Gość: anka IP: *.jpe.com.pl 26.03.05, 18:39 jaka jest wg was najlepsza powiesc Marqueza,nie biorac pod uwage "Sto lat samotnosci"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: weronika Re: Marquez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 20:54 polecam też "Miłość w czasach zarazy" i "Jesień patriarchy" Odpowiedz Link Zgłoś
izkada Re: Marquez 27.03.05, 12:56 Mrquez w całości jest genialny!ale jeśli muszę wybrać Poza "Sto lat..." uwielbiam "Miość w czasch zarazy" oraz "kronikę zapowiedzianej śmierci"!!już nie mogę doczekać się środy kiedy w rączki wpadnie mi egzemplarz jego najnowszej powieści "wszystkie moje dziwki" Odpowiedz Link Zgłoś
llll2 Re: Marquez 28.03.05, 20:40 Podpowiem tylko, że ta nowa książa Marqueza jest juz w księgarniach! Szkoda, że jest tak krótka. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Memoria de mis putas tristes 03.04.05, 19:40 juz jest w ksiegarniach w Polsce, w polskim tlumaczeniu? Powaznie? Czy ktos moze potwierdzic te wiadomosc, bo wtedy poprosze kogos z rodziny o poszukanie - angielskie tlumaczenie bedzie dopiero 25 pazdziernika... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Memoria de mis putas tristes 03.04.05, 19:47 Znalazlam juz watek o tlumaczeniu i artykul (pierwszy post wykasowany ze wzgledu na zenzure na forum, szkoda, ze to tytul jest niecenzuralny ;-)). Swietnie, ze jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Marquez IP: *.jpe.com.pl 27.03.05, 16:02 a czytaliscie moze "Zla godzine"? polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Marquez 29.03.05, 12:18 Gość portalu: anka napisał(a): > a czytaliscie moze "Zla godzine"? polecacie? Czytałam. Moim zdaniem to najsłabsza powieść Marqueza. Najlepsza jest ''Miłość w czasach zarazy''. I wspomniany niżej tom ''12 opowiadań tułaczych''. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Marquez IP: *.futuro.pl 29.03.05, 12:14 teraz czytam zbior opowiadań: 12 opowiadań tułaczych. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati102 Re: Marquez IP: *.net-serwis.pl 29.03.05, 14:48 "jesien patryjarchy" i "nie ma kto pisac do polkownika" (choc to raczej nowelka ale jaka urocza ma plente):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marquezomanka Re: Marquez IP: *.local4.pl / 80.51.180.* 29.03.05, 22:22 moje typy to: Sto lat samotności Zła godzina Nie ma kto pisać do pułkownika Jesień patriarchy Opowieść rozbitka Kronika zapowiedzianej śmierci Generał w labiryncie Miłość w czasach zarazy Raport z pewnego porwania Morze utraconych opowiadań i inne felietony Dwanaście opowiadań tułaczych Bardzo stary pan z olbrzymimi skrzydłami Na fałszywych papierach w Chile O miłości i innych demonach Niewiarygodna... Życie jest opowieścią i wiele wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Marquez 03.04.05, 19:15 > i wiele wiele innych tzn? Bo wymienilas wiekszosc... A ja wlasnie skonczylam pierwszy tom autobiografii Marqueza, bardzo mi sie podobal i zakonczenie trzyma w napieciu :-) juz z niecierpliwoscia czekam na nastepny... Bardzo ciekawie objasnia swoja droge do pisania, do wlasnego stylu, podaje zrodla sytuacji, ktore opisuje w swoich powiesciach (np. poczatku "Milosci w czasach zarazy") oraz wspaniale tlo historyczne. Polecam. Uwaga: czytam tlumaczenia angielskie, na ogol tlumaczy p. Edith Grossman, ktara akurat te ksiazke przetlumaczyla bardzo zle. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś