Gość: Ramzes IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 16:32 Witam Czy płaci się coś za sygnał do drugiego tv ? ( tzn. mam zamiar kupic karte telewizyjna i podłączyc sygnał tv pod karte) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unhollyseth Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 16:50 Teoretycznie i praktycznie nie płaci się:P Ja tak kiedyś miałem. rodzice mieli tv w pokoju a ja miałem kablówkę w kompie. Kupujesz tylko rozgałęziacz sygnału i to wszystko. Sprawa inaczej wygląda z internetem. Wówczas za podłączenie drugiego kompa do sieci płacisz ( ale w opcji 2Mb już możesz dwa kompy podłączyć). tak więc śmiało podłączaj:) Możesz sobie 50 tv w domu podpiąć jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 17:02 Trójnik 3 x gniazdo typu F, 3 wtyki typu F oraz jeden antenowy, trochę kabla na każdy 'nowy' TV Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 18:40 To będzie działało tylko w analogu. Vectra już rozsyła pisma o dekoderach cyfrowych i za kilka lat pewnie w całości wyłączy na kablu sygnał analogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 19:19 Ale kable koncentryczne zostaną. Trójnik rozdziela jedynie sygnał... Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 19:24 tak ale jeśli wyłączą analog to telewizor bez tunera nic nie da. Chyba że chce się oglądać to samo w wszystkich telewizorach,wtedy jeszcze modulator będzie potrzebny i te kable się wykorzysta ;) Na szczęście wyłączenie analogu to daleka przyszłość. Narazie trójnik i kabelek dadzą pełny komfort. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 19:40 Sygnał analogowy to i TV z tunerem analogowym. Sygnał cyfrowy wymaga TV z tunerem cyfrowym. Okablowanie pozostanie bez zmian. Vectra może w każdej chwili zacząć nadawać sygnał cyfrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 20:39 Tak - o ile dostaniesz tuner cyfrowy dekodujący sygnał Vectry. Nie chodzi tu o tuner jako głowicę z układem w telewizorze, ale dekoder sygnału cyfrowego zakodowanego przez operatora. Widziałem, taki tuner jaki stosuje Vectra w Kielcach, Wejście sygnału z standardowego kabla antenowego na "F"-ce - wyjście scart lub hdmi. Tuner ma wbudowaną kartę. Jeśli chcesz oglądać na drugim TV niezależnie, musisz mieć drugi dekoder (a op go bez abonamentu nie da), albo dekoder z emulującym uprawnienia softem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Vectra i podlaczenie 2 tv IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 21:34 Jak będzie trzeba to i emulatory się zrobi.Polacy są bardzo pomysłowym i kreatywnym narodem, wbrew pozorom... Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 08.02.10, 21:40 Wiem, ale sprzęt do odbioru z kabla, z możliwością wgrania softu jest jak narazie kosmicznie drogi, po za tym, stworzenie softu EMU wymaga łamania sytemu wybranego operatora. Tu nie ma tak jak z Nagra czy Via, że kilka krajów miało sygnał w ten sposób kodowany, i był łamany wspólnymi siłami. Tu potrzeba lokalnego speca, a o zebraniu odpowiednich ludzi w regionie raczej trudno. Nawet jeśli tacy się znajdą, to nie opublikują softów, oto się nie opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Vectra i podlaczenie 2 tv IP: 77.255.249.* 13.02.10, 12:28 Mam jeszcze pytanie. Bo mam w małym pokoju podciagniety kabel z klatki do internetu(Vectra) i jest bezuzyteczny. Czy da się zmienić koncówke na tv zeby normalnie odbierac TV przez karte telewizyjna ? Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 13.02.10, 19:31 To zależy czy masz w domu (w innym pokoju) tv z kabla, i czy na tym kablu podciągniętym do małego pokoju jest założony na "klatce" filtr. O ile pamiętam zakończenia kabla koncentrycznego pod NET są typu F, więc nic nie stoi na przeszkodzie kupić w sklepie elektronicznym złączkę F-RF lub beczkę F-F i końcówkę RF(typowy wtyk antenowy) i spróbować. Całość kosztów do próby będzie Cię kosztować max 5 zł, więc warto zaryzykować. ;)Albo odbiór będzie, albo masz 5 zł w plecy ;] ps. znalazłem na allegro - potrzebne jest takie coś : www.allegro.pl/item907836160_przejsciowka_gniazdo_f_wtyk_antenowy.html Oczywiście lepiej to kupić w elektronicznym w o-cu niż płacić dodatkowo za przesyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Vectra i podlaczenie 2 tv IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.10, 19:37 Ok dziękuję Ci bardzo, na dniach sprawdze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 13.02.10, 22:09 Tylko, że kabel od internetu to nie jest kabel od TV. Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 14.02.10, 09:08 Zależy jak jest wykonane podłączenie - może być skrętką i wtedy du... może być normalnym koncenrtykiem antenowym i wtedy działa. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Vectra i podlaczenie 2 tv 14.02.10, 10:03 JA w Vectrze mam skrętką. Odpowiedz Link Zgłoś