Gość: gosc28 IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 11:28 Co sądzicie na których stacjach jest dobry gaz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Samum Re: AUTO-GAZ IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.10, 08:54 Zatankowałem na jakiejs stacji na zagłoby samochód ledwo co sie zbieral a jak kopcił nie polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlo Re: AUTO-GAZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.10, 13:06 z tego co wiem, to statoil ma zewnętrzny monitoring jakości paliwa wykonywany przez jakąs szwajcarską firmę, skutek dla nich - ze nigdy nie wiedzą o kontroli przed nią, skutek dla mnie - od preszło roku jeżdżę na ich paliwach. Aktualnie na nisko/bezsiarkowym ON. - i palę 2,5JTD 130KM, 300Nm Marea ok 6,5-do 7 po samym miescie. Wczesniej było BP i Shell, było nieżle chociaż różnie, teraz jest raczej lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AUTO-GAZ IP: *.ujk.edu.pl 08.10.10, 14:19 a ja jak zakladalem gaz pare miechow temu to gazownik poradzil zeby tylko tankowac na BP albo shell`u, opowiadal o filtrach i wtryskach zamulonych przez gaz na innych stacjach. staram sie stosowac do tej rady i jak na razie (odpukac) bez problemow, ale wydaje mi sie ze to jest nie kwestia tankowania na wlasciwych stacjach tylko dobrego speca ktory wyreguluje instalacje nie przez wrzucenie autokorekty tylko faktycznie pojezdzi samochodem zeby wszystko dostroic. pamietam ze caly montaz trwal 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek91 Re: AUTO-GAZ IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 20:52 Mam pozytywne opinie od naszych taksówkarzy o gazie na BP, Statoilu oraz stacji przy wiadukcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlo Re: AUTO-GAZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 21:56 dobra regulacja to podstawa na początek, a prawidłowy/czysty i z poprawnym składem/ gaz warunkiem dalszej równej jazdy. Masz prostą miarę: np wiesz ze zniornik masz na 48 l, wyjeżdzasz go na czysto do zera, podjeżdżasz na stację którą uważasz za pozytyw, lejesz do oporu ile wejdzie i patrzysz ile dystrybytor pokazał. Jeśli pokazał mniej lub prawie tyle samo to można go zaaprobować jako dostawcę, a jeśli pokazał że np 52 albo 56 itp, to nawet nie warto dokańczać tego tanowania i jak najszybciej przerwac je. Albo też należy na początek dochodzić zapłaty jedynie za tyle, jaka jest pojemność zbiornika, bo nie ma tak że dystrybutory mają ustawione rózne ciśnienia że jednak mu się udało wbić więcej niż nominał butli, dystrybytory gazy mają jednakowe ciśnienia, a to rozrzedzenie gazu jego właśnie niepoprawnym składem sprawia, że się go da rzekomo wlać więcej niż pojemność butli. -tak kiedyś mi się trafiło w okolicach Radomia. Gaz o poprawnym składzie/nie rozrzedzany/ wleje się jedynie w ilości zgodnej z nominałem pojemności zbiornika, i na pewno nic więcej. Jak leją więcej, to znaczy szyja/kradną/ więc może zgłosić to wtedy do prokuratora? Zabierasz przy zakupie takiego gazu paragon z podaną ilością litrów, żądasz z tyłu potwiedzenia na nim że do auta o numerze rejestracyjnym podanym i masz tym pełną dokumentację przestępstwa/złodziejstwa, bo butlę masz taką jak w papierach a cudów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: AUTO-GAZ IP: 178.235.75.* 09.10.10, 09:52 ORLEN, STATOIL, czy BP to wiadomo gaz jest wg mnie OK i wiele się nie różni, do tego dodałbym PETROCHEMIE na Kilińskiego tam zawsze cena jest niższa niż na innych stacjach, a ze stacji NO NAME stacja obok cmentarza w Denkowie nie polecam LPG przy dawnej BIlli moje auto zawsze jakieś zamulone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc28 Re: AUTO-GAZ IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.10, 17:16 ja tankuje na stacji waryńskiego i zagłoby tylko nie pod wiaduktem tylko na tej dalej.Jak zaleje tam zbiornik samochodzik czuc ze idzie i sporo sie przejedzie na tym gazie.Sporo ludzi sobie tam polecaja gaz tym bardziej wlasciciel sam dba o swoje samochody i tam tankuje swoje nowe bryczki ktore tez ma na gaz Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: AUTO-GAZ 18.11.10, 06:41 Gość portalu: marlo napisał(a): > dobra regulacja to podstawa na początek, a prawidłowy/czysty > i z poprawnym składem/ gaz warunkiem dalszej równej jazdy. > > Masz prostą miarę: np wiesz ze zniornik masz na 48 l, > wyjeżdzasz go na czysto do zera, podjeżdżasz na stację którą uważasz za pozytyw > , > lejesz do oporu ile wejdzie i patrzysz ile dystrybytor pokazał. > Jeśli pokazał mniej lub prawie tyle samo to można go zaaprobować jako dostawcę, > a jeśli pokazał że np 52 albo 56 itp, to nawet nie warto dokańczać > tego tanowania i jak najszybciej przerwac je. Nie do końca tak jest. Butla nigdy nie pownna być napełniona powyżej 80% nominalnej pojemności. Przelanie 80% już sugeruje nieprawidłowości ciśnienia gazu. Mogą ona zależeć od złej jakości , ale mogą być też wywołane różnicą temperatury gazu i otoczenia zewnętrznego. Czasami zdarza się też, że nie da się nabić nawet 60% "pustej" butli. Wtedy warto podjechać do gazowników i sprawdzić butlę i zawór. W butli mogła skroplić się woda, lub zawór ma za wąski przepust. Przelanie 100% bez oszustwa może się zdarzyć w przypadku instalacji tz. holenderskiej. Tamta instalacja jest przystosowana do niższego ciśnienia napełniania i faktycznie przy starszych dystrybutorach zawór może odbijać dopiero przy przelaniu 20-25 % pojemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: AUTO-GAZ IP: 193.59.115.* 11.10.10, 07:20 Cena gazu 2,25zl za litr na stacji LPG na Kikinskiego(teren bylego OZMO za Magkasem)tankuje tam ktos,prosze o opinie o jakosci tego gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justaa Re: AUTO-GAZ IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.10, 11:06 Ja spróbowałam zatankować na zagłoby koło pkp gaz w miare tani 2.23 a samochod jezdzi na tym paliwie super jak tankowalam na bp czy orlenie bez porowanania polecam zagłoby Odpowiedz Link Zgłoś