buksy 25.08.06, 21:09 min.Ziobro (gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3572435.html) rozpętał burzę wokół notariuszy , zarzucają im zawyżanie, stawek i "układ". Macie jakieś doświadczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kszo.pany Re: zadyma z notariuszami 25.08.06, 21:38 Ta grupa zawodowa jest bardzo krnąbrna i hermetyczna, a ich zarobki można ograniczyć poprzez zwiększenie liczby kancelarii, na co notariusze nie chcą się zgodzić. W Ostrowcu jest 6 kancelarii, w Opatowie 2. To mało jak na łączną sumę 200,000 mieszkańców tych dwóch powiatów. Brakuje zdrowej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 09:59 no wlaśnie, obserwując jakimi autami jeżdzą, to nie jest najgorzej z tymi zarobkami nad którymi tak płaczą Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 14:34 To co, lepiej niech ich będzie setki i będą zarabiać grosze. Socjalistyczne myślenie PIS-u. Dlatego będą PIS-owcy rządzić 8 lat, macie odpowiedź. Ludzie lubią zabrać bogatym i oddać biednym. Akty notarialne są najważniejsze przy prawie własności. Dlatego między innymi Sascy do dziś są właścicielami browaru, mimo iż kilkadziesiąt lat socjalizmu chciało to wymazać, i nie dało się. Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 15:44 Zbyszku, tu nie do końca o to chodzi. Notariusze nie podlegają prawom wolnego rynku, tylko teraz sztucznie jest limitowana ich liczba. To miałem na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
lotus41 Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 17:02 Kolejna grupa korporacyjna broniąca swoich przywilejów.Jeśli dane , które podajesz są prawdziwe, to ta proporcja jest porażająca.Wierzyć w to , że sami notariusze poprawią sytuację jest nieporozumieniem. Potrzebne są działania wymuszające.Jest mi obojętne czy będą to działania administracyje czy ustawowe, ważne by jakość usług i cena była dla przeciętnego obywatela w miarę zadawalająca.Zdecydowanie podzielam Twoje zdanie, że brakuje zdrowej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 17:28 Ja jestem za wolnym rynkiem, ale pamiętajcie, że to Janosik zabierał bogatym.... ale wcale nie dawał wszystkiego biednym. Do niczego nie jest potrzebna większa liczba notariuszy. Zasady kształtowania cen notarialnych niech ustalają przepisy prawa. Wolę dwóch bogatych i na wysokim poziomie obsługi notariuszy niż czterech biednych, wyrywających sobie klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
lotus41 Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 17:43 >Ja jestem za wolnym rynkiem<...>Zasady kształtowania cen notarialnych niech ustalają przepis > y > prawa.< Ocho, to szczególny rodzaj wolnego rynku! Skąd ja to znam? Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 20:57 Oj lotusie, dokładnie czytaj. Ja Twoją poprzednią wypowiedź przeczytałem. Też widzę oryginalny wolny rynek. Wolny rynek nie oznacza "wolnej amerykankanki". Ale spokojnie w ciągu, już tylko 7 lat...uffff, PIS załatwi wszystkie korporacje. A ludziska będą się cieszyć, bo w końcu komuś uda się doprowadzić do równouprawnienia. Jak ktoś może zarabiać dużo? Przecież to nieuczciwe ! Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 21:56 jak tak dalej pojdzie, nie zostanie nam zadna korporacja. A czy wladze nie zauwazaja, ze bez korporacji jakosc usług spada na łeb na szyje, tak jest gdy kontroluje to tylko wolny rynek. Jak dla mnie samorzady zawodowe, korporacje sa konieczne i to mowie ja, studentka prawa bez cholernych korzeni prawniczych. Po prostu uwazam, ze trzeba doprowadzic do sytuacji, w ktorej do zawodu dostana sie najlepsi i nie zwiekszac bez sensu ich liczby ( np. genialny wprost pomysl z doradcami prawnymi, byle wiecej, taniej, blizej ludzi... a jakosc usług nikogo nie obchodzi). DLA MNIE to tylko populizm i obietnice bez pokrycia w poprawie naszego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 22:14 No nareszcie jakiś głos rozsądku. Ja też nie mam nic wspólnego z prawnikami ani z żadnymi innymi koroporacjami zawodowymi. Już myślałem, że tu na naszym forum są sami populiści, ale nie, dwie osoby conajmniej nie są, ufffff. Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 22:24 Poza tym przwnikow jest naprawde za duzo ( u mnie na roku na UWarszawskim ok.900) i jesli naprawde wszyscy mieliby pracowac w zawodzie i zarazbiac wielkie pieniądze to to sie po prostu nie moze udac. Ale PiS wie doskonale, jakim wielkim elektoratem sa studenci i absolwenci. Oczywiscie, fajnie by bylo skonczyc aplikkacje i pracowac w zawodzie, ale ja wiem, ze tego nie wysiedze. Stad np. ide teraz na socjologie, zeby po peirwsze nauczyc sie czegos ciekawego, a po drugie miec zabezpieczenie/mozliwosc pracy naukowej. Ale jesli na forum prawnikow uw pojawiaja sie co rusz posty: "czy bez prawnikow w rodzinie mozna dostac sie na aplikacje" i "ile tzreba zeby sie dostac na dzienne" to chyba cos jest nie tak. Zreszta to fajne usprawiedliwic sie ty,m, ze ustawili egzamin, inni dali w łape komu trzeba etc. znaleźć człowieka, swoją przystań, urządzić po swojemu fragment świata... Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 22:36 Zwiększy się liczba notariuszy wzrosną ceny . Bo przecież muszą z czegoś żyć. A ile zarabiają pośrednicy w obrocie nieruchomościami? O wiele więcej niż notariusze . Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: zadyma z notariuszami 29.08.06, 22:17 stolat3 napisał: > Zwiększy się liczba notariuszy wzrosną ceny . Bo przecież muszą z czegoś żyć. A > > ile zarabiają pośrednicy w obrocie nieruchomościami? O wiele więcej niż > notariusze . Tylko, że kupując nieruchomość NIE MUSISZ korzystać z usług pośrednika, jesli nie masz ochoty, a z usług notariusza (nie)stety MUSISZ. To zasadnicza różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 22:41 nie widzę różnicy między usługami np stomatologa a prawnika i nie rozumiem dlaczego ma byc ograniczany rynek usług prawniczych a nie stonatologicznych Odpowiedz Link Zgłoś
w.kielanowska Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 08:32 No pewnie trzeba dokopać wszystkim wolnym zawodom....Co do stomatologów i nie tylko polityka cięcia zaczęła sie już dobre kilka lat temu ....Jak zaczynałam studia przyjmowali na nie ok. 80 osób,a parę lat wcześniej nawet do 160...Wg.norm unijnych na 1 lekarza powinno przypadać ok.5-8 tyś pacjentów.W samym Ostrowcu jest ok. 40 dentystów,więc rachunek jest prosty o ile jest nas za dużo.....A rynek co mówi-kolejki,kolejki i bardzo ciężko się dostać,ale przecież to nie jest ważne.... Niech ograniczają dalej to Polacy pouciekają a my będziemy mieć "tanią i świetnie wykwalifikowaną siłę roboczą " np ze wschodu..... Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy dentyści i nie tylko 27.08.06, 08:51 W.kielanowska, nie bardzo zrozumiałem Twój wywód. To znaczy ma być więcej dentystów na rynku czy mniej, czy tyle samo? Tak czy inaczej trzeba to wyregulować, tylko jak? Nie silę się na doradzanie. W Twoim fachu rynek świetnie reguluje, ale oczywiście mówię o gabinetach prywatnych, gdyż te z NFZ są, przynajmniej tu na Wybrzeżu niewidoczne. Tak czy inaczej uważam, że dentyści też powinni zarabiać godziwie, tak jak i inne wolne zawody, a tego nie da się załatwić przez puszczenie na totalnie wolny rynek. Zawsze na miejsce jednej korporacji pojawi się nowa. Tak, tak ale ta nowa będzie już "nasza", czyli lepsza. I MY będziemy dyktować warunki, a one wtedy będą sprawiedliwe. I tu jest podwójne dno tej władzy, która "załatwi" wszytkie wolne zawody i utrzyma swój populistyczny elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 09:24 przykład z dentystami umieściłem celowo, aby cie wywołać :), też nie zrozumiałem do końca twojego przesłania - jeżei chodzi o usługi stomatologiczne to wręcz stawiałbym to jako za wzór wolnego rynku i zdrowej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: zadyma z notariuszami 29.08.06, 22:21 buksy napisał: > przykład z dentystami umieściłem celowo, aby cie wywołać :), też nie zrozumiałe > m do końca twojego przesłania - jeżei chodzi o usługi stomatologiczne to wręcz > stawiałbym to jako za wzór wolnego rynku i zdrowej sytuacji. - według mnie sytuacja była "zdrowsza", gdy funkcjonowała ulga zdrowotna - wtedy prawie wszyscy brali rachunki i gabinety rozliczały podatki od prawie wszystkich pacjentów. Teraz już tak nie jest i znaczna część obrotów pozostaje w szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: zadyma z notariuszami 30.08.06, 08:45 Ja nikogo nie dopisuję nigdzie. Tak sobie miło dyskutujemy. A im więcej zdań tym lepiej dla dyskusji. Czasami coś mądrego nawet z tego da się wyrwać. Pozdrawiam serdecznie feel_good. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: zadyma z notariuszami 29.08.06, 22:14 chuchalscy napisał: > (...) Już myślałem, że tu na naszym forum > są sami populiści, ale nie, dwie osoby conajmniej nie są, ufffff. Chyba mnie o populizm nie posądzasz...? Więc poproszę o dopisanie na tą skromną listę :) Odpowiedz Link Zgłoś
halevi korporacje w Polsce są monopolistami 27.08.06, 11:38 zatem nie ma mowy o jakości, bo monopolista może wszystko wymusić. Gdyby było przynajmniej kilka konkurencyjnych DOBROWOLNYCH korporacji to co innego, wtedy układ jest zdrowy, Notariusz (czy inny prawnik) legitymuje się wówczas stosownym certyfikatem jakości, i to do klienta należy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
lotus41 Re: zadyma z notariuszami 26.08.06, 22:35 Ty mnie źle zrozumiałeś.Ja sugerując rozwiązania administracyjno-ustawowe miałem na myśli działania radykalne zmierzające do likwidacji gorsetu , ktory krępuje, ogranicza dostęp do wykonywania zawodu przez kolejnych adeptów wyższych uczelni.Nepotyzm, który cechuje działalność obecnych korporacji, od sędziowskiej po adwokacką itd woła o pomstę do nieba.Obrona kasy i interesu to główne zadania korporacji.>PIS załatwi wszystkie korporacje< .Mnie jest obojętne ,kto załatwi korporacje, byleby to zrobił.Jeśli przypadnie to PIS-owi i to zrobi, to chwała mu za to.Mnie jest zdecydowanie bliższa idea "wolnej amerykanki", w której to ja w mnogośći oferty wybieram i decyduję.Ja generalnie uważam , że o wszystkim decyduje starę, sprawdzone prawo popytu i podaży.Każda ingerencja, próba sztucznych regulacji w imię partykularnych interesów prowadzi do patologii.Chętnych regulatorów jest w Polsce zatrzęśienie.Podwaliny pod owo regulowanie, cywilizowanie,uspołecznianie kładli "kapitaliści" spod znaku Mazowieckiego Tadeusza i nieboszczyka Kuronia.. i trwa to do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 09:59 >Zwiększy się liczba notariuszy wzrosną ceny . Bo przecież muszą z czegoś żyć. A ile zarabiają pośrednicy w obrocie nieruchomościami? O wiele więcej niż notariusze nie, ceny wlasnie spadna i to bardzo, takie sa zasady rynku. ale rownoczesnie spadnie jakosc usług. jakos malo mi sie usmiecha isc do notariusza bez kwalifikacji, a takie beda skutki rozkurzenia korporacji. Chętnych regulatorów jest w Polsce zatrzęśienie.Podwaliny pod owo > regulowanie, cywilizowanie,uspołecznianie kładli "kapitaliści" spod znaku > Mazowieckiego Tadeusza i nieboszczyka Kuronia.. i trwa to do tej pory. Lotusie, mozesz blizej wyjasnic? chyba nie zrozumialam:) Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 10:09 a skąd znasz taką zasadę, że konkurencja prowadzi do obniżenia jakości usług !?! Jest dokładnie odwrotnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 10:15 "...bez wątpienia stan zamknięcia czy ograniczonego dostępu do zawodu rodzi ryzyko systematycznego pogarszania się jakości obsługi, jakości działania." powiedział LUDWIK SOBOLEWSKI, PREZES ZRZESZENIA PRAWNIKÓW POLSKICH Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 10:59 Nie, nie powiedzialam ze taka jest zasada. Zasada jest, ze im wieksza konkurencja, tym ceny nizsze. A jesli chodzi o jakosc, chodzi mi o mniejsza kontrole nad zawodem, a korporacje wbrew temu w co wierza nasze wladze i 3/4 ludzi, nie sa tylko do zbijania kasy na biednych, ale tez sluza kontroli nad jakoscia, prowadza sady dyscyplinarne, ubezpieczaja swoich członkow. Sa zawody, ktore nie wymagaja istnienia korporacji, ale na pewno nie nalezy do nich zawod prawnika. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 11:03 niech bedzie konkurencja, ale jednak w ramach samorzadu/korporacji. Korporacja to nie "układ" tylko normalna instytucja. I rozbijanie "układu na pewno niczemu nie pomoze, a wrecz przeciwnie. Moze dentysta tez nie bedzie potrzebowal prawa do wykonywania zawodu, lekarz bez specjalizacji, prawnik bez aplikacji? Hurra wszyscy pracowac, bo po studiach kazdy jest swietnym specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
chuchalscy Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 11:14 Chyba powoli dochodzimy do konsensusu. Koropracje tak!!! w niektórych wolnych zawodach, ale na zdrowych zasadach. Tylko jak to zrobić? Powoli, powoli.... drążyć , kropla za kroplą.... Odpowiedz Link Zgłoś
fake_plastic_goch Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 11:17 jeszcze tylko dodam, ze sa to zawody ZAUFANIA PUBLICZNEGO, nie jakies tam sobie Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 11:51 i chyba tu trafiłaś w sedno - powinny być zawodami Zaufania Publicznego , a są jak te ...$%@ tu można poczytać : www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2004/K_073_04.PDF Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 11:16 specjalizacje, aplikacje, praktyka... itp powinny służyć temu, żebyś był lepszy od innych, więcej umiał, wiecej zarabiał, a nie stanowiły formalną barierę do rozpoczęcia pracy w zawodzie , do którego uzyskaleś minimum kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
w.kielanowska Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 14:04 Nie uważam,że jest nas za dużo.Rynek naprawdę dobrze tutaj działa,wbrew polityce państwa i to bardzo dobrze...Co do cen - fakt w pryw. gabinetach jest pewna dowolność zależna od przede wszystkim od właściciela i akceptacji potencjalnego klienta.To samo powinno dotyczyć innych zawodów.Za ceną idzie zwykle jakość i gwarancja,ale nie wszyscy u nas jeszcze to rozumieją.Moja wcześniejsza wypowiedź była trochę na zasadzie kontrowersji..... Odpowiedz Link Zgłoś
w.kielanowska Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 14:15 A co do korporacji, które mają jakoby nie wiem scalać środowiska,służyć zarówno trosce lekarzy, prawników czy innych zawodów i być otwarte na np zażalenia klientów przecież są:poszczególne izby lekarskie,notarialne, adwokackie, farmaceutyczne.Jak one działają i co mogą to już inna historia..... Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: zadyma z notariuszami 27.08.06, 14:20 Korporacja notarialna zdają sobie sprawę z tego, że poziom zamożności społeczeństwa nie podnosi się dość szybko i póki co tego tortu do podziału nie będzie więcej. Starają się więc, by jedzących ten tort było jak najmniej. W Łodzi w 2001 roku na aplikację notarialną startowało 99 osób, a było przygotowane JEDNO miejsce. Dodam tylko, że wtedy nabór odbywał się co 2 lata. Teraz trochę się to zmieniło. Notariusze, jak wczesniej wspomnieli Zbyszek i Gosia są, a w zasadzie powinni byś osobami, zawodami zaufania publicznego, niestety tak nie jest. Są niewykwalifikowani, popełniają kardynalne błędy. A skąd się to wzięło? Do początku lat 90 aplikacja notarialna była państwowa, a nie korporacyjne, wymagano tam dość mało wiedzy prawniczej, bywało że osoby, którym nie powiodło się na egzaminach na inne aplikacje były namawiane przez izby notarialne, aby zgodziły się zostać rejentem. Zarabiali grosze, nikt ich nie szanował, wszystkie opłaty zasilały budżet państwa. Wraz z nadejściem kapitalizmu odżyli w cudowny sposób i zaczęli blokować dostęp do zawodu. Nie lubię tej kasty notarialnej, z tym większą przyjemnością złożę już jutro na jednego z krakowskich notariuszy zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa polegającego na poświadczeniu nieprawdy. Ciekawe, co będzie miał na swoją obronę i czy zasłoni się tajemnicą, jako osoba zaufania publicznego? Odpowiedz Link Zgłoś