Dodaj do ulubionych

Co to za bajka?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.05, 09:42
Czy ktoś przypomina sobie taką bajkę, czytaną dawno, chyba przed stu laty, w
której przedstawiono niezwykłe niebo. W tym niebie , zwykli ludzie: szewc,
praczka, listonosz, sklepikarz mogli zyskać niezwykły podziw, którego nie
zaznali za życia. Po prostu ukryty talent jaki posiadali, a nie mogli sie nim
wykazac za życia, tu w pełni rozkwitał. I tak, na najwyższym piedestale stał
zwykły rzeżnik, który w niebie okazał się genialnym poetą. Tu , w niebie,
hierarchia ziemska została zupełnie odwrócona.
Ciekawe, czy ktoś z tak niezawodnych forumowiczów, potwierdzi tą bajke, czy
to tylko mi sie przyśniło?
Obserwuj wątek
    • lucja_4 Re: Co to za bajka? 16.07.05, 13:48
      Jak dla mnie to sen ;)
      • Gość: Kawka Re: Co to za bajka? IP: *.avamex.krakow.pl 16.07.05, 14:08
        Witam. Nigdy nie spotkałam takiej bajki ani baśni.Być może jest to świeży
        wytwór czyjejś wyobrazni ( z ostatnich miesięcy ). Z ciekawością czekam na
        wypowiedzi innych forumowiczów . Pozdr.
        • Gość: nao Re: Co to za bajka? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.05, 21:16
          Gość portalu: Kawka napisał(a):

> Witam. Nigdy nie spotkałam takiej bajki ani baśni.Być może jest to świeży
          > wytwór czyjejś wyobrazni ( z ostatnich miesięcy ). Z ciekawością czekam na
          > wypowiedzi innych forumowiczów

Prawdopodobnie był to, dawno temu czytany, jakiś zbiorek opowiadań, raczej mało
          znanego autora. Nie był to jakiś zbiorek bajek i baśni. Tyle sobie przypominam.
          Utkwił mi w głowie ten motyw sprawiedliwości niebiańskiej, choć z innych
          opowiadań tego zbiorku nie pamiętam ani jednego słowa.
          • Gość: nao Re: Co to za bajka? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.05, 21:18
          • Gość: nao Re: Co to za bajka? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.05, 21:19
            do kawki: chyba jesteś znaecą bajek, napisz coś o tym, proszę.
            • tangens2 Re: Co to za bajka? 23.07.05, 01:28
              Gość portalu: nao napisał(a):

> Czy ktoś przypomina sobie taką bajkę, czytaną dawno, chyba przed stu laty, w
              > której przedstawiono niezwykłe niebo. W tym niebie , zwykli ludzie: szewc,
              > praczka, listonosz, sklepikarz mogli zyskać niezwykły podziw, którego nie
              > zaznali za życia. Po prostu ukryty talent jaki posiadali, a nie mogli sie nim
              > wykazac za życia, tu w pełni rozkwitał. I tak, na najwyższym piedestale stał
              > zwykły rzeżnik, który w niebie okazał się genialnym poetą. Tu , w niebie,
              > hierarchia ziemska została zupełnie odwrócona.
              > Ciekawe, czy ktoś z tak niezawodnych forumowiczów, potwierdzi tą bajke, czy
              > to tylko mi sie przyśniło?

Nie ma sprawiedliwości na tym świecie, to moze jest na tamtym.
              Piekna, ale ...bajka.
    • Gość: mirka Re: Co to za bajka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 18:54
      Czyżby to coś Twaina ? Podroz kapitana Stormfielda do nieba albo cos w tym
      samym zbiorku ? Oj dawno to było i tylko tak mi świta, moze i nieslusznie.
      • ninira Re: Co to za bajka? 24.07.05, 22:41
        Brawo Mirka,
        Rzeczywiscie jest takie opowiadanie Twaina " Wizyta kapitana Stormfielda w
        niebie" i pasuje do problemu. Jest tam przemowa o ludziach (np. szewcach,
        weterynarzach, szlifierzach), ktorzy nie mieli okazji do wykazania innych
        talentów. Jutro przeczytam całość - wygląda na ciekawe i kompletnie zapomniane.
        • Gość: nao Re: Co to za bajka? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.05, 01:57
          Wróciłem z urlopu i z radością przeczytałem, że odnaleziono poszukiwaną bajkę.
          Niezwłocznie biegnę do biblioteki.
          Brawa dla Mirki i niezawodnego forum KSIĄŻKI.
          A już zwątpiłem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka