Gość: dw IP: *.gprs.plus.pl 09.09.08, 19:24 www.um.ostrowiec.pl/index.php?zx=20080909sprzatanie_swiata.txt&z=kronika&typ=tekst Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila2604 Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 20:43 Ta akcja budzi we mnie zawsze dwojakie emocje. Z jednej strony chwalebnym jest,że sprzątamy, z drugiej zaś szlag mnie trafia, że wykorzystuje się do tego w zasadzie tylko dzieci. Z jednej strony dobrze, że uczymy je porządku, poszanowania i dbania o środowisko i przyrodę, z drugiej zaś - z jakiej to racji właśnie te dzieciaki mają sprzątać brudy po nas dorosłych. Tak po nas dorosłych. Bo to nie dzieci wywożą do lasów stare lodówki, pralki i tony śmierdzących odpadów ze swych posesji, to nie dzieci rozrzucają w lasach i parkach butelki po wódzie i piwie, to nie dzieci zostawiają najróżniejsze świństwa na wałach rzeki. Pomyślmy i zawstydźmy się my dorośli - bo właśnie to my najbardziej zaśmiecamy otoczenie. -- "miłość jest ślepa, ale małżeństwo przywraca jej wzrok" Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:07 Z jednej strony fakt - to my zaśmiecamy, z drugiej czasami to właśnie dobry przykład. Najmłodsi nauczą się, że wywożenie do lasu nie jest rozwiązaniem, w końcu ktoś to będzie musiał posprzątać. Osobiście jestem właścicielem niewielkiego lasku, i wiem co to znaczy sprzątanie lasu po kimś. W zeszłym roku dostałem konkretny mandat od SM i nadal trwa sprawa w sądzie bo go nie przyjąłem. Ktoś wywiózł na moją (zalesioną) posesję śmieci, a mnie za to (właściciela lasu) ukarano. Stąd jestem za edukacją najmłodszych, może dzieci moich rówieśników nie będą robić takich rzeczy. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:18 Już kiedyś pisałem,jak dziecko wyprowadzało psa,pies nawalił kupy jak dorosły człowiek,a dziecko było zaskoczone,jak się zapytałem,czemu tego nie sprzątnie.Niestety kultury w narodzie generalnie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:30 Ja bym proponował inną akcję: sprzątanie Polski. Zrobić porządek z protekcją, nepotyzmem i innym tałatajstwem w szeregach administracji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:53 Ja bym to rozszerzył o realne "sprzątanie" ... i Ty maczek wiesz kogo można byłoby "posprzątać" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek_68 wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 07:03 ja proponuję na pierwszy ogień ulicę Iłżecką (pobocza na skraju lasu) aż do Miłkowskiej Karczmy. Może łaskawie UM nie ograniczy się do imprezy na Rynku i wyśle odpowiednie służby do lasów. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 07:21 Masz racje Wojtku.Mieszkam w poblizu lasu za petla przy Ilzeckiej i gorszego syfu nie widzialem-to najbrudniejsze miejsce w Ostrowcu.Rownie ciekawie jest w Parku Saletynskim. Mieszkajac w bloku zauwazylem ze ludzie wyrzucaja smieci,butelki,jedzenie przez balkon.Nie zlapalem nikogo na goracym uczynku niestety.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ari.g Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: 81.6.191.* 10.09.08, 09:01 A czy przypadkiem nie jest tak, że w akcję sprzątania świata powinni się włączyć sami mieszkańcy? Zamiast czekać, aż przyjadą "odpowiednie służby", można samemu zebrać grupę mieszkańców miasta i posprzątać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.opera-mini.net 10.09.08, 09:05 to czemu jeszcze na kompie siedzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ari.g Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: 81.6.191.* 10.09.08, 09:14 Co mam sprzątać to sprzątam na bieżąco. Ale przynajmniej nie narzekam i nie czekam, aż ktoś to zrobi za mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 11:04 Ja bardzo chętnie. Po sztuce Uzi w ręce, granaty w kieszeń, shotgun na ramię, AK-47 do plecaka i mogę iść "sprzątać świat" :P Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 11:39 a jakie są kary za zaśmiecanie .. i kto tego pilnuje??? przyznam ze najlepszym sposobem byłoby gdyby wszyscy pilnowali siebie i innych .. żeby zwracanie uwagi na niestosowność czyjegoś zachowania nie było czymś niezwykłym.. a czasem nawet niebezpiecznym.. Mnie juz trafia nagły jasny .. kiedy ide do lasu z założeniem , że nawdycham sie świeżego powietrza... a wdycham smród śmieci..potykam sie o potłuczone butelki... i żeby to była mało uczęszczona trasa.. to bym pomyslała, ze nikt nie zauważył... ale ta droga leśną chodzi sporo osób... czy naprawde nikt nie może spisać numeru rejestracyjnego...mysle , że skoro juz wiadomo, ze gdzies jest dzikie wyspisko to powionna tam czasem zajeżdzać straż miejska .. no ale to smierdząca robota jest .. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 12:04 Jeśli nikt nie karze śmiecenia w centrum,to w lesie bedzie? Jeśli na osiedlach ludzie wyrzucają śmieci przez okno,a psy srają po chodnikach i nikogo to nie wzrusza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek_68 Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 12:28 widać, że nie znasz tych stert przy Iłżeckiej. Tam tylko sprzęt ciężarowy jest w stanie wszystko zabrać. A zbierać nie ma potrzeby bo sa poukładane w kilku punktach zbornych i gotowe do wywiezienia. Oczywiście każdy wokół siebie powinien dbać o czystość i również sprzątać intensywniej od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paur Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:04 Wiem, że w niektórych gminach w kraju jest podatek śmieciowy płacony od każdego mieszkańca. Wtedy nie ma znaczenia gdzie się wyrzuca śmieci, czy do pojemnika na posesji czy osiedlowego. Z jednej strony jest czysto w okolicy a z drugiej strony nie ma spalania śmieci w piecach z oszczędności ich wywożenia. Chyba wszyscy doświadczyli „przyjemnej” woni z początkiem zimy. Kiedyś byłem w piwnicy u znajomych, którzy ogrzewają domek węglem. Z całego lata zebrane było wszystko co się daje spalić. Może pomyśleć o takim podatku, albo chociaż sprawdzić jak to funkcjonuje u innych i dokonać analiz „za i przeciw” Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 14:26 W spalaniu śmieci króluje w górnej części miasta ulica Wspólna oraz Trzeciaków. Ponieważ mam dobry węch potrafię wyniuchać, kto co pali. A ponieważ znam też całe okoliczne 'sąsiedztwo', więc jak widzę podejrzany dym z komina, to w zasadzie jestem pewien na 100% że śmieci są palone. Wiele razy dzwoniłem do ochrony środowiska, to zawsze odpowiadano mi, że jest OK, bo stężenie CO2 nie przekracza normy... Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Iłżecka-istny syf i kiła 11.09.08, 12:35 Przeszedłem się od Rynku do Polnej.Pomimo tego,że koszy na śmieci tam nie brakuje,wszędzie jest pełno różnorodnych opakowań na trawnikach,zwłaszcza w okolicach Starostwa i szkoły muzycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Iłżecka-istny syf i kiła 11.09.08, 12:59 Nie chcę wskazywać winnych, bo nie wiem kto odpowiada faktycznie za ten stan rzeczy, ale wydaje mi się że to sprawka "samochodówki" i uczniów tejże szkoły, którzy właśnie w tej okolicy stadnie się przemieszczają do pobliskiego sklepu spożywczego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Iłżecka-istny syf i kiła 11.09.08, 13:07 sadząc po rodzaju śmieci-gł. jogurty i słodycze-to bardzo prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś