syn.zebedeusza spagetti westerny Sergia Leone z muzykąE.Morricone 19.05.06, 14:56 Dla kilku dolarów więcej, 3:10 do Jumy, Dawno temu na dzikim zachodzie, Dawno temu w Ameryce itd Zdzieram systematycznie, szczególnie ściężki dźwiękowe Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Filmy nie do zdarcia 01.06.06, 01:32 W Polsce mamy mocno ograniczony rynek aktorów-oglądam "szamankę" i występuje tam połowa obsady "quo vadis" Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Filmy nie do zdarcia 01.06.06, 02:07 Widocznie ci aktorzy maja taka "historyczna" urode... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 01.06.06, 14:30 "Fortepian" Jane Campion, dawno mnie tak film nie wciągnął... niesamowite wrażenie, nawet nie wiem do końca czym spowodowane. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 04.06.06, 11:28 Dziś wieczorem, TVP1- zamiast siedzieć przed komputerem zapraszam na seans "Głową w mur"- film o tematyce uniwersalnej, pokazanej na przykładzie dwojga niemieckich Turków... Mocny, ale wart obejrzenia. I pytanie- jak można po czymś takim nie być feministką? Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Payback" z Gibsonem 05.06.06, 05:08 Obejrzalem ten kryminal po raz kolejny po dluzszej przerwie i przyznaje, ze to klasyk gatunku. Mel Gibson jest rewelacyjny, no i scenariusz zaskakujaco inteligentny. Zaraz biore sie za rownie udany film "The Game" z Michaelem Douglasem w roli glownej. Karkolomny scenariusz wybawia go dla mnie pomimo mojej niecheci do mlodszego Douglasa. Swietna rozrywka (bede ten film ogladal juz po raz trzeci i jeszcze mi sie nie znudzil) ! Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 16.06.06, 14:44 Polecam "Land of plenty" czyli "W krainie obfitości" W Wendersa- bardzo ... glęboki film, w jakiś sposób mądry- o Ameryce, Amerykanach po 11 września- zgrabna fabula. Wciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 19.06.06, 01:03 "Niebo" Toma Tykwera- bardzo w jego duchu, choć pomysł scenariusza spółki Kieślowski&Piesiewicz. Ma w sobie to coś, co trzyma przed ekranem, w skupieniu przez te całe półtorej godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 27.06.06, 11:59 Dziś, jakoś koło północy, w TVP film o łamaniu rutyny- jeden z takich, które warto zobaczyć- "W poniedziałek rano" Otara Iosseliani Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 11.07.06, 11:47 Klasyka. "Okno na podwórze" Hitchcocka. Szansa na czyste kino- jak twierdzil sam reżyser- widzimy wszystko oczyma jednej postaci, kamera tylko raz opuszcza mieszkanie bohatera. Ciekawy film z klimatem. swietne role James'a Stuarta i Grace Kelly. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 14.07.06, 13:35 Witam siebie w tym wątku. Wszystkim, którzy jeszcze to czytają śmiem rekomendować świetną tragikomedię Zelenki "Guzikowcy", być może już o niej wspominalam, ale dziś można ją zobaczyć na TVP Kultura(nie każdy może...:() o 20.00. Film jest specyficznie surrealistyczny. Np mamy tam bohatera, który jest uzależniony od odcinania guzików z siedzeń kanapy za pomocą trzymanej w ręce sztucznej szczęki:D Bawcie się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 27.07.06, 23:10 Na dziś polecam bardzo zgrabną opowieść, historię losów pewnych skrzypiec- od 1681 r do wspólczesności. "Purpurowe skrzypce"- świetna dramaturgia, trzymająca przez 2 godz przed ekranem akcja, wciąga, szalenie wciąga, a do tego gratka dla wielbicieli "smyczków"cudowna muzyka wydobywna z tego fascynującego instrumentu. Świetny film Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 06.08.06, 00:33 Wątek wraca:) Byłam dziś w kinie na "Opowieściach o zwyczajnym szaleństwie" Zelenki. Absurdalnie śmieszny, tragikomiczny film, bardzo krzepiący:D Warto obejrzeć, zwłaszcza, że to naszych sąsiadów- Czechów. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 28.10.06, 00:11 od 5 czerwca nikt tu poza mną nie pisze, ciekawe. Zatem ja napiszę, że polecam "Spalonych Slońcem" Nikity Michalkowa, świetna wizja terroru stalinowskiego podana w cieplej, rodzinnej atmosferze, tu tragedia dzieje się jakby mimochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
misiek7307 Re: Filmy nie do zdarcia 30.10.06, 20:05 jak dla mnie to przynajmniej trzy: - Rain Man, - Lot nad kukulczym gniazdem Milosza Formana z Jackiem Nicholsonem, - Skazany na bluesa - film o Ryśku Riedlu z fenomenalną muzyką Dżemu Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 11.11.06, 10:43 To znowu ja. "No man's land"- Ziemia niczyja. Film który boli. Nawet bardzo. Ale czasem lepiej, żeby bolalo. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 24.01.07, 09:58 Byłam niedawno na "Grbavicy", bośniackim filmie, współcześnie ulokowanym w czasoprzestrzeni Sarajewskiej dzielnicy Grbavica. Tylko, że nic nie jest tak, jak być powinno, straszą upiorne wyniszczone kulami budynki, w ludziach budzą się upiory, a przeszłość... choć niewypowiedziana boli. Chyba właśnie dlatego tak boli, że przemilczana. Trochę o kobietach. Trochę o wojnie, choć nie wprost. I o tym, że czasem życie nie jest proste i łatwe, mimo, że niczym sobie na to nie zasłużyliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: Filmy nie do zdarcia 24.01.07, 11:29 Miś, Sami Swoi, Noce i Dnie, Twin Peaks zarówno jako serial i film, Ojciec Chrzestny, Psy (może wulgarne zbyt ale ciekawe) Nad Niemnem, Leon Zawodowiec, różne części Akademii Policyjnej (gdy się ma zły humor to pomaga)Epoka Lodowcowa, Kogiel- mogiel.Ogólnie to teraz wolę polskie filmy, jak byłam młodsza to oglądałąm więcej amerykańskich produkcji. Na stare lata mi patriotyzm wrócił ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Filmy nie do zdarcia 24.01.07, 15:28 Ostatnio przygnebilem sie jednym z najsmutniejszych i najbardziej niesamowitych filmow, jakie w zyciu widzialem - "Stroszek" Wernera Herzoga. Tego filmu sie nie zapomni do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Filmy nie do zdarcia 24.01.07, 15:58 Psychoza mistrza Hitchcocka. Anthony Perkins zagrał tam rolę życia, do tej pory pamiętam, jak używa noża na osobie detektywa odziany w mamine szwargały. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: Filmy nie do zdarcia 24.01.07, 22:47 ostatnio to .. Wyznania Gejszy mnie urzekły natomiast bardzo źle oceniam Samotność w sieci - niemrawy i bez wyrazu :( Odpowiedz Link Zgłoś
natkaa66 Re: Filmy nie do zdarcia 31.01.07, 20:33 Kilka razy mogłabym oglądać "Dirty Dancing" Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 31.01.07, 09:15 Teraz. TVP Kultura. Mój ukochany film Herzoga- "Szklane serce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 może z innej beczki ... wyciskacz łez ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:27 na HBO pojawił się w styczniu film "PAMIĘTNIK". Jest to połaczenie TITANIC'a z "Pearl Harbor" - totalny wyciskacz łez dla kobiet i dla facetów także. Historia miłości pokonującej bariery społeczne i zdrowotne. Miłość po grób. idt itp. Nie będę streszczał fabuły ale jeżeli ktoś lubi ten gatunek, to będzie ukontentowany. Polecam szczególnie Miśkowi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 Re: może z innej beczki ... wyciskacz łez ! IP: 87.204.126.* 31.01.07, 18:23 więcej o "Pamiętniku" 2004r. pamietnik.filmweb.pl/Pamiętnik+2004+pełna+obsada,FilmRoles,id=38887 Pamiętnik Notebook, The (2004) Średnia ocena: top świat: 310 głosów: 2574 8,21/10 top świat: 310 głosów: 2574 Zagłosuj: produkcja: USA gatunek: Dramat , Romans data premiery: 2004-10-01 (Polska) , 2004-05-20 (Świat) reżyseria Nick Cassavetes (I) scenariusz Jeremy Leven , Jan Sardi zdjęcia Robert Fraisse (więcej...) muzyka Aaron Zigman (więcej...) na podstawie: powieści Nicholasa Sparksa "Pamiętnik" od lat: 15 czas trwania: 115 dyst.: Warner Bros. reżyseria Nick Cassavetes (I) scenariusz Jeremy Leven Jan Sardi aktorzy Heather Wahlquist : Sara Tuffington Matt Shelly (I) : Chłobak z wybrzeża Ryan Gosling (I) : Noah Calhoun Mark Johnson (I) : Fotograf Jonathan Parks Jordan : Seabrook Boy Eve Kagan : Ellen Rachel McAdams : Allie Michael D. Fuller : Chłobak z wybrzeża James Garner : Duke Leslea Fisher : Chłobak z wybrzeża Gena Rowlands : Allie Calhoun Stephanie Wheeler (I) : Sarah Lawrence Girl James Marsden (I) : Lon Hammond Erin Guzowski : Sarah Lawrence Girl John Cundari : Maitre d' Sam Shepard : Frank Calhoun David Thornton (I) : John Hamilton Robert Ivey : Krawiec Joan Allen (I) : Anne Hamilton Kevin Connolly (I) : Fin Tim Ivey : Rower Starletta DuPois : Pielęgniarka Esther Anthony-Michael Q. Thomas : Pielęgniarka Keith Ed Grady (I) : Harry Renee Amber : Pielęgniarka w recepcji Jennifer Echols : Pielęgniarka Selma Geoffrey Knight : Barker Andrew Schaff : Matthew Jamison III Tim O'Brien (IV) : Pan Tuffington Meredith O'Brien (II) : Pani Tuffington Cullen Moss : Bodee Traci Dinwiddie : Veronica Pat Leonard (III) : Porucznik Davis Kweli Leapart : Willa James Middleton (I) : Aaron Frederick Bingham : Listonosz Peter Rosenfeld : Profesor Bradley D. Capshaw : Ranny żołnierz James Scott Deaton : Ranny żołnierz Daniel Czekalski : Oficer rekrutujący Obba Babatundé : Lider zespołu Chuck Pacheco : Kierowca autobusu Hugh Robertson (II) : Pastor Robert Washington (II) : Elgin Todd Lewis (I) : Reporter Robert Fraisse : Klient 1 Barbara Weetman : Klient 2 Daniel Chamblin : Klient 3 Sasha Azevedo : Żona klienta 3 Jamie Brown (VI) : Martha Shaw Rebecca Koon : Ciotka Georgia Sandra W. Van Natta : Ciotka Jeanette Deborah Hobart : Ciotka Kitty Lindy Newton : Heather Lynn Sherril M. Turner : Linda Jean Sylvia Jefferies : Rosemary Mark Garner : Pracownik Lona Scott Ritenour : Pracownik Lona Milton Buras : Pracownik Lona Elizabeth Bond : Sekretarka Lona Matthew Barry (I) : Doktor Barnwell Jude Kitchens : Ferris Wheel Operator Nancy De Mayo : Marry Allen Meredith Zealy : Maggie Julianne Keller Lewis : Davanee Madison Wayne Ellis : Noah Jr Riley Novak : Edmund Ronald Betts : Pielęgniarz Patricia Buckley-Moss : Tancerka zdjęcia Robert Fraisse muzyka Aaron Zigman scenografia Sarah Knowles producent Mark Johnson (I) Lynn Harris (I) producent wykonawczy Toby Emmerich Avram 'Butch' Kaplan montaż Alan Heim Nicoletta Massone (I) kostiumy Nicoletta Massone (I) Johnetta Boone Karyn Wagner (II) niewymienieni w czołówce Paul Johansson : Były chłopak mamy Allie Cheryl Cantrell : Tancerka Nicholas Shelly : Marynarz w autobusie Adam Sumner : Pracownik składu drzewa Mark Johnson (I) : Fotograf Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: może z innej beczki ... wyciskacz łez ! 31.01.07, 18:43 Brazillion, weź mnie oświeć. Czy ja dobrze tłumaczę, że pamiętnik to memorials, a notebook to notatnik? Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: może z innej beczki ... wyciskacz łez ! 31.01.07, 19:50 W sumie to chyba obie są poprawne- tak na mój ludzki, zdolny do błędów rozum. Ani "Titanic", ani "Pearl harbour" mi się niestety nie podobały. Za to polecić mogę, bo chyba nie polecałam tutaj jeszcze, jeden z moich pierwszych, ukochanych filmów- "Stowarzyszenie umarłych poetów". Pamiętam, że wtedy walił w głowę jak cholera. I bolał strasznie. Dlatego takie filmy są dobre- jak boli, to znaczy, że rusza, a jak rusza, to znaczy, że pobudza do zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
gedaro1 Re: Filmy nie do zdarcia 31.01.07, 22:34 Z kina lekkiego i przyjemnego „Powrót do przyszłości – TRYLOGIA” oglądałem kilka razy i za każdym razem jest OK. Z kina bardziej ambitnego „Czas Apokalipsy” i „Pluton” Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: Filmy nie do zdarcia 01.02.07, 22:45 mnie cieszy, że TVP2 powrócił do polskich komedii, co tydzień w czwartek stare i dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "The Thing" 02.02.07, 04:17 Wspomniany przez Lachiena w innym watku nieziemski (doslownie i w przenosni) horror pt. "The Thing"... Mistrzostwo swiata w tej dziedzinie, ustepuje chyba tylko pierwszej czesci "Obcego". A moze ex aequo ? Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: "The Thing" 02.02.07, 09:11 Po obejrzeniu go miałem jakieś schizy, wstałem mokry w nocy, zacząłem chodzić po chałupie i bredzić o jakiejs pielęgniarce:/ Abstrakt Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Lachien ? 31.01.07, 23:19 Memoirs - to pamietnik Diary - dzienniczek Notebook - notatnik, zeszyt (ale brzmi to po polsku za malo romantycznie...) Memorial - pomnik ku czci, slowo "memorials" moze znaczyc "pamietnik", ale praktycznie b. rzadko jest w tym sensie uzywane Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Lachien ? 02.02.07, 09:21 Dzięki. Obcy też rewelacyjny, jakby nie patrzeć. Tylko 1 i 2, potem już kaszanka. Z dobrych horrorów polecam również dziwny film Carpentera pt: Oni Żyją (They Live). Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Lachien ? 02.02.07, 09:32 No i chyba najpiękniejszy film na świecie. Na podstawie powieści Nikosa Kazantzakisa, z muzyką Petera Gabriela, w reżyserii Martina Scorsese. The Last Temptation Of Christ (Ostatnie Kuszenie Chrystusa). Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Lachien ? 02.02.07, 09:50 Jest jeszcze jeden film, który wypada polecić. Brain Dead, czyli Martwica Mózgu. Jak dla mnie rewelacja. Scena na imprezie, w której uczestniczą żywe trupy:) i koleś, któty mieli wszystkich kosiarką do trawy, a szczątki w mikserze jest nie do przebicia:) Zmieniałem pieluszki w zastraszającym tempie. KLASYKA!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gedaro1 Re: Lachien ? 02.02.07, 18:15 O tak filmy Johna Carpentera są super i muzyka też. Mój ulubiony temat muzyczny jest z filmu „Ucieczka z Nowego Jorku”. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 02.02.07, 10:41 "Vengo". Tony Gatlif. Film muzyczny. Kawałki z życia cyganów andaluzyjskich, sporo flamenco. I sporo w tym autentycznej szczerości i radości z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 12.02.07, 10:25 Wczoraj wrócilam do mojego ukochanego filmu Herzoga i w ogóle- "Szklane serce". O zbiorowym szaleństwie, oblędziei samotności jednostki, która widzi więcej i szerzej. "- Nic nie widzę... jest tak ciemno... chcę znów widzieć. Chcę do lasu, chcę zobaczyc las. - A ludzi nie chcesz widzieć? Podobasz mi się. Masz szklane serce." Odpowiedz Link Zgłoś
sdali "Jak to się robi" 12.02.07, 20:03 "Jak to się robi" zadaje kłam twierdzeniu, że "z g. soku nie wyciśniesz" :| Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 22.02.07, 11:28 "Piknik pod wiszącą skałą"? Co myślicie? Widziałam ten film tydzień temu.. i nie wiem. Specyficzny klimat, bardzo, ale nie wiem, czy coś takiego mi pasuje... i nie wiem co myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Filmy nie do zdarcia 22.02.07, 17:49 Film zawieszony w czasie, metafizyczny, z ponadczasowa muzyka Zamfira... Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Filmy nie do zdarcia 22.02.07, 18:28 Pan Weir nakęcił też Stowarzyszenie Umarłych Poetów - które Ci sie podoba Młoda. Mistrz. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 24.02.07, 11:56 Nie pamiętam abyb o tym filmie pisała, a jest ważny. "Niebo nad Berlinem"- jak dla mnie to chyba najlepszy film Wendersa, całkiem metafizyczny, ale zanurzony po uszy w życiu. O szeptach i o aniłach. I o pragnieniu śmiertelności z miłości do ludzi. Bo "My dla was jesteśmy niczym. Wy dla nas- wszystkim." Nie pamiętam, bym po którymkolwiek filmie nagle poczuła taki przypływ siły. Jest piękny. Nie napiszę więcej, bo widziałam go 1,5 roku temu, ale za to napiszę o.... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 24.02.07, 12:00 ... jego kontynuacji. "Tak daleko, tak blisko". Wczoraj w nocy zrobiłam sobie z tego kolejnego anielskiego filmu małą ucztę. Więc mamy starych bohaterów, mamy anioła, który istnieje obok ludzi, aby stać się przez przypadek człowiekiem- i wtedy nie ominą go zwykłe ludzkie przypadki. Mamy też grających samych siebie- Lou Reed'a wręczającego aniołowi banknot i byłego anioła, który zawsze pomaga- Petera Falk'a, czyli detektywa Columbo. Trudno się nie uśmiechać. A, i jeszcze przepiękna ścieżka dźwiękowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 24.02.07, 13:09 to jeszcze link: www.wim-wenders.com/movies/movies_spec/farawaysoclose/far_away_so_close.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gedaro1 Re: Filmy nie do zdarcia 25.02.07, 09:29 Fajne kino na niedzielny poranek video.google.pl/videoplay?docid=-7317412848262555919 Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 01.04.07, 22:26 Labirynt fauna. Bardzo smutny film o bardzo złych ludziach. I o jednej bardzo dzielnej kobiecie. I o dziecku, które musi dorosnąć, bo od zła nie ma ucieczki. Chyba nigdy nie ma. W pewien sposób o tym, że świat jest do głębi okrutny. Jedyne, co tam jest jasne, to muzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 01.05.07, 13:30 "Samotni" Davida Ondricka. Tytul mówi sam za siebie wlaściwie. Świetny film, godny polecenia i obejrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 01.06.07, 09:33 Czy ktoś widziała animację Raoul'a Servais "Harpya"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 polski western "Wilcze echa" rewelacja po latach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:59 Z przyjemnością obejrzałem ostatnio rewelacyjny film, który pamiętałem z dzieciństwa. Lubię takie perełki. Świetna obsada, muzyka, realizacja. Serdecznie polecam. dla bardziej wścibskich info: www.filmweb.pl/Film?id=11696 Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Filmy nie do zdarcia 23.06.07, 10:22 zaserwowałam sobie wczoraj całego Ojca chrzestnego I i połowę drugiego. Hu hu, świetny film, zwłaszcza AL Pacino. Zdecydowanie. Długo schodzi, zanim wciągnie, ale jak wciągnie to porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osama bin laden Re: Filmy nie do zdarcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:40 zobaczcie jak to sie robi www.imdb.com/title/tt0469641/ Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Genialny film na Dzien Ojca 23.06.07, 20:13 Obejrzalem wlasnie gleboko huministyczny i refleksyjny film pt. "Illusion" z ostatnią rolą Kirka Douglasa. Swietnie pomyslany, zrobiony i zagrany film o sensie zycia oraz o tym, co znaczy byc ojcem. Goraco polecam. Zrobil na mnie mocne wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Illusion" 02.07.07, 19:30 Wiem, ze nie powala, ale za to zmusza do myslenia. A to juz dobrze. Z perspektywy czasu uswiadomilem sobie, ze to troche taka krzyzowka "Opowiesci wigilijnej" Dickensa z "Przypadkiem" Kislowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś