Gość: kira IP: *.student.pw.edu.pl / 10.4.51.* 02.09.03, 23:24 bardzo fajny filmik, ma swietny klimacik.faceci beda marzyc o takiej zonie ogladajac ten film. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miky Re: Daleko od nieba IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.09.03, 22:09 Zwroccie uwage na kolory i muzyke. To uzupelnienie calej historii. A film jest swietny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esther Warto zobaczyc IP: *.fbx.proxad.net 18.09.03, 15:41 Julianne Moore jest po prostu doskonala, kreacja na miare tej z The Hours.To prawda, barwa i dzwiek sa tu niezwykle wazne. Tak jak i pewna melancholia z jaka wychodzimy z kina. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptaszydło Re: Warto zobaczyc IP: *.zacheta.net 21.09.03, 00:55 Filmu jeszcze nie widziałem ,ale z reklam słychać ,że część muzyki podprowadzili z "Niemoralnej propozycji", ale ten akurat fragment jest niesamowity. Mam nadzieję ,że filmik będzie niezły. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Daleko od nieba IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.09.03, 22:41 Film nie jest aż tak porywający jak charakteryzują go niektórzy recenzenci (sztampowa muzyka, ładne i nic poza tym zdjęcia, powtarzający się temat) ale jednak warto go obejrzeć. Julianne Moore z każdą kolejną rolą zdobywa u mnie coraz większy szacunek (aczkolwiek zastanawiam się czy po "Godzinach" i "Daleko od nieba" nie zostanie zaszufladkowana do ról jednego typu). Mam też wrażenie, że kino ogarnia nowa moda - tym razem na wątki homoseksualne. Pytanie tylko czy jest to zjawisko przelotne (bo problem jest "trendy") czy też zmierza ono do wywołania szerszej dyskusji. Film nie wstrząsną mną (tak jak lubię) ale i nie znudził. Odpowiedz Link Zgłoś
fugazzi Re: Daleko od nieba 22.09.03, 14:22 Gość portalu: kira napisał(a): > bardzo fajny filmik, ma swietny klimacik.faceci beda marzyc o > takiej zonie ogladajac ten film. A ja uważam że film jest słaby. Twórcy nie mogli się zdecydować czy bardziej rozwinąć wątek rasistowski, czy homoseksualny. W końcu oba wątki tylko zarysowali. No i okrzyczana Moore dla mnie zbyt statyczna i chłodna emocjonalnie. Ogólnie nuda. Pozdrawiam, Fugazzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: undead Re: Daleko od nieba IP: 62.233.204.* 25.09.03, 14:34 fugazzi napisał: > A ja uważam że film jest słaby. Twórcy nie mogli się zdecydować czy bardziej > rozwinąć wątek rasistowski, czy homoseksualny. W końcu oba wątki tylko > zarysowali. No i okrzyczana Moore dla mnie zbyt statyczna i chłodna > emocjonalnie. Ogólnie nuda. > > > Pozdrawiam, Fugazzi... To lepiej zostań przy filmach klasy B z miejscowej wypożyczalni, bo nic nie zrozumiałeś, a do kina zapraszam dopiero jak zrobią kolejną część Strasznego Filmu. Film jest piękny i bardzo poruszający, ale od widza wymaga choć minimum wrażliwości. undead Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Daleko od nieba IP: 62.233.204.* 26.09.03, 12:06 Jestem za ten Pan chyba nic nie zrozumiał. To doskonały film świetnie nawiązujący klimatem do największych melodramatów w historii. Dodatkowo wielkie brawa dla Julianne Moore. Odpowiedz Link Zgłoś
tsun_am Re: Daleko od nieba 25.09.03, 22:31 Wlasnie obejrzalam. Klasyczny melodramat, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyk Daleko od nieba - w poszukiwaniu uczucia IP: *.nd.e-wro.net.pl 27.09.03, 02:49 Film w stanach oceniany bardzo wysoko 9.1/10 , kino nie dla wszystkich .Warto umiec czytac jezyk tego dziela . Nie jest wybitny, ale warto go zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ink Re: Daleko od nieba - w poszukiwaniu uczucia IP: *.dialsprint.net 27.09.03, 17:02 Daleko od nieba to remake filmu All That Heaven Allows z roku 1956, w rezyserii Douglas'a Sirk'a - stad forma klasycznego melodramatu. Moim zdaniem latwiej ten film zrozumiec jesli umiesci sie go w kontekscie lat 50., bowiem jest to film, ktory wspaniale oddaje atmosfere amerykanskich przedmiesci, z cala ich obluda, malostkowoscia i sztucznoscia. Tak jak wiele innych kobiet, wzorowych gospodyn domowych, bohaterka filmu bardzo stara sie sprostac idealowi matki i zony, poswiecajac przy tym swoje marzenia i ambicje. Dla mnie to wlasnie jej historia, jej prywatne poszukiwanie spelnienia jest najbardziej poruszajacym watkiem tego filmu. Watek homoseksualny, wizyty u specjalisty itp. swietnie oddaja podejscie do homoseksualizmu w tamtych czasach. Watek z czarnoskorym ogrodnikiem moze byc rowniez rozumiany metaforycznie, nie tylko jako komentarz a propos rasowych podzialow i uprzedzen. Ten film az prosi sie, zeby obejrzec go wraz z Godzinami, gdzie kreacja Julianne Moore, rownie wzruszajaca i piekna, takze dotyczy kobiety, ktora probuje znalezc szczescie w banalnych wzorcach kobiecosci lat 50. No i mozna by jeszcze przeczytac Feminine Mystique Betty Friedan...A film piekny i madry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Daleko od nieba - w poszukiwaniu uczucia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 19:29 Dla mnie ten film był tragiczny, kazda scena do przewidzenia,przekolorowany,załuję 14 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrr świetny! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 21:10 Film wart obejrzenia, nie tylko ładne widoki, ale przede wszystkim problemy-smutek męża-homoseksualisty i samotność kobiety. PS.U mnie bilety kosztują 13;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pika Re: Daleko od nieba IP: *.akademiki.uni.torun.pl 03.10.03, 13:56 e tam nuda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcaniz hm IP: *.toya.net.pl 03.10.03, 14:36 jedynym powodem dla ktorego mozna obejrzec ten film to zdjecia, choc nie sa porywajace to maja niepowtarzalny klimat.film ten jednak jako calosc jest meczacy , a czasami nudny , i nawet dobra gra j. moore nie przekonalaby mnie do pojscia na ten film za wiecej niz 5 zl :) zapewniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alo Re: Daleko od nieba IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 22:27 Oglądałem ten film na festiwaku w Kazimierzu. Myślę, że nie warto.rozlatująca się fabuła,mażna usnąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.C. Re: Daleko od nieba IP: *.tcz.pl / 10.1.2.* 09.10.03, 14:19 Po prostu arcydzieło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: th sth Nie idźcie na ten film IP: 158.75.48.* 10.10.03, 15:02 wynudzicie się jak mops, chciałm sobie popłakac na melodramacie a przez 2 godziny czekałam na to żeby skończył się wstęp i zaczęła akcja, nie doczekałam się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maya jeszcze nie wiem, IP: *.broker.com.pl 10.10.03, 20:05 nie widzialam jeszcze filmu, ale się wybieram.. Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna nie idź :) 10.10.03, 20:53 Proszę :) Ten film jest płaski. Jak stół. Jeśli już musisz, to idź do kina ;) Polecam. Ale nie ten film!!! Nie ma nic do rzeczy wrażliwość, jak pisza niektórzy. Być może zamierzeniem reż. było wykreowanie ckliwej roli kobiety (J. Moore). Ten film zalatuje schematem na kilometr. Nie warto. Pozdrawiam. aha, fototapeta jest niezła - barwne, jesienne drzew. I nic więcej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: nie idź :) IP: 213.17.133.* 10.10.03, 22:12 Nie zgadzam się, że nudny, Owszem, prosty i przewidywalny, ale w swej prostocie uroczy. Piękna muzyka, zdjecia i niezla rola Moore, chociaz mozna jej zarzucic zbytnie podobienstwo do roli Laury Brown w "Godzinach". A scena tanca Raymonda i Cathy w murzynskim barze jest moim zdaniem jedna z najbardziej romantycznych (nie ckliwie romantycznych, ale autentycznie wzruszajacych) scen jakie widzialam w filmach. Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna De gustibus non est disputandum :) 17.10.03, 15:57 Tak się składa, że JM w "Godzinach" była pełnokrwista, tu jest tylko mdła. Przesłodzona aż do bólu. Rozumiem, że takie było zamierzenie reż. Dal mnie - niejadalne. Prostota w "Daleko od..." czytam właśnie - nuda. Nie lubię Harlequinów. Tak jakoś.. Odpowiedz Link Zgłoś
twisty nie!!!! 16.10.03, 14:24 ciekawe ile trzeba zapłacić aby taki film dostał 4*????????? Odpowiedz Link Zgłoś