Dodaj do ulubionych

Vectra i podlaczenie 2 tv

IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 16:32
Witam
Czy płaci się coś za sygnał do drugiego tv ? ( tzn. mam zamiar kupic karte
telewizyjna i podłączyc sygnał tv pod karte)
Obserwuj wątek
    • dizzy81 Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 16:34
      Teoretycznie chyba tak:)
    • unhollyseth Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 16:50
      Teoretycznie i praktycznie nie płaci się:P
      Ja tak kiedyś miałem. rodzice mieli tv w pokoju a ja miałem kablówkę w kompie.
      Kupujesz tylko rozgałęziacz sygnału i to wszystko. Sprawa inaczej wygląda z
      internetem. Wówczas za podłączenie drugiego kompa do sieci płacisz ( ale w opcji
      2Mb już możesz dwa kompy podłączyć).
      tak więc śmiało podłączaj:) Możesz sobie 50 tv w domu podpiąć jak chcesz.
      • temponick Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 17:02
        Trójnik 3 x gniazdo typu F, 3 wtyki typu F oraz jeden antenowy, trochę
        kabla na każdy 'nowy' TV
        • kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 18:40
          To będzie działało tylko w analogu. Vectra już rozsyła pisma o dekoderach
          cyfrowych i za kilka lat pewnie w całości wyłączy na kablu sygnał analogowy.
          • temponick Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 19:19
            Ale kable koncentryczne zostaną. Trójnik rozdziela jedynie sygnał...
            • kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 19:24
              tak ale jeśli wyłączą analog to telewizor bez tunera nic nie da. Chyba że chce
              się oglądać to samo w wszystkich telewizorach,wtedy jeszcze modulator będzie
              potrzebny i te kable się wykorzysta ;) Na szczęście wyłączenie analogu to daleka
              przyszłość. Narazie trójnik i kabelek dadzą pełny komfort.
              • temponick Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 19:40
                Sygnał analogowy to i TV z tunerem analogowym. Sygnał cyfrowy wymaga TV
                z tunerem cyfrowym. Okablowanie pozostanie bez zmian. Vectra może w
                każdej chwili zacząć nadawać sygnał cyfrowy.
                • kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 20:39
                  Tak - o ile dostaniesz tuner cyfrowy dekodujący sygnał Vectry. Nie chodzi tu o
                  tuner jako głowicę z układem w telewizorze, ale dekoder sygnału cyfrowego
                  zakodowanego przez operatora. Widziałem, taki tuner jaki stosuje Vectra w
                  Kielcach, Wejście sygnału z standardowego kabla antenowego na "F"-ce - wyjście
                  scart lub hdmi. Tuner ma wbudowaną kartę. Jeśli chcesz oglądać na drugim TV
                  niezależnie, musisz mieć drugi dekoder (a op go bez abonamentu nie da), albo
                  dekoder z emulującym uprawnienia softem.
                  • Gość: ;) Re: Vectra i podlaczenie 2 tv IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 21:34
                    Jak będzie trzeba to i emulatory się zrobi.Polacy są bardzo pomysłowym i
                    kreatywnym narodem, wbrew pozorom...
                    • kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 21:40
                      Wiem, ale sprzęt do odbioru z kabla, z możliwością wgrania softu jest jak
                      narazie kosmicznie drogi, po za tym, stworzenie softu EMU wymaga łamania sytemu
                      wybranego operatora. Tu nie ma tak jak z Nagra czy Via, że kilka krajów miało
                      sygnał w ten sposób kodowany, i był łamany wspólnymi siłami. Tu potrzeba
                      lokalnego speca, a o zebraniu odpowiednich ludzi w regionie raczej trudno. Nawet
                      jeśli tacy się znajdą, to nie opublikują softów, oto się nie opłaci.
                      • Gość: Asia Re: Vectra i podlaczenie 2 tv IP: 77.255.249.* 13.02.10, 12:28
                        Mam jeszcze pytanie. Bo mam w małym pokoju podciagniety kabel z klatki do
                        internetu(Vectra) i jest bezuzyteczny. Czy da się zmienić koncówke na tv zeby
                        normalnie odbierac TV przez karte telewizyjna ?
                        • Gość: astra Re: Vectra i podlaczenie 2 tv IP: *.blokowe.pl 13.02.10, 12:33
                          nie
                        • kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 13.02.10, 19:31
                          To zależy czy masz w domu (w innym pokoju) tv z kabla, i czy na tym kablu
                          podciągniętym do małego pokoju jest założony na "klatce" filtr.
                          O ile pamiętam zakończenia kabla koncentrycznego pod NET są typu F, więc nic nie
                          stoi na przeszkodzie kupić w sklepie elektronicznym złączkę F-RF lub beczkę F-F
                          i końcówkę RF(typowy wtyk antenowy) i spróbować. Całość kosztów do próby będzie
                          Cię kosztować max 5 zł, więc warto zaryzykować. ;)Albo odbiór będzie, albo masz
                          5 zł w plecy ;]

ps. znalazłem na allegro - potrzebne jest takie coś :
                          www.allegro.pl/item907836160_przejsciowka_gniazdo_f_wtyk_antenowy.html
                          Oczywiście lepiej to kupić w elektronicznym w o-cu niż płacić dodatkowo za
                          przesyłkę.

• Gość: Asia Re: Vectra i podlaczenie 2 tv IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.10, 19:37
                            Ok dziękuję Ci bardzo, na dniach sprawdze.
                            Pozdrawiam
                            • kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 13.02.10, 19:53
                              Spoko. Oby zadziałało
                        • unhollyseth Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 13.02.10, 22:09
                          Tylko, że kabel od internetu to nie jest kabel od TV.
                          • kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 14.02.10, 09:08
                            Zależy jak jest wykonane podłączenie - może być skrętką i wtedy du... może być
                            normalnym koncenrtykiem antenowym i wtedy działa.
                            • unhollyseth Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 14.02.10, 10:03
                              JA w Vectrze mam skrętką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka