Dodaj do ulubionych

Sprzątanie Świata 2008

IP: *.gprs.plus.pl 09.09.08, 19:24
www.um.ostrowiec.pl/index.php?zx=20080909sprzatanie_swiata.txt&z=kronika&typ=tekst
Obserwuj wątek
    • kamila2604 Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 20:43
      Ta akcja budzi we mnie zawsze dwojakie emocje. Z jednej strony chwalebnym jest,że sprzątamy, z drugiej zaś szlag mnie trafia, że wykorzystuje się do tego w zasadzie tylko dzieci. Z jednej strony dobrze, że uczymy je porządku, poszanowania i dbania o środowisko i przyrodę, z drugiej zaś - z jakiej to racji właśnie te dzieciaki mają sprzątać brudy po nas dorosłych. Tak po nas dorosłych. Bo to nie dzieci wywożą do lasów stare lodówki, pralki i tony śmierdzących odpadów ze swych posesji, to nie dzieci rozrzucają w lasach i parkach butelki po wódzie i piwie, to nie dzieci zostawiają najróżniejsze świństwa na wałach rzeki. Pomyślmy i zawstydźmy się my dorośli - bo właśnie to my najbardziej zaśmiecamy otoczenie.

--
      "miłość jest ślepa, ale małżeństwo przywraca jej wzrok"
      • kemotost Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:07
        Z jednej strony fakt - to my zaśmiecamy, z drugiej czasami to właśnie dobry
        przykład. Najmłodsi nauczą się, że wywożenie do lasu nie jest rozwiązaniem, w
        końcu ktoś to będzie musiał posprzątać.
        Osobiście jestem właścicielem niewielkiego lasku, i wiem co to znaczy sprzątanie
        lasu po kimś. W zeszłym roku dostałem konkretny mandat od SM i nadal trwa
        sprawa w sądzie bo go nie przyjąłem. Ktoś wywiózł na moją (zalesioną) posesję
        śmieci, a mnie za to (właściciela lasu) ukarano. Stąd jestem za edukacją
        najmłodszych, może dzieci moich rówieśników nie będą robić takich rzeczy.

Pozdro.
        • pathos_phobos Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:18
          Już kiedyś pisałem,jak dziecko wyprowadzało psa,pies nawalił kupy
          jak dorosły człowiek,a dziecko było zaskoczone,jak się
          zapytałem,czemu tego nie sprzątnie.Niestety kultury w narodzie
          generalnie za mało.
    • maczek83 Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:30
      Ja bym proponował inną akcję: sprzątanie Polski. Zrobić porządek z protekcją,
      nepotyzmem i innym tałatajstwem w szeregach administracji publicznej.
      • unhollyseth Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:53
        Ja bym to rozszerzył o realne "sprzątanie" ... i Ty maczek wiesz kogo można
        byłoby "posprzątać" :)
        • unhollyseth Re: Sprzątanie Świata 2008 09.09.08, 22:54
          tfu "sprzątnąć"
    • Gość: wojtek_68 wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 07:03
      ja proponuję na pierwszy ogień ulicę Iłżecką (pobocza na skraju
      lasu) aż do Miłkowskiej Karczmy. Może łaskawie UM nie ograniczy się
      do imprezy na Rynku i wyśle odpowiednie służby do lasów.
      • bmwariat Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 07:21
        Masz racje Wojtku.Mieszkam w poblizu lasu za petla przy Ilzeckiej i gorszego syfu nie widzialem-to najbrudniejsze miejsce w Ostrowcu.Rownie ciekawie jest w Parku Saletynskim. Mieszkajac w bloku zauwazylem ze ludzie wyrzucaja smieci,butelki,jedzenie przez balkon.Nie zlapalem nikogo na goracym uczynku niestety..
        • Gość: ari.g Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: 81.6.191.* 10.09.08, 09:01
          A czy przypadkiem nie jest tak, że w akcję sprzątania świata powinni się włączyć
          sami mieszkańcy? Zamiast czekać, aż przyjadą "odpowiednie służby", można samemu
          zebrać grupę mieszkańców miasta i posprzątać
          • Gość: egon Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.opera-mini.net 10.09.08, 09:05
            to czemu jeszcze na kompie siedzisz?
            • Gość: ari.g Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: 81.6.191.* 10.09.08, 09:14
              Co mam sprzątać to sprzątam na bieżąco. Ale przynajmniej nie narzekam i nie
              czekam, aż ktoś to zrobi za mnie.
          • maczek83 Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 11:04
            Ja bardzo chętnie. Po sztuce Uzi w ręce, granaty w kieszeń, shotgun na ramię,
            AK-47 do plecaka i mogę iść "sprzątać świat" :P
            • wadera_77 Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 11:39
              a jakie są kary za zaśmiecanie .. i kto tego pilnuje???

przyznam ze najlepszym sposobem byłoby gdyby wszyscy pilnowali siebie
              i innych .. żeby zwracanie uwagi na niestosowność czyjegoś zachowania
              nie było czymś niezwykłym.. a czasem nawet niebezpiecznym..
              Mnie juz trafia nagły jasny .. kiedy ide do lasu z założeniem , że
              nawdycham sie świeżego powietrza... a wdycham smród śmieci..potykam
              sie o potłuczone butelki... i żeby to była mało uczęszczona trasa..
              to bym pomyslała, ze nikt nie zauważył... ale ta droga leśną chodzi
              sporo osób... czy naprawde nikt nie może spisać numeru
              rejestracyjnego...mysle , że skoro juz wiadomo, ze gdzies jest dzikie
              wyspisko to powionna tam czasem zajeżdzać straż miejska ..
              no ale to smierdząca robota jest ..
              • pathos_phobos Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 12:04
                Jeśli nikt nie karze śmiecenia w centrum,to w lesie bedzie?
                Jeśli na osiedlach ludzie wyrzucają śmieci przez okno,a psy srają po
                chodnikach i nikogo to nie wzrusza?
          • Gość: wojtek_68 Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 12:28
            widać, że nie znasz tych stert przy Iłżeckiej.
            Tam tylko sprzęt ciężarowy jest w stanie wszystko zabrać. A zbierać
            nie ma potrzeby bo sa poukładane w kilku punktach zbornych i gotowe
            do wywiezienia.

Oczywiście każdy wokół siebie powinien dbać o czystość i również
            sprzątać intensywniej od czasu do czasu.
            • Gość: paur Re: wpisujcie wskazówki dla UM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:04
              Wiem, że w niektórych gminach w kraju jest podatek śmieciowy płacony
              od każdego mieszkańca. Wtedy nie ma znaczenia gdzie się wyrzuca
              śmieci, czy do pojemnika na posesji czy osiedlowego. Z jednej strony
              jest czysto w okolicy a z drugiej strony nie ma spalania śmieci w
              piecach z oszczędności ich wywożenia. Chyba wszyscy
              doświadczyli „przyjemnej” woni z początkiem zimy. Kiedyś byłem w
              piwnicy u znajomych, którzy ogrzewają domek węglem. Z całego lata
              zebrane było wszystko co się daje spalić.
              Może pomyśleć o takim podatku, albo chociaż sprawdzić jak to
              funkcjonuje u innych i dokonać analiz „za i przeciw”
              • temponick Re: wpisujcie wskazówki dla UM 10.09.08, 14:26
                W spalaniu śmieci króluje w górnej części miasta ulica Wspólna oraz
                Trzeciaków. Ponieważ mam dobry węch potrafię wyniuchać, kto co pali.
                A ponieważ znam też całe okoliczne 'sąsiedztwo', więc jak widzę
                podejrzany dym z komina, to w zasadzie jestem pewien na 100% że
                śmieci są palone. Wiele razy dzwoniłem do ochrony środowiska, to
                zawsze odpowiadano mi, że jest OK, bo stężenie CO2 nie przekracza
                normy...
    • pathos_phobos Iłżecka-istny syf i kiła 11.09.08, 12:35
      Przeszedłem się od Rynku do Polnej.Pomimo tego,że koszy na śmieci tam nie
      brakuje,wszędzie jest pełno różnorodnych opakowań na trawnikach,zwłaszcza w
      okolicach Starostwa i szkoły muzycznej.
      • maczek83 Re: Iłżecka-istny syf i kiła 11.09.08, 12:59
        Nie chcę wskazywać winnych, bo nie wiem kto odpowiada faktycznie za ten stan
        rzeczy, ale wydaje mi się że to sprawka "samochodówki" i uczniów tejże szkoły,
        którzy właśnie w tej okolicy stadnie się przemieszczają do pobliskiego sklepu
        spożywczego itp.
        • pathos_phobos Re: Iłżecka-istny syf i kiła 11.09.08, 13:07
          sadząc po rodzaju śmieci-gł. jogurty i słodycze-to bardzo prawdopodobne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka