Gość: kaaaaaa IP: *.wp-sa.pl 21.01.03, 15:46 pamięta ktos taka ksiązke z dziecińtwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lobelia Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: 195.187.102.* 21.01.03, 16:08 Czy to było o chłopcu, który dostał pluszową małpkę, potem ją zgubił i różni ludzie pomagali mu szukać, a jak nie znaleźli kupowali mu kolejne w prezencie? Aż wreszcie miał ich bodaj kilkanaście? Czeskie to chyba było, ale autora nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.03, 17:01 Gość portalu: Lobelia napisał(a): > Czy to było o chłopcu, który dostał pluszową małpkę, > potem ją zgubił i różni ludzie pomagali mu szukać, a jak > nie znaleźli kupowali mu kolejne w prezencie? Tak. Dwie pierwsze małpki nazywały się Frycek i Jupko :) Chłopcy, którzy tam wystepowali, to Marek, Jarek i Darek. Jarek dostał Frycka na urodziny razem z babką ziemniaczaną, ale się wkurzył, bo on chciał scyzoryk. I wtedy Fryckiem zaopiekował się najmłodszy Darek. Nie pamiętam, skąd się wziął Jupko? A potem faktycznie małpki zginęły (a raczej chłopcy myśleli, ze je zgubili) i chłopcy zaalarmowali telegraficznie całą rodzinę prosząc o pomoc w szukaniu :-))) W zamian za to rodzina zaczęła im przesyłać małpki różnego rodzaju. Został w to wciągnięty nawet Przewodniczący Rady Narodowej :-) Kapitalna książka, ostatni raz miałam ją w ręku jako stara gropa siedemnastoletnia, ale zawsze bawiłam się przy niej doskonale. Polecam wszystkim. Niestety, nie udało mi się znaleźć autora nawet przez Gooogle. Moze jednak ktoś będzie pamiętał? Czeski tytuł "Opice z nasi police" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaaaaa Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.wp-sa.pl 21.01.03, 17:58 Strasznie Ci dziekuję no jasne. Ale książeczka była super!!!!! A ja pamietałam tylko tytuł i treść jak przez mgłę!!! Dzieki jeszcze raz!!!! Wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bad_Seed Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.lodz.gazeta.pl 21.01.03, 16:42 jasne ze tak, kurcze bedac dzieckiem czytala mi to matka i siostra, byla to moja ulubiona ksiazeczka :)) juz dobrze tego nie pamietam ale musialo cos w tym byc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.toya.net.pl 21.01.03, 18:04 Gość portalu: Bad_Seed napisał(a): > jasne ze tak, kurcze bedac dzieckiem czytala mi to matka i siostra, byla to > moja ulubiona ksiazeczka :)) juz dobrze tego nie pamietam ale musialo cos w tym > > byc :) Czytalam , czytalam :)))) Tylko gdzie ona teraz jest ? ! Trzeba przeszukac polki w przedpokoju :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 21.01.03, 17:25 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! to chyba jedna z moich najukochanszych ksiazek z dziecinstwa!!! o mamo i te ilustracje..... :-) potem z uporem maniaka nazywalem wszystkie zabawki Frycek :-) i marzylem o pojechaniu do Bratyslawy, gdzie nota bene jeszcze nie bylem :-))) dzieki za odswiezenie pamieci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 21.01.03, 17:33 czekam na nagrode :-) Małpeczki z naszej półeczki / Krista Bendová ; tł. [ze słow.] Maria Erhardt-Gronowska ; il. Danuta Imielska-Gebethner. Adres wyd Kraków : Krajowa Agencja Wydawnicza, 1978. Opis fiz: 124, [4] s. ; 19 cm. albo juz wiem w nagrode pojde sobie do Biblioteki Narodowej i sobie przeczytam wlasnie dzis skonczylem sesje i mam 3 tygodnie wolnego :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaaaaa Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.wp-sa.pl 21.01.03, 18:00 No nie wiem, mogę cię ozłocić w nagrodę! Chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 21.01.03, 18:02 ale obiecaj, ze nie bedzie bolalo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaaaaa Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.wp-sa.pl 21.01.03, 18:07 A poważnie mówiąc naprawdę dziekuję. Koleżanka dziś mnie o to zapytała bo wszyscy ja wyśmieli i nikt nie pamiętał takiej ksiązki. A ja pamiętałam tylko tytuł i .... nic więcej> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Klapka w pamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.03, 19:13 > Małpeczki z naszej półeczki / Krista Bendová ; Krista Bendova!!! No oczywiście!! Kolejna klapka otworzyła mi się w pamięci... A propos pamięci, to w poszukiwaniu tej autorki zajrzałam na aukcję książek dla dzieci na allegro.pl Nie do wiary, ile tam tytułów, o których już zapomnialam! "Na tronie w Blablonie", "Bursztynowe drzewo", "O królu Guciu i królu Maciusiu", "Dar rzeki Fly", "Jurek bądź człowiekiem", "O Jeremiaszu Myszowatym" i wiele wiele innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.03, 20:35 A Frycek mowil zakreconym jezykiem. Wszystkie malpy zdaje sie uzywaly specyficznych jezykow i mialy wymyslane historie pochodzenia. Zreszta, co ja was puczam, jak nawet autorke odnalezliscie! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.03, 21:11 Gość portalu: staruch napisał(a): > A Frycek mowil zakreconym jezykiem. Hm, to chyba on nie mał "maczji" i nie mógł przez to podróżować? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 21.01.03, 22:07 Ha! Pamietam , że czytała to nam pani w świetlicy- pół życia sie zastanawiałam jaki ta książka ma tytuł. Pamietam tylko, że jedna małpka nazywała sie Frycek na skutek czego mojemu najbardziej wyliniałemu misiwi doszyłam sztuczny ogon i bez powodzenia udawałam , że jest małpą:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.03, 22:34 > Pamietam tylko, że jedna małpka nazywała sie Frycek Pamiętam też, że jedna z tych malp była z zielonej pianki, jedna była na baterie, i były też takie trzy, z których jedna grała na trąbce, jedna na bębnie, a trzecia?... I jeszcze było tak że jedna "mówiła" na "u", inna na "e", inna na "i" (dubrunuc, debrenec, dibrinic). Kurczę, nie miałam pojęcia, że to była taka kultowa książka! A jak ja strasznie chciałam mieć taką kolekcję małpek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karpik Re: Małpeczki z naszej półeczki IP: 212.182.91.* 25.01.03, 22:49 I czy to w tej książce jak nadawali imiona małpkom elektrycznym to jeden z chłopców chciał nazwać ją "żyrandol", bo to takie "elektryczne" imię, a drugi stwierdził, że żyrandol to tylko przeszkadza światłu??? W młodości bardzo podziwiałam to rozumowanie. Było dla mnie szczytem logiki. Odpowiedz Link Zgłoś