Dodaj do ulubionych

firma hi mountain i ich plecaki

27.12.05, 19:17
Hey
Poszukuje opinii o firmie Hi Mountain
Nastepca Alpinusa, niestety nie wiem jak z jakoscia
Konkretnie modelu Drifter
zastanawiam sie miedzy kupnem plecaka firmy jansport-niby 30 lat gwarancji
ale podobno psuja sie zamki a firmy hi mountain
co do jakosci firmy hi mountain-nie bardzo sie orientuje, prosze o wszelkie
opinie, jak sie uzytkuje, czy trzeba cos reklamowac-ogolnie wszystko

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • itsnotme Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 09:59
      a skąd masz info, że hi mountain to były alpinus
      • methinks Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 11:53
        To jest fakt.
        • itsnotme Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 12:05
          methinks napisał:

> To jest fakt.
          >
          a to ci...

• stravvbery Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 13:52
        itsnotme napisał:

> a skąd masz info, że hi mountain to były alpinus

informacje z pierwszej reki
        aczkolwiek znow w sklepach pojawil sie ALPINUS z tym ze przejal go campus i
        jakos tez pewnie bedzie campusowska
        • itsnotme Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 14:07
          euromark celuje w 2 segmenty. niewazne

z plecakow miejskich proponuje zainteresowac sie nikko (jesli znajdziesz),
          ewentualnie fjord nansen(oni chyba podrabiaja produkty nikko). odradzam
          bergsona, i tak wlasciwie alpinusa tez bym nie polecil..

poza tym wsrod miejskich plecakow mozna spokojnie kupic model jednego z
          popularnych sportowych producentow, nie sa gorsze od produktow tych
          "turystycznych" firm
          • stravvbery Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 15:15
            juz kupilam hi mountain
            zobaczymy jak sie bedzie sprawowal:)
            • methinks Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 15:16
              No jetem ciekaw, bo podchodze z ogromna rezerwa do tej marki.
            • itsnotme Re: firma hi mountain i ich plecaki 28.12.05, 15:22
              Wątpię, żebyś za 2 lata sobie przypomniał o tym wątku..:)
    • dbn2000 dwa lata gwarancji! 29.12.05, 16:55
      Jeżeli zakupiłeś towar na terenie Unii Europejskiej, to przysługują ci DWA
      lata gwarancji!!

- tak stanowi prawo unijne, które obowiązuje również w Polsce. Nie ma
      najmniejszego znaczenia, czy producent “daje” tylko rok, czy 6 miesięcy.
      Gwarancja musi być 2 letnia.
      -------
      www.kurczeblade.pl/?p=117
    • sazz Re: firma hi mountain i ich plecaki 29.12.05, 17:33
      Ja rozumiem, że mozna myślec stereotypowo ale zeby az tak? Chciałbym sie
      zapytac z jakiego powodu ktos napisal ze Fjord Nansen podrabia plecaki Nikko?
      Z jakiego powodu nie polecałby Bergsona (2,5 roku gwarancji) ani Alpinusa (
      dozywotnia gwarancja)? Nie wiem jakiej jakosci sa plecaki Nikko, ale nowy
      Alpinus znajduje sie w klubie takich producentow jak Karrimor czy The North
      Face, ktorzy daja dozywotnie gwarancje na swoje produkty. Oczywiscie nie musi
      to swiadczyc o niczym.

Hi Mountain, nie probowałem- z tego co wiem daja 5 lat gwarancji. I wspolczuje
      Ci, ze nikt nie odpisal Ci precyzyjnie na zadane pytanie.

Pozdrawiam
      • itsnotme Re: firma hi mountain i ich plecaki 30.12.05, 08:30
        sazz napisał:

> Ja rozumiem, że mozna myślec stereotypowo ale zeby az tak? Chciałbym sie
        > zapytac z jakiego powodu ktos napisal ze Fjord Nansen podrabia plecaki Nikko?

Dlatego, że dostałem w horyzoncie z zaplecza ostatnią sztukę (nie pamiętam teraz
        modelu) i na odchodne tekst, że już nie będą go sprowadzać, bo zrobili na jego
        podstawie swój model:)

> Z jakiego powodu nie polecałby Bergsona (2,5 roku gwarancji) ani Alpinusa (
        > dozywotnia gwarancja)?

Z takiego, że 2 miejskie alpinusy zajechałem łatwiej niż plecak reeboka, a
        znajomy właściciel sklepu handlował między innymi bergsonem i plecaki tej firmy
        najliczniej były zwracane.

Nie wiem jakiej jakosci sa plecaki Nikko, ale nowy
        > Alpinus znajduje sie w klubie takich producentow jak Karrimor czy The North
        > Face, ktorzy daja dozywotnie gwarancje na swoje produkty. Oczywiscie nie musi
        > to swiadczyc o niczym.
        Karrimor to jest Karrimor, a do alpinusa z ostatnich lat produkcji (oni chyba
        wtedy przenieśli produkcję do Chin), to możesz sobie campusa porównywać. Na
        samym początku byli dobrzy, a potem, niestety..

A dożywotnia gwarancja to "chłyt małketingowy"...

>
        > Hi Mountain, nie probowałem- z tego co wiem daja 5 lat gwarancji. I wspolczuje
        > Ci, ze nikt nie odpisal Ci precyzyjnie na zadane pytanie.
        Bo nitk tego nie używał. Przekona się sam

>
        > Pozdrawiam
        Ja również
        • sazz Re: firma hi mountain i ich plecaki 30.12.05, 11:26
          > Karrimor to jest Karrimor, a do alpinusa z ostatnich lat produkcji (oni chyba
          > wtedy przenieśli produkcję do Chin), to możesz sobie campusa porównywać. Na
          > samym początku byli dobrzy, a potem, niestety..

Zauwaz proszę, że dzisiejszy Alpinus nie ma nic wspolnego z tym znanym sprzed
          lat. To tak jak z lodami Zielona Budka i Grycan. Stara jest tylko nazwa. A
          reszta to zupelnie inna technologia, zupelnie inny właściciel marki. Alpinus to
          teraz HiMountain i swoje przykre doswiadczenia z plecakami dawnego Alpinusa
          powinieneś raczej (wybacz mentorski ton) ekstrapolować na HiMountain a nie na
          Alpinusa obecnego. Z tego co wiem nowy Alpinus jest pozycjonowany do bardzo
          wymagających turystów-widziałem plecaki Alpinusa ( nie testowałem niestety) i
          wyglądają bardzo solidnie. Ale możliwe że to wszystko to tylko marketing.

Co do Bergsona to możliwe, że jest jak piszesz. Żałuję bo marzy mi się aby
          polska firma/marka była w świecie czymś takim jakim obecnie jest np Karrimor
          czy The North Face. I dlatego z taką sympatią patrzę na Alpinusa-chociaż
          własciciel jest bodajże brytyjski:/ Taką pozycję zatem może zająć Bergson-
          pomimo grona sceptyków. No i dajmy jeszcze szansę Hi Mountain.

Pozdrawiam
          • itsnotme Re: firma hi mountain i ich plecaki 30.12.05, 11:39
            sazz napisał:

> > Karrimor to jest Karrimor, a do alpinusa z ostatnich lat produkcji (oni c
            > hyba
            > > wtedy przenieśli produkcję do Chin), to możesz sobie campusa porównywać.
            > Na
            > > samym początku byli dobrzy, a potem, niestety..
            >
            > Zauwaz proszę, że dzisiejszy Alpinus nie ma nic wspolnego z tym znanym sprzed
            > lat. To tak jak z lodami Zielona Budka i Grycan. Stara jest tylko nazwa. A
            > reszta to zupelnie inna technologia, zupelnie inny właściciel marki. Alpinus to
            >
            > teraz HiMountain i swoje przykre doswiadczenia z plecakami dawnego Alpinusa
            > powinieneś raczej (wybacz mentorski ton) ekstrapolować na HiMountain a nie na
            > Alpinusa obecnego. Z tego co wiem nowy Alpinus jest pozycjonowany do bardzo
            > wymagających turystów-widziałem plecaki Alpinusa ( nie testowałem niestety) i
            > wyglądają bardzo solidnie. Ale możliwe że to wszystko to tylko marketing.
            >
            > Co do Bergsona to możliwe, że jest jak piszesz. Żałuję bo marzy mi się aby
            > polska firma/marka była w świecie czymś takim jakim obecnie jest np Karrimor
            > czy The North Face. I dlatego z taką sympatią patrzę na Alpinusa-chociaż
            > własciciel jest bodajże brytyjski:/ Taką pozycję zatem może zająć Bergson-
            > pomimo grona sceptyków. No i dajmy jeszcze szansę Hi Mountain.
            >
            > Pozdrawiam

Przecież ja pisałem o starym alpinusie i jego wyrobach pod koniec działalności.
            I skutki działalności mamy takie, że upadł. Jeśli hi mountain to ludzie z
            alpinusa, to już wolę euromark i nowego alpinusa. Bo ostatnie materiały campusa
            (seria vapor) już są całkiem niezłe, a z alpinusem dostały pewnie licencję an
            gore tex i mają szansę zaistnieć na najwyższej półce. Jak tak nie lubisz campusa
            , a chcesz coś polskiego kup Małachowskiego. Tanio i też dobra jakość. Plecak
            sobie zawsze jakiś innej firmy znajdziesz, ja tylko o plecakach bergsona pisałem.

Bardzo wymagający turyści nie mogą sobie pozwolić na takie numery jakie za
            przeproszeniem odpi..lił im stary alpinus. Jak się nauczą ciąć koszty nie
            obniżając jakości, to może zajrzę do ich sklepu. Oby nie w momencie gdy zaczną
            ciąć koszty w produkcji nowej marki. Przemakające i prujące się szwy? najwyższa
            półka...hahaha...

A mi Zielona Budka nadal smakuje:)
            • itsnotme Re: firma hi mountain i ich plecaki 30.12.05, 11:47
              Tak się zacietrzewiłem, że nie zauważyłem, że już nie bronisz hi mountain:)
              • sazz Re: firma hi mountain i ich plecaki 30.12.05, 23:03
                Pamietam jak brat kupil kiedys sandaly Alpinusa i tego samego dnia oddal
                bo...zaczely sie rozklejac:) Ale to stare dzieje- miejmy nadzieje, ze takie
                sytuacje odeszly na zawsze do lamusa.
                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka