Dodaj do ulubionych

Hipokryzja prezydenta

IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.11, 21:44
Prezydent Wilczyński podczas ostatniej konferencji prasowej odnosząc się do sytuacji w MPK mówił, że nie będzie w nieskończoność dokładał do MPK i utrzymywał setki "nieźle" zarabiających pracowników.
Dziwne ponieważ zawsze mi się wydawało, że to pieniądze podatników, a nie prezydenta dotują MPK. Co więcej, to z pieniędzy podatników bierze się pensja "nieźle" zarabiającego prezydenta Ostrowca. Dla przypomnienia jest on w czołówce krajowej jeżeli chodzi o wysokość poborów.
Rozumiem, że zamiast "nieźle" zarabiających pracowników, lepsi byliby niewolnicy, ale nie wiem czy to zgodne z prawem.
Wszędzie na całym świecie dokłada się do komunikacji miejskiej, tymczasem nasz prezydent dziwi się jak to możliwe, że on co roku dokłada coraz większe kwoty z budżetu miasta. Nie widzi natomiast Pan prezydent rosnących cen paliwa, kosztów utrzymywania i napraw starzejącego się taboru, coraz większej konkurencji ze strony transportu prywatnych przewoźników.
Prezydent szuka oszczędności chcąc obcinać, kursy, zatrudnienie czy świadczenia pracowników, zapomina jednak o kadrze zarządzającej. Pensja nowej Pani prezes wynosi 10 tys. zł, mimo iż jak do tej pory nie ma żadnych efektów jej pracy. Natomiast dotychczasowy prezes, który przecież dlatego, że źle zarządzał MPK został zdjęty ze stanowiska, jest teraz... doradcą nowej Pani prezes.
Jak dla mnie parę rzeczy nie trzyma się tutaj kupy i wieję hipokryzją...
Obserwuj wątek
    • Gość: gościu Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.11, 22:16
      10 000 i zadowoliła się takim ochłapem? Po PKS-ie nie zwiąże teraz końca z końcem.
    • revir23 Re: Hipokryzja prezydenta 19.01.11, 22:39
      Pożyjemy, zobaczymy - co prezydent zrobi w kierunku poprawy kondycji MPK. Będzie okazja go o to zapytać na czacie z prezydentem jutro.

Nie wiem jaka jest pensja Pani Prezes, ale Pani Prezes nie siedzi bezczynnie - patrz telefakty z 19 stycznia na ostrowiectv.pl. Nie wiem co w tym złego, że Pan Tomasik jest doradcą Pani Kołeczek, ten człowiek pełnił funkcję prezesa MPK przez 4 lata i zna dobrze sytuacje spółki, przecież ktoś musi wprowadzić nową Prezes w problemy MPK.
      • unhollyseth Re: Hipokryzja prezydenta 19.01.11, 22:42
        Oj ja już mu zadam jutro pytanie...
        • temponick Re: Hipokryzja prezydenta 19.01.11, 23:23
          Zmień nicka, bo matador, sorry moderator, nie podeśle pytania prezydentowi -Znają już nasze brzydkie twarze z forum...
      • Gość: as Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.11, 22:59
        I co takiego Pani prezes zrobiła? Jakie są te pomysły, nowe rozwiązania, bo jak dla mnie to jak na razie słabo, ale wiadomo, że dopiero zaczyna. Zgodzę się, i nie mam nic do prezesa Tomiasika, ale brak tutaj konsekwencji, albo człowiek coś robił źle i został za to zdegradowany, albo robił to dobrze i powinien doradzać. Dla mnie to taki sam paradoks jak z doradcą Jaruzelskim.
        • Gość: lere Re: Hipokryzja prezydenta IP: 46.45.107.* 20.01.11, 02:26
          Hipokryzja p. sięga dalej, zahacza o kręgi i tematy nie tylko związane z problemami MPK. Ostatnio słyszałam trzy lub cztery różne wersje pomysłów w kwestii otwarcia hali widowiskowej na KSZO. Kto wystąpi, kto uświetni występem swym? Mam wrażenie, że w zależności od tego z jaką grupą spotyka się p. obiecuje, to co w danej chwili chciano by usłyszeć. Jutro niestety wyjeżdżam, jeśli ktoś może niech zapyta o to p. na czacie.
          • Gość: GOŚĆ Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 11:17
            Wilczyński nic nie dokłada i nic nie dołożył do MPK - on jedynie refunduje bilety ulgowe, a to jest jego psi obowiązek. W Starachowicach na komunikację miejską tylko na ten rok przeznaczono 12 mln złotych!
            • Gość: marek Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 13:35
              Co więcej Pan prezydent nie może nadziwić się podczas tej samej konferencji jak to jest, że tabor jest co raz starszy, nie ma nowych autobusów, a on ciągle daje jak wynika z wypowiedzi swoje własne pieniądze. No drodzy Państwo trochę to śmieszne.
              • Gość: Jan Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 14:05
                A pocałujta Go w ..
            • revir23 Re: Hipokryzja prezydenta 20.01.11, 16:20
              Wiesz co, napisałem na czacie z prezydentem twoją wypowiedź i poprosiłem Prezydenta o komentarz. Uznał, że jesteś niekompetentną osobę jeśli chodzi o wiedzę w tej sprawie - i ja się z nim zgadzam.
              • Gość: Jan Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 18:18
                Pocałujta w dupe wójta
              • Gość: pasazer Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 20:35
                Też uczestniczyłem w tym czacie, ale prezydent na żadne z moich pytań nie raczył odpowiedzieć, być może były zbyt trudne...
                Owszem nie jest prawdą jak ktoś napisał, że prezydent oprócz biletów ulgowych, nie dotuje MPK. Właściwie to chyba koledze, chodziło raczej o bilety dla osób powyżej 75 roku życia itd. bo ulgowe to ulgowe same w sobie. Tak czy owak, owszem miasto dotuje MPK, tylko nie mogę pojąć, dlaczego widzi w tym coś nienaturalnego. Tak jest na całym świecie i to jest obowiązek, aby zapewnić mieszkańcom komunikację miejską, również na nierentownych kursach. Tak na prawdę żadna spółka miejska nie ma na celu przynoszenie zysków. Bilans ma wychodzić na zero. To są podstawy zarządzania samorządem, a prezydent doskonale powinien je doskonale znać i zna, tylko gdy robi się dziurę w budżecie m.in. nietrafionymi inwestycjami konsumpcyjnymi które mają tylko za celu utrzymanie się przy stołku, to trzeba szukać, gdzie indziej oszczędności.
                • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 21.01.11, 18:46
                  Ulgi się refunduje.Do ulg ustawowych dopłaca państwo,a do gminnych samorząd.Nie ma nic za pól darmo.
              • arkadiuszbak.pl Re: Hipokryzja prezydenta 20.01.11, 21:03
                Ależ cięta riposta! Prezydent uznał anonimowego internautę za osobę niekompetentą?
                Nie wierzę, bo gdyby tak było, to byłby koszmarny błąd w sztuce polityka. Nie wiedzieć z kim rozmawia i zarzucać niekompetencję...
                A ile zarabia pani Prezes i czy faktycznie odwołany za złe wyniki pan Prezes jest jej doradcą? Jeśli tak, to byłby to naprawdę dom waria(n)tów.
    • Gość: gość Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 21:25
      co się dziwicie, dokłada się coraz więcej, a jakość spada.W autobusach syf i śmierdzi.Rozumię, że stare, ale dlaczego brudne.Dokłada do biletów ulgowych, refunduje bezpłatne i nierentowne kursy, co się poprawiło, jest jeszcze gorzej,Moze wreszcie przetnie się ten wrzód
      • Gość: as Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 21:41
        Co do brudu no to niestety, społeczeństwo mamy jakie mamy... Smrodu lepiej nie będę tłumaczył... no ale jak obcina się etaty dla sprzątaczek i od kierowców wymaga, żeby jeszcze sprzątali autobusy... no to sorry
        To że miasto dokłada do biletów ulgowych, refunduje bezpłatne i nierentowne kursy, nic nie poprawia i nie ma poprawiać, szanowny kolego. To jest norma i standard w każdym mieście i nie może być tak, że akurat prezydent na tym chce oszczędzać, bo takie działanie odbija się na jakości misji jaką spełniać ma MPK i jest ono kosztem pasażerów.
        Może prezydent powie lepiej ile za jego rządów MPK pozyskało "nowych" autobusów... Nowych oczywiście w cudzysłowie, bo już nie wymagam żeby były prosto z taśmy...
        • aaron89 Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 02:12
          Widziałem ten materiał i powiem tak , to nie tylko hipokryzja , ale wręcz bezczelność Prezydenta Wilczyńskiego. Pracownicy mpk dostają pensję w ratach a on mówi , że załoga musi być bardziej "elastyczna" tzn. co kierowcy mający na utrzymaniu zony i dzieci mają pracować charytatywnie? Tak to sobie nasz prezydent wymyślił? w takim razie mam pomysł... dość pensyjki 12 tys.zł przez 4 lata , niech Pan Jarosław W. popracuje teraz społecznie !
          Mają Ostrowczanie to na co sobie zasłużyli wybierając zdecydowaną większością głosów "Wilka" - może kiedy za rok , dwa ( w każdym bądź razie przed upływem obecnej kadencji) ludzie zostaną pozbawieni komunikacji miejskiej przejrzą na oczy i zobaczą jak fatalnym gospodarzem jest obecny włodarz.
          • revir23 Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 09:32
            Wszyscy pracownicy MPK mają zniżone wynagrodzenie do 50% - chciałbym podkreślić, że Pani Prezes użyła słowa wszyscy, czyli nie tylko kierowcy, mechanicy, sprzątaczki, pracownicy stacji paliw - ale również pracownicy administracji, w tym ona sama, gdyż też jest pracownikiem MPK.

MPK jest w bardzo trudniej sytuacji finansowej i to nie tylko z winy prezydenta Wilczyńskiego, ale jego poprzedników, oraz niektórych prezesów MPK którzy niechlubnie wpisali się w jego historię, np. pan Wojciech Siporski.
            • aaron89 Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 13:01
              MPK jest spółką gminną i to prezydent de-facto decyduję o tym kogo powołuję na stanowisko prezesa , to on jest WINNY sytuacji w miejskim przedsiębiorstwie skoro nie potrafi powołać sprawnego menago , który ma realny plan i wizję wyprowadzenia spółki z trudnej sytuacji.
              • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 13:36
                AMEN.Nawet nie załatwił prostej sprawy z zajezdnią na Pułankach,która nie jest własnością spółki,tylko jest dzierżawiona od gminy.MPK nie ma nawet swojego majątku.
            • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 13:33
              W porządku,ale miał 5 LAT na zrobienie czegokolwiek,a jego największym osiągnięciem była zmiana 46 na 1.Do @#$%^&*(*&^@#$%^&*()(*&^%$#$%!
    • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 22:18
      Posłuchałem,co mówi Big Dżej na conferency-Dajemy coraz więcej pieniędzy,a autobusy jeżdżą coraz rzadziej.Głupi by już zrozumiał,że nie tędy droga.
      • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 22:21
        A Mysys Prezes chce reformować fundusz świadczeń socjalnych,zamiast przyciągać pasażerów.
        • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 22:23
          I zamiast dostosować sieć do potrzeb rozważa się w nieokreślonej przyszłości cięcia.
          na koniec dziennikarska uwaga-udało się z galerią.Czy pani redaktor uważa,że autobus,który kończy kursować wtedy,kiedy ludzie zbierają się do wyjścia na zakupy jest sukcesem?
          • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 22.01.11, 22:29
            I jeszcze perełka.Problemy mpk wywołał kryzys!!!A złej baletnicy...Jakby nie patrzeć kryzys powoduje,że ludzie chętniej korzystają z tańszej komunikacji zbiorowej.Jeśli tylko jest.
            • Gość: elre Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.blokowe.pl 23.01.11, 00:42
              Odnoszę wrażenie, że miłościwie nam panujący Wujek oczekuje elastyczności od niemal wszystkich spółek, przedsiębiorstw i instytucji w tym mieście. Od transportu po kulturę... kredyt czas zacząć spłacać...
              • aaron89 Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 04:59
                Narzekać narzekacie , ale w II turze biegliście do urny na "Wilka" głosować :(
                • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 12:38
                  Wypraszam sobie,ja w drugiej turze nie głosowałem,nie mógłbym oddać głosu na złego albo gorszego.
                  • Gość: pracownik Re: Hipokryzja prezydenta IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 23.01.11, 13:35
                    Sprostowanie do revir23.Pan Wojciech Siporski nie był nigdy prezesem MPK,był dyrektorem MZK, chyba jak dobrze pamiętam w latach 90-93.Wspominam te lata,bo były to dobry okres dla ostrowieckiej komunikacji i dla pracowników,szczególnie pod względem zarobków.Uważam,że jako byli pracownicy, dopiero po latach możemy to lepiej ocenić.
                    • temponick Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 14:11
                      I właśnie od tamtej pory pewnie, tak jak była ignorowana ekonomia, tak powoli zaczęła postępować zapaść MPK aż firma sięgnęła dna. Pan Wojciech Siporski żadnym orłem ekonomicznym nigdy nie był, tak jak NIKT, kto się przez ten czas przewinął przez UM, starostwo, nieistniejąca hutę, NZ w obcych rękach, zrujnowany browar, który kiedyś warzył dobre ostrowieckie piwo że nie wspomnę o cegielni i o fabryce porcelany -WSZYSCY których znamy wszędzie maczali swoje rączki i przyczyniali się do upadku wszystkiego po kolei, z czego kiedyś był słynny Ostrowiec...
                      • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 14:17
                        Akurat hucie Hiszpanie nie zaszkodzili,w przeciwieństwie do Hindusów w Warszawie czy Katowicach
                        • temponick Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 14:40
                          Nie oceniam Hiszpanów, jeno nasze wspaniałe mózgi ekonomiczne, które tak zachwalają swoje 'zasługi' z przeszłości, a które de facto doprowadziły do szkód, które tylko pobieżnie wyliczyłem (bo lista jest znacznie dłuższa!!!). A że można było inaczej, że można było pomnożyć cały majątek z korzyścią dla 120tys mieszkańców gminy i powiatu niech świadczy przykład Bałtowa, który oceniam, że lekko jest wart w tej chwili każdych pieniędzy, i jakich realnie można pomyśleć...
                          • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 15:13
                            Jak możesz?Przecież nawet sam prezes Kaczyński w swej pracy doktorskiej podkreślał wyższość ekonomii marksistowskiej nad kapitalistyczną!
                            • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 15:21
                              Przepraszam,to był śp Prezydent
                              • temponick Re: Hipokryzja prezydenta 23.01.11, 15:57
                                Nie było żadnego dobrego dyrektora szpitala (może krótko Janiszewski, który pierwszy zwrócił uwagę na konieczność cięć i restrukturyzacji, oraz niedoszacowane grubo kontrakty z NFZ na niekorzyść naszego szpitala), sami karierowicze po ZOZach, wodociągach, śmiecie poszły bardzo szybko za bezcen, MOPSach, PUPach, ZUPach, DUPach, jedyna jasna twarz to pewnie prezesa Urbana z MECu, który profesjonalnie robi swoje i mieszkańcy są zadowoleni. Nawet wysypisko na Wymysłowie stało się wielką bitwą o stołki jak pierwsza dama ostrowieckiej ekonomii i ...polityki doszła do głosu w poprzedniej kadencji... Cała reszta to miernota, która przewija się jak nie tu to tam od z górą 30 lat! I co ciekawe ...ciągle rządzą!!!
        • arkadiuszbak.pl Re: Hipokryzja prezydenta 24.01.11, 16:36
          Żartujesz? I już? Tyle pomysłów? :)
          Akurat do funduszu pani prezes to ma niewiele. To reguluje ustawa i regulamin pisany zgodnie z ustawą. Na który muszą zgodzić się pracownicy. Odpisy są w ustalonej ustawą wielkości i nie można go wykorzystywać np. do zastępowania płacy.
          Co tu reformować? Jak to wpłynie na kondycję spółki? Nonsens jakiś...
          Pozdrawiam Phobos :)
          • pathos_phobos Re: Hipokryzja prezydenta 24.01.11, 23:04
            ja tam się nie znam,ale widać pani prezes jeszcze mniej.
            Ogólnie cały wywiad był na zasadzie:maksimum słów,minimum treści.Nie przedstawiła żadnych konkretnych rozwiązań.
            Pozdrawiam Bąku :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka