Gość: mai IP: 195.82.167.* 25.07.06, 20:12 czy ktoś mógłby mi polecić książki których akcja toczy sie w Indiach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: powieści z Indiami w tle 25.07.06, 21:27 Przedział dla pań Pożegnanie z Gemmą Odpowiedz Link Zgłoś
mi_mig Re: powieści z Indiami w tle 25.07.06, 22:23 -"Bóg rzeczy małych" -kawałek "Podróży z Herodotem", chociaż trudno tu mówić o "akcji". Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: powieści z Indiami w tle 25.07.06, 22:58 "Kamienne tablice" Żukrowskiego Poza tym była taka monumentalna powieść o Indiach w okresie przed, w trakcie i po zakończeniu II wojny - nie pamietam ani tytułu ani autorki (chyba nie autora), ale czytałam to dawno temu. Chyba w końcu lat osiemdziesiątych był w naszej telewizji serial wg. tego - jedna część miała chyba wieżę (albo i dwie) w tytule. Rzecz dziala się w wyższych sferach angielskich. Większość mężczyzn była absolwentami ekskluzywnej szkoły której nazwę pamietam fonetycznie - Czilingboroł ;-))) Może ktoś pamięta tytuł, bo mnie to teraz będzie męczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: powieści z Indiami w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:09 trylogia Paula Scotta ;-) a wieże były milczenia Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: powieści z Indiami w tle 25.07.06, 23:18 To były: "klejnot korony", "Wieże milczenia" i "Dzień skorpiona" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: powieści z Indiami w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:30 o, błąd, nawet wiecej niz trylogia - był jeszcze Podział łupów i Ci, którzy pozostali ale ja z dziejów armii brytyjskiej w Indiach to najbardziej lubię Kiplinga, Małą Księżniczkę i kawałki u Agathy Christie Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 00:09 Alfred Szklarski "Tomek na tropach Yeti". Odpowiedz Link Zgłoś
marianna Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 08:37 witaj. polecam Ci - i to bardzo - wejście na stronę www.zindii.prv.pl/ znajdziesz tam ciekawą, napisaną z talentem i humorem, opatrzoną fantastycznymi zdjęciami relację pewnej pary z pięciomiesięcznej podróży do Indii. jeśli taka wola, możesz ją sobie nawet wydrukować, bo jest dostępna w .pdf pozdrav :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: powieści z Indiami w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:17 Passage to India - M. Forster Impresjonista - Kunzru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada08 Re: powieści z Indiami w tle IP: *.globalconnect.pl 26.07.06, 09:53 Wspomniany przez zabe_pelagie Kipling. W dzieciństwie czytałam jego powieść "Kim" (bo była w domu), ponoć jedną z najwybitniejszych tego autora, ale chyba byłam za mała, żeby to docenić :-) I jeszcze Rabindranath Tagore, hinduski noblista, czytałam jego "Dom i świat". a. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 12:11 Salman Rushdie - zwłaszcza "Dzieci północy" i "Ostatnie westchnienie Maura" Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 12:13 "Tłumacz chorób" - bardzo dobry, nagrodzony Pulitzerem zbiór opowiadań Jhumpy Lahiri Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 13:32 Czytałem jakiś czas temu, ale chyba większość tych opowiadań nie działa się w Indiach? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 14:33 a mi sie wydaje, ze tylko w dwoch akcja toczyla sie poza Indiami Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 12:32 "Bóg rzeczy małych" Arundhati Roy i chociaż to nie powieść, ale zbiór esejów "Algebra bezgranicznej sprawiedliwości" tejże samej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: powieści z Indiami w tle IP: 212.126.17.* 26.07.06, 13:43 powieść "Mozaika indyjska" Tomasza Mazura, książka opatrzona ponad 200 zdjęciami, trzy zazębiające się wątki literackie, jak informuje wydawca: (...) Pasjonujące spotkanie z życiem i kulturą Indii. Dwieście fascynujących zdjęć i trzy wątki literackie: dziennik podróży, historia życia Hindusa oraz wykład hinduizmu napisany w formie dialogu Mistrza wprowadzającego ucznia krok po kroku w tajniki hinduskiej duszy. Wartki tok narracji współgra z unikalną, miejscami bajkową formą graficzną dzięki zastosowaniu przez autora nowatorskiej metody przekazu, polegającej na wzajemnym uzupełnianiu się tekstu i obrazu, co nadaje książce niezwykły klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: powieści z Indiami w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:15 "Dalekie pawilony" Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 15:59 A może "Powrót do Indii" ??? www.merlin.com.pl/frontend/towar/406642 Odpowiedz Link Zgłoś
ruffi3 Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 16:51 "Indie" - wydawnictwo Lonely Planet :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 17:29 Zdaje się, że "Siddartha" Hermana Hessego toczy się w Indiach, prawda? :) klik Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 17:37 Shauna Singh Baldwin "Zapamiętane w ciele". Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 20:18 "Gleboka rzeka" Endo Shusaku Chitra Banerjee Divakaruni "Mistrzyni przypraw" i inne ksiazki tej autorki Preethi Nair "Sto odcieni bieli" Anita Desai "Czas postu, czas uczty" Vikas Swarup "Q and A" Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: powieści z Indiami w tle 26.07.06, 20:22 O ile mnie pamięc nie myli to Mistrzyni przypraw dzieje się w Kalifornii, a w każdym razie gdzieś w USA, chociaż oczywiście indyjska w klimacie jest. P;-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: powieści z Indiami w tle 27.07.06, 10:16 opowiadania indyjskie"taniec siedmiu zasłon" k.desai "zadymna w dzikim sadzie" "imiennik"j.lahiri "kolory milosci"p.nair jestem na etapie czytania wszytskich ksiazek z mojej biblioteki opowiadajacyhc o indiach albo o hindusach:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: powieści z Indiami w tle 27.07.06, 15:15 Wiekszosc ksiazek Divakaruni dzieje sie w USA, w rodzinach imigrantow. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: powieści z Indiami w tle 27.07.06, 14:08 David Davidar "Dom Blekitnych Mango" - historia rodziny Dorai na tle burzliwej historii Indii w pierwszej połowie XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś