maczek83 19.11.08, 15:25 www.polityka.pl/wierz-bos-nie-zwierz/Lead33,933,273281,18/ I dziwić się że młodzież nie chce chodzić na religię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unhollyseth Re: Wierz, boś nie zwierz 19.11.08, 15:29 I znów zaczynasz Maczek. Normalnie z Ciebie to taki nieokrzesany cham! Sam prowokujesz ludzi. Ty podły heretyku! Twoje poglądy normalnie jakby wyjęte z podręcznika dla SB. Wstyd mi za Ciebie i chyba przestanę się do Ciebie odzywać :P Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Wierz, boś nie zwierz 19.11.08, 15:32 Masz rację, przestań :P Jestem zwierzęciem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GroverCleveland Re: Wierz, boś nie zwierz IP: *.telkonet.pl 19.11.08, 15:35 ale o co niby chodzi? kto nie chce, ten nie bierze udziału w lekcjach religii, więc nie widzę problemu. ja nie chciałem, to nie chodziłem. widzisz jakiś problem? chyba, że troszczysz się o tych, którzy chcą chodzić na religię, martwisz się, że źle na tym wyjdą, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Wierz, boś nie zwierz 19.11.08, 15:44 Wiesz jak dla mnie wystarczającym powodem jest to, że pensje katechetów finansuje państwowy budżet. W zeszłym roku pochłonęły blisko miliard złotych. A do tego w szkołach jest religia i nie ma etyki!! To wystarczający powód dyskryminacji nie wierzących. Poza tym faktem jest wpływ księdza na dyrekcje szkoły. Pracowałem w szkole to wiem jak się nadskakiwało proboszczowi, żeby tylko był zadowolony. A nie wspomnę o wsiach lub małych miasteczkach, gdzie jest ksiądz a potem dyrektor! Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Troche o katechezie 19.11.08, 15:51 Dla dzieci niewierzących nie ma zajęć zastępczych, a często religia jest pomiędzy innymi przedmiotami. Poza tym zwróć uwagę na jedną rzecz. Ocena z religii wliczana jest do średniej i niby dlaczego skoro katecheza nie podlega MEN tylko kurii! Poza tym sam chodziłem na religię i nie wydaje mi się, żeby z religii można było stawiać oceny. Katecheza nie jest przedmiotem gdzie można dyskutować, tam przyjmuje się za pewnik pewne rzeczy. I ocena z religi tylko i wyłącznie może odzwierciedlać poziom wiary danego dziecka ( bo szybciej mówi paciorek, bo zna tajemnice różańca). Wychodzi na to że dziecko z 3 z religii kocha mniej Boga niż dziecko z 5. Skoro wiara jest kwestią indywidualna każdego człowieka to czy można wystawiać ocenę z czegoś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Wybrane perełki 19.11.08, 15:42 "W Kościelcu koło Proszowic w związku z nawiedzeniem wsi przez kopię cudownego obrazu jasnogórskiego proboszcz zarządził trzydniowe rekolekcje, a dyrektor potulnie zamknął szkołę. Zakaz organizowania dyskotek w piątki to niemal powszechna praktyka. W jednym z liceów na korytarzu zawisło ogłoszenie: „Katechetka informuje, że andrutów jeść nie wolno, bo przypominają ciało Chrystusa”. Zdarzały się przypadki, że na radzie pedagogicznej katecheta żądał obniżenia oceny ze sprawowania uczniowi, który zamiast: niech będzie pochwalony Jezus Chrystus, mówił tylko: niech będzie pochwalony". Andruty pochodzą od szatana!! Pamiętajcie o tym! "Tu nie tylko rok szkolny zaczyna się modlitwą, ale każdy dzień, każda wycieczka klasowa. Krzysio na początku udawał, ruszał ustami, ale teraz już nie chce. Nie chce też więcej jechać na zieloną szkołę, bo tam msza była codziennie, a w piątek różaniec" ..no ba ja to nawet myślę, żeby modlitwa powinna być w trakcie seksu. "Dzieci z warszawskiej podstawówki usłyszały od katechetki, że człowiek niewierzący to jest taki zwierz. W podręczniku do II klasy liceum „Z wiarą w życie i świat” można przeczytać: „Istnieje groźna dla człowieka pokusa, żeby egzystować na poziomie właściwym dla świata zwierząt". zawsze to wiedziałem, że jestem dziki i nieucywilizowany. " W cyklu podręczników pod redakcją ks. Tadeusza Śmiecha sporo miejsca poświęcono ekumenizmowi, rozumianemu jako szacunek dla innych wyznań i dążenie do przywrócenia jedności chrześcijan, ale bez dominacji jednego Kościoła nad innymi. Dialog z niewierzącymi natomiast zaczyna się od zdania, że „głupi już z natury są wszyscy ludzie, którzy nie poznali Boga”, okraszonego opowiastką o chłopcu, którego ateizm doprowadził do uzależnienia od narkotyków." no proszę! Ja to sam się jeszcze dziwię sobie, że nie daje sobie w kanał. To jest najlepsze "Co powinien zrobić podniecony gimnazjalista? Modlić się, aby odwrócić uwagę od tego, co go zniewala: „Módlmy się za narody świata i za każdym oddechem wymieniajmy jakiś kraj: Panie, pomóż Anglii, Francji, Niemcom, pomóż Chinom, Indiom, Japonii. Kiedy komuś nie przychodzą do głowy żadne kraje, niech wymienia zamiast nich miasta i wioski” – zaleca podręcznik „W moim Kościele”. Onanizm to grzech „gorszy od bomby atomowej” – dowiadują się licealiści z opowieści o chłopcu, który popadł w ten zgubny nałóg. Dziewczynki i chłopcy różnią się od siebie zasadniczo. Dziewczynka w związku z budzącą się seksualnością przeżywa stany emocjonalne i zakochuje się. Chłopiec natomiast „musi scalić się wewnętrznie, u niego bowiem seks i uczucia są rozdzielone. Jeżeli tego nie zrobi, a w tym nie pomoże mu dziewczyna, będzie kochał jedną, a współżył z drugą”. Antykoncepcja prowadzi do bezpłodności, stanowi „zło nie do nazwania” i „akt bluźnierczy zaparcia się twórczej mocy Boga”." To jest jeszcze lepsze: "dziecko nienarodzone ma bezwzględne pierwszeństwo. „To ono rządzi! Jest całkowicie niezależne, pod dwoma warunkami: że nikt nie zniszczy »skafandra« (matki? – przyp. aut.) i że będzie otrzymywać od matki pożywienie”. Modli się wraz z całą rodziną i PODSKAKUJE w łonie, gdy matka przyjmuje komunię świętą. In vitro jest bezdyskusyjnie zakazane. Co prawda autorzy pochylają się z troską nad bezpłodnymi parami, na pocieszenie oferując im opowieść o małżeństwie, które nie mogło mieć dzieci, co się jednak zmieniło, gdy zawarli ślub kościelny". No to lipa znakiem tego, że ja z Sethcikową dzieci mieć nie będziemy bo kościelnego nie będzie...cholera "Nastolatki pytają, czy kostki lodu to skuteczna antykoncepcja, czy połykając spermę, mogą zajść w ciążę pozamaciczną, czy masturbacja prowadzi do bezpłodności, czy jak facet jest pijany podczas stosunku, to zajście w ciążę jest niemożliwe. Z tych pytań i relacji przebija obsesyjny lęk przed ciążą. Zachodzi w nią rocznie 20 tys. nastolatek. Z raportów Pontona wynika także, że już 14-latki eksperymentują z seksem analnym: nie tylko chroni przed zapłodnieniem, ale także pozwala zachować dziewictwo, jak zaleca Kościół". Ech same dziewice i prawiczki na tym świecie... "Okazuje się, że sytuacje, gdy licealistów mówiących na ten temat ksiądz wyzywa od małp i wyrzuca z sali, zdarzają się także w XXI w. „Czwartek. Przychodzę do szkoły – religia. Ksiądz opowiada o stworzeniu człowieka. Mówi o kreacjonizmie, o teorii ziarna. Nie pozwala ze sobą dyskutować, słucha tylko tych, którzy przytakują i stawia 5 najwierniejszym. Paradoks tkwi w tym, że po religii jest biologia, akurat omawiamy dział o ewolucjonizmie. Zastanawiam się, jak mam pogodzić przedmioty, które obecnie są tak samo ważne” – pisze jeden z ankietowanych. Jak wynika z innych wypowiedzi, bywa, że postawa katechety „swoiście promieniuje” na niektórych nauczycieli biologii. Albo w ogóle unikają tematu ewolucji, albo podkreślają, że to jedna z wielu teorii, która nie została udowodniona." tutaj prawie się posikałem ze śmiechu! "Hermetyczny język przeplata się z infantylnymi opowiastkami, jak ta o chłopcu, którego nudziła katecheza, słuchał rocka, zapisał się na kung fu i skończył w sekcie („W miłości ojca”, II kl. gimnazjum). Opowieści o medycznych dowodach na to, że „rytm rocka jest sprzeczny z naturalnym rytmem ciała”, a Queen, AC/DC czy Rolling Stones to zespoły satanistyczne" "Dlaczego powrót religii do parafii jest nie do przyjęcia? Bardel podaje tu pewien trop: pieniądze. Salki katechetyczne dawno wynajęte, a to dla Kościoła źródło wpływów. Pensje katechetów finansuje państwowy budżet. W zeszłym roku pochłonęły blisko miliard złotych". I WSZYSTKO JASNE Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Wybrane perełki 19.11.08, 15:45 Ale po co się tak podniecać religią? Niezdrowo to na jądra wpływa a i erekcja po tym niepełna. Nie lepiej się napić herbaty niż tracić czas na to bagno? Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Wybrane perełki 19.11.08, 15:52 I jeszcze radzę pamiętać co katolicyzm jako miłosierny odłam wiary robił kiedyś z niewiernymi. W Ostrowcu kościołów dużo, ciężko obejść bez narażenia się na wyrwanie nóg z dupy albo rączek z barku. I jak potem płodzić dzieci albo fotki robić? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Wybrane perełki 19.11.08, 15:59 Ale czemu od razu "podniecać się"? Lachien jakby na to nie patrzeć to te cytowane rzeczy są śmieszniejsze niż wszystkie Latające Cyrki MP razem wzięte. Nie stwierdziłem oznak podniecenia jak to pisałem:P Gdybym oglądał i całował śliczne kobiece stoki to pewnie tak:P Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:07 Monty Python o wiele bardziej śmieszny jest od tego co się dzieje u nas w kraju. Przede wszystkim ma klasę czego powiedzieć nie można ogólnie mówiąc o naszym państwie. Powiem jak ja to widzę. Powiem ponownie, bo grzebanie w archiwum jest męczące od czasu modyfikacji serwisów Agory. Kościół jest sam sobie winien, że rzesze wierzących odpływają z jego szeregów. Nie od dzisiaj wiadomo, że dzisiejszy ksiądz bardziej liczy na to ile zarobi na frajerach niż na to ile owieczek uzdrowi. Ja w Boga dawno przestałem wierzyć. Dlaczego? Dlatego, że wku...ają mnie zasady wg których jeśli nie wierzysz to będziesz się smażył w piekle i ogólnie będziesz miał przesrane na rzadko. Może kiedyś - jeśli dożyję wieku sędziwego - z TCHÓRZOSTWA zacznę łazić jak dewot do kościoła. Ale wolę umrzeć młodo i to do tego na samicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:18 Ja wiedziałem od dawna, że mądry z Ciebie człek :) a co do MP to uk.youtube.com/user/MontyPython jest oficjalny kanał :) ja już oglądam od kilku godzin:) Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:26 pl.youtube.com/watch?v=EnvdmfcKkao mnie rozkłada to! Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:27 pl.youtube.com/watch?v=S8A78c0XepQ&feature=related niestety tego na treningach się nie uczyłem:(( Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:28 pl.youtube.com/watch?v=m6EEBUExws8&feature=related prawie jak ten z Benem Aleckiem i Matem Damonem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila2604 Re: Wybrane perełki 19.11.08, 15:51 Chwilami to mi do unoly i do maczka blisko. Co się obecnie słyszy o wyższości katechezy nad innym przedmiotami to sięga zenitu i komentować tego nie będę. Nie będę komentować równiez zachowań ludzi w habitach i tych cywilnych katechezę prowadzących.. Jesteśmy dorosłymi, myślącymi, potrafiącymi wnioski wyciągać. Tyle i aż tyle. Nie możemy na tym forum nikogo zmuszać do uczestnictwa, czy też odciągać od kościoła. W rozwoju wyżej nad zwierztami usadowieni jestesmy, więc wyboró dokonywać musimy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:22 Można skomentować wypowiedzi tych smutnych gimnazjalistów i licealistów jednym słowem. Złej tanecznicy przeszkadza i rąbek u spódnicy. Ciekaw jestem ile jeszcze gadżetów są w stanie przynieść do szkoły na zajęcia (MP3 playery, po 2-3 komórki wypadają z kieszeni, DVD czy gry na różne konsole) i czy w ogóle mają ochotę czegokolwiek na jakichkolwiek zajęciach się uczyć? Niestety smutek ogarnia na szerzacą się bezideowość wsród młodzieży i rosnący niestety kretynizm... Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:49 Nie jestem ciota dewota i nigdy mnie nie ruszał bunt pokoleniowy o ile coś wnosił i w rezultacie zmieniał na lepsze. Ale nihilizm prezentowany przez część obecnej młodzieży, smutnych 'obrońców' tejże i ich praw obywatelskich (wszystko w szkole tylko nie nauka) oraz brak jakiejkolwiek edukacyjnej ideologii przy zmieniających się co parę lat (jak wiatr zawieje) reformach edukacji narodowej, rzeczywiście powala na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Wybrane perełki 19.11.08, 16:59 Jest jeszcze druga strona. Weźmy młodzież amerykańską i ich model edukacji i wychowania. Czy nasz młodzież szkolna jest o wiele bardziej posunięta technologicznie od ich? Nie - raczej 100 lat do tyłu. Czy ich młodzież jest wszechstronnie bardziej wykształcona? Nie - to my wiemy gdzie jest USA - oni nie wiedzą, gdzie jest Polska. Dlaczego? Dlatego, że NIE JEST TO IM DO NICZEGO POTRZEBNE. I który kraj buduje u kogo tarczę antylatawcową? I do kogo wizy sa potrzebne? Gdzie łatwiej się żyje? Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Wybrane perełki 19.11.08, 17:04 Bo to nie chodzi o to, czy ktoś chodzi z tel do szkoły. To nie chodzi o to, czy ma ze soba laptopa czy nie. Chodzi o to, co za pomocą tych przyrządów może zdziałać i kto go tego nauczy. U nas wielki krzyk się podnosi jak uczeń ma lapa w szkole. A powinno być na odwrót. Laptop w połączeniu z dostępem do sieci to niewyczerpane żródło informacji i możliwości. Tylko musi ktoś mieć możliwość i umiejętność pokazania tego temu młodemu człowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Wybrane perełki 19.11.08, 17:05 Ale nie możemy zapominać także o znaczącej tutaj roli nauczycieli. Moim zdaniem wiele zależny od samego nauczyciela, od jego podejścia do swojej pracy i uczniów. Nie dziwmy się, że "dziecka" nie chcą się uczyć, skoro nauczyciel przekazuję w nieumiejętny sposób wiedzę swoim podopiecznym. Albo znam takie przypadki gdzie nauczycielami są ludzi którzy nie mają w ogóle powołania i wcale z tym się nie kryją. Dla nich ważniejsze jest że mają stałą pracę. Ja miałem kilku wspaniałych nauczycieli, którzy nie tylko potrafili przekazać to co mieli przekazać ale także motywowali nas do myślenia. Co prawda nie było jeszcze tak powszechnych MP3 i wszelkiego badziewia, ale my to nie wygłupialiśmy się na lekcjach, przekładaliśmy klasówki bo nam się nie chciało, albo robiliśmy wszytko, żeby nie było zajęć. Ale kiedy trzeba było to się mobilizowaliśmy. Zresztą Netii coś wie o tym:) Powiem tak "dziecka" nie mają mobilizacji do nauki, myślą, że wszytko im przyjdzie samo i przyszłość kończy się na jutrze albo na piątkowej dyskotece. To nie wina dzieci Temponicku, to wina rodziców przede wszystkim a potem nauczycieli. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Wybrane perełki 19.11.08, 17:11 Bingo. A dlaczego myślą tylko o modelu telefonu i jutrzejszej dyskotece? Bo nikt nie potrafi im pokazać, że wiedza połączona z tym głupim telefonem może dać im perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: Wybrane perełki 19.11.08, 18:42 No jeśli bliżej Ci niż dalej do ateizmu i postaw antykatolickich i/lub antyreligijnych to tak, rzeczywiście blisko Ci do nas ;) Odpowiedz Link Zgłoś