smia 06.08.05, 16:52 Czy Gulag: Historia Anne Appelbaum zostala wydana po polsku? ewentualnie, czy jest w zapowiedziach etc? jesli ktos wie, bylabym wdzieczna za info. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawa_malinowa Re: Gulag Anne Appelbaum 06.08.05, 17:21 Skoro juz pojawil sie temat, to kilka zdan napisze. Ksiazka Applebaum robi wstrzasajace wrazenie. jest w tym dokumencie cos hipnotyzującego, mimo że czyta się o potwornościach i zbrodniach. Bardzo fachowa, profesjonalna, co widac nie tylko w lekturze, ale takze, kiedy spojrzy sie na 100 stron przypisów, indeksów i innych spisów. Jedna część poświęcona jest życiu w obozach - ciekawie wybrane tematy: na przykła o kobietach i dzieciach, o strategiach przetrwania i podobnych. DWie części, które rozdziela wspomniana juz, poswiecone są historii obozów pracy. Od rewolucji bolszewickiej aż po lata po śmierci Stalina. Mocna literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
smia Re: Gulag Anne Appelbaum 07.08.05, 17:25 zgadzam sie, ta ksiazka jest niesamowitym swiadectwem. tym bardziej, ze zostala napisana przez osobe, ktora nie ma wpojonych naszych lekow, wyobrazen o zyciu w panstwie sowieckim. autorka wlozyla ogromna prace, samo dotarcie do zrodel musialo byc nielatwe... no i troche tez bylam ciekawa, jaka ksiazke o Gulagu moze napisac Amerykanka... w sensie, czy to nie bedzie proste tlumaczenie rzeczywistosci i uladzanie faktow... ale nie. jezyk, jakim jest napisana (nie wiem, jak tlumaczenie) jest stonowany, wlasciwy dla dokumentu. jakos lepiej czyta mi sie o sowieckich obozach w takim wydaniu, niz emocjonalne powiesci Solzenicyna czy Herlinga-Grudzinskiego. wlasnie czytam druga czesc, o zyciu w obozach... i pomyslalam, ze podsune ja rodzicom. dla kazdego inetresujacego sie historia wspolczesna to lektura obowiazkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Gulag Anne Appelbaum IP: *.czestochowa.agora.pl 07.08.05, 20:03 Jeżeli jesteś zainteresowana historią Rosji w XX wieku to bardzo gorąco polecam książki Richarda Pipesa: Rosja carów, Rewolucja rosyjska i Rosja bolszewików (ta ostatnia właśnie się ukazała, pozostałe wyszły kilka lat temu i są dostępne już hyba tylko w antykwariatach). Znakomity historyk pisze w przystępny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Gulag Anne Appelbaum 08.08.05, 11:29 zasadniczo zgadzam sie z przedmówcami, choć zmroził mnie pewien fragment wstępu, a raczej zdanie, w którym to autorka dziękuję pracownikom muzeum jednej z byłych republik radzieckich za "poświęcenie jej CAŁEGO DNIA NA ZROZUMIENIE HISTORII ich regionu" czy cós w tym stylu. Cały dzień! Albo pani Applebaum ma łeb jak sklep, albo to nasz system edykacyjny jest chory i lekcje historii powinno się skrócić z 8 lat do edycji weekendowej... Tak więc z dużą ostrożnością podeszłam do owego dzieła. Praca jest rzetelna wg mnie - doceniam ilość materiałów przez jaką autorka musiała przebrnąć, choć ilość przypisów nasuwa mi myśl o xero. Ogólnie czyta się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Gulag Anne Appelbaum 08.08.05, 18:06 Czyta się bardzo dobrze- to chyba jedyna książka, którą czytałem w obskurnym, trzęsącym autobusie, bo nie mogłem się oderwać. Polecam też dla uzupełnienia tematyki radzieckiej "Białe na czarnym" Rubena Gallego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamara Re: Gulag Anne Appelbaum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 11:46 Może być ale to nie to co "Archipelag Gułag " Sołżenicyna .Tamta wywarła wstząsające wrażenie ,ta jest ciekawa ale letnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galago Re: Gulag Anne Appelbaum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:31 Tamara napisał(a): > Może być ale to nie to co "Archipelag Gułag " Sołżenicyna .Tamta wywarła > wstząsające wrażenie ,ta jest ciekawa ale letnia. Wiesz, nie porównuj beletrystyki z non-fiction. To jest bardzo mocna i dobra książka, ale przecież nie o kreację artystyczną w niej chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosomak Re: Gulag Anne Appelbaum IP: 82.160.104.* 23.12.05, 15:41 pierdoły czytacie mości panowie!! Amerykańska żydówka napisała na polecenie diaspory knigę o łagrach, o których nie ma bladego pojęcia!!! Lepiej by napisała o zbrodniach na Palestyńczykach. Tylko kto by jej to wydał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kimpu Re: Gulag Anne Appelbaum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:18 > pierdoły czytacie mości panowie!! Amerykańska żydówka napisała na polecenie > diaspory knigę o łagrach, o których nie ma bladego pojęcia!!! Lepiej by > napisała o zbrodniach na Palestyńczykach. Tylko kto by jej to wydał? zalosny jestes, rosomak. Wlaz do nory albo lec do szmalcownika kobylanskiego, a nie gadaj o rzeczach, o ktorych pojecia nie masz! Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Gulag Anne Appelbaum 24.12.05, 11:25 Jakoś dziwnie rozgłos i reklama oraz zaszczyty dosięgły p.Appelbaum wraz z powrotem imć pana Radka Sikorskiego do wielkiej-małej polityki pewnego zakompleksionego środkowoeuropejskiego kraiku. On - messer na dwóch paszportach, ona na jednym, ale słusznym, zawojowali powszechna świadomością Narodu, odkrywając co zakryte i wymazując białe plamy. Pijar jaki sobie zafundowali różne ma kolory, w tym i te najśmieszniejsze. Polityk i naukowiec z sercami cnotami przepełnionymi. Platon wymięka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kimpu Re: Gulag Anne Appelbaum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 10:21 czyli jak sie ma niewlasciwy paszport, to juz dobrej ksiazki napisac nie mozna, ben-oni? Piekna faszystowska albo komunistyczna logika, gratuluje, ci co te lagry/obozy stworzyli, chetnie by cie wzieli za straznika co najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosomak Re: Gulag Anne Appelbaum IP: 82.160.104.* 25.12.05, 19:46 Pierwszy obóz koncentracyjny założył Piłsudski w Berezie Kartuskiej, po nim poszli inni. Faszyści lubią się uczyć od siebie nawzajem. A w Rosji, nieuki, łagry istniały już za carów, poczytajcie Dostojewskiego i jego "Wspomnienia z domu umarłych" zamiast pluć się i gębę wycierać ideologią. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Gulag Anne Appelbaum 25.12.05, 21:17 Gość portalu: rosomak napisał(a): > Pierwszy obóz koncentracyjny założył Piłsudski w Berezie Kartuskiej, po nim > poszli inni. Faszyści lubią się uczyć od siebie nawzajem. Pierwszy - gdzie? W Europie Środkowej? Na świecie? O ile wiem, palmę pierwszeństwa w tym względzie dzierżą Anglicy, którzy zakładali obozy koncentracyjne dla Burów podczas drugiej wojny burskiej na przełomie XIX i XX w. >A w Rosji, nieuki, > łagry istniały już za carów, poczytajcie Dostojewskiego i jego "Wspomnienia z > domu umarłych" zamiast pluć się i gębę wycierać ideologią. Mylisz się jeśli chodzi o terminologię. Istniała kara zesłania na Sybir lub kara katorgi - zesłanie tamże do ciężkiej pracy fizycznej. Ale nie były to łagry w takimi pojęciu, jak te, co powstały po rewolucji październikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Gulag Anne Appelbaum 26.12.05, 01:00 Gość portalu: Kimpu napisał(a): > czyli jak sie ma niewlasciwy paszport, to juz dobrej ksiazki napisac nie mozna, > ben-oni? Piekna faszystowska albo komunistyczna logika, gratuluje, ci co te > lagry/obozy stworzyli, chetnie by cie wzieli za straznika co najmniej. Nie tłumacz im bo oni i tak nie są w stanie tego zrozumieć,sam fakt,że autorka jest żydówką z góry dyskwalifikuje ją w ich oczach. Nie są w stanie merytorycznie napisać na temat samej książki,lecz wbijają szpile za "nieprawidłowe" pochodzenie. Książkę czytałam i uważam,że jest dobra,a to jakiej narodowości jest autorka nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Tak to niestety bywa,że ludzie ,którzy nie mogą pocwalić się wielkimi osiągnięciami dodają sobie "wartośći" opluwjąc innych, wtedy we własnych oczach są "kimś". Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Gulag Anne Appelbaum 25.12.05, 12:41 Kiedy to naprawdę dobra książka. Mam zaliczony kanon literatury łagrowej - Sołżenicyna, Szałamowa, Eugenię Ginzburg, Herlinga-Grudzińskiego i inne polskie wspomnienia - i też odnosiłam się z początku bardzo podejrzliwie do dzieła p. Appelbaum, ale po dokładnym przewertowaniu kupiłam i nie żałuję. Jest to solidna praca historyczna, porządkująca i systematyzująca to, co znamy z literatury i wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Gulag Anne Appelbaum 25.12.05, 20:05 ben-oni napisał: > Jakoś dziwnie rozgłos i reklama oraz zaszczyty dosięgły p.Appelbaum wraz z > powrotem imć pana Radka Sikorskiego do wielkiej-małej polityki pewnego > zakompleksionego środkowoeuropejskiego kraiku. Książka została wydana w USA w roku 2003, Nagrodę Pulitzera otrzymała za nią autorka w roku 2004, a w Polsce ukazała się ta książka (w przekładzie Jakuba Urbańskiego) na początku roku 2005. Tak więc bzdury gadasz, ben-oni :-) a. PS A poza tym autorka ksiązki ma nazwisko APPLEbaum, a nie APPELbaum, no ludzie, czy to tak trudno napisać poprawnie czyjeś nazwisko ? APPLEbaum , a nie APPELbaum :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś