Dodaj do ulubionych

Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę?

IP: *.gprs.plus.pl 07.08.08, 13:46
miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,5562133,Daewoo_Electronics_zbuduje_u_nas_fabryke_.html

Jak myślicie jest szansa żeby w Ostrowcu powstała taka fabryka?
Pan Prezydent to wogóle wie, że jest planowana taka inwestycja?
Obserwuj wątek
    • kamila2604 Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? 07.08.08, 13:54
      Szansa jest zawsze. Jednak czy włodarze miasta potrafią o nią zawalczyć. To już wielka niewiadoma.
      A tak przydałaby się inwestycja w mieście do którego młodzi nie chcą wracać - bo jaka tu przyszłośc dla nich.
      --
      "miłość jest ślepa, ale małżeństwo przywraca jej wzrok"
      • Gość: d16cm Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 14:13
        :)
      • maczek83 Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? 07.08.08, 16:43
        I że co taka inwestycja w naszym mieście dałaby młodym? Za przeproszeniem:
        g***o. Kilkadziesiąt miejsc pracy dla składaczy pralek, telewizorów czy innego
        tałatajstwa za najniższą krajową. Kadrę kierowniczą ściągną swoją, zagraniczną
        albo obsadzą swoimi ludźmi z kraju. Dla młodych zostanie ochłap.
        A tak by the way, to czy nie wydaje Wam się ze Polska robi się Wietnamem Europy?
        Co i raz zagraniczne koncerny budują u nas fabryki, a to telewizorów, a to
        samochodów. Płacą tam grosze, a rząd się cieszy ze "zagraniczny inwestorzy do
        nas z kapitałem się sprowadzają".
        • morfinka_12 maczek... 08.08.08, 11:20
          irytująca jest raczej ilość marketów w ostrowcu i pojmowanie tego
          jako tworzenie miejsc pracy. Fabryki uwierz mi daja sporo większe
          pieniądze niż markety. Pomijam podatki itp. Ale same płace (znam
          sytuację w MAN-ie i Tychach) są naprawdę na przyzwoitym poziomie.
          Postrzeganie Polski jako wietnamu europy to raczej nieporozumienie.
          W moim odczuciu to są prawdziwe miejsca pracy, one pozwalaja właśnie
          na rozwój i "bogacenie się społeczeństwa" a nie 3/8 etatu w markecie
          za 300 PLN. W MANie zarobki sięgaja 3 - 4 tyś miesięcznie
          (oczywiście że nie dla taśmowego pracownika - tu około 2 - 2,5 tyś
          na rękę) Whirpoll pod Wrocławiem dał znajomej pracę na początek za
          1300 PLN i stanowisko inżyniera, po chwili podwyżka, dodatek,
          leczenie prywatne, basen i kino! i nagle okazało się że ma ponad
          2.000 miesięcznie.

Mnie bardzo cieszy że zagraniczni inwestorzy tworzą miejsca pracy,
          za to wku.wia mnie że tesco dostaje kase na wypłaty z moich podatków
          • maczek83 Re: maczek... 08.08.08, 13:03
            2000 zł pod Wrocławiem? Grosze nie pieniądze. A czy MAN dobrze płaci... hmm, no
            nie wiem. Wiem ze np. Cersanit który jest w tej SSE wiele nie płaci, kumpel tam
            pracuje, a ja ostatnio byłem na rozmowie.
            Ja słyszałem że "zagraniczny inwestorzy" mają problemy z obsadzeniem kadry, bo
            jak planowali inwestycje to myśleli że ludzie przyjdą pracować za 1000zł, a tu
            nawet za 1200 i więcej chętnych nie ma. Cały czas słyszy się o braku chętnych do
            pracy w LG czy innych szajsach.
            A hipermarkety - nie mogę się nie zgodzić. Zaraza jakich mało. Zwolnienia z
            podatków dostają, pieniądze płyną za granicę (bo kapitał zagraniczny), a ludzi
            zatrudniają za grosze.
            • Gość: wolny_czwartek Re: maczek... IP: *.pf.com.pl 08.08.08, 14:29
              2000 na reke to malo gdzies pod wrockiem ? z choinki sie urwales kolego chyba.
              • maczek83 Re: maczek... 08.08.08, 14:35
                Tak, z najwyższej gałęzi, a co? Może przeprowadzisz się pod Wrocław, podejmiesz
                pracę za 2000, wynajmiesz mieszkanie, kupisz jedzenie, zrobisz opłaty. Wtedy
                pogadamy co to jest te 2000 zł i na co starczy. Dla takich pieniędzy to średnio
                się opłaca do Kielc przenosić, a co dopiero pod Wrocław. Jak ktoś mieszka POD
                WROCŁAWIEM z rodzicami, to może sobie pozwolić na komfort pracy za 2000. Ja bym
                dla takich pieniędzy tyłka z domu nie ruszył tak daleko, wybacz.
                • Gość: wolny_czwartek Re: maczek... IP: *.pf.com.pl 08.08.08, 14:40
                  a ja za nie tak wiele wiecej pracuje w wawie i zyje i nie narzekam, ?
                  Oczywiscie mozna wydawac wszystko co sie zarabia i potem narzekać, nie ma
                  sprawy. Tylko po co ? Jesli w ostrowcu byla by praca dajmy na to ze te 2000 tys
                  na reke to zle by bylo ? biorąc po uwage to ze tu mieszkasz? nie wydaje mi sie.
                  kazdy by chcial tylko wiecej a jak juz przyjdzie do pracy to mu sie nic nie
                  chce. Same wymagania tylko. o!!
                  A jak zwracam mojemu pracownikowi uwage ze sie leni to ma pretesje ze zwracam mu
                  uwagę o to heh. Kiedys się skonczy to eldorado i wtedy zoabczymy.
                  • maczek83 Re: maczek... 08.08.08, 14:50
                    Hmm... jakby tu powiedzieć... Nie mam w zwyczaju obrażać ludzi tylko poglądy,
                    ale dla Ciebie zrobię wyjątek: jesteś kretynem ;) Życzę dużo szczęścia i
                    świetlanej przyszłości w Wawie z taką płacą.
              • unhollyseth Re: maczek... 08.08.08, 14:37
                Pewnie, że mało. Czemu nikt nie patrzy na to, że 2000 zł tak oczywiście ale
                koszty życia są większe, ceny mieszkań. Może dla 1 osoby to wystarczy, ale dla 2
                czy 3 to już za mało. Nie utrzymasz we Wrocławiu żony i dziecka za 2 tys!!!!
              • unhollyseth Re: maczek... 08.08.08, 14:41
                Nie patrzmy na wysokość kwoty tylko na ich relatywną wartość!
                • Gość: wolny_czwartek Re: maczek... IP: *.pf.com.pl 08.08.08, 14:45
                  troche sie uniosłem wybaczcie. Ale szlag mnie czasem trafia.
                  • maczek83 Re: maczek... 08.08.08, 14:52
                    I wcale mnie to nie dziwi. Też by mnie szlak trafiał jakbym pracował w Wawie za
                    niewiele więcej niż 2k.
    • unhollyseth Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? 08.08.08, 14:46
      Jak zniszczyć lokalny rynek pracy? Zatrudnić 100 Wietnamczyków na Celsie, którzy
      pracują za 2 dolary za godzinę. Już nawet stażyści są za drodzy!
      • Gość: wolny_czwartek Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? IP: *.pf.com.pl 08.08.08, 14:55
        meczek83 - nie chce mi sie z Takimi jak Ty gadac. Szkoda się zniżać.
        Najwidoczniej nie widzisz tego ze im wyższe są zarobki tym cala reszta jest
        coraz droższa i tak w kółko. Spirala się nakręca.. kiedyś pęknie i będzie
        klopsik. Bo się leci za kasa. A moze sa tez inne czynniki ważniejsze niż kasa co
        ? Ale ty pewnie o tym nie pomyślaleś bo zarabiasz w ostrowcu tak na oko to z 10
        tys jak nic.
        • unhollyseth Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? 08.08.08, 15:10
          Ok zgadezam się z Tobą co do tej całej spirali...ale czy nie uważasz, że
          człowiek, który zainwestował w siebie powinien mieć zarobki, które chociaż w
          niewielkim stopniu spełnią jego ambicjonalne wymagania. Ja nie chcę na razie
          zarabiać 5 tys. Wystarczy mi te 1500 ręki i przy tym nie będę traktowany jak
          niewolnik.
          Absurdem jest, żeby człowiek wykształcony zarabiał tyle co sprzątaczka ( z całym
          szacunkiem dla nich).
        • maczek83 Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? 08.08.08, 15:13
          Ulala ktoś tu za bardzo wierzy politykom. Napisz mi jeszcze że ten wzrost pensji
          powinno się ograniczyć żeby zatrzymać wzrost cen. Genialne myślenie.
          Jak na moje oko to studiów nie skończyłeś - tam uczą podstaw ekonomii.
          A za czym się leci? Pracuje się dla pieniędzy - tak czy nie? Jak człowiek idzie
          do pracy, to ma zarobić tyle żeby się utrzymać na odpowiednim poziomie, nie
          odmawiać sobie tego czy owego i nie dołożyć do interesu. Ty zadowalasz się
          uściskiem dłoni prezesa, a karmisz powietrzem i słońcem? Mam wrażenie że uważasz
          ze chwyciłeś boga za nogi, bo pracujesz w Warszawie, masz te marne 2000 z
          kawałkiem (bo takie pieniądze to dziadostwo na Warszawę) i ledwo wiążesz koniec
          z końcem albo musisz sobie odmawiać prawie wszystkiego, czyli prowadzisz
          wegetację, ale za to w Stolicy. Przerabiałem to. Dla twojej wiadomości 14
          miesięcy pracowałem w Warszawie i dałem sobie spokój, bo szkoda było mojego życia.
          A ile zarabiam w Ostrowcu... oficjalnie - nic - jestem bezrobotnym. A
          nieoficjalnie - no cóż... zależy od miesiąca.
          • Gość: wolny_czwarek Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? IP: *.pf.com.pl 08.08.08, 15:21
            maczek - nie masz sie co czepiac, mojej wypowiedzi. Ja tez moge napisac ze
            skoro pracowales tu 14 misiecy to nie dales sobie rady. Co do spirali to
            spokojnie az takim maniakiem nie jestem . Widze ze studnia skoczyles i pracy nie
            masz , niezly cwaniak w takim razie jestes nie ma co . Poradziles sobie.
            Przyjechalem do wawy jak naprawde bylo ciezko z pracą, i zmienialem prace pare
            razy. Tu gdzie pracuje mam sporo roznych dodatków ktore cieszą. Na zycie
            spokojnie starcza bo pracuje moja szanowna małzonka. Co do statusu majątkowego
            to mam i auto i 2 mieszkania swoje. Studia tez skonczylem, a nawet dawno temu
            tyralem na zachodzie. Ale i tak jestes lepszy bo nie pracujesz a umiesz
            kombinowac. Brawo.
        • unhollyseth Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? 08.08.08, 15:14
          Albo człowiek z 30 letnim doświadczeniem nie mógł się niczego dorobić w życiu,
          bo zawsze znajdzie się ktoś kto ma wujka/babcie/ciocie/matke/ ojca/ czy też zna
          księdza proboszcza ( takie przypadki też są)...
          • Gość: wolny_czwartek Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? IP: *.pf.com.pl 08.08.08, 15:24
            Wcale nie uwazam ze zlapalem pana boga za nogi. Ciesze sie z tego co mam. I to
            mi wystarczy. Pewnie jakbym ci powiedzial ze ze mam premi 10 tys co kwartal to
            bylbym nie-kretynem co ? Troche jak widze sie nie rozumiemy i tyle. Ale taka to
            wada netu. Bez urazy.
    • dizzy81 Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? 08.08.08, 16:55
      Chciałbym prosić kolegę maczka, aby jednak starał się nie nazywać wolnego
      czwartku kretynem, tym bardziej, że ten drugi według mnie nie dał żadnego powodu
      aby go tak nazywac, dziękuję za uwagę, więcej szacunku do siebie i mniej nerwów
      wszystkim życzę
      • Gość: wolny_czwartek Re: Daewoo Electronics zbuduje u nas fabrykę? IP: *.aster.pl 08.08.08, 20:47
        Amen i dzieki.
        • promocja.gospodarcza Argumentum ad rem 08.08.08, 22:42
          decyzja o do lokalizacji zapadnie w Korei Pd. Mam nadzieję, że nasza oferta tam trafiła...

Przy okazji, zawsze jest dobrze powiedzieć, że prezydent wie czy prezydent zrobił, a bo to, a bo to znowu.
          Kolejna sprawa moment od rozpoczęcia inwestycji, aż do jej zakończenia to nawet 2 - 3 lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka