18.07.05, 22:05
proponuje wpisywac ciekawe miejsca wokol ostrowca (tak gdzies do 40 km), ktore warto odwiedzic.
na poczatek daje np okolice rozreklamowanego baltowa- chodzi mi o Rezerwat Ulów - piekne stare deby, pomniki przyrody. ciekawe jest tez Podgrodzie, wieś niedaleko ćmielowa z ładnymi krajobrazami i pozostałościami po średniowiecznej warowni.
Obserwuj wątek
    • monika.dk Re: turystyka 18.07.05, 22:15
      40 km to trochę za mało
      w weekend byłam w Kurozwękach, za Staszowem w kierunku na Kielce
      zaczyna się reklamować, jeszcze dwa lata temu parking był pusty
      w tym roku nie było gdzie stanąć
      pałacyk jest w trakcie remontu, obecny właściciel chce doprowadzić do dawnej
      świetności
      mozna zobaczyć bizony, dostępne sa nawet potrawy z mięsa bizona
      nie wiem jak smakuje, nie próbowałam, zbyt łagodne wydały mi się te zwięrzęta
      zreszta najpierw ogladać a potem jeść? jakoś nie wypada ...

www.bizony.com
      • rudeboys Re: turystyka 18.07.05, 22:21
        wiem ze malo ale chodzi mi o rower, armstrongiem nie jestem :)
        • bmwariat Re: turystyka 19.07.05, 09:15
          idź na @...
        • monika.dk aaaaaaaaaaaaa! 19.07.05, 09:18
          to zupełnie co innego!
          a stary młyn w Chmielowie? to było ładne miejsce, właśnie na wycieczki rowerkiem
          nad rzeką był most na linach
          nie wiem co teraz tam jest, bo było to kilkanaście lat temu
      • marcmal Re: turystyka 19.07.05, 08:43
        A jakie rewelacyjne noclegi tam są.
    • morfinka_12 Super miejsca to szewna i okolice z wąwozami 19.07.05, 12:19
      polodowcowymi. Droga z Bałtowa do Sienna, przez wąwóz
      . Nietulisko nie trzeba reklamować,
      Ćmielów i ruiny zamku + skałki obok.
      zajefajne są stare kopalnie rudy żelaza za gutwinem (spędziło się tam parę
      miłych chwil)
      Tyle teraz potem pewnie coś dorzucę
    • rudeboys bór kunowski-brody-wióry-witulin-nietulisko 12.08.05, 22:00
      ostatnio troche jeździłem na rowerze po okolicach ostrowca i mogę zainteresowanym podać ciekawą i przyjemną trase. zatem: jedziemy ulicą długą - jak cmentarz i skręcamy po jakimś czasie w prawo w ulicę kasztanową. potem cały czas prosto, zaczyna sie las i coraz bardziej zwężająca sie asfaltowa droga, aż w końcu przy jakimś zakładzie w głuszy leśnej przechodzi z asfaltu w szutr. trzeba lasem jechać cały czas prosto, po dłuższym czasie mijamy tory kolejowe i dalej przez las, aż wyjeżdzamy w miejscowości bór kunowski. następnie jedziemy na staw kunowski, a potem na brody iłżeckie, kierujemy sie w strone zbiornika i jedziemy na krynki - po prawej stronie mamy zbiornik- ta droga jest na starachowice, po jakichs 3 km skręcamy na kałków. przejeżdzamy koło sanktuarium i cały czas tą samą drogą z górki na zbiornik wióry- śmiało można wjechać na zapore, a potem dalej w dół na witulin- budynki działającej zdaje sie jeszcze do lat 80 -tych papierni, będącej współwłasnością rodziny gombrowiczów- też śmiało można wjechać na teren zakładu, objechać wszystko wszerz i wzdłuż. jadąc dalej drogą wyjeżdzamy w nietulisku- jedziemy główną drogą na ostrowiec i po lewej stronie znajdują sie pozostałości XIX wiecznej walcowni. a potem juz cały czas główną drogą na ostrowiec (słyszałem że w rejonach kunowa znajduje sie najstarsza w polsce wolnostojąca kapliczka zdaje sie z XIV wieku- pełniąca niegdyś funkcję słupa granicznego włości biskupstwa krakowskiego. tyle tylko że nie wiem gdzie ona dokładnie jest)
      to by było na tyle- jeśli ktoś dotrwał do końca tych chaotycznych wywodów to najważniejsze - cała trasa ma koło 60 km, pozbawiona jest stromych podjazdów- jedyny mocniejszy to do kałkowa, sporo w niej jazdy z górki więc nie jest źle :)
      ok to by było na tyle.
      • halevi Re: bór kunowski-brody-wióry-witulin-nietulisko 13.08.05, 09:28
        słyszałem że w rejonach kunowa znajduje sie najstarsza w polsce wolnosto
        > jąca kapliczka zdaje sie z XIV wieku- pełniąca niegdyś funkcję słupa
        graniczneg
        > o włości biskupstwa krakowskiego. tyle tylko że nie wiem gdzie ona dokładnie
        je
        > st)

Przy starym trakcie handlowym z O-ca do Iłży, przez las prosto na Iłżę (obecna
        droga prowadzi trochę naokoło), kilka km od Ostrowca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka