Gość: on IP: *.szeptel.net.pl 07.02.05, 18:25 syberii, zsyłce i łagrach, cos w stylu np.Grudzińskiego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AchOch Re: szukam ciekawej ksiazki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 19:02 Syberia Polską pachnąca Zofia Lech Odpowiedz Link Zgłoś
clevera Re: szukam ciekawej ksiazki o 07.02.05, 23:29 Janusz Kalinin - "I bóg o nas zapomniał" "Za mało żeby żyć, za dużo żeby umrzeć" - nie pamiętam autorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: szukam ciekawej ksiazki o IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 18.02.05, 09:03 Czy chodziło Ci o książkę Juli Kłusek „Za dużo, żeby żyć, za mało, żeby umrzeć.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot6 Re: szukam ciekawej ksiazki o IP: *.chello.pl 18.02.05, 10:31 Lipińska - Jeśli o nich zapomnę..Autorka z Grodna,związana z harcerstwem i AK,opisuje swój kilkunastoletni pobyt w łagrach,przejmujące i tragiczne,np ranny chlopiec w Grodnie przywiązany w charakterze żywej tarczy do czołgu rosyjskiego we wrześniu 39 Odpowiedz Link Zgłoś
clevera Re: szukam ciekawej ksiazki o 19.02.05, 14:55 Jeśli jesteś pewna,że to ta autorka to tak. Dzięki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: szukam ciekawej ksiazki o 18.02.05, 10:54 Beata Obertyńska "W domu niewoli" Anne Applebaum "Gułag" - właśnie wydana no i Sołżenicyn oczywiście Aha, i Józef Czapski "Na nieludzkiej ziemi" Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: szukam ciekawej ksiazki o 18.02.05, 11:30 "tak daleko jak nogi poniosą" chyba autor BAUER. ale nie jestem pewna. niestety kniga pożyczona i już do mnie nie wróciła. rewelacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: szukam ciekawej ksiazki o 18.02.05, 11:31 zaczęłam czytać "Gułag" A. Appelbaum - polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: szukam ciekawej ksiazki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:16 ,,Człowiek Człowiekowi wilkiem" autora nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: szukam ciekawej ksiazki o 19.02.05, 15:18 Warłam Szałamow ''Opowiadania kołymskie''. Wspomniana tu Anne Applebaum i jej ''Gułag'' (ja właśnie również czytam). To nie literatura ani wspomnienia, to historia Gułagu napisana przez amerykańską dziennikarkę (Pulitzer 2004). Warto. a. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Sołowki... 19.02.05, 21:55 "Wilczy notes" Mariusza Wilka poniekąd reportażowo i historycznie traktuje o Wyspach Sołowieckich, zapomianych przez Boga i ludzi, o zapisanej w nich historii galerii zesłania, o losach potomków owych zesłańców. Piękny, wzruszający, "czerstwy" w swym przekazie, proza życia i echo historii pokazane bez upiększeń. Warto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robo Re: szukam ciekawej ksiazki o IP: 217.113.224.* 20.02.05, 10:50 "Pokonani" autorka Irina Gołowkina, czy ktoś czytał? Polecam.Losy bohaterów są niesamowite. Syberiada Polska- Z. Domino Odpowiedz Link Zgłoś
zmorka11 Re: szukam ciekawej ksiazki o 20.02.05, 18:54 polecam "Zsylkę" autorki nie pamietam niestety czytalam ja chyba z 5 razy i za kazdym razem bylam wstrzasnieta Odpowiedz Link Zgłoś