          duża odległość od centarli i stare kable. W tej chwili też potrafi się zrywać,
                          zwłaszcza gdy jest zła pogoda.

Ale działa dzięki interwencji w Biurze Pełnomocników Prezesa Spółki Do Spraw
                          Interwencji.
                          Do biura można napisać na adres :
                          Biuro Pełnomocników Prezesa Spółki Do Spraw Interwencji
                          Telekomunikacja Polska S.A.
                          ul. Twarda 18,
                          00-105 Warszawa
                          Niestety Biuro nie przyjmuje interesantów osobiście.
                          Do Biura można wysłać faks pod numer (0-22) 503-85-15 ale wcześniej lepiej
                          zatelefonować i zapytać do której osoby w biurze możemy indywidualnie
                          zaadresować faks. To przyśpiesza interwencję. Telefon do Biura to: (0-22)
                          527-27-11 i 527-27-36.

Po jakimś czasie dowiedzieliśmy się, że dzięki zbiegowi dwóch faktów, tj.
                          interwencji Biura i złodziei kradnących kable, wymieniono stare kable na nowe i
                          porządnie je połączono, dzięki czemu Neo działa.
                          • jedrek56 Re: internet 22.01.08, 20:26
                            Posiadam NEO 1 Mb i Videostradę na ul. Wyszkowskiej.
                            Wszystko chodzi bez zarzutu. Średnie predkośći to 800-900kbs.
                            Telewizja OK. Jakość o niebo lepsza niż z anteny.
          • anna19784 Re: internet 10.11.07, 12:19
            os.viktoria
            • lokatorzy2 Re: internet 22.01.08, 20:10
              Ja mam dsl GTS Energis od ponad roku i tylko raz miałem jakikolwiek
              problem z dostępem do netu a korzystam codziennie. Naprawde wzorcowa
              firma!!!!!!! abonament chyba najtańszy ze wszystkich operatorów i
              przede wszystki nie ma żadnych ograniczeń transferu nic nie zwalnia
              itd. Miałem kiedyś nieprzyjemność korzystać z neostrady i powiem że
              bez porównania. Przy podłączeniu kochana tpsa może robić problemy i
              odwlekać z róźnych powodów zwalając oczywiście wine na GTS ale
              bądzcie cierpliwi. Może to jakaś ich taktyka żeby człowieka
              zniechęcić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka