Gość: MaBiWy IP: *.crowley.pl 26.01.05, 12:43 ['] każde słowo małe i puste Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: c.kapturek Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 12:48 o tak, odszedł Wielki Polak :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 12:58 lekka przesada z tą wiekością , gdzie był jak kraj trzeba było odbudować? patriota za dolary i o niskiej kulturze co można sprawdzić w Jego felietona z RWE.Różnic się można, ale poziom powinno się utrzymać i szacunek dla przeciwnika w formie, abstrahukę w tej chwili od treści wypowiedzi. dla mnie jest tak samo " wielki" jak płk. Kukliński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:08 on był na przymusowej emigracji, dla mnie jest takim człowiekiem. teraz w Polsce jest jak jest, ale dzieki takim ludziom jak on zyję w wolnym kraju, i mam prawo do wielu rzeczy....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 13:19 prawo do bezrobocia,"bezpłatne"służby zdrowia, chłamu w telewizji,chamstwo w polityce, grabież majątku narodowego w majestacie "prawa",dziękuję bardzo- postoję.Owszem jest dużo plusów wynikających ze zmiany ustroju ale czy na pewno całość jest pozytywna jak to odczytuję z Waszych wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:26 akurat bezrobociu to winni sa ci co obecni, dalej jest korupcja, załatwianie wszystkiego jak kiedyś, (znajomości itp.) póki to niewyginie nigdy nie bedzie lepiej, a wtedy co ubeki były wszedzie, nawet na ulice nie mozna było wyjść ----> zycie dla wybranych, bez głosu, stanie w kolejce, a pomarzyc chociazby o parówkach w piatek? stanie po kawe w kolejce.....wiele tego, przywilej tylko taki, że duze zakałady przynosiły straty, wszystko mozna było ukryc, a kraj i tak w długach tona, zus składki brał, a dzis emerytom nie maja z czego płaciś, bo utoplil gdzies pieniadze....sie mozna spierac długo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 14:22 dla c. kapturka ustrój jest nieważny, wszystko zależy od ludzi i Ludzi, kto zaprzeczy,że za poprzednich rządów było źle? chyba nikt, ale przynajmniej w miarę równo ponosiliśmy koszty utrzymania kraju, a dzisiaj utrzymujemy wielkie stado Stworzeń, które nas reprezentują na zewnątrz, wstyd się przyznać w tej chwili do narodowości jeżeli reprezentanci Narodu prezentują poziom taki jaki reprezentują. W szkołach odbywa się produkcja Humanoidów, chyba, że kogoś stać na prawdziwą Szkołę, ale to jest rzadkość, pęd do wiedzy i mnóstwo "wyższych" uczelni o poziomie z okolicy Żuław. I jak sobie pomyślę że za parę lat ci Ludzie będą nami rządzić to lekko mnie to deprymuje pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:48 ale jest tez fakt, ze to samo szkolnictwo zrobiło sie pazerne na pieniadze, i kształci w sposób w jaki widac -----> a to przecież władzy reprezentant. nie bede uogólniac regionalnie, bo Żuławy to akurat blisko mej okolicy. z ukłonem, ck :) Odpowiedz Link Zgłoś
j_76 Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański 26.01.05, 13:15 > lekka przesada z tą wiekością , gdzie był jak kraj trzeba było odbudować? Ciekawe jak odbudowywałby kraj siedząc w ubeckim więzieniu? Oświeć mnie proszę, jak to sobie wyobrażasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:34 otóż to :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 14:08 jeżeli komuś się wydaje, że ma patent na nieomylność i tylko On zna jedynie słuszną drogę to trafi do więzienia, ale kraj odbudowały miliony ananimowych ludzi i to jest ich zasługa, że mamy dzisiaj jeszcze cokolwiek, jak widać z historii jednostki zmieniały losy milionów, które na nich pracowały. Gdzie mamy raj jaki nam obiecywano w związku z wejściem do Unii? Nie jestem ślepym wyznawcą poprzedniego ustroju, ale wydaje mi się, że warto popatrzeć na całość z boku , a nie być piewcą bo komuś się zmarło. Telewizja , radio i prasa zamiast zająć się tym co by dało ludziom więcej radości na codzień epatuje nas (przepraszam za określenie) rzygowinami, śmiercią i tragediami, i co to jest takie wspaniałe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaBiWy Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.crowley.pl 26.01.05, 14:24 peanów nie trzeba , ale rzygowin też nie. Łatwo mówić o złotym środku, trudniej go zachować. Najłatwiej pluć na autorytety, kiedy nowych brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 14:37 jaki autorytet i dla kogo? dlaczego nie kształci się Ludzi naprawdę w pełni, tylko czysto instrumentalnie, dlaczego szukasz autorytetu i jeszcze do tego nowego. czyż mało jest ich w historii- cała cywilizacja Greków. Rzymian a i my choć znacznie póżniej też czegoś się dorobiliśmy.Prawo rzymskie w wielu aspektach jest stosowane do dziś , a dlaczego nie wzorce zachowań ich polityków i arystokracji? Gdzie jest dzisiaj odpowiedzialność za swoje postępowanie, gdzie Kodeks Rycerski,dojrzałość, filozofia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:33 ja natomiast nie jestem historykiem z wykształcenie, żeby sie o te kwestie spierac. jestem obywatelka tego kraju, notabene z rocznika wyżu demograficznego (co wcale nie jest domeną radości). nie do końca podoba mi sie efekt działań w stosunku do zamierzeń UE, jakie sa obecne nastepstwa tegoż działania, i dokąd zmierzaja. dalej upieram sie, przy tym, ze działania te wzmogli inni ludzie, (u władzy) a inni obecnie przypsuja sobie te poczynania, sa oni współwinowajcami tego co sie obecnie wyprawia w naszym kraju. również nie podoba mi sie to co dzieje sie w masmediach, mam dosc własnych spraw na głowie, żeby sie przejmowac, że cos wybuchło, cos sie zatrzesło, musiałabym sfiksowac. chce jednego, godnie zyc w tym kraju w jakim sie urodziłam, czy to tak wiele, zbyt wiele. dlaczego mam emigrować, poza jego granice, gdzie bede zawsze gorzej traktowana jak obywatel danego kraju, choc niby jestesmy w UE. ponadto i tak uwazam, że wolnośc jest najwazniejsza, nie tuszowanie historii tego co było, a było złe, i oby nigdy nie wróciło. a najwspanialsze bedzie to, gdy ludzie sie dobrze zastanowia nad wyborem przy "urnie", bo jak zwylke tego nie potrafia, a potem stekaja, ze cos im sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 14:45 ja nie jestem historykiem, jestem trochę starszy i w "tamtym" okresie byłem edukowany, szukanie dobrobytu za wszelką cenę( nawet świństw)jest dla mnie niezrozumiałe.Dlaczego boicie się myśleć samodzielnie i koniecznie musicie mieć autorytety? Myślenie naprawdę nie boli a sprawia mnóstwo przyjemności choć efekty przemyśleń niekoniecznie nas satysfakcjonują. Emigracja to ucieczka przede wszystkim przed sobą , nie wiem dlaczego kojarzy mi się z prostytucją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:54 to zależy co sie komu jak kojarzy. wielcy wieszcze też nawoływali z emigracji. dobrobyt...... co dla kogo jest dobrobytem, tak to widze. z ukłonem, ck :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 15:34 poeci i artyści nie wchodzą w grę, ich uduchowienie i wena nosiły po całym świecie, a my prości zjadacze chleba walczyliśmy o szary byt codziennie w pocie czoła przeciw niezliczonym przeciwnościom. Ale prawdziwy charakter powstaje z ciężkiej pracy a nie z opowiadania " gdybym ja rządził to byście mieli wszystko".Dobrobyt jest pojęciem bardzo względnym, a Człowiek ma taką konstrukcję, że mu zawsze mało i źle ale świat duchowy jest wielki i może dać naprawdę większą satysfakcję niż gadżety, które dziś niestety mają z tego co obserwuję najwyższy priorytet i ludzie dbają tylko o stan konta a niekoniecznie o inne wartości.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaBiWy Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:46 nawet nie chce mi się z Tobą spierać, dyskusja wtedy ma sens gdu używa się argumentów u ciebie widzę komunały i jad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 16:04 przepraszam, ale gdzie komunały i gdzie jad? po prostu widzę inaczej i chciałem wymienić poglądy, argumenty może nie przekonały Ciebie , ale dlaczego zarzucasz mi wstecznictwo, proszę o pokazanie gdzie się rozminąłem z faktami lub konfabulowałem? Odpowiedz Link Zgłoś
zen_sztacheciarz Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański 26.01.05, 14:34 jeden de mortuis aut bene aut nihil reszty komentoweł nie będę brak mi słów :( ['] Odpowiedz Link Zgłoś
emilka222 Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański 26.01.05, 16:07 Jeżeli nie będziemy mieli autorytetów, to sami dla siebie nimi się staniemy, a to już jest niebezpieczne.Mylić wolność ze swobodą też niebezpiecznie. Kiedyś wszystko załatwiało się cicho, bez rozgłosu( afery, więzienia, a nawet morderstwa) Dziś trudniej o bezkarność. My musimy zmienić najpierw mentalnośc własną. Wszystko rodzi się w bólu. Myślę, że się uda. Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 16:18 jeżeli uda nam się ujrzeć siebie samych choć trochę obiektywnie to uważam ,że będzie lepiej,sumienie wolne i czyste jest wartością nie do przecenienia, umiejętność przyznania się do błędu również,a propos mentalności- o to mi chodziło między innymi i być może nie dość jasno to wyraziłem za co przepraszam. Nie chciałbym być postrzegany jako tzw. komuch ale zdarzyło się przeżyć trochę lat i mogę porównać pewne rzeczy bo ich sam doświadczyłem przez co pozwoliłem sobie na wyrażenie swojego subiektywnego odczucia.Pamiętam jak ludzie pracowali w soboty( ja też) i po pracy spotykali się i bawili, a dzisiaj co? My haus is my castle, gdzie zwykłe ludzkie pogadanki na luzie na tematy lekkie, łatwe i przyjemne choć czasami na poważnie też? Odpowiedz Link Zgłoś
emilka222 Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański 26.01.05, 16:39 Dzis tez się bawimy...dlaczego Ty nie? Wiadomo, że za komuną nikt nie tęskni, to przeżytek niechwalebny zresztą. Tylko, że my jakoś boimy się iść do przodu. Zobacz, kogo mamy na "górze". Masz tam z kogo czerpać wzór? Wskaż naszej młodzieży choć jednego......będę wdzięczna...Ja widzę tylko kontynuacje starego... o imitatores, servum pecus! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 17:06 zabawy na "dopalaczach" mnie nie pociągają, musi jakiś nieudany jestem, z fizyki jak pamiętam po górze pływają różne rzeczy brzydko się kojarzące, więc tam może nie będę szukał autorytetu, ale żyją jeszcze "starsi" na wsiach i zapomnianych przez Boga miejscach i warto czasami wyskoczyć na łono natury i przy okazji zobaczyć jak wygląda zwykłe, normalne, ubogie w gadżety ale jakże bogate w wartości duchowe życie z zasadami prostymi. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka222 Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański 26.01.05, 17:18 Pięknie spędzasz czas....a mówiłeś, że kiedyś się bawiłeś tylko. Ja preferuję dobrą rozrywkę i niekoniecznie ze starszymi ze wsi ( może chcą odpocząć np.?)A coś się tych gadżetów przyczepił? Autorytety są i w mieście, tylko dobrze szukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaBiWy Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:11 poczytaj własne posty, ja widzę w nich jad, ładnie opakowany w formie cukierka, bo sprawność języka masz niewątpliwą. Masz żal do systemu i tego co w nim nie udane, dlatego też w czambuł krytykujesz to, co się z nim wiąże. Z nadzieją, że nie dam więcej się sprowokować. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka222 Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański 26.01.05, 19:31 Chyba do mnie nie mówisz MaBiWy?.....napisałeś to pod moim postem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaBiWy Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:33 zła podczepka, emocje :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaBiWy Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:36 Wlasciwie wszystko ok, zapisało pod Twoim postem, ale w odpowiedzi na poprzedni:)) Odpowiedz Link Zgłoś
emilka222 Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański 26.01.05, 20:30 Oj! Wiem, wiem...chcialam tylko troche jad oslodzic, ale to tylko pozorny środek. Bardzo boleję nad tym, że ludzie nie potrafią się porozumieć. Można walczyć na argumenty, ale nie z argumentami. Zacietrzewienie nie sprzyja dyskusji, ale sądzę, że ,aby dyskutować trzeba znać fakty. Te mówią same za siebie. Okrutne zgliszcza pozostały nam po starym systemie.Ale, to długa historia. Natomiast deptać autorytetów nie pozwolę i dlatego mnie trochę poniosło Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ['] ['] Jan Nowak-Jeziorański IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 08:16 przepraszam, że wczoraj zniknąłem bez pożegnania, nie mam żalu do systemu i to nie jad, po prostu tak widzę rzeczywistość.Jakie byłyby Twoje odczucia jeżeli pracujesz 15 lat, masz jakąś stabilizację, w miarę poukładane i spokojne życie i nagle przewraca Ci się wszystko, tracisz dorobek dotychczasowy i wpadasz w długi w wyniku "odzyskania wolności", w której okazuje się są równi i równiejsi, w majestacie prawa zastajesz wysadzony w powietrze na sporą sumę i możesz mieć pretensje tylko do Boga.Ale ja się pozbierałem, i funkcjonuję dość znośnie więc nie to jest przyczyną jak to określiłe(a)ś jadu.Natomiast jak widzę co się dzieje, jak mass media manipulują odczuciami i wyznaczają co jest "cacy" a co "be" zupełnie jak za poprzedniego ustroju tyle tylko, że wtedy wróg byłznany ,określony i wiadomo było kto jest kto, a dzisiaj ? Przepraszam raz jeszcze jeżeli uraziłem osobiście ale pozwoliłem sobie jedynie wygłosić własne zdanie do którego podobno mam prawo.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
majly Zapamietajcie sobie 26.01.05, 20:52 Zapamietajcie raz na zawsze ! O zmarłych mówi sie dobrze, albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: Zapamietajcie sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:40 ja w swoim poście u góry użyłam sformułowania "wielki" o zmarłym, reszta moich postów dotyczy innych osób, i sytuacji. wiec, uwaga zbędna w moja strone zdawać sie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Zapamietajcie sobie IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 08:04 to co powiesz na wspomnienia o Hitlerze, stalinie, Torquemadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
tony82 W Polsce wszystko można upolitycznić 26.01.05, 21:18 Wiecie co, ten kraj nigdy nie będzie wielki. Sami się utopimy we własnym sosie. ...a chodziło tylko o to, aby oddać cześć i wdzięczność Wybitnemu Polakowi, którego osiągnięcia, poziom intelektualny i przenikliwość ocen nie ma odzwierciedlenie w ludzkich słowach... Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: W Polsce wszystko można upolitycznić IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 08:00 dlaczego upolitycznić ? Szanowny Zmarły całe życie bawił się w politykę, więc jak można ominąć ją przy dyskusji o Nim? Odpowiedz Link Zgłoś
emilka222 Re: W Polsce wszystko można upolitycznić 27.01.05, 15:03 Prowokujesz, albo nie znasz faktów. Jeziorański, to patriota, a nie polityk. Został na emigracji, bo nie miał wstępu do ojczyzny. Zresztą chyba też wycofam się z dyskusji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: W Polsce wszystko można upolitycznić IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 16:08 dziękuję za rozmowę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś