bartosz_bytom 08.11.08, 23:19 Witam :) Oto zagadka: podajcie jak najwięcej par bliźniaków z książek A.Christie. Mogą być też z opowiadań Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowca Re: Zagadki seria XXXIX 08.11.08, 23:41 Chyba u mnie nietęgo z pamięcią... mimo wysiłków umysłowych zdołałam wymyślić tylko: 1) Panny Duveen ("Morderstwo na polu golfowym") 2) Panny Preston - Grey ("Słonie mają dobrą pamięć") Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 09:36 Super ! Ja tylko bym dodał Une Drake i jej siostre bliźniaczke z opowiadania ,,Niepodwazalne alibi" z tomu Sledztwo na 4 ręce i (tylko czy to były bliźniaczki? ) Letycja i Charlotta Blacklock z Morderstwo odbedzie się Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 10:43 i na pewno jeszcze w opowiadaniu Dwadzieścia cztery kosy - bracia bliźniacy Gascogne, imion nie pamiętam. panny Blacklock to chyba nie bliźniaczki, ale pewności nie mam... poza tym, wlasnie czytam N czy M - dzieci Beresfordów, Derek i Debora to też blizniaki; epizodycznie, ale pojawiali się :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 19:21 Letycja i Charlotta chyba jednak bliźniaczkami nie były. Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 21:42 Za to, także w "Morderstwo odbędzie się", są Fip i Emma. Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 21:59 Myślałam nad siostrami Blacklock, ale sprawdziłam i to nie były bliźniaczki. O Fipie i Emmie zapomniałam :( To czyja kolej teraz? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 06:54 sowca napisała: > Myślałam nad siostrami Blacklock, ale sprawdziłam i to nie były > bliźniaczki. O Fipie i Emmie zapomniałam :( > To czyja kolej teraz? Na pewno nie moja, ale znalazłam jeszcze Magdalenę i Matthew Vaughn w Piosence za sześć pensów (w tomie Tajemnica lorda Listerdale'a). A córka Beresfordów, Debra też miała bliźnięta (Tajemnica Wawrzynów) To się nazywa urodzaj! Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 11:52 po 1) chyba sowca teraz, tak wychodzi z kolejności ;) po 2) bliźniaki Debory mnie zdziwiły, bo to mi nie pasowało, i tu cos dziwnego wyszło -> rzeczywiście w tekście Tuppence mówi, że bliźniaki córki będą się tam czymś bawiły (R.4, Ks.3), a pod koniec TEJ SAMEJ książki (R.16, Ks.3) Beresfordowie oczekują przyjazdu Debory z trójką jej dzieci: 15-letni Andrew, 11-letnia Janet i 7- letnia Rosalie... Ręce opadają, co jest??? Całe życie miałam wrażenie, że bliźniaki muszą być w tym samym wieku... :)) Ksiażka z Wydaw. Dolnośląskiego, niech ktoś sprawdzi w innym wydaniu, bo już sama nie wiem, o co chodzi. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 22:36 Ha, ha - w Hachette też tak jest :) 15 - 11 - 7 lat. To się nam Agatka rąbnęła :) czy był już wątek o takich "rozbieżnościach" w jej utworach? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 23:22 dla świętego spokoju sprawdziłam wersję angielską - to samo... i słusznie nie lubię Wawrzynów, kolejny powód się znalazł :)))) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXIX 11.11.08, 00:01 Tych bliźniaczek Debory na pewno bym nie wytropiła, bo Wawrzyny to jedna z nielicznych książek, do ktorych nie wracam (otwieram ją tylko dlatego, że używam jej do suszenia kwiatków :P) Moja zagadka: kto i według kogo nosił ekscentryczną bieliznę? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 11.11.08, 10:51 obstawiam "księżniczkę" Shaistę i jej wschodnie zwyczaje dot. mody (usztywniany stanik u nastolatki), a oburzona była któraś z wychowawczyń, może panna Vanisitat, lub ta druga założycielka szkoły - jak widać piszę z pamięci zupełnie i nie pamiętam dokładnie nazwisk. acha, utwór - Kot wśród gołębi Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXIX 11.11.08, 22:14 Była tam rzeczywiście rozmowa o bieliźnie, ale nie o to mi chodziło. Podpowiedź: jest to krotka wymiana zdań w opowiadaniu. Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXIX 13.11.08, 20:56 Już lecę z podpowiedzią. Chodzi o opowiadanie z panną Marple oraz jej przyjaciółmi, znanymi nam z innych utworów :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 14.11.08, 22:27 No coś takiego - nie pomyślałam, że to o męską bieliznę chodzi! Pan Curie, według Dolly Bantry - "Ziele śmierci" (Trzynaście zagadek) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 15.11.08, 08:09 Dziękuje Sowco! Ale trudne było :) Dla odmiany coś prostszego - w jakich utworach Agathy "występował" kamieniołom. Mam co prawda konkretny na myśli, z książki którą właśnie czytam (który to już raz?), ale będę wdzięczna za wszelkie inne. Zwycięzcą zostaje ten, kto wymieni jak najwięcej i niekonieczne ten, o którym myślę. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 15.11.08, 12:58 Przychodzą mi na myśl 3 kamieniołomy: - Dom Zbrodni (scena końcowa) - Noc w bibliotece (spalony i porzucony samochód) - Wigilia Wszystkich Świętych (Quarry Woods) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 17.11.08, 15:30 Brawo Zoe125 ! Proszę o następną zagadkę (ja akurat czytałam "Noc w bibliotece :) ) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 17.11.08, 20:03 No to kolejna zagadka: W czyim domu znajdował się pokój, wyłożony kiedyś papierem w kwiatowy deseń z bukiecikami szkarłatnych maków przeplatanymi bukiecikami błękitnych chabrów? Wystarczy informacja kto był wlaścicielem tego domu, bez nazwy domu. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 18.11.08, 00:02 Gwendy Reed, a wcześniej jej rodziców. "Uśpione morderstwo". Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 18.11.08, 16:07 Kogo scharakteryzowano słowami: "Przystojny, choć nosi się z właściwą wielu młodym artystom niedbałością"? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 19.11.08, 08:20 czy chodzi o 'Pawia' z Trzeciej lokatorki? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 08:39 Chodzi o Michaela Weymana ze Zbrodni na festynie Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 16:28 W której powieści miało miejsce zarówno morderstwo, samobójstwo jak i wypadek? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 16:37 "Samotny dom" nieśmiało mi majaczy, ale bvez stuprocentowej pewności... Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 21:43 Propozycja Sowcy słuszna :) Twoja kolej Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXIX 22.11.08, 02:11 Nie mam za bardzo pomysłu chwilowo, więc coś bardzo prostego: w której powieści pojawiły się takie elemety jak płonące rodzynki, dekorowane miotły oraz ubijana mąka? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 22.11.08, 10:14 Rzeczywiście łatwe- Wigilia Wszystkich Świętych oczywiście:) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXIX 23.11.08, 21:51 Oczywiście :) to teraz prosimy jakąs trudną :) Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 24.11.08, 15:54 Nie mam pomysłu na trudną. Zagadka będzie otwarta :D Podajcie jak najwięcej powieści, w których próbowano morderstwo upozorować na samobójstwo Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 24.11.08, 18:57 - Kary na stół - Zatrute pióro - Zabójstwo Rogera Ackroyda - Pierwsze, drugie... zapnij mi obuwie Tyle przychodzi mi na myśl. :) Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 25.11.08, 17:52 Czyli co - już mam zadawać, czy autor pytania życzy sobie poczekać na inne odpowiedzi? Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 13:58 Komu Poirot pokazywał narzędzie zbrodni, którym posłużono się w "Morderstwie w Orient Expressie"? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 15:39 Czy nie pani Oliver a Kartach na stół? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 15:44 To były "Karty na stół", ale to nie była chyba pani Oliver, a Ann i Rhoda. Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 17:34 Tak jest zoe125, ale zdaje się, że to narzędzie oglądała tylko Rhoda, a Ann miała w tym czasie inne zadanie. :) Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 01.12.08, 14:21 Skoro Zoe nie zadaje, to żeby nie wstrzymywać zabawy, ja zadam zagadkę. Jak nazywał się człowiek, który wielokrotnie "nie wiedział skąd przychodzi, dokąd idzie i po co"? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 01.12.08, 15:50 Czy nie chodzi czasem o pana Quina? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 14:28 Dobrze, że ktoś mnie zastapił w zadaniu zagadki. Człowiekiem który nie wiedział dokąd i po co idzie to był chyba Enoch Arden z "Pory przypływu". Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 17:30 Nawet nie wiedziałam, że ten opis może pasować do tylu osób, niestety żadna z nich nie jest tym, o kogo mi chodzi. Dam podpowiedź: Czasami "zdarzało się, że tkwił w stallach katedry i nie wiedział, czy wygłosił już kazanie, czy dopiero ma to zrobić". Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 18:08 To w takim razie muszę spróbować. Czyżby kanonik Pennyfather (Hotel Bertram)? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 21:42 Powszechnie wiadomo, że AC często umieszczała bohaterów różnych utworów w tych samych lokalizacjach. Moje pytanie dotyczy Little Paddocks. Miało tam miejsce "zapowiedziane" morderstwo z "Murder is announced" Kto, w innej powieści, mieszkał w Little Paddocks i w jakim hrabstwie się ono znajdowało? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 03.12.08, 07:34 Venetia Kerr - adres: Little Paddocks, Horbury w Sussex 'Śmierć w chmurach' przyznaję, zaglądnęłam do ściągi, bo pamiętałam, że ta zagadka już była:), całkiem niedawno, więc może zadasz jeszcze jedną tommgu? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki seria XXXIX 03.12.08, 08:34 Niesamowite. Zwyczajowo do ściąg zagląda się wtedy, kiedy chce się odpowiedzieć na pytanie. Tymczasem wygląda na to, że teraz obowiązkowe stanie się przeglądanie podpowiadacza przed zadaniem pytania. Zadam pytanie zgodnie z sugestią błękitnookiej, żeby uniknąć przepychanek "Może jednak Pan/Pani".:) Ze ściągą pokrywa się częściowo. W których utworach pojawia się motyw uchodźcy z Europy Środkowej? Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki seria XXXIX 03.12.08, 13:48 Morderstwo odbędzie się... Wigilia Wszystkich Świętych N czy M? tez nie wiedziałam, że takie pytanie już było i to niedawno a myślałam, że przegladam na bieżąco pytania Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki seria XXXIX 04.12.08, 08:13 Byłem ciekaw, czy ktoś potraktuje np. motyw ucieczki prof. Mannheima i jego córki, który pojawia się w "Podróży w nieznane", jako motyw uchodźcy. Ale oczywiście, to co podała bazylkai jest OK. Czekamy na pytanie. Odpowiedz Link
bazylkai Nowa 04.12.08, 20:19 W którym z utworów pojawia się bohater nazywający się jak jeden z największych uczonych i architektów angielskich, i jakie jest jego imię i nazwisko Odpowiedz Link
ancza7 Re: zgadza się - teraz Ty 06.12.08, 07:29 Panna Marple i Poirot nigdy się nie spotkali. W której powieści Agathy mieli szanse dowiedzieć się o sobie za pośrednictwem znajomych? Odpowiedz Link
blue_eyes hm... 09.12.08, 08:08 mogli się poznać na przykład poprzez pastorostwo Dane-Calthrop, znajomych panny Marple z 'Zatrutego pióra', którzy pojawili się również w 'Tajemnicy Bladego Konia', a tam utrzymywali znajomość z Ariadną Oliver, która wiadomo z kim się przyjaźniła:) nic innego nie kojarzę... Odpowiedz Link
ancza7 Re: hm... 09.12.08, 08:23 Bardzo dobrze Ci się kojarzy Blue! I o następną poprosimy :) Odpowiedz Link
tommg Re: nowa 09.12.08, 10:06 Było parę utworów, w których numer rejestracyjny samochodu był istotny. Zaryzykuję, że ten należy do lorda Easterfielda ("Morderstwo to nic trudnego"). Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 09.12.08, 11:19 ok, nazwisko bohatera z powieści to Whitfield (lord Gordon Whitfield), ale dobrze:), o jego samochód chodziło. czyli twoja kolej tommgu ps. lord Easterfield to w ekranizacji był... Odpowiedz Link
tommg Re: nowa 09.12.08, 21:16 Właśnie nie mogłem sobie tego przypomnieć, pamiętałem poprzednie nazwisko Ragg. Zajrzałem do pliku z książką na dysku, a tam Easterfield. Moja zagadka będzie podobna do tej, w której niedawno wystąpiło nazwisko Christophera Wrena, ale będzie dotyczyć reprezentanta innej dziedziny. W którym z utworów pojawia się bohater nazywający się jak były mistrz olimpijski, mistrz świata i rekordzista świata w biegu na 100m. Odpowiedz Link
tommg Podpowiedź #1 10.12.08, 22:31 Żeby za bardzo nie przedłużać mała podpowiedź. Sportowiec swoje sukcesy odnosił w ostatniej dekadzie XX wieku. Odpowiedz Link
bejaa Re: Podpowiedź #1 11.12.08, 11:11 Uff... Trochę mi to zajęło czasu, ale znalazłam pasującą osobę: Donovan Bailey z opowiadania "Mieszkanie na trzecim piętrze" ze zbioru "Pułapka na myszy". Odpowiedz Link
bejaa Nowa zagadka 11.12.08, 18:31 Co to jest podpis Wenus i kto się tym charakteryzował? Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Nowa zagadka 12.12.08, 21:16 Jest to rodzaj uśmiechu lub kształtu ust a charakteryzowała się nim Virginia Revel Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 13.12.08, 10:39 U kogo znaleziono trzy powieści. Były to: "Miłość przekręca klucz", "Wesoła kompania z Lincoln", Więzień miłości". Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 13.12.08, 15:51 Chyba był to kapitan Trevelyan, nawiasem mówiąc to znalezisko nieco mnie zdziwiło ;] Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 13.12.08, 20:17 Ja dam teraz pytanie otwarte, bo zazwyczaj daję zamknięte, więc będzie odmiana :P Wymień co najmniej trzy powieści, w których klient lub niedoszły klient Poirota został zamordowany. (oczywiście klientki też mogą być) Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadka 13.12.08, 21:49 1. Morderstwo na polu golfowym (Paul Renauld) 2. Morderstwo w Orient Expressie (Edward Ratchett) 3. Śmierć lorda Edgware'a (Donald Ross) Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 14.12.08, 09:28 Przyznam się, że nie miałam na myśli Rossa ze Śmierci Lorda Edgware'a, ale przejrzałam szybko tę książkę i przypomniałam sobie, że Ross chciał tylko porozmawiać z Poirotem, a nie go wynająć. Może podasz jeszcze jeden tytuł w takim razie lub może ktoś znajdzie trzy nowe książki?... Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 14.12.08, 11:04 1. Drugi gong - pan Roche 2. Sen - nie pamiętam nazwiska :) 3. Czarna kawa - też nie pamiętam 4. Niemy świadek - Emilia Arundell Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 14.12.08, 11:06 Miały być powieści! Przepraszam nie zauważyłam. Nie sądzę żeby znalazły się jeszcze trzy więc uważam, że następną zagadkę powinien zadać Bartosz :) Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadka 14.12.08, 13:10 W jakiej książce Poirot wykorzystał umiejętność czytania do góry nogami? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 16.12.08, 23:04 Pora na zagadkę "dopasowującą". Do każdego z wymienionych przedmiotów proszę dopasować co najmniej jeden utwór, w którym ten przedmiot odgrywał jakąś rolę. 1) Buty 2) Etykieta 3) Szminka 4) Butelka Mam nadzieję, że są na tyle ogólne, że łatwo będzie dopasować ;) Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadka 17.12.08, 06:59 1) Buty - "Pierwsze, drugie zapnij mi obuwie" 2) Etykieta -_"Zerwane zaręczyny" 3) Szminka - "Pani McGinty nie żyje" 4) Butelka - "Zło które żyje pod słońcem" Odpowiedz Link
aliana Nowa 18.12.08, 08:03 Czyj krewny pracował na kolei - proszę podać także imię i nazwisko tego krewnego? Odpowiedz Link
bejaa Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.12.08, 10:34 Już, już. Kompletnie o tym zapomniałam, przepraszam. W której powieści Poirot zaczytuje się w powieściach kryminalnych, żeby poćwiczyć swoje szare komórki przy braku prawdziwej zbrodni? Odpowiedz Link
sowca Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.12.08, 13:41 Czyżby w "Przyjdź i zgiń"? Odpowiedz Link
bejaa Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.12.08, 22:36 Tak jest, teraz ty. Wesołych świąt! :) Odpowiedz Link
sowca Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.12.08, 22:42 Dziękuję, Tobie też wesołych świąt życzę ;) Zagadka bardzo prosta, ale za to świąteczna: co oznaczało znalezienie naparstka w swojej porcji świątecznego puddingu i skąd możemy się tego dowiedzieć? Odpowiedz Link
bejaa Odpowiedź 28.12.08, 14:00 Naparstek oznaczał, że osoba, które go znalazła będzie starą panną (lub jak się domyślam - starym kawalerem). Wiemy o tym z "Tajemnicy gwiazdkowego puddingu", gdzie znalazła go w swojej porcji Bridget. Odpowiedz Link