Dodaj do ulubionych

Krzemionki

11.03.06, 15:46
kopiuję art. z wczorajszego Metra. Coś na temat naszych Krzemionek, jak się
okazuje, koło Kielc i w gminie Ożarów.

Krzemień pasiasty reaktywacja
Mało znany gatunek kamienia spod Kielc podbija serca zachodnich gwiazd.
Biżuterię z krzemieniem pasiastym ma już Victoria Beckham i Robin Wilialms. A
w kolejce czekają następni
Krzemień pasiasty reaktywacja
Mało znany gatunek kamienia spod Kielc podbija serca zachodnich gwiazd.
Biżuterię z krzemieniem pasiastym ma już Victoria Beckham i Robin Wilialms. A
w kolejce czekają następni
Słyszałeś kiedyś o krzemieniu pasiastym? To prawdziwy rarytas na skalę
światową! Występuje tylko w jedynym miejscu na Ziemii - na kielecczyźnie.
Powstał 150 milionów lat temu w wyniku wymarcia kolonii pewnego gatunku gąbek
morskich. 4 tys. lat temu nasi przodkowie z tamtych terenów wyrabiali z niego
siekierki, ale potem słuch o tym minerale zaginął. Pewnie długo jeszcze byśmy
o nim nie słyszeli, gdyby biżuterią z polskiego kamienia nie zainteresowały
się nagle zachodnie gwiazdy.

Victoria Beckham dzwoni do Polski
Jedną z gwiazd, które już mają w swojej kolekcji biżuterię z krzemieniem
pasiastym jest ponoć brytyjski piosenkarz Robin Williams. Jego spinki do
mankietów z tym kamieniem we wrześniu zeszłego roku opisywała brytyjska
gazeta The Sun. Biżuterię z „polskim diamentem” - jak potocznie określa się
krzemień pasiasty - posiada też podobno piosenkarz Boy George. Zamówił ponoć
specjalnie zaprojektowaną branzoletkę na nogę z serią unikalnych okazów
krzemienia pasiastego. Cezary Łutowicz, jubiler z Sandomierza, który zajmuje
się wytwarzaniam biżuterii z krzemienia pasiastego twierdzi, że ten kamień
stał się ostatnio bardzo popularny na europejskich salonach: - Dzwonią do
mnie z całej Europy ludzie z pierwszysch stron gazet, biznesmeni, politycy,
aktorzy, modelki - opowiada i wypytują o biżuterię z krzemienim pasiastym -
mówi. Jednak - jak na porządnego jubilera przystało - Łutowicz jest daleki od
ujawniania nazwisk swoich klientów. Tłumaczy, że musi dbać o ich dyskrecję.
Zdradza tylko, że o wyroby z krzemiania pasiastego wypytują się gwiazdy z
najwyższej światowej półki, a prawdziwy boom na ta biżuterię nastąpił kilka
miesięcy temu. Co mogło sprawić, że europejska śmietanka zwróciła uwagę na
nikomu nieznany krzemień spod Kielc? I dlaczego zainteresowali się nim akurat
teraz? Wszystko wskazuje na to, że przyczyniła się do tego znana brytyjska
gwiazda - Victoria Beckham. Pół roku temu kupiła srebrne kolczyki i
branzoletkę z krzemieniem pasiastym. - Za nią mogli pójść inni - mówi
Łutowicz. Wszystko wskazuje na to, że moda na biżuterię z „polskim diamentem”
dopiero się na Zachodzie zaczyna.

To dopiero początek?
- Ten krzemień faktycznie jest absolutnie niepowtarzalny. Można się było
spodziewać, że w jakimś momencie przyjdzie na niego moda - twierdzi prof.
Andrzej Szadkowski, kierownik Pracowni Projektowania Biżuterii w łódzkiej
ASP. Dalczego? - Bo jest bardzo charakterystyczny, może się podobać, no i to
jest nowość - dodaje. Z tą opinią zgadza się Łutowicz: - Bogaci mają już
kilogramy biżuterii z diamentów i innych kamieni więc poszukują nowości. A
krzemień pasiasty jest zupełnie nieznany. To dla nich zupełnie nowa jakość -
mówi.
Poza tym - jak podkreślają specjaliści - krzemień pasiasty posiada trzy
najważniejsze cechy, którymi powininny charakteryzować się najbardziej
wartościowe kamienie: rzadkość wystepowania, twardość bliską diamentu (6,5 w
skali Mosha) i wyjątkową dekoracyjność: - Trudno powiedzieć w czym tkwi
fenomen krzemienia pasiastego. Z jednej strony idealnie nadaje się do
nowoczesnej biżuterii, a z drugiej to kamień wyrafinowany i na wymagający
gust - mówi Łutowicz. Jak to się stało, że za granicą jego popularność rośnie
w Polsce prawie nikt o nim nie słyszał? - My chyba troszkę nie doceniamy tego
co nasze. Gdyby taki kamień mieli w swojej ziemii Amerykanie już dawno cały
świat by o nim słyszał - mówi Łutowicz. Z mody na „polski diament” cieszy się
też Marcin Zbigniew Majcher, burmistrz gminy Ożarów (woj. świętkokrzyskie) na
której terenie są główne zasoby cennego kruszcu: - Przyjeżdża do nas coraz
więcej kolekcjonerów w poszukiwaniu krzemiania pasiastego. Kiedyś piękne
okazy można było znaleźć na każdym polu. Teraz trzeba się sporo naszukać,
żeby coś znaleźć - mówi.
Michał Stangret

Obserwuj wątek
    • dizzy81 Re: Krzemionki 11.03.06, 16:03
      Skoro wypowiada się sam Pan Marcin Zbigniew Majcher, burmistrz Ożarowa, to raczej nie chodzi o nasze Krzemionki! Zresztą tam sie chyba nic nie wydobywa! Więc wniosek jest taki, że chodzi o jakies żródło własnie pod Ożarowem.

A tu niejako potwierdzenie i coś o krzemieniu pasiastym:

www.krzemien-sandomierz.pl/wersja_polska/o_kamieniu/_/cfb281cddfd83f4c/
      • brazylion3 Re: Krzemionki 11.03.06, 16:49
        No ,cóż powtórzę!Nie ma promocji Ostrowca, powiatu ostrowieckiego!Nie ma! Jest tylko promocja na zasadzie: jest, to musi być! Krzeminki to unikat na skalę świata. Dzisiaj bez marketingu terytorialnego samorząd się cofa , anie rozwija.
        Tak przy okazji raz oglądałem w Krakowie materiały promocyjne województw kielsckiego (świętokrzyskiego). I tu się nic nie zmieniło. Warte obejrzenia miejsca ,to Kielce, Sandomierz no i Bałtów, koło Kielc:):):):)! Takie materiały krążą po całej Polsce i Europie. Jak była wizyta ambasadorów w wojewóeztwie, to Kielce zorganizowąły im taką wizytę jak sami sobie wymyślili, bez konsultacji z pozostałymi miejscowościami. Twierdzę coraz bardziej serio, że to województwo, to sztuczny twórm, nie potrzebny!
        • aisablri Re: Krzemionki 11.03.06, 16:57
          a ja powiem tak- ludziom, którzy próbują promować nasze okolice (znam trochę..
          a nawet bardziej) coś się udaje, mamy tę świadomoć, że można i że warto się tym
          zająć. Sądzę że dużym problemem jest ignorancja- sama tego doświadczyłam jakiś
          czas temu, gdy ktoś stwierdził, iż "Ziemia Kielecka nie ma turystycznie niz do
          zaoferowania z porównaniu z Krakowem". Niestety- nie zgadzam się- nie tak mnie
          wychowano i nie tak uważam. Ma bardzo wiele, tylko trzeba się tym zainteresować.
          • brazylion3 Re: Krzemionki 11.03.06, 17:52
            No, troszkę nie tak marketing terytorialny jest procesem technokratycznym, wymagającym wiedzy, doświadczenia, innowcyjności i pomysłu. Trzeba gruntownie rozważyć jaki profil chce się przedstawić odbiorcy zewnętrznemu(turyście,biznsowi,administracji itd.) Na siłę nie da się z czegoś uczynić, tego co chcielibyśmy mieć. Kraków, jego potężnym stymulatorem jest turystyka.Miasto to ciągnie całą Małopolskę. W kieleckim(Ćwiętokrzyskim) jest trochę innaczej, tu trzeba sięgnąć i wydobyć pewne rzeczy, które są.
        • bmwariat Było też i tak.. 13.03.06, 09:28
          Jak się powiesił ten ksiądz w Kunowie to w gazecie chyba w "Fakcie"
          napisali.."Kunów koło Kielc..":) Tyle w tym prawdy co w tym"szmatławcu":))
          • morfinka_12 kolejne powtórzenie 13.03.06, 09:38
            Czy ktoś zastanowił się może że Otwarcie parku jurajskiego w Bałtowie może
            spowodować wzrost zainteresowania "turystyką po Ostrowcu i okolicach". Mamy
            dawne getto, cmentarz żydowski, lochy i piwnice pod rynkiem. Ciekawą zabudowę
            Rynku, kościół Św wojciecha, kościół w Szewnie.NOwy basen z wielkimi
            aspiracjami i możliwościami, muzeum w częstocicach, fabryke porcelany w
            Cmielowie. Czy nasz szanowny prezydent pomyślał o tym żeby coś z tym zrobić,
            żeby jakoś wykorzystać nadarzającą się okazję. Tak moim zdanie należy myśleć
            aby ściągnąć do Ostrowca ludzi którzy zsotawią pieniądze dla miasta, nie dla
            innych (którzy wywiozą je za ga\ranicę) ale dla miasta. Moim zdaniem szansa
            jest ogromna tylko czy uda się ją wykorzystać. Czy jest możliwe żeby stało
            się rytuałem przyjechać do Bałtowa a potem na spacer po Rynku i okolicach????
            Wycieczka do Bałtowa, Ćmielowa czy choćby Opatowa. I powrót na Rynek w
            Ostrowcu dla kontemplacji i cieszenia się urokiem spokoju i ciszy??? MOże
            zamiast budować kolejne bezsensowne markety warto by było postawić na
            informację turystyczną, przewodnika, punkt turystyczny. Tu jest szansa -
            wykorzystajmy ją.
            • brazilion Kosciol Sw. Wojciecha 13.03.06, 14:45
              Morfinka, nie chce czepiac sie slow, ale gdzie w Ostrowcu jest ten kosciol ?
              • morfinka_12 o jaki koscół chodzi? bo jeślli ten z tytułu posta 13.03.06, 14:53
                to jest to kościół położony tuż przy rynku na (chyba) ulicy Górzystej - przy
                wąskiej uliczce. Ale nie wiem dlaczego o to pytasz w tym wątku i w tym poście.
                • halevi Re: o jaki koscół chodzi? bo jeślli ten z tytułu 13.03.06, 15:41
                  morfinka_12 napisał:

> to jest to kościół położony tuż przy rynku na (chyba) ulicy Górzystej - przy
                  > wąskiej uliczce. Ale nie wiem dlaczego o to pytasz w tym wątku i w tym poście.
                  >

To chyba Ci chodzi o kolegiatę pw. Św. Michała Archanioła
                  • morfinka_12 przepraszam tak ten miałem na myśli ale nie wiem j 13.03.06, 15:45
                    jaki miał na myśli brazilion i dlaczego o to pytał?
                    • brazilion Re: przepraszam tak ten miałem na myśli ale nie w 13.03.06, 16:26
                      Pytalem o kosciol, jak napisales, Sw. Wojciecha. A po prostu nigdy o takim
                      kosciele w Ostrowcu nie slyszalem. Ot, i wszystko. Ale sprawa sie wyjasnila.
                      Dzieki.
                      • morfinka_12 Re: przepraszam tak ten miałem na myśli ale nie w 13.03.06, 16:34
                        a gdzie o nim pisałem?
                        • brazilion Re: przepraszam tak ten miałem na myśli ale nie w 13.03.06, 16:42
                          morfinka_12 napisał:

> a gdzie o nim pisałem?

Dokladnie tutaj, pare postow wyzej:

"Czy ktoś zastanowił się może że Otwarcie parku jurajskiego w Bałtowie może
                          spowodować wzrost zainteresowania "turystyką po Ostrowcu i okolicach". Mamy
                          dawne getto, cmentarz żydowski, lochy i piwnice pod rynkiem. Ciekawą zabudowę
                          Rynku, kościół Św wojciecha, kościół w Szewnie.NOwy basen z wielkimi
                          aspiracjami i możliwościami, muzeum w częstocicach, fabryke porcelany w
                          Cmielowie. Czy nasz szanowny prezydent pomyślał o tym żeby coś z tym zrobić,
                          żeby jakoś wykorzystać nadarzającą się okazję. Tak moim zdanie należy myśleć
                          aby ściągnąć do Ostrowca ludzi którzy zsotawią pieniądze dla miasta, nie dla
                          innych (którzy wywiozą je za ga\ranicę) ale dla miasta. Moim zdaniem szansa
                          jest ogromna tylko czy uda się ją wykorzystać. Czy jest możliwe żeby stało
                          się rytuałem przyjechać do Bałtowa a potem na spacer po Rynku i okolicach????
                          Wycieczka do Bałtowa, Ćmielowa czy choćby Opatowa. I powrót na Rynek w
                          Ostrowcu dla kontemplacji i cieszenia się urokiem spokoju i ciszy??? MOże
                          zamiast budować kolejne bezsensowne markety warto by było postawić na
                          informację turystyczną, przewodnika, punkt turystyczny. Tu jest szansa -
                          wykorzystajmy ją".

Pozdrawiam,

brazilion

• pathos_phobos Re: Krzemionki 11.03.06, 23:11
        To zapraszam na strone krzemionek-krzemień pasiasty jest tylko u nas, krzemień
        spod Ożarowa,choć podobny, nazywa się ożarowskim i pasiastym nie jest.Ale z
        promocją jest źle, skoro kumela ze Skarzyska pytała się, co u nas ciekawego.
        • morfinka_12 Re: Krzemionki 13.03.06, 09:24
          o tym co wyteraz piszecie ostrzegałem juz ponad rok temu. Mówiłem zamiast
          marketów należy zorganizować i wydatkować środki na promocje turystyki po za
          chwilę będziemy ostrowce k. Bałtowa i Krzemionek i co i juz się to stało.
          Niestety ale myślenie władających Ostrowcem jest strasznie krótkowzroczne i
          małoperspaktywiczne. Szkoda żenie wykozystuje się atutu jakim jest położenie
          miasta, i jego otoczenie. Stawia się markety i mówi że na nich miasto opiera
          swój rozwój ha ha ha
    • morfinka_12 Re: Krzemionki 13.03.06, 09:36
      cytat z innego wątku

pomyślałem że gdyby miasto zaoferowało atrakcyjną działkę mozna by się
      starać o inwestora żeby zrobić jakąś inwestycję. I w tym wymiarze byłaby to
      inwestycja komunalna, bo z udziałem gminy.
      Dlaczego więc Inwestor spod kielc kupił sporo ziemi na Sudole i chce otwierać
      centrum konferencdyjno szkoleniowo hotelowe??? Pewnie dlatego że się nie opłaca.

Na rozwój turystyki nie ma co liczyć ! OK ale skąd wzięło się kilkadziesiąt
      tysięcy zainteresowanych odwiedzeniem Parku w Bałtowie. Późną jesienią
      powieszono tablicę z informacją że są niedaleko Krzemionki. Efekt na
      Krzemionkach + 30 % zwiedzających. Ale dlaczego tak późno, dlaczego nie ma
      informacj o Ostrowcu i dlaczego wreszcie większość z tych którzy odwiedzili
      Bałtów pojechali dalej bez zatrzymywania się w Ostrowcu.
      Takich inwestycji brakuje właśnie które przyciągną tych którzy są już około 5 -
      7 klilometrów od Centrum miasta ale nie wiedzą że ono istnieje dlatego go nie
      odwiedzają.
      Rozmawiałem z ludźmi z Bałtowa powiedzieli że to nie jest w ich interesie żeby
      powiesić i reklamować Ostrowiec, ale jeśli zróci sie do nich gmina - zapraszamy.
      • brazylion3 Re: Krzemionki 13.03.06, 10:34
        Morfinka widzę masz jakąś własną, wypracowaną w pewien sposób wizję, nie każdy może takim odruchem się posłużyć. Turystyka, turystyka!Ja wiem, że to najwiekszy przemysł świata, ale w warunkach powiatu ostrowieckiego na surowych korzeniach. Załóżmy,że się z Tobą zgodzę w kilku punktach, ale ja twierdzę,że tu raczej są warunki pod rekreację, i moim zdaniem dobrze mysli Szostak rozbudowując infrastrukturę pod ten profil. Ostrowiec jest miastem typowo przemysłowym, i tak na raz , czy dwa , nie przejdzie się w branżę turystyczną. Ostrowiec powinien byc zapleczem dla powiatu, w którym ,,oddolnie,, wydobywa się na światło dzienn, najcenniejsze relikty przeszłości, kultury, przyrody itd. Tu trzeba sieciować otoczenie Ostowca i powiatu. Zgadzam się również, że trzeba wykorzystać spuściznę przemysłową, stare rudery, kominy, piece itd. W to muszą się zaangażować ludzie. No i musi być wizja, konkretny cel.bo teraz wydaje mi się , że jest on za mgłą.
    • morfinka_12 Re: Krzemionki 13.03.06, 09:40
      1. Srodki przeznaczone na ściagnięcie tych "pracodawców" przeznaczyłbym na
      promocje turystyki i regionu. Mówiłem mamy obok kopalnie pieniędzy - bałtów i
      Krzemionki - przeznaczyłbym te środki na sciagniecie turystów do nas. I
      zatrzymanie ich na poczatek na jeden dzień. Jest ich kilkadziesiąt tysiecy
      rocznie !!! Już wspominałem że nie przyjadą do nas żeby zobaczyć tesco bo maja
      je pod nosem u siebie.
      2. pewne śrdoki pewnie przeznaczyłbym na zrobienie mini a może maksi muzeum
      techniki - najstarsza cukrownia w polsce, huta, cegielnia, fabryka porcelany, z
      bałtowem połączone sciagneły by masę żądnych wrazeń turystów. wycieczka ze
      stolycy 30 dzieciaków i zwiedzanie okolic. + indywidualni turyści.= kasa,
      misiu, kasa
      3. środki na stworzenie nowych miejsc pracy powiązane z punktami 1 i 2.
      4. długofalowa polityka mająca na celu ściągniecie inwestora z prawdziwego
      zdarzenia. I nie koniecznie od razu fabryki tv, choć byłoby to miłe.
      5. Zorganizowanie imprez cyklicznych ale nie mistrzostw w jedzeniu kaszanki czy
      tez pływania w płetwach. Jakiś półmaraton, lub inne zawody sportowe o
      poważniejszej randze.
      6. rezygnacja z Dnia samorządowca, i szeregu innych bezsensownych imprez.
      7. Próba pobudzenia budownictwa mieszkaniowego, (co wyjątkowo ostatnio sie
      udaje)
      8. kilka innych propozycji o których kiedys tu rozmawialiśmy ale nie mam czasu
      żeby ich teraz szukać.
      9. Chyba właśnie układam program wyborczy dla mojego ugrupowania...
      • w.kielanowska Re: Krzemionki 13.03.06, 10:35
        Podoba mi sie...
    • brazilion Re: Krzemionki 13.03.06, 14:43
      Wlasnie czytalem ten artykul w prasie polonijnej w ubieglym tygodniu. Gdy potem
      rozmawialismy i mowilem pewnym osobom o Ostrowcu i Krzemionkach - ze zdumienia
      wytrzeszczali oczy - nigdy o takich atrakcjach (zabytek klasy "0" !!!!) w
      naszych stronach nie slyszeli.
      • bmwariat Re: Krzemionki 13.03.06, 15:58
        Zabytków klasy "0" czyli światowej nie ma wiele w Polsce. Kopalnia krzemienia w
        Krzemionkach do takich należy i należałoby się z tego cieszyć, ale mało kto wie
        gdzie są Krzemionki Opatowskie skoro nawet Bałtów i Kunów leżą koło Kielc!!
        Porównajcie Krzemionki z Wieliczką...co jest bardziej znane? zgadnijcie..
        • morfinka_12 wiemy wszyscy, a kto wie jakie markety są w wielic 13.03.06, 16:05
          wieliczce? nikt, a u nas stawai się na turystykę zakupową (wiem że się z tym
          powtarzam ale serce mnie boli jak słyszę takie pierdoły) wszystko leży k. Kielc
          i tak nadal będzie do momentu kiedy sami nie rozpoczniemy działań
          marketingowych ażeby to zmienić. Jestem przekonany co już też pisałem że
          prędzej ściągneli byśmy do miasta kogoś z warszawy mając turystyczn lub jak kto
          woli rekreacyjne atuty dobrze wyaksponowane. Dla TESCO nikt do nas nie
          przyjedzie
    • morfinka_12 Przepraszam za pomyłkę chodziło o Michała 13.03.06, 16:48

• brazilion Re: Przepraszam za pomyłkę chodziło o Michała 13.03.06, 17:15
        Tak to jest, jak sie mieszka w Kraku...
    • sumbuddy Re: Krzemionki 13.03.06, 19:42
      Łikend spędziłem w Ostrowcu z moją dziewczyną, która jest łodzianką. Była w
      moim mieście 3 raz, ale teraz dopiero miałem okazję pokazać jej okolice.
      Najbardziej podobało jej się na Św. Krzyżu (zimowa sceneria jest po prostu
      bombowa). Byliśmy też na chwilę w Bałtowie, ale tu z kolei zima nie sprzyja
      zachwytom, choć tragicznie nie jest. Ogólne wrażenia są okej. Ostrowiec Jej się
      podoba, zwłaszcza latem, kiedy jest dużo zieleni. Zaskoczona była kilkoma
      faktami i miejscami, w tym właśnie zwiedzonym w sobotę Św. Krzyżem. Czyli
      wychodzi na to, że promocja miasta w aspekcie turystyki kuleje. Nie
      wykorzystuje się tego, że Ostrowiec jest przecież Świętokrzyski...tak, jak
      nasze góry. No i jeszcze te Krzemionki, Bałtów...eech.
    • banan9991 Re: Krzemionki 13.03.06, 21:40
      tego naprawde sie nie docenia powinno sie bardziej promowac tu nie chodzi o
      kase ale o organizacje bez zysku ktora bedzie miala pomysly aby mieli dobry
      przyplyw gotowki i zabezpieczyli to dla pokolen a takze zeby mialo to formule
      nauki zatrudnic z zyskow kilku lub kilkunastu wykladowcow przewodnikow i wiele
      osob w z polski moglo by w nowych budynkach odbywac lekcje ciekawym pomyslem
      toze jest tam szman ktory miedzyinnymi przepowiada przyszlosc widzialem go tvn24
    • dizzy81 Re: Krzemionki 21.03.06, 09:43
      Discovery na Krzemionkach:

www.echo-dnia.com.pl/?news=28217&mutacja=2&dzial=6

Rambo Jest Niewiarygodnie Sprawny,
      Potrafi Działać Jak Armia, Zabija Jak Armia
      • brazilion Discovery Channel 21.03.06, 14:26
        Fantastycznie !
        Szkoda, ze mnie tam nie bedzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka