justyn_a1984 04.09.09, 15:19 Witam mam problem,mieszkam w anglii dotej pory mieszkalam z mezem i dziecmi teraz zostalam sama z dziecmi gdyz moj maz stwierdzil ze tak wraca,nie mam pracy ani separacji czy rozwodu?co teraz zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szachula30 Re: prosze o pomoc 04.09.09, 16:41 Zastanów się czego chcesz. Czy chcesz wracać do Polski razem z mężem? Jeśli chcesz zostać, to zastanów się co możesz zrobić ze swoim życiem. Czy mąż będzie płacił Ci alimenty na dzieci? Jeśli nie, możesz założyć sprawę w Polsce. Nie wiem jak ma się system socjalny w Anglii. Dowiedz się po prostu a odpowiednich instytucjach na co możesz liczyć. Pracowałaś wcześniej? Mogłabyś pójść do pracy i czy w tym czasie mógłby ktoś zająć się dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś
e.logan Re: prosze o pomoc 04.09.09, 17:35 Dlaczego nie wrocilas z mezem?..Dlaczego zostałas pomimo braku srodkow?. Przeciez w Polsce nawet gdybys miala sie rozwiesc to mialabys jakis przyjaciol, rodzine . Mozliwosc ubiegania sie o zasilek z MOpsu a tak sama zdecydowalas sie zostac tam bez srodkow i wsparcia??.. Odpowiedz Link Zgłoś
anusien Re: prosze o pomoc 04.09.09, 19:35 Mysle ze najlepszego doradce spotkasz w biurze citizen advice.Porady te sa przez specjalnie przeszkolony personel i cyba nawet za darmo po wczesniejszym umowieniu sie na wizyte.Te biura dzialaja w kazdym wiekszym miescie w uk! Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: prosze o pomoc 04.09.09, 19:37 przytulam wracaj do Polski jeśli możesz tak jak ktoś wyżej napisał masz tu zapewne rodzine i takie swoje kąty łatwiej zapewne i o wsparcie i przeprowadzenie sprawy rozwodowej. Nie poddawaj się walcz i bąż dzielna Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: prosze o pomoc 04.09.09, 20:30 Musisz rozeznać w Anglii, czy w sytuacji w jakiej się znalazłaś należy Ci się jakiś zasiłek socjalny. W Polsce nawet jeśli wywalczysz alimenty, to z nich nie wyżyjesz, zasiłki socjalne są groszowe. Ale o alimenty i tak należy walczyć nawet z Anglii. Współczuję bo sytuacja niefajna. Odpowiedz Link Zgłoś