Dodaj do ulubionych

Zagadki seria XXXIX

08.11.08, 23:19
Witam :)
Oto zagadka: podajcie jak najwięcej par bliźniaków z książek
A.Christie. Mogą być też z opowiadań
Obserwuj wątek
    • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 08.11.08, 23:41
      Chyba u mnie nietęgo z pamięcią... mimo wysiłków umysłowych zdołałam
      wymyślić tylko:
      1) Panny Duveen ("Morderstwo na polu golfowym")
      2) Panny Preston - Grey ("Słonie mają dobrą pamięć")
      • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 09:36
        Super ! Ja tylko bym dodał Une Drake i jej siostre bliźniaczke z
        opowiadania ,,Niepodwazalne alibi" z tomu Sledztwo na 4 ręce i
        (tylko czy to były bliźniaczki? ) Letycja i Charlotta Blacklock z
        Morderstwo odbedzie się
        • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 10:43
          i na pewno jeszcze w opowiadaniu Dwadzieścia cztery kosy - bracia
          bliźniacy Gascogne, imion nie pamiętam.
          panny Blacklock to chyba nie bliźniaczki, ale pewności nie mam...

poza tym, wlasnie czytam N czy M - dzieci Beresfordów, Derek i
          Debora to też blizniaki; epizodycznie, ale pojawiali się :)
        • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 19:21
          Letycja i Charlotta chyba jednak bliźniaczkami nie były.
          • tommg Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 21:42
            Za to, także w "Morderstwo odbędzie się", są Fip i Emma.
            • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 09.11.08, 21:59
              Myślałam nad siostrami Blacklock, ale sprawdziłam i to nie były
              bliźniaczki. O Fipie i Emmie zapomniałam :(
              To czyja kolej teraz?
              • ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 06:54
                sowca napisała:

> Myślałam nad siostrami Blacklock, ale sprawdziłam i to nie były
                > bliźniaczki. O Fipie i Emmie zapomniałam :(
                > To czyja kolej teraz?

Na pewno nie moja, ale znalazłam jeszcze Magdalenę i Matthew Vaughn w Piosence za sześć pensów (w tomie Tajemnica lorda Listerdale'a).
                A córka Beresfordów, Debra też miała bliźnięta (Tajemnica Wawrzynów)
                To się nazywa urodzaj!
                • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 11:52
                  po 1) chyba sowca teraz, tak wychodzi z kolejności ;)
                  po 2) bliźniaki Debory mnie zdziwiły, bo to mi nie pasowało, i tu
                  cos dziwnego wyszło -> rzeczywiście w tekście Tuppence mówi, że
                  bliźniaki córki będą się tam czymś bawiły (R.4, Ks.3), a pod koniec
                  TEJ SAMEJ książki (R.16, Ks.3) Beresfordowie oczekują przyjazdu
                  Debory z trójką jej dzieci: 15-letni Andrew, 11-letnia Janet i 7-
                  letnia Rosalie... Ręce opadają, co jest??? Całe życie miałam
                  wrażenie, że bliźniaki muszą być w tym samym wieku... :))
                  Ksiażka z Wydaw. Dolnośląskiego, niech ktoś sprawdzi w innym
                  wydaniu, bo już sama nie wiem, o co chodzi.
                  • ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 22:36
                    Ha, ha - w Hachette też tak jest :) 15 - 11 - 7 lat. To się nam Agatka rąbnęła
                    :) czy był już wątek o takich "rozbieżnościach" w jej utworach?
                    • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 10.11.08, 23:22
                      dla świętego spokoju sprawdziłam wersję angielską - to samo...
                      i słusznie nie lubię Wawrzynów, kolejny powód się znalazł :))))
                      • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 11.11.08, 00:01
                        Tych bliźniaczek Debory na pewno bym nie wytropiła, bo Wawrzyny to
                        jedna z nielicznych książek, do ktorych nie wracam (otwieram ją
                        tylko dlatego, że używam jej do suszenia kwiatków :P)
                        Moja zagadka: kto i według kogo nosił ekscentryczną bieliznę?
                        • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 11.11.08, 10:51
                          obstawiam "księżniczkę" Shaistę i jej wschodnie zwyczaje dot. mody
                          (usztywniany stanik u nastolatki), a oburzona była któraś z
                          wychowawczyń, może panna Vanisitat, lub ta druga założycielka
                          szkoły - jak widać piszę z pamięci zupełnie i nie pamiętam dokładnie
                          nazwisk.
                          acha, utwór - Kot wśród gołębi
                          • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 11.11.08, 22:14
                            Była tam rzeczywiście rozmowa o bieliźnie, ale nie o to mi chodziło.
                            Podpowiedź: jest to krotka wymiana zdań w opowiadaniu.
                            • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 13.11.08, 10:30
                              oj, sowco, jeszcze coś dorzuć...
                              • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 13.11.08, 20:56
                                Już lecę z podpowiedzią. Chodzi o opowiadanie z panną Marple oraz
                                jej przyjaciółmi, znanymi nam z innych utworów :)
                                • ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 14.11.08, 22:27
                                  No coś takiego - nie pomyślałam, że to o męską bieliznę chodzi! Pan Curie,
                                  według Dolly Bantry - "Ziele śmierci" (Trzynaście zagadek)
                                  • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 15.11.08, 00:37
                                    Brawo, Ancza!
                                    • ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 15.11.08, 08:09
                                      Dziękuje Sowco! Ale trudne było :)
                                      Dla odmiany coś prostszego - w jakich utworach Agathy "występował" kamieniołom.
                                      Mam co prawda konkretny na myśli, z książki którą właśnie czytam (który to już
                                      raz?), ale będę wdzięczna za wszelkie inne.
                                      Zwycięzcą zostaje ten, kto wymieni jak najwięcej i niekonieczne ten, o którym
                                      myślę.
                                      • zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 15.11.08, 12:58
                                        Przychodzą mi na myśl 3 kamieniołomy:

- Dom Zbrodni (scena końcowa)
                                        - Noc w bibliotece (spalony i porzucony samochód)
                                        - Wigilia Wszystkich Świętych (Quarry Woods)
                                        • ancza7 Re: Zagadki seria XXXIX 17.11.08, 15:30
                                          Brawo Zoe125 ! Proszę o następną zagadkę (ja akurat czytałam "Noc w bibliotece :) )
    • zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 17.11.08, 20:03
      No to kolejna zagadka:

W czyim domu znajdował się pokój, wyłożony kiedyś papierem w kwiatowy deseń z
      bukiecikami szkarłatnych maków przeplatanymi bukiecikami błękitnych chabrów?
      Wystarczy informacja kto był wlaścicielem tego domu, bez nazwy domu.
      • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 18.11.08, 00:02
        Gwendy Reed, a wcześniej jej rodziców. "Uśpione morderstwo".
        • zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 18.11.08, 14:02
          Brawo, ewa, teraz Ty!
          • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 18.11.08, 16:07
            Kogo scharakteryzowano słowami: "Przystojny, choć nosi się z
            właściwą wielu młodym artystom niedbałością"?
            • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 19.11.08, 08:20
              czy chodzi o 'Pawia' z Trzeciej lokatorki?
              • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 19.11.08, 14:23
                Nie.
                • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 19.11.08, 19:13
                  Podpowiem: architekt.
                  • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 08:39
                    Chodzi o Michaela Weymana ze Zbrodni na festynie
                    • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 15:59
                      Tak!!!!!
                      • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 16:28
                        W której powieści miało miejsce zarówno morderstwo, samobójstwo jak
                        i wypadek?
                        • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 16:37
                          "Samotny dom" nieśmiało mi majaczy, ale bvez stuprocentowej
                          pewności...
                          • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 18:00
                            ja proponuję 'Kurtynę'
                            • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 21:03
                              A ja "Porę przypływu" ;)
                              • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 20.11.08, 21:43
                                Propozycja Sowcy słuszna :) Twoja kolej
                                • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 22.11.08, 02:11
                                  Nie mam za bardzo pomysłu chwilowo, więc coś bardzo prostego: w
                                  której powieści pojawiły się takie elemety jak płonące rodzynki,
                                  dekorowane miotły oraz ubijana mąka?
                                  • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 22.11.08, 10:14
                                    Rzeczywiście łatwe- Wigilia Wszystkich Świętych oczywiście:)
                                    • sowca Re: Zagadki seria XXXIX 23.11.08, 21:51
                                      Oczywiście :) to teraz prosimy jakąs trudną :)
                                      • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 24.11.08, 15:54
                                        Nie mam pomysłu na trudną. Zagadka będzie otwarta :D Podajcie jak
                                        najwięcej powieści, w których próbowano morderstwo upozorować na
                                        samobójstwo
                                        • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 24.11.08, 18:57
                                          - Kary na stół
                                          - Zatrute pióro
                                          - Zabójstwo Rogera Ackroyda
                                          - Pierwsze, drugie... zapnij mi obuwie
                                          Tyle przychodzi mi na myśl. :)
                                          • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 25.11.08, 16:08
                                            Okej :)
                                            • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 25.11.08, 17:52
                                              Czyli co - już mam zadawać, czy autor pytania życzy sobie poczekać na inne
                                              odpowiedzi?
                                              • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 25.11.08, 19:01
                                                Prosze zadac :)
                                                • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 13:58
                                                  Komu Poirot pokazywał narzędzie zbrodni, którym posłużono się w "Morderstwie w
                                                  Orient Expressie"?
                                                  • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 15:39
                                                    Czy nie pani Oliver a Kartach na stół?
                                                  • zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 15:44
                                                    To były "Karty na stół", ale to nie była chyba pani Oliver, a Ann i
                                                    Rhoda.
                                                  • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 26.11.08, 17:34
                                                    Tak jest zoe125, ale zdaje się, że to narzędzie oglądała tylko Rhoda, a Ann
                                                    miała w tym czasie inne zadanie. :)
                                                  • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 29.11.08, 13:30
                                                    Zoe, teraz ty zadajesz! :)
                                                  • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 01.12.08, 14:21
                                                    Skoro Zoe nie zadaje, to żeby nie wstrzymywać zabawy, ja zadam zagadkę.

Jak nazywał się człowiek, który wielokrotnie "nie wiedział skąd przychodzi,
                                                    dokąd idzie i po co"?
                                                  • bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXIX 01.12.08, 15:50
                                                    Czy nie chodzi czasem o pana Quina?
                                                  • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 01.12.08, 19:17
                                                    Nie, to nie o niego chodzi.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki seria XXXIX 01.12.08, 23:55
                                                    Cust z "A.B.C."?
                                                  • zoe125 Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 14:28
                                                    Dobrze, że ktoś mnie zastapił w zadaniu zagadki. Człowiekiem który
                                                    nie wiedział dokąd i po co idzie to był chyba Enoch Arden z "Pory
                                                    przypływu".
                                                  • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 17:30
                                                    Nawet nie wiedziałam, że ten opis może pasować do tylu osób, niestety żadna z
                                                    nich nie jest tym, o kogo mi chodzi.
                                                    Dam podpowiedź:
                                                    Czasami "zdarzało się, że tkwił w stallach katedry i nie wiedział, czy wygłosił
                                                    już kazanie, czy dopiero ma to zrobić".
                                                  • tommg Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 18:08
                                                    To w takim razie muszę spróbować.

Czyżby kanonik Pennyfather (Hotel Bertram)?
                                                  • bejaa Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 19:43
                                                    Tak jest. :)
    • tommg Re: Zagadki seria XXXIX 02.12.08, 21:42
      Powszechnie wiadomo, że AC często umieszczała bohaterów różnych utworów w tych
      samych lokalizacjach. Moje pytanie dotyczy Little Paddocks. Miało tam miejsce
      "zapowiedziane" morderstwo z "Murder is announced"

Kto, w innej powieści, mieszkał w Little Paddocks i w jakim hrabstwie się ono
      znajdowało?
      • blue_eyes Re: Zagadki seria XXXIX 03.12.08, 07:34
        Venetia Kerr - adres: Little Paddocks, Horbury w Sussex
        'Śmierć w chmurach'

przyznaję, zaglądnęłam do ściągi, bo pamiętałam, że ta zagadka już
        była:), całkiem niedawno, więc może zadasz jeszcze jedną tommgu?
        • tommg Re: Zagadki seria XXXIX 03.12.08, 08:34
          Niesamowite. Zwyczajowo do ściąg zagląda się wtedy, kiedy chce się odpowiedzieć
          na pytanie. Tymczasem wygląda na to, że teraz obowiązkowe stanie się
          przeglądanie podpowiadacza przed zadaniem pytania. Zadam pytanie zgodnie z
          sugestią błękitnookiej, żeby uniknąć przepychanek "Może jednak Pan/Pani".:) Ze
          ściągą pokrywa się częściowo.

W których utworach pojawia się motyw uchodźcy z Europy Środkowej?

• bazylkai Re: Zagadki seria XXXIX 03.12.08, 13:48
            Morderstwo odbędzie się...
            Wigilia Wszystkich Świętych
            N czy M?

tez nie wiedziałam, że takie pytanie już było i to niedawno a myślałam, że
            przegladam na bieżąco pytania
            • tommg Re: Zagadki seria XXXIX 04.12.08, 08:13
              Byłem ciekaw, czy ktoś potraktuje np. motyw ucieczki prof. Mannheima i jego
              córki, który pojawia się w "Podróży w nieznane", jako motyw uchodźcy.

Ale oczywiście, to co podała bazylkai jest OK.
              Czekamy na pytanie.
              • bazylkai Nowa 04.12.08, 20:19
                W którym z utworów pojawia się bohater nazywający się jak jeden z największych
                uczonych i architektów angielskich, i jakie jest jego imię i nazwisko
                • ancza7 Re: Nowa 04.12.08, 21:05
                  Christopher Wren, "Pułapka na myszy"
                  • bazylkai zgadza się - teraz Ty 05.12.08, 17:43
                    • ancza7 Re: zgadza się - teraz Ty 06.12.08, 07:29
                      Panna Marple i Poirot nigdy się nie spotkali. W której powieści Agathy mieli
                      szanse dowiedzieć się o sobie za pośrednictwem znajomych?
                      • blue_eyes hm... 09.12.08, 08:08
                        mogli się poznać na przykład poprzez pastorostwo Dane-Calthrop,
                        znajomych panny Marple z 'Zatrutego pióra', którzy pojawili się
                        również w 'Tajemnicy Bladego Konia', a tam utrzymywali znajomość z
                        Ariadną Oliver, która wiadomo z kim się przyjaźniła:)
                        nic innego nie kojarzę...
                        • ancza7 Re: hm... 09.12.08, 08:23
                          Bardzo dobrze Ci się kojarzy Blue! I o następną poprosimy :)
                          • blue_eyes nowa 09.12.08, 09:07
                            Do kogo należał samochód o rejestracji FZX 4498?
                            • tommg Re: nowa 09.12.08, 10:06
                              Było parę utworów, w których numer rejestracyjny samochodu był istotny.
                              Zaryzykuję, że ten należy do lorda Easterfielda ("Morderstwo to nic trudnego").
                              • blue_eyes Re: nowa 09.12.08, 11:19
                                ok, nazwisko bohatera z powieści to Whitfield (lord Gordon
                                Whitfield), ale dobrze:), o jego samochód chodziło.
                                czyli twoja kolej tommgu

ps. lord Easterfield to w ekranizacji był...
                                • tommg Re: nowa 09.12.08, 21:16
                                  Właśnie nie mogłem sobie tego przypomnieć, pamiętałem poprzednie nazwisko Ragg.
                                  Zajrzałem do pliku z książką na dysku, a tam Easterfield.
                                  Moja zagadka będzie podobna do tej, w której niedawno wystąpiło nazwisko
                                  Christophera Wrena, ale będzie dotyczyć reprezentanta innej dziedziny.

W którym z utworów pojawia się bohater nazywający się jak były mistrz
                                  olimpijski, mistrz świata i rekordzista świata w biegu na 100m.
                                  • tommg Podpowiedź #1 10.12.08, 22:31
                                    Żeby za bardzo nie przedłużać mała podpowiedź.

Sportowiec swoje sukcesy odnosił w ostatniej dekadzie XX wieku.
                                    • bejaa Re: Podpowiedź #1 11.12.08, 11:11
                                      Uff... Trochę mi to zajęło czasu, ale znalazłam pasującą osobę: Donovan Bailey z
                                      opowiadania "Mieszkanie na trzecim piętrze" ze zbioru "Pułapka na myszy".
                                      • tommg Zgadza się 11.12.08, 17:09
                                        Teraz Twoja kolej.
                                        • bejaa Nowa zagadka 11.12.08, 18:31
                                          Co to jest podpis Wenus i kto się tym charakteryzował?
                                          • tuppence82 Re: Nowa zagadka 12.12.08, 21:16
                                            Jest to rodzaj uśmiechu lub kształtu ust a charakteryzowała się nim
                                            Virginia Revel
                                            • bejaa Re: Nowa zagadka 13.12.08, 10:11
                                              Oczywiście, teraz ty. :)
    • tuppence82 Zagadka 13.12.08, 10:39
      U kogo znaleziono trzy powieści. Były to: "Miłość przekręca
      klucz", "Wesoła kompania z Lincoln", Więzień miłości".
      • bejaa Re: Zagadka 13.12.08, 15:51
        Chyba był to kapitan Trevelyan, nawiasem mówiąc to znalezisko nieco mnie zdziwiło ;]
        • tuppence82 Re: Zagadka 13.12.08, 18:13
          Brawo!
          • bejaa Re: Zagadka 13.12.08, 20:17
            Ja dam teraz pytanie otwarte, bo zazwyczaj daję zamknięte, więc będzie odmiana :P
            Wymień co najmniej trzy powieści, w których klient lub niedoszły klient Poirota
            został zamordowany. (oczywiście klientki też mogą być)
            • bartosz_bytom Re: Zagadka 13.12.08, 21:49
              1. Morderstwo na polu golfowym (Paul Renauld)
              2. Morderstwo w Orient Expressie (Edward Ratchett)
              3. Śmierć lorda Edgware'a (Donald Ross)
              • bejaa Re: Zagadka 14.12.08, 09:28
                Przyznam się, że nie miałam na myśli Rossa ze Śmierci Lorda Edgware'a, ale
                przejrzałam szybko tę książkę i przypomniałam sobie, że Ross chciał tylko
                porozmawiać z Poirotem, a nie go wynająć.
                Może podasz jeszcze jeden tytuł w takim razie lub może ktoś znajdzie trzy nowe
                książki?...
                • tuppence82 Re: Zagadka 14.12.08, 11:04
                  1. Drugi gong - pan Roche
                  2. Sen - nie pamiętam nazwiska :)
                  3. Czarna kawa - też nie pamiętam
                  4. Niemy świadek - Emilia Arundell

• tuppence82 Re: Zagadka 14.12.08, 11:06
                    Miały być powieści! Przepraszam nie zauważyłam.
                    Nie sądzę żeby znalazły się jeszcze trzy więc uważam, że następną
                    zagadkę powinien zadać Bartosz :)
                    • bartosz_bytom Re: Zagadka 14.12.08, 13:10
                      W jakiej książce Poirot wykorzystał umiejętność czytania do góry
                      nogami?
                      • sowca Re: Zagadka 14.12.08, 23:15
                        W "Śmierci lorda Edgware'a"?
                        • bartosz_bytom Re: Zagadka 15.12.08, 16:43
                          Jakzeby inaczej !
                          • sowca Re: Zagadka 16.12.08, 23:04
                            Pora na zagadkę "dopasowującą". Do każdego z wymienionych
                            przedmiotów proszę dopasować co najmniej jeden utwór, w którym ten
                            przedmiot odgrywał jakąś rolę.
                            1) Buty
                            2) Etykieta
                            3) Szminka
                            4) Butelka
                            Mam nadzieję, że są na tyle ogólne, że łatwo będzie dopasować ;)
                            • aliana Re: Zagadka 17.12.08, 06:59
                              1) Buty - "Pierwsze, drugie zapnij mi obuwie"
                              2) Etykieta -_"Zerwane zaręczyny"
                              3) Szminka - "Pani McGinty nie żyje"
                              4) Butelka - "Zło które żyje pod słońcem"
                              • sowca Re: Zagadka 17.12.08, 19:23
                                Bardzo dobrze, bardzo :)
    • aliana Nowa 18.12.08, 08:03
      Czyj krewny pracował na kolei - proszę podać także imię i nazwisko
      tego krewnego?
      • bejaa Re: Nowa 18.12.08, 10:07
        Na kolei pracował krewny Raymonda Westa, David West.
        • aliana Re: Nowa 18.12.08, 12:51
          konkretnie był to jego młodszy syn, Twoja kolej :)
          • bazylkai Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.12.08, 20:36
            • bejaa Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.12.08, 10:34
              Już, już. Kompletnie o tym zapomniałam, przepraszam.

W której powieści Poirot zaczytuje się w powieściach kryminalnych, żeby
              poćwiczyć swoje szare komórki przy braku prawdziwej zbrodni?
              • sowca Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.12.08, 13:41
                Czyżby w "Przyjdź i zgiń"?
                • bejaa Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.12.08, 22:36
                  Tak jest, teraz ty.
                  Wesołych świąt! :)
                  • sowca Re: Bejaaa - daj zagadkę!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.12.08, 22:42
                    Dziękuję, Tobie też wesołych świąt życzę ;)
                    Zagadka bardzo prosta, ale za to świąteczna: co oznaczało
                    znalezienie naparstka w swojej porcji świątecznego puddingu i skąd
                    możemy się tego dowiedzieć?
                    • bejaa Odpowiedź 28.12.08, 14:00
                      Naparstek oznaczał, że osoba, które go znalazła będzie starą panną (lub jak się
                      domyślam - starym kawalerem). Wiemy o tym z "Tajemnicy gwiazdkowego puddingu",
                      gdzie znalazła go w swojej porcji Bridget.
                      • sowca Re: Odpowiedź 28.12.08, 23:57
                        Oczywiście :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka