lis888 16.03.08, 16:14 Szukam czegos w tych klimatach - nawiedzony dom, duch nie dający spać nowym właścicielom, straszna tajemnica z przeszłości i t.d., czyli typowa gotycka powieść, ale wspólcześnie napisana, żadnych Ann Radcliff;) Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: dom, w którym straszy... 16.03.08, 18:05 "Tutaj zostanę" Barbary Michaels (niestety tylko w antykwariatach albo na Allegro) "Londyn, w którym straszy" Mileny Dabić - fantastyczny przewodnik po londyńskich duchach - też dawno wyczerpany. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: dom, w którym straszy... 17.03.08, 23:00 Czy napisano w tym względzie coś lepszego od "Nawiedzonego" Shirley Jackson, choć rzecz to już nie najnowsza? P.S. A spłycona ekranizacja z Owenem Wilsonem/Lili Taylor/Neesonem/Zetą-Jones niewiele miała wspólnego z oryginałem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.kredka Re: dom, w którym straszy... 24.03.08, 20:50 to pytanie retoryczne, jak mniemam :) a propos ekranizacji, miast gniota z Lili Taylor i Zetka-Jones, warto obejrzec wersje z 1963 roku, w rezyserii Roberta Wise'a. Sama Shirley byla ponoc z niej zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ofelia1982 Re: dom, w którym straszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 16:47 Poniekad "Rebeka" Daphne du Maurier, mojej ukochanej pisarki (mam juz prawie wszystkie jej dzieła jupi!) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_22 Re: dom, w którym straszy... 22.03.08, 17:07 James Herbert " Nawiedzony ". Zekranizowana powieść, a w jednej z głównych ról - Kate Beckinsale. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: dom, w którym straszy... 24.03.08, 19:07 Ofelio, naprawdę??? Balsam lejesz mi na serce, bo z DdM łączy mnie dziwna więź. Co mianowicie masz? I czy czytasz po angielsku, bo jeśli tak, to coś Ci doradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ofelia1982 Re: dom, w którym straszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 20:22 mam: -"Dom nad woda" -"General w sluzbie krola" -"Lot sokoła" -"Makabreski" -"Metresa" -"Moja kuzynka Rachela" -"Moje młode lata" -"Nie oglądaj sie teraz" -"Niebieskie soczewki i opowiadania" -"Niezłomna" -"Nigdy nie będę młody" -"Oberża na pustkowiu" -"Przeklęta krew" -"Ptaki" -"Rebeka" -"Sobowtór" -"Zatoka Francuza" Poluje na "Rodzine Delaneyów" i "Dzieci metresy":) I jeszcze widzialam "Parasites", planuje kupic. Ach, uwielbiam ten klimat mrocznych kornwalijskiech posiadlosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: dom, w którym straszy... 25.03.08, 22:42 "The Parasites" to jest właśnie "Rodzina Delaneyów". Szefowa wydawnictwa uznała, że pasożyty są fuj-fuj robale, nikt książki pod takim tytułem nie kupi i uparła się przy zmianie. Dla mnie "Rodzina Delaneyów" jest jedna z najlepszych, chociaż w Anglii krytyka przyjęła ją chłodno. Nie ma tam klimatów kornwalijskich, to jest powieść na motywach autobiograficznych, akcja toczy się w Anglii i Francji. Skoro masz "Metresę", faktycznie warto zapolować na "Dzieci", chociaż są zdecydowanie mniej ciekawe. A potem na "Geralda" (brak polskiego przekładu) - o jej ojcu. Także tylko po angielsku można przeczytać biografię DdM, napisaną przez Margaret Forster (po prostu rewelacja), "Daphne" Judith Cook (słabsza)i "A Daughter Memoir" Flavii Leng, córki DdM. A znasz tę stronę? www.dumaurier.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisiczka Re: dom, w którym straszy... IP: *.devs.futuro.pl 24.03.08, 18:53 R. Goddard "Zapisane w kamieniu". Dom jak najbardziej nawiedzony;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisiczka Re: dom, w którym straszy... IP: *.devs.futuro.pl 05.04.08, 20:00 "Dom zagubionych dusz" Gottam. Odpowiedz Link Zgłoś