Dodaj do ulubionych

Pytanie techniczne (?)

18.10.12, 08:33
A może ogrzewnicze... Zachciało mi się grzejnika. Pytanie: który z dostępnych na naszym rynku jest najbardziej ekonomiczny? Chodzi mi o stosunek zużycia energii do ciepła:> Czy takie kaloryferki olejowe? Czy może farelka z dmuchawą? Czy może coś innego?
Obserwuj wątek
    • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 08:49
      zapytaj na forum dom, tam otrzymasz profesjonalne opinie. nie żebym w naszych chłopaków nie wierzyła, ale wiesz...
      • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 09:38
        wielkafuria napisał(a):

> zapytaj na forum dom, tam otrzymasz profesjonalne opinie. nie żebym w naszych c
        > hłopaków nie wierzyła, ale wiesz...

No racja:D
        Thx za podpowiedź:))
    • sibeliuss Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 10:41
      Zapytaj też:
      forum.gazeta.pl/forum/f,28680,Codzienne_zakupy.html
      • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 17:14
        sibeliuss napisał:

> Zapytaj też:
        > forum.gazeta.pl/forum/f,28680,Codzienne_zakupy.html

Thx:))
    • nie.mam.20 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 11:29
      zamiana pradu w cieplo jest jednakowa. Pytanie, jak to cieplo jest rozprzestrzeniane?
      Wydajnosc (straty) - sposob rozprzestrzeniania sie ciepla (konwekcja, przewodnictwo, promieniowanie) bedzie mialo istotny wplyw w zaleznosci od oczekiwan. Jesli chcesz piorunem nagrzac pokoj, to grzalka z dmuchawa sa OK, promiennik mniej.
      Generalnie, najtaniej wychodzi klimatyzator (reverse cycle), potem grzejnik olejowy, a promienniki najdrozej. Ale instalujac promiennik podczerwieni w lazience zalatwiasz problem, bo cieplo jest skierowane na ciebie. Ja w umiarkowanym klimacie mam grzejniki olejowe, zima nie mam nizej niz 10°C na dworzu noca. Ale latem bywa goraco, bo klimy nie mam. Mamy tydzien, moze 10 dni w okolicach 40, wtedy by sie przydala. Czy warto tracic kase na 10 dni w roku?
      • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 17:52
        nie.mam.20 napisał:

> zamiana pradu w cieplo jest jednakowa. Pytanie, jak to cieplo jest rozprzestrze
        > niane?
        > Wydajnosc (straty) - sposob rozprzestrzeniania sie ciepla (konwekcja, przewodn
        > ictwo, promieniowanie) bedzie mialo istotny wplyw w zaleznosci od oczekiwan. Je
        > sli chcesz piorunem nagrzac pokoj, to grzalka z dmuchawa sa OK, promiennik mnie
        > j.
        > Generalnie, najtaniej wychodzi klimatyzator (reverse cycle), potem grzejnik ole
        > jowy, a promienniki najdrozej. Ale instalujac promiennik podczerwieni w lazienc
        > e zalatwiasz problem, bo cieplo jest skierowane na ciebie. Ja w umiarkowanym kl
        > imacie mam grzejniki olejowe, zima nie mam nizej niz 10°C na dworzu noca. Ale l
        > atem bywa goraco, bo klimy nie mam. Mamy tydzien, moze 10 dni w okolicach 40, w
        > tedy by sie przydala. Czy warto tracic kase na 10 dni w roku?

Nie warto:))) Ni cholery nie wiem, co to promiennik, ale brzmi groźnie...:>
        • nie.mam.20 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:16
          promiennik to najczesciej ma lustro [polerowana blacha] oraz zrodlo ciepla np spirala. i takie cos ogrzewa przez promieniowanie, kiedys to sie mowilo sloneczko. grozne, bo lubia spowodowac pozar. olejowe sa bezpieczne, zwlaszcza przy dzieciach. ale to produkt dlugodystansowy, nastawia sie na potrzebna temperature i wlacza, po kilku godzinach jest ok, cieple powietrze wedruje do gory, schladza sie, opada i w ten sposob, cyrkulujac, ogrzewa rownomiernie pomieszczenie. Promienniki rzucaja snop ciepla jak reflektor.
          • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:25
            nie.mam.20 napisał:

O widzisz, wszyściutko już rozumiem, co więcej - potrafiłam sobie nawet to wyobrazić. Respect:D
            Mój wybór: olejowe:>
            A które są najlepsze?
            • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:28
              pollarek napisała:
              > Mój wybór: olejowe:>

czyli ma byc bezpiecznie bo dzieci tak?
              • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:29
                wielkafuria napisał(a):

> pollarek napisała:
                > > Mój wybór: olejowe:>
                >
                >
                > czyli ma byc bezpiecznie bo dzieci tak?

No fakt, czasami się dziwnie zachowuję:DD
    • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 11:47
      na Śląsku to chyba węglowy?
    • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 17:56
      ale tak na marginesie... farelka dobra rzecz, ewentualnie ciepła kobieta/mężczyzna.
      • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 18:14
        mężczyzna.....jako farelka.... nie dosyć że ciepły to jeszcze dmucha
        • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 18:30
          mariuszg2 napisał:

> mężczyzna.....jako farelka.... nie dosyć że ciepły to jeszcze dmucha

Tyyyyy, dobreeee ;)
          • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 19:13
            wielkafuria napisał(a):

> mariuszg2 napisał:
            >
            > > mężczyzna.....jako farelka.... nie dosyć że ciepły to jeszcze dmucha
            >
            > Tyyyyy, dobreeee ;)
            Hahah, no fakt, podpisuję się:DD
            • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 19:36
              pollarek napisała:

>> Hahah, no fakt, podpisuję się:DD

napisała onanistka....pfffruu
              • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 19:43
                mariuszg2 napisał:

> napisała onanistka....pfffruu

Mi przynajmniej nie rosną włosy między palcami:P
                • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 19:50
                  a mnie na wargach
                  • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 19:54
                    łeeeeeee, jestescie obleśni :P
                    • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 19:55
                      wielkafuria napisał(a):

> łeeeeeee, jestescie obleśni :P

To nie ja, to On zaczął!
                      :D
                      • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:01
                        czytam????

a kto jest autorem wątku?????

Anielka Orzeszkowej?
                        • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:10
                          mariuszg2 napisał:

> czytam????
                          >
                          > a kto jest autorem wątku?????
                          >
                          > Anielka Orzeszkowej?

Do mnie pijesz?? Mua??? Mua ZAWSZE niewinna!
                          :>
                          • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:49
                            łi łi....
                            • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:52
                              mariuszg2 napisał:

> łi łi....

Podła potwarz i oszczerstwo.
                              • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:10
                                mła? potwasz? oszerstwo? no! no posibl!
                                • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:14
                                  mariuszg2 napisał:

> mła? potwasz? oszerstwo? no! no posibl!

posibl posibl... jakbym nie wiedziała, że to olejesz, to bym szaty rozerwała i łkaniem się zaniosła.
                                  • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:17
                                    rozrywaj ale się nie zanoś! proszę! łzy kobiet jakoś mnie wzruszają....
                                    • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:19
                                      mariuszg2 napisał:

> rozrywaj ale się nie zanoś! proszę! łzy kobiet jakoś mnie wzruszają....

Pfi:P Zepsułeś całą zabawę.
                                      • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:21
                                        przy "pfifi" zabawa się zaczyna.... że też kobiety musze siętak długoo rozgrzewać :/
                                        • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:25
                                          mariuszg2 napisał:

> przy "pfifi" zabawa się zaczyna.... że też kobiety musze siętak długoo rozgrzew
                                          > ać :/

Na nasze nieszczęście, niektórzy faceci nie potrafią dotrwać nawet do momentu osiągnięcia przez kobietę temperatury pokojowej:>
                    • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 19:59
                      nie wiem co jest oblesnego we wlosach między palcami? albo pod pachami....to jest seksi moim zdaniem...
                      • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:02
                        mariuszg2 napisał:

> nie wiem co jest oblesnego we wlosach między palcami? albo pod pachami....to je
                        > st seksi moim zdaniem...

No, teraz to już pojechałeś...:>
                        • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:08
                          no co?
                          • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:11
                            mariuszg2 napisał:

> no co?

Z tym seksi pojechałeś:>
                            • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:24
                              znaczy włochatych nie lubisz? przeciez to miłe pogłaskaś takiego misia pluszaka kocurka z zadartym ogonkiem po nim dłonią jadąc?
                              • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:34
                                ej no wez. lubie jak ma facet TROCHE wlosow na klacie i musi miec na nogach, ale pod pachami to zalezy od stopnia zaprzyjaznienia sie z antyprespirantem, a ostatnio odkrylam faceta ktory jest wydepilowany na dole i powiem ci że łał.
                                • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:37
                                  wielkafuria napisał(a):

> ej no wez. lubie jak ma facet TROCHE wlosow na klacie i musi miec na nogach, al
                                  > e pod pachami to zalezy od stopnia zaprzyjaznienia sie z antyprespirantem, a os
                                  > tatnio odkrylam faceta ktory jest wydepilowany na dole i powiem ci że łał.
                                  >
                                  Dlaczego? Łał znaczy się?
                                  • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:42
                                    pollarek napisała:
                                    > Dlaczego? Łał znaczy się?

kurcze noooo, nie chce tu spamować, bo mnie wywalą...
                                    ale podpowiem (bo nie chce mi sie powtarzac) żebys kliknela na link w mojej stopce.
                                    a pozniej na: po czym poznać... i tak dalej
                                • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:46
                                  o fuj! ble!
                      • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:07
                        a fuj!
                        kup sobie krem do depilacji i się nim pomaż wszędzie. TAM też!
                        :D
                        • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:10
                          jakbym nie mial na co pięniedzy wydawac.....

grzebień, lokówka czy lakier do włosów...to rozumiem...ale krem do depilacji....moge wykorzystać piankę do golnia na jedno wyjdzie.... i sie po goleniu posmaruje nivea for men sensitive....albo brutalem chlusne.... łał!
                          • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:22
                            nie nie nie właśnie ze nie to samo.
                            jak sie bedziesz golił to sie mozesz pozacinac, zaczna ci wrastac włoski i jak sie wygolisz TAM to cie bedzie drapac. a jak sie pomaziasz kremem to bedziesz gladki jak pupka niemowlaka. wiem co mowie, probowalam obu metod i krem jest the best. brutalu ty.
                            • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:31
                              wielkafuria napisał(a):

> nie nie nie właśnie ze nie to samo.
                              > jak sie bedziesz golił to sie mozesz pozacinac, zaczna ci wrastac włoski i jak
                              > sie wygolisz TAM to cie bedzie drapac. a jak sie pomaziasz kremem to bedziesz g
                              > ladki jak pupka niemowlaka. wiem co mowie, probowalam obu metod i krem jest the
                              > best. brutalu ty.

No nie noooo... namów Go na depilator. Szczególnie TAM. Depilator or no ballz!
                              :DD
                              • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:37
                                nieeeeee, ja jestem masochistka a nie sadystką.
                                potem miałby krwiaki na fiutku i by mu nie stawał albo co ;/
                                • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:44
                                  wielkafuria napisał(a):

> nieeeeee, ja jestem masochistka a nie sadystką.
                                  > potem miałby krwiaki na fiutku i by mu nie stawał albo co ;/

Ale gdzieś czytałam, że od wielkiego bólu to może się trzecie oko otworzyć:DD
                                  • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:52
                                    > Ale gdzieś czytałam, że od wielkiego bólu to może się trzecie oko otworzyć:DD

oplułam monitor :D

a tak z innej beczki... ja tu zauważyłam że pollarek z mariuszem to ten tego mają sie ku sobie czy co... w kazdym razie rozuszałas go jakoś tak... pozytywnie :P
                                    • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 20:57

:}

• pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:04
                                        mariuszg2 napisał:

>
                                        > :}
                                        >
                                        Ty się nie ciesz, Ty się bój!:D
                                        • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:11
                                          normalnie cały drże ze strachu...buuuuu....
                                    • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:03
                                      wielkafuria napisał(a):

> a tak z innej beczki... ja tu zauważyłam że pollarek z mariuszem to ten tego ma
                                      > ją sie ku sobie czy co... w kazdym razie rozuszałas go jakoś tak... pozytywnie
                                      > :P
                                      >
                                      Mmm... mam wrażenie, że Mariusz to taki ruchliwy z natury jest:)) Czyli znowu wychodzi na to, że wyzwalam w ludziach ciemną stronę mocy? God damn it!:D

Fajny blog btw, będę zaglądać. Jejq, ładna jesteś:)))
                                      • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:05
                                        a tak na drugim marginesie to skąd się wziełaś na FM? bo jakoś Cię nie kojarzę a we mnie wzbudziłaś poki co same pozytywne odczucia :P
                                        Że nie wspomne o pozytywnym Twoim wpływie na mariusza :P
                                        • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:13
                                          wielkafuria napisał(a):

> a tak na drugim marginesie to skąd się wziełaś na FM? bo jakoś Cię nie kojarzę

Nudziło mi się cholernie w pracy i tak jakoś zachciało mi się powymądrzać pod którymś z artykułów. Potem było już blisko do forum. Potem pojawił się problem: ani domu własnego, ani dzieci nie lubię, interesuje mnie wszystko, ale nic w szczególności... a faceci są fajni:D

> a we mnie wzbudziłaś poki co same pozytywne odczucia :P

Wzajemnie:)))

> Że nie wspomne o pozytywnym Twoim wpływie na mariusza :P

To chwilowe, urok nowości szybko przemijający... przeskoczy na inną różyczkę chybcikiem, tym bardziej że szef kwiaciarni pełną gębą:DD
                                        • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:15
                                          axel springer ją nasłał,...mówię Ci!
                                      • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:13
                                        gdzie jaki blog...kto jest ładny chce zobaczyć...dajcie mi tu link szypciutko....
                                        PS nie jestem ruuchliwy....jestem dziewica
                                        • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 21:36
                                          mariuszg2 napisał:

> gdzie jaki blog...kto jest ładny chce zobaczyć...dajcie mi tu link szypciutko..

nosz kurfa. Link od tygodnia jest w mojej stopce, a Ty jeszcze mnie nie widziałeś? szok!
                                          • mariuszg2 Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 08:14
                                            nie no bez przesady.... ale ok
          • nie.mam.20 Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:18
            mnie tam oklady z cieplych piersi wystarcza, ale tylko gdy jestem przeziebiony.
            • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:22
              nie.mam.20 napisał:

> mnie tam oklady z cieplych piersi wystarcza, ale tylko gdy jestem przeziebiony.

a jak jestes zdrowy to piersi Cie nie kręca?
              mnie kreciły do niedawna piersi z kurczaka ale czuje ze zaraz wyjda mi bokiem ;/
              • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:27
                wielkafuria napisał(a):

> nie.mam.20 napisał:
                >
                > > mnie tam oklady z cieplych piersi wystarcza, ale tylko gdy jestem przezie
                > biony.
                >
                >
                > a jak jestes zdrowy to piersi Cie nie kręca?
                > mnie kreciły do niedawna piersi z kurczaka ale czuje ze zaraz wyjda mi bokiem ;
                > /

Mi zaraz wyjdzie te pół butli wina... obawiam się tylko, że nie bokiem:P
                • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:30
                  ja chyba nie dopiekłam roladek z kurczaka i moze walnę sobie setę to przestanie mnie mdlić. Wina dawno nie pilam.
                  trzeba bylo powiedziec ze pijesz, to napilabym sie z Toba ;)
                  • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:33
                    wielkafuria napisał(a):

> ja chyba nie dopiekłam roladek z kurczaka i moze walnę sobie setę to przestanie
                    > mnie mdlić. Wina dawno nie pilam.
                    > trzeba bylo powiedziec ze pijesz, to napilabym sie z Toba ;)

To był spontan:D
                    A dobra wódka nie jest zła. Wal!
                    Dwa dni w tygodniu mam na 8.00. I cholera, to musi być akurat jutro:|
                    Dobrej nocki Furio:))
                    • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 18.10.12, 22:40
                      do jutra mam nadzieje ;)
                      jak dożyję
                      • nie.mam.20 zglos sie do MOPSa 19.10.12, 03:00
                        meskie ochotnicze pogotowie sek.sualne
                        • pollarek Re: zglos sie do MOPSa 19.10.12, 08:51
                          nie.mam.20 napisał:

> meskie ochotnicze pogotowie sek.sualne

o.O
                          I co? Tak ochotniczo wszystko co się rusza, albo i nie?
                          • nie.mam.20 Re: zglos sie do MOPSa 19.10.12, 08:59
                            > I co? Tak ochotniczo wszystko co się rusza, albo i nie?

wzystko oprocz zegara ;)
                            • pollarek Re: zglos sie do MOPSa 19.10.12, 09:24
                              nie.mam.20 napisał:

> > I co? Tak ochotniczo wszystko co się rusza, albo i nie?
                              >
                              > wzystko oprocz zegara ;)

Hah:D Trzyworkowce też?:)))
                              • nie.mam.20 Re: zglos sie do MOPSa 20.10.12, 09:40
                                nawet nie chce o tym slyszec

dla mlodziezy mamy dzisuaj wyklad Uncle Arthur, w sposob ogolny zwiazany z tutuejsza dyskusja. aha, to zielone, to Tasmania - zielona wyspa ;)

www.youtube.com/watch?v=u_RFAy9naI8
                                lat, ani cm.

to all the girls i've loved before
                                • pollarek Re: zglos sie do MOPSa 20.10.12, 11:01
                                  nie.mam.20 napisał:

> nawet nie chce o tym slyszec
                                  >
                                  Czyli nie lubimy ekstremalnych zabaw?:D

> dla mlodziezy mamy dzisuaj wyklad Uncle Arthur, w sposob ogolny zwiazany z tutu
                                  > ejsza dyskusja. aha, to zielone, to Tasmania - zielona wyspa ;)
                                  >
                                  To ja też mam coś, ku przestrodze:)))

www.youtube.com/watch?v=1kGqUJAkz20
                                  • nie.mam.20 Re: zglos sie do MOPSa 20.10.12, 11:19
                                    mowimy o zabawie czy o Czysccu?

teraz to juz nie wiem, jechac do Bialegostoku czy zostac?
                                    • pollarek Re: zglos sie do MOPSa 20.10.12, 11:21
                                      nie.mam.20 napisał:

> mowimy o zabawie czy o Czysccu?
                                      >
                                      Czyściec zawsze daje szansę na szczęśliwe zakończenie. Wystarczy tylko cierpliwość i wytrwałość:>

> teraz to juz nie wiem, jechac do Bialegostoku czy zostac?

Zależy na jak długo...
                                      • wielkafuria APEL 20.10.12, 14:52
                                        załóżmy sobie nowy wątek bo już nie nadążam ;)
                                        tylko musimy najpierw w pierwszym poscie napisac cos madrego zeby nas nie skasowali.
                                        ja sie nie podejmuje, mnie ostatnio ciagle kasują :)

dalej nie wiem jaki lekarz konczacy sie na olog majstruje koło twarzy - jesli nie stomato, ani laryngo...

pollarku no powiedz powiedz.
                                        • pollarek Re: APEL 20.10.12, 14:58
                                          wielkafuria napisał(a):

> załóżmy sobie nowy wątek bo już nie nadążam ;)
                                          > tylko musimy najpierw w pierwszym poscie napisac cos madrego zeby nas nie skaso
                                          > wali.
                                          > ja sie nie podejmuje, mnie ostatnio ciagle kasują :)

Padalce. Trzeba ustalić adres i najechać:>
                                          >
                                          > dalej nie wiem jaki lekarz konczacy sie na olog majstruje koło twarzy - jesli n
                                          > ie stomato, ani laryngo...
                                          >
                                          > pollarku no powiedz powiedz.

Nie lekarz:)) Leków nie mogę przepisywać:> To robi ten na atra się kończący. I nie twarzy, a głowy:D No, teraz to już będzie łatwo:)))
                                          • wielkafuria Re: APEL 20.10.12, 15:10
                                            pollarek napisała:
                                            > Nie lekarz:)) Leków nie mogę przepisywać:> To robi ten na atra się kończący
                                            > . I nie twarzy, a głowy:D No, teraz to już będzie łatwo:)))

wez mnie nie drecz, ja dopiero wzielam tabletke od bolu glowy a Ty mi z jakimis szaradami wyjezdzasz od wczoraj :(

jak nie lekarz to tez nie pedia...
                                            nie nie nie nie noooooooooooooooooooo
                                            • pollarek Re: APEL 20.10.12, 15:16
                                              wielkafuria napisał(a):

>
                                              > wez mnie nie drecz, ja dopiero wzielam tabletke od bolu glowy a Ty mi z jakimis
                                              > szaradami wyjezdzasz od wczoraj :(
                                              >
                                              Kac morderca nie ma serca?:DD
                                              • wielkafuria Re: APEL 20.10.12, 15:30
                                                pollarek napisała:
                                                > Kac morderca nie ma serca?:DD

oj tam oj tam :P
                                                założylam wątek o Piotrusiach. ale możemy popitolić tam o czyms innym :P
                                          • wielkafuria Re: APEL 20.10.12, 15:11
                                            fryzjer? ^^
    • derff Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 09:34
      Jak pięknie rozwinęło sie pytanie techniczne.....?
      Musze odpowiedzieć merytoryczie,nie powstrzymam się z powodu zboczenia zawodowego.
      Wszystkie grzejniki elektryczne mają jednakową sprawność czyli 100%. Czyli cała energia elektryczna zostaje zamieniona na ciepło. W farelce jedynie część niewielka energii inicjuje ruch powietrza. Reszta to mareting lub jak kto woli dyskusja o wyższości świąt ...........itd.
      Dodać może wypada że energia elektryczna jest najdroższym nośnikiem na naszym rynku.
      • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 09:40

Mmm... ile powinno (na oko ofc) wyjść ogrzewanie 60m mieszkania piecykiem gazowym? Temperatura preferowana, ok. 20 stopni?
        Martwię się trochę, że albo zamarznę, albo zbankrutuję tej zimy:|
        A może mogę zrobić drama scene właścicielowi?
        • wielkafuria Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 10:12
          ja kiedys wynajmowalam pokój w mieszkaniu, gdzie każdy z pokoi miał własny licznik na kaloryferze. O matko! pierwsza zima prawie mnie zabiła finansowo. Później wlasnie wpadłam na pomysł z farelką. Poniewaz nie przebywałam w tym mieszkaniu w ciagu dnia a i na weekendy rzadko zostawałam to grzałam sobie pokoik około godziny dziennie wieczorem i z 20 minut rano zanim wstalam z łózka i jakoś nie umierałam z zimna :) a i rachunki spadły za wynajem :P
          • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 11:08
            No i też tak planuję... w domu jestem zazwyczaj w okolicach 20, często też wyłażę, więc zależy mi tylko na nockach:>
        • derff Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 10:16
          Energia elektryczna jest droga, gaz śmierdzi i też nie jest tani. Najtaniej jest posiadać kominek.
          Czasem jak nie ma możliwości zrobienia kominka to sa jeszcze w sprzedaży takie nowomodne
          "kozy" czyli przenośny piecyk na drzewo(bywają bardzo ładne i stylowe) który można włączyc rurą do komina i jest ciepło i "przytulnie". Tylko jest trochę roboty.
          • nie.mam.20 Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 10:27
            najtaniej kolego, to zatkac szpary. W Polsce straty siegaja 30%, dzieki szparom miedzy plytami betonowymi, szparami we framugach, przewodnictwu betonu itd.
            Stad wstawienie niemieckich okien PCW daje spory zysk, dalej ogacenie scian, ....
            A mezczyzna polski potrafi sie z tym uporac znakomicie.
            Kominek tanio wychodzi w Grojcu, bo da lasu blisko. W Warszawie w Lazienkach drewna pilnuja. Mozna tez wstawis sobie rowerek stacjonarny, podlaczyc dynamo i krecic. Krazenie sie wzmaga, krew buzuje, jasniej i cieplej. W przerwach mozna ze studentkami w butelke zagrac.
            • kalllka Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 11:06
              tak tak (szpary) w oknach i dach to jakie 80% uciekajacego ciepla.
              choc w oknach, zwlaszcza pecefalkach, powinny byc rozszczelnienia umozliwiajace racjonalne napowietrzenie pomieszczenia- cyrkulacja no i umieszczenie grzejnika w odpowiednim miejscu pomaga zachowac (oszczedzac) cieplo.
              perpetuum mobilne formy utrzymania ciepla powszechnie znane. z niewymienionych jeszcze, a dobrze znanych- pospolite koce i poduszki elektryczne, napoje wyskokowe, a z luksusowych,, zakardy na lambrekiny, kotary oraz arrasy na scianach i np 'hiszpanski bucik'
              trzymaj sie cieplo i pozdr z nowym dniem

• pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 11:44
                kalllka napisała:

> perpetuum mobilne formy utrzymania ciepla powszechnie znane. z niewymieniony
                > ch jeszcze, a dobrze znanych- pospolite koce i poduszki elektryczne, napoje wys
                > kokowe, a z luksusowych,, zakardy na lambrekiny, kotary oraz arrasy na scianach
                > i np 'hiszpanski bucik'

Uwielbiam Twój styl, barwny i soczysty:DD

> trzymaj sie cieplo i pozdr z nowym dniem
                >
                Ty również:)
              • nie.mam.20 tusmiekupila 19.10.12, 11:50
                ..."zakardy na lambrekiny, "...

do konca dnia ci tego nie zapomne :D
                • kalllka Re: tusmiekupila 19.10.12, 12:03
                  no, tanio sie nie sprzedajesz
                  lecz wiem, ze warto inwestowac.

aha, mam taka prosbe, moglbys nie zapominac troche mniej dwuznacznie?
            • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 11:52
              nie.mam.20 napisał:

> A mezczyzna polski potrafi sie z tym uporac znakomicie.

Zależy od rocznika.

> Kominek tanio wychodzi w Grojcu, bo da lasu blisko. W Warszawie w Lazienkach dr
              > ewna pilnuja. Mozna tez wstawis sobie rowerek stacjonarny, podlaczyc dynamo i k
              > recic. Krazenie sie wzmaga, krew buzuje, jasniej i cieplej. W przerwach mozna z
              > e studentkami w butelke zagrac.

Woooot:DD
              Aż mi się pycho ucieszyło do takiej wizji:> Jeszcze wiatraczek podłączyć, żeby cyrkulacja była. Tylko gdzie znaleźć takiego skarba (z rowerkiem, wymóg oczywisty), to chętnie przygarnę:D
              P.S. Studentką nie jestem, więc zabawa ze mną odpada, ale mogę nawet obce baby do domu wpuścić, byle wydajność była 120% normy:>
          • pollarek Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 11:09
            derff napisał:

> Energia elektryczna jest droga, gaz śmierdzi i też nie jest tani. Najtaniej jes
            > t posiadać kominek.
            > Czasem jak nie ma możliwości zrobienia kominka to sa jeszcze w sprzedaży takie
            > nowomodne
            > "kozy" czyli przenośny piecyk na drzewo(bywają bardzo ładne i stylowe) który mo
            > żna włączyc rurą do komina i jest ciepło i "przytulnie". Tylko jest trochę robo
            > ty.

Nic mi się już do sypialni nie zmieści, tym bardziej koza:DD
            • nie.mam.20 wystaw chlopa, wstaw koze :D nt 19.10.12, 11:52

• pollarek Re: wystaw chlopa, wstaw koze :D nt 19.10.12, 11:54
                Z pierwszym już sobie poradziłam, co do drugiego to mam opory:D
      • nie.mam.20 Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 10:34
        nie ma takich zwierzat, wedle praw termodynamiki nie ma 100% wydajnosci, straty musza byc. Jakkolwiek, rozumiem, co chciales powiedziec. Zakladajac, ze zamiana w cieplo jest jednakowa w kazdym urzadzeniu, to juz efekt jest diametralnie inny. Kaloryferek jest bezpieczniejszy, dmuchawy wzbijaja caly syf z podlogi pod sufit i do pluc. Takie plaskie grzejniki ze spirala sa bezpieczniejsze, ale nie trzymaja ciepla. Wszystko idzie w gore, sufit goracy, na fotelu chodno. Promiennik grzeje efektywnie, ale nie mozna sie ruszac.
        No, sa jeszcze sponsorzy. To tak z grubsza. :P
        • derff Re: Pytanie techniczne (?) 19.10.12, 12:21
          W przypadku grzejnika elektrycznego nie stosuje się termodynamika a sprawność wynosi 100%. Nie ma żadnych strat. Kto mysli inaczej niech udowodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka