Dodaj do ulubionych

Do Kamillo_20

08.08.06, 23:13

Opowiedz nam jak wygląda Ostrowiec Świętokrzyski widziany oczami kogoś z
zewnątrz, prosimy. Zawsze mnie to interesowało. Co porabiasz w naszym mieście?
Obserwuj wątek
    • zielonooka_gusia Re: Do Kamillo_20 08.08.06, 23:18
      ja mam podejrzenia, ze mieszka, skoro jest ostrowczaninem ;)

wracajac do pytania o o-c widziany oczami kogos z zewnatrz... pokazalam kolezance z innego miasta zdjecia o-ca, nigdy wczesniej go nie widziala. stwierdzila, ze jest reprezentatywny i zielony.
      milo :)
      • kamillo_20 Re: Do Kamillo_20 09.08.06, 00:13
        hm... mieszkałem 20 lat w jednej z pobliskich prowincji, ale od kilku dobrych
        lat częściej siedziałem w O-cu, głównie że tu kończyłem LO, tu poznałem wielu
        naprawdę fajnych ludzi, tu jest mój jedyny klub któremu kibicuję, tu mam
        pracę :)teraz wreszcie na stałe osiadłem w O-cu i z tego się bardzo cieszę :)

natomiast co do oceny z zewnątrz hm... szczerze mówiąc nie wiem co mi się tak w
        nim podoba - generalnie lubię kilkudziesięciotysięczne miasta - coś pomiędzy
        małym miastem a aglomeracją, fajny klimat, ludzie, może zbyt mało ciekawych
        miejsc dla typowego 20-latka, ale ogólnie wiąże z tym miastem przynajmniej
        kilkuletnią przyszłość :)
    • kamillo_20 Re: Do Kamillo_20 09.08.06, 00:14
      pozwolicie że udam się do przytulnego wyrka ;) nie to, żebym się tu nudził ale
      jakoś mi się już oczęta zamykają - dobrej nocy :)
      • chuchalscy zaprzeczenie 12.08.06, 17:28
        20-letni Kamilo zaprzecza ostrowieckim stereotypom, że to kicha, nima roboty,
        wogóle jest bez sensu. A tu proszę, ma gościu 20 lat, w Ostrowcu kończył budę,
        zamieszkał, MA PRACĘ, i podoba mu się, chce tu żyć. Czyli jednak można w
        Ostrowcu ułożyć sobie fajnie życie i nie narzekać. Narzekanie, tak na
        marginesie, nie dotyczy naszych forumowiczów, ale nadal wielu ostrowczan, czy
        jak kto woli ostrowiaków.
        • banan9991 Re: zaprzeczenie 13.08.06, 17:49
          ja wole ostrowiakow
          • chuchalscy Re: zaprzeczenie 14.08.06, 13:13
            Ja wogóle określenie "ostrowczanie" poznałem tu na tym forum? Skąd ono się wzięło?
            Ja nadal jestem ostrowiakiem a nie ostrowczaninem i basta.
            • aisablri Re: zaprzeczenie 14.08.06, 13:50
              Hm... wydaje mi się, że Ostrowiak- z Ostrowa, a z Ostrowca- Ostrowczanin...
              • chuchalscy co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 15:33
                a ja jestem ostrowiak i to z ostrowca świętokrzyskiego, i już
                • banan9991 Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 16:24
                  taki nasz folklor mowi sie stary ostrowiak i tyle
                • brazilion Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 19:48
                  Obawiam sie, ze jesli chodzi o czysta poprawnosc jezykowa, Aisablri ma jednak
                  racje. Ostrowiak, to okreslenie niepoprawne, ale codzienne, swojskie, do
                  ktorego jestesmy przyzwyczajeni. A przywyczajenie - to nasza druga natura ;)
                  • aisablri Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 20:32
                    Oj, ale nie możemy się usprawiedliwiać przyzwyczajeniem, bo wszystko sobie odpuścimy... (Czepiam się, bo w końcu jestem na studiach politologicznych;))
                    • chuchalscy Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 21:46
                      Brazilion, i Ty przeciwko mnie? Kiedyś tu walczyłem nawet z ortografią, ale
                      odpuściłem, lecz ostrowiaka, choćby kaczory i giertych, nasz umiłowany minister
                      edukacji, miał zabrać mi maturę, NIE ODPUSZCZĘ
                      • brazilion Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 22:16
                        Toc ja nie przeciwko Tobie, Zbyszku, ale przeciwko bylejakosci jezykowej.
                        Chociaz mnie osobiscie tez ostrowiak nie tylko nie przeszkadza, ale wrecz
                        odwrotnie :)
                        • aisablri Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 23:52
                          Dokladnie. Nie uczmy się w niczym brzydkich przyzwyczajeń, to jest malo istotne, ale ogólnej bylejakości dzisiejszego życia mówię stanowcze nie!!
                          • chuchalscy Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 09:40
                            bylejakości też NIE ! Podpisano: OSTROWIAK, hehe
                            • kamillo_20 Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 11:07
                              Ja osobiście stanowczo protestuję przeciwko "ostrowiakom". Po to wymyślono
                              Ostrów i Ostrowiec, żeby poprzez różne formy, w tym także określenie
                              mieszkańców, potrafiono te miasta odróżniać.

Potem się ktoś dziwi, że się nasze miasto nazywa gdzieś w
                              mediach "zagranicznych" Ostrowem Świętokrzyskim, jak sami zasad poprawnej
                              polszczyzny nie umiemy uszanować :>
                              • chuchalscy Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 11:35
                                To niech się geografii też uczą, nie tylko poprawności językowej.
                                podpisano: Ostrowiak z Wejherowa
                              • brazilion Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 17:30
                                Otoz, gwarantuje Wam, ze poza polonistami i NIEKTORYMI mieszkancami naszego
                                rodzinnego miasta (i pewnie jeszcze Ostrowa) prawie nikt nie wie, kto zacz
                                ostrowiak, ostrowianin, a kto ostrowczanin...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka