banan9991 22.05.06, 20:36 jestes zwolennikiem decentralizacji i jakie byly jej plany jak znasz jakies albo wizje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brazylion3 Re: brazylion3 22.05.06, 21:28 Już się przestraszyłem ,że coś się stało...uffffff:) Banan ja o decentralizacji mogę długo mówić! Zarówno decentralizacja, jak i centralizacja mają swoje plusy i minusy, a co ciekawe te pojęcia sa strasznie spolityzowane i od polityków właśnie zależą. Ja jestem zwolennikiem decentralizacji na 100%, czyli tzw. czystej w slad za kompetencjami idą też pieniądze, a nie jak jest obecnie: niedoszacowanie, subwencjonowanie, na szczęście malejewpływ dotacji. Najgorzej na tym wychodzą powiaty, niestety. Wizje były różne. Decentralizacja szła z olbrzymimi oporami ze strony politycznej (PSL, partie narodowe) i resortowej administracja rządowa i resortowo - branzowa broniły się do końca i nawet dziś zabierają kompetencje np. powiatowi chcą zabrac zespolenie służb, inspekcji i strazy. te naciski spowodowały ,że w Polsce decentralizacja funkcji państwa i władzy publicznej jest niekompletna. Przepychanki o kompetencje np. skomplikowalnośc administracji regionalnej. jakie katusze przechodził powiat po 1999 roku!Przepychanki z ministerstwami, wlaka o pieniądze itd. Według mnie za mało kompetencji udało się odebrać rządowi, i tak ten poziom nie został zreformowany. Wiecej kompetencji winno pójsć do powiatu ,zeby nie jeżdzić z byle czym do województwa np. umowa o pracę z pracodawcą zagranicznym powinno się odbierać w PUPie, a nie w Kielcach. mimo wad, jest to sukces, zwłaszcza w porównaniu z innymi państwami postsocjalistycznymi.Ludzie dzięki, którym mamy dziś w Polce samorząd, to profesorowie wybitnni:MICHAŁ KULESZA i JERZY REGULSKI. Ten pierwsz, drugi też, ma niesamowitą wiedzę!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: brazylion3 22.05.06, 21:34 No coż, B3 ubiegłeś mnie! No ale nic, najważniejsze że w tej kwestii myślimy podobnie! W pelni się z Toba zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: brazylion3 22.05.06, 21:44 Dizzy81 nie tłumacz się, wiem że Twoją pasją jest socjologia samorządu terytorialnego:):).Wiem,że teksty ,które czytałes na zajęciach, spotkały się z Twoją krytyja podobnie jak prowadząca zajęcia. Ale pamiętaj geniusz choc wielki i tęgi musi trochę się wyhamowywać, bo jak nie to tam u was na polibudzie tylko Ty zostaniesz, a no i może Irson :):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: brazylion3 23.05.06, 20:44 ja bym chcial aby powiat mial funkcje malego panstwa i nawet mial swoje monopole i wiecej sk gminy ale to jakos zabezpieczyc od politykow Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: brazylion3 23.05.06, 20:46 zarabianie pieniedzy udzialy w podatkach 50 % i w wacie x% a wat w innych panstwach jest udzialem Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: brazylion3 23.05.06, 20:58 To skomplikowane! Tez jestem za tym aby na powiecie koncentrowały się najwazniejsze rzeczy bo jest najblizej obywatela! W innych państwach też jest cienko z udziałem w podatkach państwowych. Niemiecki powiat tez ma skromne wplywy, ale rekomoensuje się to tam dotacjami. Tam jest powiat typowo socjalny. Cięzko mówić o udziale w podatkach, bo gminy przejęły wszystko. Powiat zostaje wyposazony w mienie,musi byc większy udział podatku od nieruchomości, które znowu sa we władztwie gmin. Cech a powiatu jest to że jest on redestrybucyjny, on nie zarabia a wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: brazylion3 23.05.06, 21:04 Gminy mają dużą swobodę w ustalaniu lokalnych stawek podatkowych i u nich jest rozwinięty katalog lokalnych opłat. np. podatek od psdów płacą w wiekszości wszyscy. Niemiecka gmina jest bogata, i samodzielna fiskalnie i finansowo Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: brazylion3 23.05.06, 21:21 ale moze w polsce jalis zbieg okolicznosci i bedziemy bardziej zdecentralizowani z pieniedzmi Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: brazylion3 23.05.06, 21:24 Masz racje banan, wszystko wskazuje na to, że Polsce tylko zbieg okoliczności może pomóc. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: brazylion3 23.05.06, 21:30 a slyszeliscie o pomysle zlikwidowania wyborów na wojta, burmistrza i prezydenta(pomysl adrzejka ofkoz)ja juz nie moge, w koncu wyłącze radio, komputer i zaczne medytowac, bo jeszcze troche takich newsów i zaczne sie kiwać albo w histerie wpadne Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: brazylion3 23.05.06, 21:32 A wiesz, że mam dokładnie to samo...niedawno nawet miałem mały kryzys i powziąłem decyzję o nie komentowaniu i unikaniu polityki przez tydzień, aisablri zaświadczy:) Tydzien minął, a tu coraz gorzej się dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: brazylion3 23.05.06, 21:33 slyszalem zeby rady samoobrony i pisu wybieraly swoich Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 To się w głowie nie mieści!!!!!! 23.05.06, 21:37 To jest nie do pomyslenia!!!!!!!!!!!!!!!!Trzeba jeszcze marszałka i starostę także wybierać, a nie jakieś głupoty tworzyć!Jeszcze tak dalej pójdzie i wydupce z tego kraju do Niemiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nie chcialem tego powiedzieć, ale niestety!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: brazylion3 23.05.06, 21:39 juz slyszalam dzis Kulesze bodajze w TokFM powołam sie na niego, ta cala bajka po to jest, zeby rady wybierały swoich, ale rozwaliła mnie argumentacja samoobrony,ze to dla zwalczania przestepców na stołkach, bo sie ich odwołac nie da, a ludzie maja wszystko w d... |Prawde mowiac ja tez powoli mam... Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: brazylion3 23.05.06, 21:45 Jeśli coś takiego by przeszło to byłaby katastrofa totalna! Przecież to byłoby już jawne łamanie i odchodzenie od demokracji! I te skur..syny tak po prostu otwarcie o tym mówią! Nieeee no to już jest przesada! Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: brazylion3 23.05.06, 21:52 ale beda obiecywac manne i trwac da nam pis kosc a ludzie glosy zagarnianie panstwa a lepper co ta unia oni mnie dobrze przyjeli nic sie nie zawalilo jak mowilo po Odpowiedz Link Zgłoś