rumak.hrabiny 07.01.10, 20:30 czy mogłybyście nie używać argumentu a moje spostrzeżenia, doświadczenia, obserwacje temu przeczą we wszystkich odmianach? ten argument jest głupi. chyba nie muszę tego uzasadniać dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: prośba do pań tu piszących 07.01.10, 20:44 nie kumam dlaczego zawierzenie własnemu osądowi i doświadczeniu jest w twojej opinii głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
ferro2 Re: prośba do pań tu piszących 07.01.10, 20:48 to juz swoich opinii nie wolno tutaj wylewac?????:(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: prośba do pań tu piszących 07.01.10, 21:02 ferro2 napisała: > to juz swoich opinii nie wolno tutaj wylewac?????:(((((( Tylko paniom tu piszącym.;) Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 04:48 ferro2 napisała: > to juz swoich opinii nie wolno tutaj wylewac?????:(((((( czy ja wspominałem coś o opiniach? z moich wieloletnich obserwacji wynika, że wylewanie opinii może się skończyć ich późniejszym deficytem w sezonie letnim. wszyscy moi znajomi również mają takie same spostrzeżenia. nie spotkałem się jeszcze z kimś, kto myślałby inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 03:44 diabel-tasmasnki-reaktywacja-d napisał: > nie kumam dlaczego zawierzenie własnemu osądowi i doświadczeniu jest w twojej > opinii głupie. > przyznaję, że być może zbyt skrótowo to wyraziłem. każdy wierzy własnym osądom. nie wierzy jednak ślepo i gdy trafi na nowe informacje z osądem sprzeczne, to nie odrzuca ich a priori argumentując, że moje obserwacje są inne. stara się informacje ocenić, zweryfikować, oszacować wiarygodność, podyskutować na przykład na forum. czasem informacje nie wytrzymują próby weryfikacji, czasem zmieniamy swój osąd. w nowy osąd też oczywiście wierzymy. dzięki temu ludzkość idzie do przodu. nie chciałbym linkować konkretnych wypowiedzi pań typu - a wśród moich koleżanek, znam osobiście kilka takich przykładów Odpowiedz Link Zgłoś
poprioniony Re: prośba do pań tu piszących 07.01.10, 20:55 > ten argument jest głupi. Zgadzam sie, to znaczy, moje obserwacje potwierdzaja, ze ten argument jest glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: prośba do pań tu piszących 07.01.10, 21:05 znaczy teraz mamy się posiłkować bibliografią naukową? Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 03:46 tu bardziej chodzi o uczciwość Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 13:05 ale co nieuczciwego jest w stwierdzeniu: z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że... Odpowiedz Link Zgłoś
modrooka Re: prośba do pań tu piszących 07.01.10, 22:19 >ten argument jest głupi. Dziękujemy za uzasadnienie swojej opinii. Na czym ją opierasz? Na obserwacji? Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 00:04 Zadna obserwacja! Po prostu konia ktory pisze ugryzl w zad jakis giez i zrzedliwy sie zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 02:43 pory roku ci się porypały, więc gzy jako owady zmiennocieplne zamarzłyby w locie. aż zajrzałem do wizytówki i wiesz co sobie pomyślałem? nawet jeżeli nawet jakiś giez by ugryzł, to pobolałoby i przeszło. ty zaś nadal będziesz taka jak na zdjęciu Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 04:13 w pewnym sensie tak. na obserwacji niektórych wypowiedzi. różnica jest jednak taka, że po pierwsze moje obserwacje są weryfikowalne, bo mogę podlinkować te wypowiedzi a po drugie, nie używam tej obserwacji jako argumentu w polemice, bo nie podważam tego, co napisałaś. teraz byś lepiej zrozumiała, podam ci przykład jak by można nadużywać w dyskusji niby-obserwacji to nieprawda, że mężczyźni rzadziej myją się niż kobiety. kiedyś przez kilka miesięcy dokładnie obserwowałem kilkanaście znajomych par i we wszystkich wypadkach kobiety myły się ponad 2 x rzadziej niż mężczyźni. moi znajomi też mają podobne obserwacje. badania musiały być więc przeprowadzone na niereprezentatywnej grupie, przyjęta metodyka była błędna. portal, który je zamieścił słynie z nierzetelności, szukania tanich sensacji i sympatii do feministek. Odpowiedz Link Zgłoś
yulija Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 00:41 rumak.hrabiny napisał: czy mogłybyście nie używać argumentu a moje spostrzeżenia, doświadczenia,obserwacje temu przeczą we wszystkich odmianach? ten argument jest głupi. chyba nie muszę tego uzasadniać dlaczego. Uzasadnij, proszę... Ja w przeciwieństwie do Ciebie wolę poznawać człowieka przez pryzmat jego doświadczeń, obserwacji, spostrzeżeń.. nawet jeżeli nie zgadzam się z tym to szanuję czyjeś zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
rumak.hrabiny Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 04:41 to kwestia możliwości zweryfikowania wiarygodności źródła. gdyby mój ojciec mi powiedział, że jadąc samochodem widział na drodze japońskie wojsko, bym potraktował to poważnie i szukałbym potwierdzenia jego słów. gdybyś ty to napisała na forum, to bym sobie z ciebie trochę pożartował, chociaż szanuję twoje zdanie i dotychczas mnie nie okłamałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
yulija Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 08:18 Z ogromnym dystansem podchodzę do wyników tzw. badania opinii publicznej.... Dlaczego? Ano dlatego, że widziałam jak jedno takie badanie przeprowadzano. najpierw był wynik jaki należało osiągnąć (w celu zszokowania a może zmanipulowania opinią publiczną) następnie umiejętnie dobrano próbę, na której przeprowadzono badanie... Nie twierdzę, że wszystkie badania prowadzone są w ten sam sposób...nie mniej jednak..moje zaufanie zostało nadszarpnięte i patrzę na to wszystko przez palce... W związku z tym bardziej ufam swoim obserwacjom (i obserwacjom moich znajomych) mimo, że nacechowane są subiektywizmem po samiusieńkie brzegi. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 09:08 Ja jednak jestem bardziej krytyczny wobec mojego tatusia...:D Nie latałbym po polu szukając japońców :) Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: prośba do pań tu piszących 08.01.10, 08:50 > chyba nie muszę tego uzasadniać dlaczego. skąd! wystarczą nam twoje spostrzeżenia, doświadczenia i obserwacje. Odpowiedz Link Zgłoś