Dodaj do ulubionych

czapko-peruka

02.09.05, 14:48
spróbuję być choć odrobinę, na miarę swoich możliwości, ale jednak tez
użyteczna
Zrobiłam dla mojej córki taka czapkę:
knitty.com/ISSUEfall04/PATThallowig.html
Na młodej głowie całkiem fajnie wygląda a robi sie ją bardzo prosto.
Jak by któras z was chciała coś takiego a miała jakieś pytania, to służę
radą.
Kalina

Obserwuj wątek
    • maro_marecki Re: czapko-peruka 02.09.05, 15:22
      A ja powinienem mieć w domu tłumaczenie. Wyglądam w tym jak starożytny
      egipcjanin (o ile oni mieli wściekle wrzosowe włosy z puchatki ;D).

PZDR

Marek
      • agatk Re: czapko-peruka 02.09.05, 16:27
        Świetna czapkasmile
        Czy moglabym prosić o schemat <najlepiej po polsku>?
        Z góry dziękujęsmile
        Agata
        • agatk Re: czapko-peruka 02.09.05, 16:35
          Zabieram się do roboty - zobaczymy co mi wyjdzietongue_out
          Mimo wszystko proszę o dokladny opis, bo nie wiem co mi wyjdziesmile
          • ninga Re: czapko-peruka 02.09.05, 18:09
            Od obwodu głowy odejmuje się szerokość "grzywki" i na podstawie próbki ściągacza
            2 x 2 wyjdzie ile oczek trzeba nabrać (ważne by z obu stron roboty końcowe oczka
            to były dwa lewe). Przymując, że głowa z lekka przypomina walec, który dopiero
            od pewnej wysokości kończy się zaokrągleniem robi ten ściągacz na wysokość do
            tego zaokrąglenia. Wtedy robotę dzieli się na trzy częśći (mniej więcej równe,
            ważne by przy tym podziale dwa skrajne końce robótki były symetryczne, tzn już
            nie tylko zewnętrznych bokach ale i po wewnętrznych kończyły się tak samo i po
            prawej stronie robótki były to dwa prawe oczka ściągacza. Wtedy rozpoczyna się
            spuszczanie tak jak w reglanie - zawsze po prawej stronie roboty, tak by te
            prawe oczko zewnętrznej strony było "na wierzchu". Powrót po lewej stronie
            roboty bez spuszczania. Jak się spuści wszystkie oczka "środkowej części",
            złożyć robotę na pół, nałożyć na jeden drut oczka w ten sposób, że pierwsze
            oczko z jednej części, drugie z drugiej, trzecie z pierwszej itd. A potem na
            lewej stronie przerabić po dwa oczka razem i zakończyć (wyjdzie b. równy
            "przedziałek").
            Pozostaje "grzywka" . nabrać przynajmniej tyle oczek co na środkowa część (można
            przymierzyć to co jest już zrobione i zdecydować się na dłuższą grzywkę wtedy
            więcej oczek, lub krótszą. "Grzywkę" zrobić spuszczając po jednym oczku z każdej
            strony (tak samo jak w środkowej części, tylko po prawej stronie robótki). Potem
            ją wszyć, obrobić brzegi czapki oczkami rakowymi.
            I gotowe.
            Długie to co napisałam ale chciałam dobrze wytłumaczyć.
            Kalina
            • s1korupka Re: czapko-peruka 02.09.05, 19:47
              Czy macie opis po polsku, czy muszę zmagać się z angielskim? Jeśli tak, to
              poproszę.
              K.
            • agatk Re: czapko-peruka 02.09.05, 21:51
              Dziękuję bardzo!!! może teraz nie będę bądzić. Coś już zaczęlam ale muszę kupić
              inną wlóczkę - ta co mam jest za cieka - a przecież to ma być na zimęsmile
              Pozdrawiamsmile
      • maksi Re: czapko-peruka 26.09.05, 15:02
        Marku nasz złoty czy mógłbyś łaskawie odszukać to tłumaczenie i wysłać mi na
        priv. Już 3 osoby molestują mnie o tą czapkę a nie bardzo chce mi się tłumaczyć
        (lenistwo jesienne czy jak?).

Pozdrawiam
        i dziękuję
        Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka