Dodaj do ulubionych

Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu...:D

15.02.07, 13:24
Dla mnie numer jeden to "Pod samolotem" - takich wyrobów czekoladopodobnych nie było nigdzie:D

Poza tym tzw "Niemiecki" na Słonecznym - dzisiejszy Groszek

A jeśli chcecie namiastki, to jest na Iłżeckiej sklep z duszą, na przeciwko starostwa:D
Obserwuj wątek
    • michal13w Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:25
      może i nie było, ale już są, vide: biedronka :D
      • dizzy81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:25
        Czekolada Milano z Biedrony smakuje lepiej niż niejeden Wedel!
      • michal13w Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:26
        kultowe sklepy dla mnie to Pułankowe- 'pod samolotem' i 'junior', a także 'sam'
        przy skrzyżowaniu sienkiewicza i waryńskiego
        • michal13w Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:27
          To nie jest czekolada, chłopie!!!

btw. kultowa linia autobusowa dla mnie to 43 :D
          • aisablri Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:28
            Pewex?
          • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:29
            To linia z długą tradycją, zgadza sie, ja wychowałem się natomiast na "27" i szlag mnie trafił jak zepsuli jej trasę w latach '90
        • morfinka_12 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:28
          do kultowych zaliczam pasaż handlowy słoneczko do 7 roku życia wychowywałem się
          tam. potem mieszkaliśmy w okolicy gdzie był jeden skale. Więc nie nauczony
          byłem wielkomiejskiego życia.
          • ewam_1977 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:32
            a ja sklep u tzw zgredziary na Ogrodach tam było wszystko :D
            a co linii autobusowych 43 i słynna "O"
            • Gość: obserwator_FIFA Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:34
              Zgredziara:D Zero szacunku dla ludzi pracy:P
          • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:36
            No tak, tam jeszcze jest taki z nabiałowy, zapach lat '80 pozostał:D Zawsze lubiłem chrupiące duże bułki stamtąd

Ps. Czy można jeszcze dostać "Bułkę wrocławską" gdziekolwiek?
    • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:35
      feniks, baltona, pewex, pod samolotem, piekarnia walerowicza, piekarnia
      naprzeciwko "pod samolotem", ogólnie cały pasaż na słoneczku
      • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:37
        Walerowicz piekł najmniejszy chleb w Ostrowcu, ale za to jaki! Nie jakis Złoty Kłos czy Skalski
        • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:39
          Był taki sklep koło administracji na Pułankach- ze śmietaną, mlekiem,
          bułkami... do dziś czuje zapach bułek i śmietany:)) Wraz z budową szkoły SP 7
          sklepik ten zniknął.
          • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:40
            Zupełnie go nie kojarze, moze dlatego że to nie był mój rewir:D
            • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 13:50
              młody jesteś i dlatego:)Ja go ledwo pamiętam , miałem może z 5- 6 lat jak go
              zliwidowali:)
              • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 13:52
                To jak Ty miałes 6 to ja miałem, ech, jeszcze pieluchy nosiłem:D
              • pathos_phobos Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 14:26
                Też go pamiętam
      • brazilion Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 19:02
        A gdzie w Ostrowcu "Baltona" byla, bo jakos sobie nie kojarze ?
    • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:03
      Dla mnie rewelacyjne było kupowanie czegokolwiek w "Juniorze" i nie tylko!
      najpierw na przykład wybierałeś buty, potem szedłeś do kasy z karteczką,
      płaciłeś i dopiero wtedy je odbierałeś - takie praktyki są niestety do dziś
      stosowane gnieniegdzie:)
      • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 14:05
        No co..w aptece na Grójeckiej przy Bitwy Warszawskiej tak jest. Najpierw
        idziesz z receptą do okienka, farmaceutka daje Ci ile kartke z kwotą jaką masz
        zapłacić, potem płacisz , wracasz się i odbierasz już bez kolejki leki.:)
        • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:06
          Wiem, bo w aptece w jakies galerii też tak miałem, według mnie to głupie troche
          • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 14:10
            a dom handlowy JUBILAT - tam gdzie teraz MEX jest? to dopiero kultowe miejsce-
            jak dla mnie:D
    • elektryk_henrykow Kultowy warzywniak przy osiemnastce na Pułankach 15.02.07, 14:10
      Pani Wiesia tam sprzedawała z mężem i siostrą, czasem synowie, pamiętam jeszcze
      jak stała taka mała klitka a kolejki były ogromne, teraz jakiś spożywczy chyba
      tam jest
      • Gość: dizzy81 Re: Kultowy warzywniak przy osiemnastce na Pułank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:14
        "66" albo "69" :D tam jest obecnie, a co do Pani Wiesi to prawda, pomidory i
        ziemniaki - to się głównie brało:) Czasami zgniłe sie trafiały
    • pathos_phobos Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 14:27
      "pod samolotem" to dla mnie jedynka była-z mojego pokoju mam na niego widok.A
      kto wie,gdzie był sam niemiecki?
      • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 14:38
        na słoneczku ? czy dawna REMA?:)
        • pathos_phobos Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 14:39
          blisko,blisko...
          • Gość: d81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:40
            Był jeszcze jeden gdzie teraz farby mają, ale dlaczego niemiecki?
            • pathos_phobos Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 15.02.07, 14:42
              Dokładnie ten-nie wiem dlaczego.kiedyś starałem się dowiedzieć,ale nikt nie był
              mi w stanie odpowiedzieć.
              • Gość: ostrowczanka Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: 193.30.160.* 21.02.07, 14:38
                A czy ktoś pamięta sklep papierniczy przy ul. Sienkiewicza tuż przed
                skrzyżowaniem? Albo składnicę harcerską na ul. Polnej?
                Dla mnie kultem jest FENIX, pacholęciem będąc go budowali jakiś 73-74 rok?
                Dobrze pamiętam jeszcze mini warzywniak w prywatnym domu w piwnicy
                pod "kotłownią" na ul. Kopernika. A także największy KULT kultów "Wąska
                uliczka" a na jej końcu po lewej stronie sklepik u Garbuski :))))
                Czy żyją jeszcze sędziwi ludzie pamiętający kino Hutnik? :))))))))
                • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 14:44
                  ja żyje i pamiętam:))
                  Moja ciotka tam pracowała, przez co miałem gratis filmy:D, kanapki i herbate:)
                  Kaczora Howarda i Indiane Jones światynie przeznaczenia to oglądałem chyba z 5
                  razy:D

Składnica Harcerska- miejsce kultowe:)
                  a pamięta ktoś Filatelistykę na Radwana(Ogrody)- własciciel tego sklepu się
                  powiesił.
                • skladak1968 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 14:48
                  Żyją żyją, ale czy aż tak bardzo sędziwi? ;) A pamietasz gumy Donaldy
                  sprzedawane pod Kościołem na Piaskach? Mój "rewir" to była Polna. Zapach
                  mleczarni w liniowcu. :) Biednie było siermiężnie ale fajnie :)
                  • Gość: Se_nka Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.07, 14:55
                    Bo bylismy mlodzi--)))
                    • skladak1968 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 14:57
                      ... i piękni. Teraz tylko "i" zostało :D
                  • bmwariat Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 06.03.07, 08:48
                    pewnie, że Donaldy pamiętam - najlepsze!:) kupiłem nawet jednego w Baltonie na
                    Słoneczku za 25 centów!:D. Żułem i zbierałem gumy TURBO i pamiętam jak brakował
                    mi ostatni samochód Lotus Esprit numer 120. Wiem, że były one tylko w żółtych
                    gumach TURBO z zielonym napisem:D
                    Najlepsze lody u Zarzyckich- miód w gębie i te kolejki....wielkie!
                • brazilion "Hutnik" 21.02.07, 19:18
                  Sedziwy i zgarbiony jeszcze nie jestem, a "Hutnika" i tak pamietam... W koncu
                  to tam rodzila sie moja milosc do kinab: "Lot nad kukulczym gniazdem"
                  obejrzalem nieskonczona ilosc razy...

1001 Drobiazgow na Sienkiewicza, kolo postoju
                  fotograficzny na Sienkiewicza, kolo poczty
                  rybny na Sienkiewicza, kolo poczty
                  rybny na Siennienskiej, kolo izby wytrzezwien
                  gumy Donaldy i cukierki o smaku bananowym w malenkim sklepiku przed wejsciem do
                  waskiej uliczki
                  skladnica ZHP
                  Cepelia
                  Orbis przy Rynku
                  Polmozbyt na Polnej
                  stara apteka na Alei/Okolnej
                  apteka kolo wejscia do starego zakladu
                  spozywczy przy starych blokach na Siennienskiej (Gutwin)
                  ksiegarnia na Obroncow Stalingradu, niedaleko drewnianego kosciolka, etc.

Na razie wystarczy :)
    • Gość: banan9991 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: 82.139.11.* 21.02.07, 16:24
      delikatesy dolne i gorne
      • lachien Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 16:45
        Sładnica harcerska była dla mnie stałym punktem do odwiedzania przy powrocie z
        "Dwójki" do domu. Poza tym wszystko co padło. Ale....Jako żem zamieszkały i
        wychowany na Stodolnej, to dla mnie rewirem był Plac Wolności. Delikatesy:) Były
        też: klasyczny sam przy bramie Huty im. Marcelego, 1001 drobiazgów i insze.
        • lachien Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 16:46
          Fajnie było a jednocześnie jak ch..owo.
          • lachien Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 16:47
            Do tej pory zapamiętam smak Mirindy i Pepsi z 1.5 litrowych szklanych butli
            dostępnych jedynie na Wigilię:)
            • lachien Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 16:49
              Meblowy przy Kirkucie. A pamięta ktoś z Was młodzieńcy, gdzie powstał piewszy
              Market w Ostrowcu oferujący napoje w plastikach 1.5 litra? Wtedy to był SZOK.
              • sosna28 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 17:46
                Składnica Harcerska
                HUTNIK
                FENIX
                Wszystko to się pamięta - nie było to tak wcale dawno :).

Dla mnie takim jeszcze istniejącym i kultowym "marketem PRL" jest "Papierzak" - ktoś zgadnie, gdzie to cudo stoi?
                • michal13w Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 17:47
                  ja tylko znam spelunę "papirzok!", ale o takim markecie pierwsze słyszę
                  • aisablri Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 21.02.07, 18:12
                    Sklepów to nie pamiętam ani trochę. Ale całą masę mam sentymentu do tamtych dawnych czasów- chyba właśnie dlatego, że niewiele pamiętam. Czasem by się chciała cofnąć w czasie.
    • Gość: ostrowczanka Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: 193.30.160.* 23.02.07, 14:01
      Pamiętam też odpust przy Kościele Św. Michała, po nim babcia zabierała mnie do
      MALINOWEJ (przy kładce, która kiedyś była ruchoma) na galaretkę z bitą
      śmietaną :))))) Cudowne czasy, zaraz uronię łzę wzruszenia :)
      Pamiętam też delikatesy "komercyjne" na Sienkiewicza. Wracając ze szkoły
      mijałam zakład fotograficzny Luli ;) gdzie były wywieszone fotki
      najładniejszych dziewczyn :))))))
      Lato spędzane na gutwinie i muszlę koncertową w parku miejskim.
    • Gość: kuala03 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: *.telkonet.pl 23.02.07, 16:07
      tego PSSa na stawkach, tu gdzie teraz jest PLUS. a ciekawe czy babka zgredziara
      jeszcze żyje? sprzedawała przeterminowane gumy których nie dało się żuć, bo się
      kruszyły. albo taka lodziarnia była kiedyś obok sklepu papierniczego BOBO, też
      na stawkach. ehh fajnie wtedy było...
      • lachien Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 23.02.07, 17:33
        Raskarba mi przypomiał o rybnym przy izbie:)
        Rybę kupowałę tam:)
        Dziękuję:)
        • lachien Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 23.02.07, 17:34
          Co do Donaldów, to mówisz o tej starej pani w okienku zaraz przy skręcie z placu?
          • ewam_1977 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 23.02.07, 17:53
            a mi teraz się przypomial warzywniak w rynku w Denkowie noramlnie pycha andryty
            tam był , oranżada w proszku ..... i ten zapach :)noramalnie czuje go dziś
            • lachien Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 23.02.07, 17:54
              Andryta?
              • Gość: ewam_1977 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu IP: 195.116.34.* 23.02.07, 21:15
                normalnie to andruty się mówiło takie cos jak większy opłatek :D
                ta moze jeszcze afrodyta
          • brazilion Donaldy 23.02.07, 19:51
            Chyba tak, juz troche mi sie te wspomnienia zatarly...
            • pa-jong Turbówki :D 26.02.07, 02:39
              A ja pamietam jeszce jak sie zbierało " turbówki " z gumy TURBO :D

cos mi sie tez kojarzy rzeźnia na pułankach w miejscu dzisiejszego Lider Price
              • pa-jong Re: Turbówki :D 26.02.07, 02:41
                a w zasadzie to ruiny rzeźni. tak apropos.. faktycznie tam rzeźnia byla czy
                poprostu taka nazwa sie utarła?
                • Gość: d81 Re: Turbówki :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 07:52
                  Podejrzewam, że jakbym tzrymam do dziś te samochody z Turbo, to woń gumy dalej
                  by się utrzymywała:)
                  • bmwariat Re: Turbówki :D 06.03.07, 08:49
                    Rzeźnia tam była faktycznie.
    • dizzy81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 26.02.07, 07:48
      Gdzie teraz można kupi9ć listewki na latawca(latawice)?
    • dizzy81 Re: Kultowe markety PRL (i nie tylko) w Ostrowcu 06.03.07, 08:42
      Pamiętam, że swwego czasu, oblęzenie przezywał sklep na Siennieńskiej, który potocznie był nazywany "Nisko" - pamietam również wyjazdy po konserwy bezpośrednio do Sandomierza albo Niska
      -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka