Dodaj do ulubionych

macie patent sternika?

20.08.13, 21:50
mam zamiar zrobic takowy w koncu lata leca a wiekszosc moich sportow jest obciazajaca
swego czasy byłem pary razy na łajbie i pływałem po mazurach ale to 15 lat temu
i tak sie zastanawiam czy to trudne aby sie w miare tego nauczyc?
czy warto np przed kursem przeczytac jakas ksiazke albo sie czegos nauczyc ewentualnie przepłynac z kims łodka?
Obserwuj wątek
    • eat.clitoristwood Mamy żeglarza, 20.08.13, 22:04
      na sternika jachtowego a i chyba na jachtowego sternika morskiego mamy mile wypływane. Wszystko, co się lubi, że się robi, przychodzi łatwo.
      • eat.clitoristwood Re: Mamy żeglarza, 20.08.13, 22:13
        A po cholerę czytać?
        Przepłynąć łódką, jak najbardziej. Byle z kimś kompetentnym, nie z nabzdyczonym, pełnym jedynie książkowej wiedzy, mitomanem.
        • kalllka Re: Mamy żeglarza, 21.08.13, 13:47
          jak sie sprawdza, czy ktos nie jest tylko nadetym marynista- mitomanem

przeplynac z nim lodka wzdluz-wszerz jezioraka czy zaryzykowac,, bialy szkwal ?
          • eat.clitoristwood Re: Mamy żeglarza, 21.08.13, 14:31
            kalllka napisała:
            > jak sie sprawdza, czy ktos nie jest tylko nadetym marynista- mitomanem
            > przeplynac z nim lodka wzdluz-wszerz jezioraka czy zaryzykowac,, bialy szkwal ?

Zakładam, że takiego kogoś się po prostu zna i nie wyciąga się z kolejki do pośredniaka ale ewentualnie "angażuje", prosi o pomoc, na podstawie polecenia kogoś znajomego i zaufanego

Z Tobą chyba białą środę?
    • tanstaafl Re: macie patent sternika? 21.08.13, 17:11
      Za moich czasów trzeba było mieć wypływane mile pod żaglami i to w rejsie morskim, a nie śródlądowym. Jeden dwutygodniowy powinien wystarczyć przy dobrych wiatrach.
      Jeżeli tak jest dalej, to pływania raczej nie unikniesz:)
      Morski i śródlądowy rejs, to dwie totalnie różne rzeczy, ale obie się kocha.
    • derff Re: macie patent sternika? 21.08.13, 17:54
      Nie. Ale mam książeczkę spawacza i dyplom upoważniający do Rad Nadzorczych.
      Niestety w żdnej radzie nie zasiadłem a egzamin był trudny jak nie wiem co.
    • loginoftheyear Re: macie patent sternika? 21.08.13, 18:32
      nie no po co bedziesz lodka plywal
    • pol_krzaka Re: macie patent sternika? 26.08.13, 23:00
      Mamy takowy patent, mamy nawet instruktorski, jednak sternika jachtowego jako pośredniego między żeglarzem a morskim aktualnie nie uzyskasz. Od niedawna wydawane są już nowe patenty, jest żeglarz jachtowy, na którym masz pełne uprawnienia do prowadzenia jachtów na śródlądziu i bardzo ograniczone uprawnienia na morzu. Na taki powinieneś się nastawiać. Oczywiście wcześniejsze doświadczenie bardzo się przydaje, ale kurs jest do opanowania przez przeciętnie inteligentną osobę bez wcześniejszego kontaktu z żeglarstwem. A też egzamin nie jest specjalnie trudny, bo teraz całkiem sporo łódek można brać bez patentu, więc nikt by do tego nie podchodził gdyby zdawalność była niska.

Następnym stopniem jest od razu jachtowy sternik morski, ale do egzaminu bez 200h na morzu nawet nie możesz przystąpić i choć patent żeglarza nie jest wymagany to większość firm prowadzących szkolenia krzywo patrzy na ludzi, którzy chcą od razu sternika, mimo wypływanych godzin, chyba że naprawdę pływają od lat i tylko patentu nigdy nie zrobili. No i szansa, że zdasz egzamin przy poważnej i profesjonalnej komisji jest dużo mniejsza, brak doświadczenia wychodzi. Na morzu nie ma przebacz, jak chcesz być kapitanem to ciebie będą się pytać co zrobić, kto ma pierwszeństwo jak tamtemu się świecą lampki jak choince i dlaczego on i gdzie uciec i dlaczego on też zmienia kurs na nas, albo co robić jak mówią że sztorm idzie a wy macie całą dobę do najbliższego portu i tak dalej. Nawet jeśli masz świeży patent to lepiej niech prowadzi ktoś doświadczony, a ty się ucz. Poza tym patenty nie są potrzebne tym co stanowią załogę, tylko tym co prowadzą. Czyli mniej obciążenia na mięśnie a zdecydowanie więcej na umysł. Ogólnie jeśli nie nastawiasz się na regaty czy bardzo sportowe podejście to nawet zupełnie przeciętna kondycja fizyczna w zupełności wystarcza. Wystarczy umieć pływać.
    • man_sapiens Re: macie patent sternika? 27.08.13, 22:47
      Prowadzenie jachtu - także po jeziorze - wymaga sporej wiedzy. Jeżeli nie czujesz potrzeby czytania o żeglowaniu - lepiej pozostań załogantem, do tego nie potrzeba żadnego patentu.
    • to.niemozliwe Re: macie patent sternika? 28.08.13, 23:24
      Mam, tylko ze robiony kilkumiesiecznym, gruntownym kursem.
      Kiedys mialem zainteresowania marynistyczne, wiec mnie to krecilo.
      Oczywiscie, ze poczytaj. Jest taka seria locja zeglarska, nawigacja i o pogodzie dla zeglarzy. Jesli chcesz tylko posterowac czasem lodka, to szkoda czasu na patenty - wybierz sie z kims i sobie pokierujesz.
      Co innego hobby...
    • grassant Re: macie patent sternika? 02.09.13, 09:32
      najlepiej zdawać u znajomego egzaminatora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka