acidb 02.02.09, 11:20 Wiecie może jakiego systemu komputerowego używa się w Celsie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
acidb Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 12:26 Chodzi o system zarządzania przedsiebiorstwem a nie o "Windows" Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 13:00 nie wiem czy o to chodzi, ale często gęsto słyszałem o SAP-ie Odpowiedz Link Zgłoś
acidb Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 13:22 O to chyba o to chodzi właśnie. Można się gdzieś nauczyć tego SAPa ? Wie ktoś ? Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 14:05 Wiem, że w Wawie są kursy SAP. Ale czy w O to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_68 Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 14:54 Kiedyś nawet na Politechnice Świętokrzyskiej można było z SAP'em powalczyć. Bliżej chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 15:30 SAP to jest największa i jednocześnie najdroższa Baza Danych stworzona w Niemczech w 1972. Wokół tej bazy danych, dzięki językowi programowania czwartej generacji, zwanemu ABAP/4, który był pierwotnie narzędziem do tworzenia raportów w systemie SAP R/2, powstała platforma która umożliwiła wielkim korporacjom budowanie aplikacji typu mainframe do zarządzania materiałami i finansami a także księgowością finansową, zwana SAP R/3. Używana od początku '80 na całym świecie. Posiada budowę wielo-modułową. Moduł np HR -Human Resource jest przeznaczony do zarządzania kadrami, TR -Treasury czyli Finanse, IM -Investment Management czyli zarządzanie inwestycjami itd itp Szkolenia z SAP należą do najdroższych na rynku. Również wdrożenia. Konsekwencją tego są wprost bajeczne zarobki specjalistów (nawet od poszczególnych modułów) nie mówiąc o tak zwanych konsultantach SAP, którzy generalnie nadzorują commissioning poszczególnych systemów. Zwani elitą współczesnego IT Odpowiedz Link Zgłoś
acidb Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 16:21 No to trzeba się zakręcić może się jakoś uda dostać do takiej pracy u nas w Hucie :) Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 16:45 Ze względu na cenę nawet średniej instalacji SAP, która idzie w miliony, tylko wielkie i zamożne firmy mogą sobie na taki system pozwolić. Kiedyś, żeby dostać się do SAP, trzeba było mieć indywidualny dostęp do systemu, czyli być po prostu pracownikiem przy SAP'ie i być szkolonym na koszt firmy. Po jakimś czasie (również na koszt firmy) można było zostać nawet konsultantem. Opuścić firmę i w ten sposób, mając kilkuletnie doświadczenie, wejść w niezwykle lukratywny rynek, specjalistów od SAP Żeby prywatnie przejść tę drogę trzeba się liczyć z niezwykle kosztownymi kursami. Trzeba zrobić przynajmniej 3-4 tygodniowe kursy po przynajmniej 5-6 tysięcy za kurs. Pytanie jednak po co, skoro tak trudno się dostać a ewentualne pozycje zaczynające się od 100 zł/godzinę wymagają niebyle jakich kwalifikacji oraz wieloletniej praktyki? I nikt nikogo jeszcze nie przyjął do pracy, po samych tylko kursach, które kosztują majątek! Odpowiedz Link Zgłoś
acidb Re: Jaki system ma Celsa ? 03.02.09, 09:36 No to może jest szansa że pracodawca przyjmie "zielonego" za mniejsze pieniądze i wyszkoli sobie fachowca ? Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Jaki system ma Celsa ? 03.02.09, 10:55 Teoretycznie jest szansa na wszystko, ale jeżeli jesteś całkowicie "zielony" to może być problem -A tak z ciekawości, może masz jakieś wstępne predyspozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
acidb Re: Jaki system ma Celsa ? 03.02.09, 11:20 Chyba nie mam nic takiego - po prostu myślę że to musi byc ciekawa praca. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Jaki system ma Celsa ? 03.02.09, 11:36 Zawsze możesz zostać jednym z operatorów systemu i od tego rozpocząć swoją przygodę z SAP'em Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Jaki system ma Celsa ? IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 27.05.13, 10:42 przypuszczam, ze administracja tym odbywa się z centrali w Hiszpanii, a w Ostrowcu to chyba tylko są informatycy od kabelków, aby łączność była zapewniona. podobnie jak w Tesco, wszystko jest w centrali, a do kas tylko kabelki dochodzą i nie trzeba żadnych informatyków. kiedyś jak bylem skierowany na staż z PUP i kadrowiec pytał się o doświadczenie, gdy powiedziałem ze w informatyce, to stwierdził ze informatyków nie zatrudniają !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Jaki system ma Celsa ? 02.02.09, 19:24 Hiszpan rozlicza pracę pieców z każdej sekundy, dłuższa przerwa skutkuje telefonem prosto z Hiszpanii:) Takie informacje chodzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Google............ Re: Jaki system ma Celsa ? IP: 81.6.191.* 03.02.09, 10:44 www.bcc.com.pl/pad_files/aw_files/338_AW_CelsaKuznia_20070504.pdf www.bcc.com.pl/news_340.html Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Jaki system ma Celsa ? 03.02.09, 12:20 Jak już jesteśmy przy temacie to gwoli wyjaśnienia, dizzy, inny system istnieje na piecach a inny na kuźni. Na stalowni mamy do czynienia z Process Control Computer System, czyli sterowania procesem wytopu stali w czasie rzeczywistym. W każdej sekundzie system zbiera setki danych i decyduje o takim a nie innym sterowaniu produkcją. W przypadku wydziału kuźni, na bazie SAP stworzono ERP system (ang. Enterprise Resource Planning) czyli zarządzania dokładnie planowania zasobów przedsiębiorstwa -Tutaj wszystko odbywa się wolniej, bo wykonanie czasami jakiegoś zamówienia wymaga nawet kilku miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś