kszo.pany 08.08.06, 23:13 Opowiedz nam jak wygląda Ostrowiec Świętokrzyski widziany oczami kogoś z zewnątrz, prosimy. Zawsze mnie to interesowało. Co porabiasz w naszym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonooka_gusia Re: Do Kamillo_20 08.08.06, 23:18 ja mam podejrzenia, ze mieszka, skoro jest ostrowczaninem ;) wracajac do pytania o o-c widziany oczami kogos z zewnatrz... pokazalam kolezance z innego miasta zdjecia o-ca, nigdy wczesniej go nie widziala. stwierdzila, ze jest reprezentatywny i zielony. milo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo_20 Re: Do Kamillo_20 09.08.06, 00:13 hm... mieszkałem 20 lat w jednej z pobliskich prowincji, ale od kilku dobrych lat częściej siedziałem w O-cu, głównie że tu kończyłem LO, tu poznałem wielu naprawdę fajnych ludzi, tu jest mój jedyny klub któremu kibicuję, tu mam pracę :)teraz wreszcie na stałe osiadłem w O-cu i z tego się bardzo cieszę :) natomiast co do oceny z zewnątrz hm... szczerze mówiąc nie wiem co mi się tak w nim podoba - generalnie lubię kilkudziesięciotysięczne miasta - coś pomiędzy małym miastem a aglomeracją, fajny klimat, ludzie, może zbyt mało ciekawych miejsc dla typowego 20-latka, ale ogólnie wiąże z tym miastem przynajmniej kilkuletnią przyszłość :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo_20 Re: Do Kamillo_20 09.08.06, 00:14 pozwolicie że udam się do przytulnego wyrka ;) nie to, żebym się tu nudził ale jakoś mi się już oczęta zamykają - dobrej nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy zaprzeczenie 12.08.06, 17:28 20-letni Kamilo zaprzecza ostrowieckim stereotypom, że to kicha, nima roboty, wogóle jest bez sensu. A tu proszę, ma gościu 20 lat, w Ostrowcu kończył budę, zamieszkał, MA PRACĘ, i podoba mu się, chce tu żyć. Czyli jednak można w Ostrowcu ułożyć sobie fajnie życie i nie narzekać. Narzekanie, tak na marginesie, nie dotyczy naszych forumowiczów, ale nadal wielu ostrowczan, czy jak kto woli ostrowiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: zaprzeczenie 14.08.06, 13:13 Ja wogóle określenie "ostrowczanie" poznałem tu na tym forum? Skąd ono się wzięło? Ja nadal jestem ostrowiakiem a nie ostrowczaninem i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: zaprzeczenie 14.08.06, 13:50 Hm... wydaje mi się, że Ostrowiak- z Ostrowa, a z Ostrowca- Ostrowczanin... Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 15:33 a ja jestem ostrowiak i to z ostrowca świętokrzyskiego, i już Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 16:24 taki nasz folklor mowi sie stary ostrowiak i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 19:48 Obawiam sie, ze jesli chodzi o czysta poprawnosc jezykowa, Aisablri ma jednak racje. Ostrowiak, to okreslenie niepoprawne, ale codzienne, swojskie, do ktorego jestesmy przyzwyczajeni. A przywyczajenie - to nasza druga natura ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 20:32 Oj, ale nie możemy się usprawiedliwiać przyzwyczajeniem, bo wszystko sobie odpuścimy... (Czepiam się, bo w końcu jestem na studiach politologicznych;)) Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 21:46 Brazilion, i Ty przeciwko mnie? Kiedyś tu walczyłem nawet z ortografią, ale odpuściłem, lecz ostrowiaka, choćby kaczory i giertych, nasz umiłowany minister edukacji, miał zabrać mi maturę, NIE ODPUSZCZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 22:16 Toc ja nie przeciwko Tobie, Zbyszku, ale przeciwko bylejakosci jezykowej. Chociaz mnie osobiscie tez ostrowiak nie tylko nie przeszkadza, ale wrecz odwrotnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: co Ty na to brazilionie? 14.08.06, 23:52 Dokladnie. Nie uczmy się w niczym brzydkich przyzwyczajeń, to jest malo istotne, ale ogólnej bylejakości dzisiejszego życia mówię stanowcze nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 09:40 bylejakości też NIE ! Podpisano: OSTROWIAK, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
kamillo_20 Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 11:07 Ja osobiście stanowczo protestuję przeciwko "ostrowiakom". Po to wymyślono Ostrów i Ostrowiec, żeby poprzez różne formy, w tym także określenie mieszkańców, potrafiono te miasta odróżniać. Potem się ktoś dziwi, że się nasze miasto nazywa gdzieś w mediach "zagranicznych" Ostrowem Świętokrzyskim, jak sami zasad poprawnej polszczyzny nie umiemy uszanować :> Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 11:35 To niech się geografii też uczą, nie tylko poprawności językowej. podpisano: Ostrowiak z Wejherowa Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: co Ty na to brazilionie? 15.08.06, 17:30 Otoz, gwarantuje Wam, ze poza polonistami i NIEKTORYMI mieszkancami naszego rodzinnego miasta (i pewnie jeszcze Ostrowa) prawie nikt nie wie, kto zacz ostrowiak, ostrowianin, a kto ostrowczanin... Odpowiedz Link Zgłoś