Gość: Kacha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 12:16 Rzadko mam do czynienia z tą formą literacką, także polećcie coś, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
f.l.y Re: Opowiadania godne przeczytania. 29.11.11, 16:54 J. Cortazar "Opowiadania" S. Brejdygant "Maligna" Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Opowiadania godne przeczytania. 29.11.11, 16:57 z lżejszych "Podanie o miłość" K.Grochola lub "Zdążyć przed pierwszą gwiazdką" tejże autorki Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Opowiadania godne przeczytania. 29.11.11, 19:54 Niedawno był podobny wątek o opowiadaniach polskich autorów. Może tutaj coś znajdziesz? forum.gazeta.pl/forum/w,151,129427562,129427562,opowiadania.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Opowiadania godne przeczytania. IP: *.toya.net.pl 29.11.11, 20:38 Kornel Filipowicz, Jumpha Lahiri. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Opowiadania godne przeczytania. 29.11.11, 21:30 Alice Munro, Elizabeth Gilbert, Judy Budnitz. Ciekawie z opowiadaniami pracuje Zadie Smith. Szukaj takich rekomendowanych antologii może? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Opowiadania godne przeczytania. 29.11.11, 23:39 Jeśli nie miłość Kay Langdale Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 11:05 J.D.Salinger: "9 opowiadań". Mistrzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
aniita Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 11:12 Zgadzam się z przedmówczynią co do Salingera. Ponadto: Truman Capote: "Te ściany są zimne i inne opowiadania" (takie bardziej poetycko - oniryczne), John Updike: "Łzy mojego ojca i inne opowiadania". Odpowiedz Link Zgłoś
garga-mella Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 11:20 Joyce Carol Oates Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka.pl Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 13:17 Mistrz krotkiej formy - I.Babel ("Opowiadania Odeskie") Poza tym: Czechow, I.B.Singer. Ze wszystkich opowiadan najbardziej kocham te, ktore napisal M.Hlasko; czytam je "na okraglo" i nigdy jeszcze nie mialam dosc; i niedlugo znowu przeczytam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 15:08 zdecydowanie polecana wczesniej Munro słyszałam podobno że R. Carver jest wypasiony, ale jeszcze nie sprawdziłam Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 15:29 Nie przepadam spacjelnie za opowiadaniami, ale mam pare wyjatkow. Lubię Opowiadania Marqueza, Murakamiego- Ślepa wierzba i spiaca kobieta, Wszystkie boże dzieci tańczą, oraz Trumana Capote - obok polecanych Te sciany sa zimne, swietna jest Muzyka dla kameleonów (połowa to opowiadania, połowa jakby opowiadania rozpisane na dialogi autora, np. z Marylinn Monroe albo z samym sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 19:09 "Gimpel Głupek i inne opowiadania" - I.B.Singer. Jeżeli kupywać Izaaka Babla to polecam "Historię jednego konia" - jest tam wszystko: i opowiadania odesskie i konarmia. Każde z tech opowiadań to jak cios w mózg - wstrząsa i rozkłada na łopatki. Niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Opowiadania godne przeczytania. IP: *.toya.net.pl 30.11.11, 19:53 Jak Singer to może jeszcze "Krótki piątek". I jak opowiadania to koniecznie Hanna Krall. Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka.pl Re: Opowiadania godne przeczytania. 30.11.11, 22:22 shiva772 napisała: > "Gimpel Głupek i inne opowiadania" - I.B.Singer. > Jeżeli kupywać Izaaka Babla to polecam "Historię jednego konia" - jest tam wszy > stko: i opowiadania odesskie i konarmia. Każde z tech opowiadań to jak cios w m > ózg - wstrząsa i rozkłada na łopatki. Niesamowite.< Tak, Singer jest swietny; przeczytalam wszystko, co napisal, ale to juz dawno temu (najbradziej lubie jego "Szosze") Czy te ksiazke I.Babla mozna gdzies kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Opowiadania godne przeczytania. 02.12.11, 17:46 Jest tego sporo na allegro, ceny przeróżne: allegro.pl/babel-izaak-historia-jednego-konia-i1965530018.html allegro.pl/izaak-babel-historia-jednego-konia-i1929193470.html allegro.pl/izaak-babel-historia-jednego-konia-i1970393399.html Jeżeli jesteś fanką nowych książek to ostatnio wyszło to: www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1510458,1,izaak-babel-czyli-ii-tom-naszej-serii-literatury-rosyjskiej.read Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka.pl Re: Opowiadania godne przeczytania. 04.12.11, 10:46 shiva772 napisała: > Jest tego sporo na allegro, ceny przeróżne: > allegro.pl/babel-izaak-historia-jednego-konia-i1965530018.html > allegro.pl/izaak-babel-historia-jednego-konia-i1929193470.html > allegro.pl/izaak-babel-historia-jednego-konia-i1970393399.html > Jeżeli jesteś fanką nowych książek to ostatnio wyszło to: > www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1510458,1,izaak-babel-czyli-ii-tom-naszej-serii-literatury-rosyjskiej.read Dziekuje, Shiva! :-) (uzywanych ksiazek, schegolnie tych starszych, nie moge czytac, poniewaz moj nos drazni ten zapach tracacy myszka, i zamiast czytac ciagle psikam) We wtorek pobiegne do EMPiKu, kupie sobie ja i na skrzydlach pofrune do domu czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Opowiadania godne przeczytania. 04.12.11, 18:11 Cała przyjemność po mojej stronie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Opowiadania godne przeczytania. 02.12.11, 16:54 Eric-Emmanuel Schmitt: zbiory opowiadan "Trucicielka" i "Marzycielka z Ostendy" (napisal wiecej, ale tylko te czytalam i moge z czystym sumieniem polecic) pozdrawiam Kwiecienka z Polecanka Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Opowiadania godne przeczytania. 02.12.11, 20:42 jeszcze mi sie Rudnicki przypomniał, przypadł mi do gustu bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Opowiadania godne przeczytania. 03.12.11, 22:40 z lżejszej literatury świetne jest opowiadanie Stephena Kinga "Ballada o celnym strzale" Odpowiedz Link Zgłoś
linka.raz Annie Proulx 03.12.11, 23:20 Opowiadania Annie Proulx - po polsku ukazały się dwa tomy. Ktoś tu wspomniał "Łzy mojego ojca..." Updike'a - jego zbiór "A potem" też jest znakomity:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trener Re: Opowiadania godne przeczytania. IP: *.play-internet.pl 05.12.11, 17:29 o matko, trochę się przeraziłem patrząc na tytuły... Czyta się książki lekkie i przyjemne, a nie niby ambitne:) Polecam "Cel: Kajmany" Druk jest jak dla dzieci, więc nie sugeruj się ilością stron:) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Opowiadania godne przeczytania. 05.12.11, 19:00 > o matko, trochę się przeraziłem patrząc na tytuły... Czyta się książki lekkie i > przyjemne, a nie niby ambitne:) Co to są "niby ambitne" książki? I dlaczego nie mogą być lekkie i przyjemne? Odpowiedz Link Zgłoś
zmyslowabieliznaeu Re: Opowiadania godne przeczytania. 05.12.11, 17:38 Niewątpliwie warte polecenia są "Opowiadania Borowskiego" - ciąg opowiadań o Tadku, który jest więźniem niemieckich obozów koncentracyjnych oraz "Inny świat" Gustawa Herlinga-Grudzińskiego, któy przebywa w łagrach sowieckich i walczy o życie. Obie książki są wspomnianiami z II wojny światowej, bardzo poruszają psychikę, przybliżają okrótną rzeczywistość wojenną. Polecam! _____ www.zmyslowa-bielizna.eu Odpowiedz Link Zgłoś
mutant12 Kochański 05.12.11, 18:24 Może jestem natrętna, ale niezmiennie polecam opowiadania Krzysztofa Kochańskiego. Nie wszystkie są równie dobre, ale np. "Interesy nie idą dobrze" czy "Rex i wyścigi psów czterokołowych" ze zbioru "Zabójca czarownic" czy "Sto dziewięćdziesiąt zapałek" z "Drzwi do piekła" - naprawdę godne lektury. Oczywiście jeśli ktoś lubi odjechaną dickowską literaturę albo - jak w ostatnim przypadku - grozę atakującą znienacka, spod skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HydroK Re: Opowiadania godne przeczytania. IP: 188.123.252.* 06.12.11, 09:42 Quim Monzó Odpowiedz Link Zgłoś