Gość: LW Re: Poć się na zdrowie IP: *.gdynia.asseco.pl 11.01.10, 10:08 Polecam SAUNĘ, a potem szybkie zanurzenie całego ciała w beczce, baseniku itp., zamiast prysznica. Zachęcam oczywiście do korzystania z sauny NAGO. Tak jest najzdrowiej. W Niemczech to tekstylni są nawet z sauny wypraszani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rey Re: Poć się na zdrowie IP: *.kronenberg.org.pl 11.01.10, 10:15 Tomku, Masz bardzo rozsądne i słuszne podejście. Ale... bycie w saunie nago, nie oznacza, że musisz paradować całkowicie odsłonięty. Wystarczy jeżeli usiądziesz na ręczniku (np. po turecku), a genitalia zasłonisz luzno rzuconą jego końcówką. Możesz też tak ułożyć dłonie, aby osłaniały to, co chcesz osłonić. Ja tak czasem robię, gdy widzę, że współtowarzyszom (zazwyczaj współtowarzyszkom) saunowania może to przeszkadzac. W saunie jest zazwyczaj ciemno, a siedząc sobie w kąciku nie narzucasz sie nikomu z nagością. Ważne jest, aby nie saunować w kąpięlówkach/kostiumie gdyż jest to niezdrowe zarówno dla Ciebie, jak i współtowarzyszy. Nie zmienia to faktu, że w saunie to nagość jest stanem naturalnym i osoby z niej korzystające powinny akceptować fakt, że inni chcą saunowac nago. W tym przypadku samoograniczanie się saunujących to wyraz dobrej woli i kultury. Ale uważam, że nie należy tego wymagać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Poć się na zdrowie IP: *.ip.netia.com.pl 12.01.10, 08:58 Mam obiekcje odnośnie korzystania z sauny, ponieważ mam bardzo kruche naczynka i utkwiło mi w świadomości, że jest to przeciwskazaniem do korzystania. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten tamat ? Odpowiedz Link Zgłoś
chefir Re: Poć się na zdrowie 12.01.10, 20:31 Mając problemy naczynkowe nie powinno się korzystać z najgorętszych saun (fińskiej, suchej). Można korzystać z sauny infrared oraz zimnych saun mokrych (o ile się nie mylę, z tych w których temperatura nie przekracza 50 stopni). UWAGA. ZAWSZE w przypadku takich wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ każdy przypadek jest indywidualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Poć się na zdrowie IP: *.177.251.212.customer.cdi.no 13.01.10, 15:06 halo!....juz w roku 1975 w Krakowie laznia"Rzymska"miala saune koedukacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koskenkorva Re: Poć się na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 11:20 Gruzja nie pieprz. W Finlandi do sauny chodzi się oczywiście WYŁACZNIE nago ale ZAWSZE jest podział na panów/panie. Koedukacyjnie to Finowie tylko prywatnie chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inari Re: Poć się na zdrowie IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.10, 13:30 mogę się tylko przyłączyć do osób polecających saunę. koniecznie nago i z użyciem brzozowych "miotełek"! tydzień temu miałam okazję skorzystać z sauny w fińskiej laponii: na zewnątrz minus 31 C, w saunie prawie 110. fantastyczne doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Para z Lublina Re: Poć się na zdrowie IP: *.chello.pl 21.11.10, 22:52 Śmieszne są kobitki, które przychodzą do sauny w kostiumie i w dodatku owinięte po szyję ręcznikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek2 Re: Poć się na zdrowie IP: 80.48.211.* 02.12.10, 11:30 Mnie wręcz brzydzi przesiadywanie z pomarszczonymi golasami Dlatego zawsze wynajmuję saunę tylko dla siebie. I też wchodzę w kąpielówkach - bo parzy w główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
stab_ilny Re: Poć się na zdrowie 19.06.12, 12:47 Panie Tomaszu... aż przykro czytać, to, co Pan napisał... Przecież o to własnie chodzi w kulturze saunowania, żeby do sauny wchodzić nago.... Nie chodzi tutaj o wstyd i skrępowanie! Ręcznik, który wnosimy do sauny, służy własnie po to, żeby nie oparzyć sobie, jak Pan to ujął - "główki":) Wystarczy przeczytać regulamin sauny, bądź poczytać trochę materiałów w tej kwestii - co polecam, aby w pełni korzystać z dobrodziejstwa, jakim jest sauna!Wchodzenie do sauny w ubraniu jest NIEZDROWE! Gość portalu: Tomek2 napisał(a): > Mnie wręcz brzydzi przesiadywanie z pomarszczonymi golasami > Dlatego zawsze wynajmuję saunę tylko dla siebie. I też wchodzę w kąpielówkach - > bo parzy w główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmov Re: Poć się na zdrowie 15.09.13, 22:57 sauna to jest to! najlepsza strefa na warszawiance Odpowiedz Link Zgłoś