Dodaj do ulubionych

Po MCK czyli wiadomo na kogo nie głosować

18.08.06, 11:52
Sprawa browaru wyjaśnia dużo - prywata b. wiceprezia Wilczynskiego (SiP a
teraz TOS 2006 - dobrze, że go Janek spuścił), Skalskiego, Lichoty
(właściciel ostrowieckich Groszków) pokazała, czyj interes jest
najważniejszy - własny, co tam miasto, co tam mieszkańcy. Mogło być MCK i
galeria z Kauflandem (trzypoziomowa z ruchomymi schodami). Będzie tylko
Kaufland - bez galerii nawet. Ot interes życia zrobili prywaciarze, a gdyby
teren był ich a nie Skalskich, na co by wyrazli zgodę ... na Kauflanda, tak
jak powstały Groszki, Champion, Leader Price. Dno, obłuda, prywata ...
Obserwuj wątek
    • jarwil1 Re: Po MCK czyli wiadomo na kogo nie głosować 18.08.06, 13:20
      Drogi Dinowarze.
      Proszę cię zwolnij w ocenach. Mówiąc o mojej prywacie, biorąc jedynie pod uwagę
      głos, mojego potecjalnego konkurenta w walce wyborczej, obrażasz mnie, ale i
      sobie nie wystawiasz tym samym dobrego świadectwa. Dla mnie te wypowiedzi są
      obraźliwe i są szkalowaniem mojej osoby.
      Jarosław Wilczyński
      • chuchalscy Re: Po MCK czyli wiadomo na kogo nie głosować 18.08.06, 13:38
        Dinowar, jaki interes życia???? Nie kumam. Kaufland nie będzie ich, nie stanie
        na ich ziemi tylko Saskich, powstanie konkurencja w handlu? O co chodzi,
        wytłumacz. Tak na marginesie też wolałbym koncepcję zaproponowaną przez Saskich,
        czyli dwa w jednym.
        • michal13w Re: Do dinowara 18.08.06, 15:00
          Nie chcę teorii spiskowych wymyślać, ale. Najpierw założyłeś temat: "Inga na
          prezydenta, bo prężna i w ogóle super duper jest", a teraz zamieszczasz post, z
          którego jedyne co zrozumiałem to: "Wilczyński jest be, myśli tylko o sobie,
          oszukał mieszkańców", ale uzasadnienia nie ma, albo ja 'gupi' jestem i go
          dostrzec nie mogę.

Czy mi się wydaje, czy to właśnie kampania jest ?
          • dinowar Bo jest be i koniec 18.08.06, 15:18
            Przeczytaj jego wypowiedzi w Echu, broni się. Ale to nie o niego idzie - o
            problem prywaty i jej wyższości dla jednych, kosztem ogółu społeczeństwa. O
            obłudzie pisałem. Co tu kumać? Proste jak drut! A kampanię można sobie robić,
            to nie jest zabronione, tak samo jak to, czy Merol jest lepszy od BeeMWicy.
            • buksy Re: Bo jest be i koniec 18.08.06, 17:40
              nie ,no bemwica jest stanowczo lepsza, szczególnie jak sie ma złoty łańcuch i dresik z 4 paskami (4 gratis).
              • chuchalscy Re: Bo jest be i koniec 18.08.06, 18:03
                Ale pieprzycie już tutaj o tym browarze, przerażające. Dinowar to jakiś dziwak,
                kto zacz? Dalej nie wytłumaczył o co mu chodzi z tą prywatą, tylko kupa sloganów.
                • dinowar Prywata - dla tych co nie rozumieją ... 19.08.06, 08:03
                  ... to dbałość o własne dobro ze szkodą dla dobra publicznego, stawianie
                  własnych interesów ponad interes publiczny. Już jaśniej nie można. No bo co
                  zrobili ostrowieccy przedsiębiorcy, a właściwie ich część - obronili własny
                  interes i teraz Sascy - też prywata - rozkręcą swój własny interes. Koniec
                  kropka, a mogło być tak pięknie - czyli i MCK i galeria z Kauflandem.
                  • chuchalscy Re: Prywata - dla tych co nie rozumieją ... 19.08.06, 09:27
                    już prawie rozumiem z odległości 600 km, tylko jeszcze jedno wyjaśnienie proszę,
                    jak głosując przeciw porozumieniu z Saskimi bronili swoich interesów, skoro to
                    teraz Sascy mają konfitury????
                    • dinowar znowu proste 19.08.06, 10:58
                      od początku nie chcieli kolejnej konkurencji na rynku Groszków (Lichota
                      właścicielem), etc. i bronili swojego biznesu. A tu masz - kolejny hipermarket
                      zabierze im klientów z ich własnych sklepów. A może jakby doszło do
                      porozumienia z Saskimi, nie byłoby w ogóle Kauflanda (fakt, że prowadzący je
                      Wilczyński spartolił robotę). A tak - wszystko na to wskazuje - MCK polegnie,
                      resztki browaru znikną i będzie Kaufland. I tak na sprzeciwie wyszli jak
                      Zabłocki na mydle. Szkoda, wielka szkoda, bo może rzeczywiście powstałoby coś
                      na miarę ostrowieckiego Starego Browaru w Poznaniu.
                      • chuchalscy Re: znowu proste 19.08.06, 13:51
                        No nareszcie Cię zrozumiałem. Pisałem sam kilka tygodni temu, że albo coś na
                        wzór Browaru poznańskiego lub Fabryki w Łodzi / to coś jeszcze piękniejszego /.
                        Teraz liczę, że ktokolwiek będzie rządził w Ostrowcu po wyborach, podejmie dobre
                        decyzje.
                        • dinowar no to się dogadaliśmy 19.08.06, 14:04
                          A swoją drogą, może każdy z nas jest trochę dziwakiem.
                          PS. Nie, nie obraziłem się. Jestem raczej zmartwiony tym co się dzieje - nie
                          tylko w Ostrwocu, a może przede wszystkim szerzej.
    • banan9991 Re: Po MCK czyli wiadomo na kogo nie głosować 18.08.06, 15:54
      Ale i tak wlasciciel browaru chce zmiany planu zagospodarowania terenu pod
      wielki sklep aby zarobic .Nie liczy sie z mieszkancami ja mysle ze lepiej dac
      im browar i z terenu odejsc .Bo taki sklep przyniesie wiecej strat od zyskow
      pan Szostak uparl sie na ten wariant zamiast bronic malych firm a za co oni
      placili podatki za smierc firmy wlasnej .
    • morfinka_12 Re: Po MCK czyli wiadomo na kogo nie głosować 19.08.06, 14:54
      Niech miasto odda Saskim browar i ziemię i niech stworzy Miejscowy Plan
      Zagospodarowania Przestrzennego zabraniający lokowania na tym terenie marketów.
      dość proste. Niech przeznaczy to miejsce na kulturę, niech wpisze do rejestru
      zabytków. Niech zacznie coś robić a nie kręcić. Jasio chce tam, marketu i
      dlatego nie może się dogadać. A miasto niech w sądzie przegrywa i oodaje jak
      najszybciej nieswoje ziemie. Pod ścianą są Sascy i Jasiu bo mieszkańcy mówią
      wreszcie głośnie i zdecydowane NIE dla kolejnego marketu. to by było tyle z tym
      co moga tam zrobić sascy i miasto...
    • morfinka_12 Bardzo, ale to bardzo cieszy mnie obecność jarwil1 19.08.06, 14:54

• morfinka_12 napisze to samo co w poprzednim głupim poście dot 19.08.06, 14:55
      dotyczącym browaru

olejny market?
      Jak chcecie zmienić to miasto opierając go na marketach?
      Wydaje mi się że należałoby zostawić to co jest, zrobić z tego kolejną atrakcję
      turystyczną, otworzyć pseudo browar (jak ma to miejsce w innych miastach) na
      miejscu pokazywać stare techniki warzenia piwa, restauracja, + zwiedzanie tych
      miejsc o których już niejeden raz wspomiałem. Da to więcej kasy nie wszystkie
      markety razem do kupy wzięte. Bezrobocie się zmniejszy w sposób zdecydowany.
      Mam osobiście nadzieję że stowarzyszenie TOS 2006 wygra jesienne wybory. W
      głównej mierze liczę na P. Lichotę. Człowieka który niczym Midas, wszystko
      czego dotknie zamienia w Złoto. (patrz Bałtów), tyle ile kasy się przewala
      przez tą miejscowość, i tryle ile traci Ostrowiec odwracając się od Bałtowa...
      ech, szkoda gadać.
      Mam nadzieję że zastopowane zostanie chaotychne pseudoinwestowanie w miasto.
      Drenaż Osytroewca jest daleko pounięty. Ostatnio P. Skalski (osobiście nie
      przepadam za nim) chciał sprawdzić umożenia podatków od nieruchomości przez UM.
      Na drugi dzień Jasio załatwił mu kontrolę która dotąd szukałą dziury aż
      znalazłą - źle postawiony śmietnik!
      I tak włąśnie wygląda możliwość sprawdzenia przekrętów Jasia.

Rafał Renduda
    • morfinka_12 Re: Po MCK czyli wiadomo na kogo nie głosować 19.08.06, 14:57
      maisato wykłąda ogromną kasę na "sprowadzenie nowych inwestycji dających
      nowe miejsca pracy". Zamiast tą kasę łądować w przygotowanie terenów pod
      markety należałoby zainwestować w coś co wydaje się na pozór działalnością
      niekomercyjną, ale tytlko na pozór. BO stworzenie punktów informacyjnych,
      tablic reklamowych odnośnie atrakcji, preferencje w stosunku do rodzimych
      przedsiębiorcó na otwarcie działalności mającej podnieść atrakcyjność
      turystyczą miasta nie są widoczne po dwóch dniach ale oparte na długofalowej
      wizji i planach dadzą efekt. Tak jak dzieje się to w Bałtowie. Reasumiując
      zamiast łądować kasę w markety należałoby zastanowić się nad stworzeniem miejsc
      pracy. Nie wiem dlaczego ale ostatnio dużo było w różnych gazetach, telewizji o
      jakimś Bałtowie. Ciekawe czy są tam ludzie niezadowoleni z tego jak rozwija się
      ich gmina????? pewnie tak ale zawsze znajdą się malkontenci. Bez dwóch zdań
      Bałtów nas już wyprzedził a przy takim rządzeniu miastem za chwilkę wyprzedzi
      nas KUnów, Ćmielów a może i Waśniów.
      Robienie remontu rYnku jest jak najbardziej zasadne ale dlaczego nie zrobiono
      go wcześniej? Tylko dopiero w momencie gdy zaczyna powoli obejmować go marazm?
      w momencie gdy jest to niewątpliwnie potrzebna ale chyba odrobinę za późne
      działanie. I oczywiście że zgadzam się z Tobą że Rynek we Wrocku, Pszczynie i w
      wielu innych miastach są pełne uroku ale one ŻYJĄ, mają turystów, mają
      pieniądze na remonty. A u nas choćbyś wyłożył marmurem nie ściągniesz ludzi
      którzy zostawią z tego powodu jakieś pieniądze w mieście. Ich trzeba
      przyciągnąć innymi atrakcjami. nie marketami.
    • morfinka_12 KTO USTALA MPZP w OSTROWCU 19.08.06, 14:58
      bo wydaje mie się że radni? chyba...
      Miasto wydając pozwolenie na budowę i zmieniając wcześniej plan podłożyło sobie
      nogę a teraz zaczyna narzekać że ta noga to nie była jego. Miasto wydaje masę
      kasy na przygotowanie działek pod "inwestycje" na terenie miasta. gdzie jest ta
      kasa co miałą być za sprzedaż? tyle nieruchomości zostało sprzedanych ale
      skutków nie widzę żeby te pieniądze były sensownie zainwestowane. ba nie wiedzę
      nawet tych cudownych miejsc pracy. Widzę za to uybożenie miasta, widzę że
      ludziom najbardziej zależy na tym żeby dostać się do ziemi obiecanej (patrz
      GB), zarobić na zakupy w Tesco w PL. Tu jest problem. Nie dość że tam jada
      młodzi ludzie to jeszcze to co zarobią wydają w Tesco w PL i pieniądze całe
      wracają do GB. (oczywiście w przypadku innych marketów do ich rodzimych
      krajów). Nie ma możliwości żeby zaproponować coś młodym ludziom innego niż
      markety? są możliwośći i o nich niejeden raz tu rozmawialiśmy ale nie ma chęci.
      Wiem że niejednokrotnie się spieraliśmy ale już mówiliśmy każdy z nas ma inne
      podejście do sprawy. Mnie interesuje dobro miast a przez to dobro mieszkańcó.
      Ty (chyba) myslisz jak Jasio, dam dziś nie będę myślał co zrobią jutro. O
      każdej lokalizacji marketu w mieście decydują radni. Firmy wchodząc do O-ca z
      marketami nie ryzykują nic, poza trym może że za szybko wyssają całą kasę z
      miasta. Ciekawe też jes to że szpital miał być dofinansowaywany przez Polimeni
      a zapomniano że to mieszakńcy "dofinansowywują" go cały czas. Choć osobiście
      nie wiem też co stało się z pieniędzmi z tegoż o ile wogóle wystąpiło.

P.S. wydaje mi się że miasto nie tylko wydaje pozwolenie na budowę ale też
      ustala podatki dla marketów, robi odbiory, zmienia plan o czy już było
      wcześniej, pomijam celowo fakt już omówiony przez nas przygowowywania
      kompleksowego terenu pod inwestycję. dodaje linie autobusowe, był pomysł strefy
      płatnego parkowania, wydaje mi się jednak że miasto sporo robi dla marketów,
      nawet chyba dużo...
      • korek70 Re: KTO USTALA MPZP w OSTROWCU 21.08.06, 19:11
        morfinka-12 na prezydenta !!!!!!!!!!!
        morfinka-12 kocham Cię!
        oczywiscie za twoje mysli i poglądy.
    • lachien Plan wyborczy. 19.08.06, 15:16
      Szanowni forumowicze. Zamiast tracić czas na kłótnie, proponuję spożytkować go
      na zapoznanie się z moim planem wyborczym i podczas głosowania postawić krzyżyk
      przy moim nazwisku. Otóż jako miłośnik mego rodzinnego miasta chcę całym sercem
      przysłużyć się rozwojowi Ostrowca. Zamierzam to osiągnąć ściągając doń
      inwestorów. Osobiście obiecuję, że powstanie w mieście jeszcze więcej marketów
      tudzież sklepów wielkopowierzchniowych z całym zapleczem tzw. rajem handlowym.
      Zburzę stadion, stary i nowy zakład, szpital i przychodnie lekarskie, a na ich
      miejscu postawię markety. Piaskownice zostaną zlikwidowane, a na ich miejscu
      będą McDonaldy. Normalnie mam świetny pomysł. Osiedla też pod młotek i markety
      na ich miejsce. Już widzę tą rzekę PIENIĄŻKÓW szeroko spływającą do KASY
      PUBLICZNEJ. Potem oddam ją ludziom - czyli WAM. Gratis. Obiecuję zainwestować
      też w kościoły i pałace przypominające plebanie. Wszystko z własnej kieszeni.
      Każdemu obiecuję 4, nieeeee 73 mieszkania w blokach. Tylko wystarczy postawić
      krzyżyk. Oczywiście przy MOIM nazwisku, co też Państwu życzę.
      Z uszanowaniem...
      • buksy Re: Plan wyborczy. 21.08.06, 19:32
        masz mój głos
        • stolat3 Re: Plan wyborczy. 22.08.06, 00:10
          Morfinka , może zgodziłbym się z Tobą gdyby Twoja rodzina nie zajmowała się
          handlem . Ty bronisz swoich interesów i masz do tego prawo , ale myślę że
          zwykły śmiertelnik ma prawo wyboru i jeżeli chce kupować i spędzać czas w
          marketach nie możesz mu tego zabronić.
          A majonez kielecki w tesko jest o 0,50 zł tańszy niż w twoim sklepie.
          • morfinka_12 Re: Plan wyborczy. 23.08.06, 19:29
            pewnie że prawo wyboru jest ważne. Gdybyście byli z nami dłużej to
            wiedzielibyście że mi chodzi o świadomość obywatelską, o to że nasze małe
            decyzje dają pracę sąsiadowi, że należy wspierać lokalne inicjatywy, że jeśli
            coś robię to mogę za te same pieniądze, w tym samym czasie dać coś lokalnej
            społeczności.

A co do majonezu to zapraszam - sprawdź ile kostuje, dodaj jeszcze cytryny, i
            kilka innych produktów - zrób koszyk i porównaj ceny. W innych miastach nawet
            loakalne gazety publikują te dane. może cię to zaskoczy ale nie zawsze górą są
            markety. Ba często przewagę mają małe sklepy (co nie jest tożsame ze słowem
            zawsze)

a na marginiesie - nie bronię interesów - ja mówię o faktach - po otwarciu
            teskaczy i innych w kilkunasty - kilkudziesięciu sklepach zwolniono po
            przynajmniej jednym pracowniku. Często zarabiali więcej niż ci którzy pracują
            teraz w tesco, a są to czasami te same osoby.

Choć oczywiście wolność wyboru jest najważniejsza - świadomość jak pokazujesz
            już nie
            • stolat3 Re: Plan wyborczy. 23.08.06, 20:31
              Już pisałem . Twój głos jest tu mało ważny , a nawet śmieszny bo bronisz
              własnego interesu.Nie udowodnisz tu nikomu że mały sklepik sprzedaje taniej niż
              market i jeszcze więcej płaci sprzedawcy. I te miejsca pracy w handlu o które
              się tak martwisz to nie są z prywatnych pieniędzy sklepikarza tylko z naszych
              (konsumentów).To my je tworzymy kupując najczęściej drożej niż w markecie.
              A tak z innej beczki . Co możesz powiedzieć o tych przedsiębiorcach którzy
              wybudowali lub kupili obiekty wielkoobszarowe i wydzierżawili je groszkom ,
              biedronkom i innym sieciom handlowym? Czy oni też działają przeciwko
              ogólnospołecznym interesom?
              A co się tyczy świadomości społecznej to dyskusja wydaje mi się akademicką.
    • dinowar Brawo stolat3! 22.08.06, 07:59
      Tak, dla wielu najważniejszy jest własny interesik, ale również dla wielu ważny
      jest interes wspólny i możność z korzystania z prawa wyboru. Ważnego prawa.
    • aisablri Re: Po MCK czyli wiadomo na kogo nie głosować 24.08.06, 11:51
      A ja chcialabym zapytać na spokojnie- co w końcu z browarem? Nie bylo mnie i gdzieś umknęlo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka