santri 20.10.03, 14:46 XX-lecie międzywojenne, biografie dot. pisarzy z tego okresu, dajcie znać co mozna poczytać na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emcia Re: Skamander IP: *.icpnet.pl 20.10.03, 15:13 Jesli chodzi o skamandrytów polecam bardzo ciekawa książkę - zbiór wspomnień o Tuwimie (taki jest zresztą tytuł: "Wspomnnienia o Julianie Tuwimie"). Wydał to Czytelnik w 1963 roku, i wydaje mi się, że wznowień nie było. A książka NIEMIERNIE ciekawa: piszą w niej o Tuwimie m.in. Irena Tuwim, Słonimski, Brzechwa, Anatol Stern, Karolina Beylin, Jerzy Ficowski, Zaruba, Iwaszkiewicz i inni. Super lekturka. Kiedyś wypatyrzyłam ją w jakiejś bibliotece na półce, a potem przypadkiem wpadła w moje ręce w antykwariacie. Polecam :) Jest jeszcze fajna książka Jerzego Stradeckiego "W kręgu Skamandra", ale to już nie biografia, a raczej historia grupy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
santri Re: Skamander 21.10.03, 10:21 dzięki serdeczne za książki, mam nadzieje, ze je odnajde, od siebie moge Ci polecic książkę Magdaleny Samozwaniec "Maria i Magdalena", przenosisz sie od razu w tamten klimat, prawdziwe z nich artystki;) eh wspaniale sie kiedyś ludzie bawili:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: Skamander IP: 195.117.227.* 21.10.03, 11:39 Dorzucam do Waszych propozycji: 1. WSPOMNIENIA O ANTONIM SŁONIMSKIM Pod redakcją Pawła Kądzieli i Artura Międzyrzeckiego. Tom wspomnień o wybitnym poecie i znakomitym felietoniście. Antoniego Słonimskiego wspominają m.in. Monika Żeromska, Jerzy Turowicz, Leszek Kołakowski, Julia Hartwig, Artur Międzyrzecki, Władysław Bartoszewski, Jan Józef Lipski, Adam Michnik. 2. "Alfabet wspomnień" - Antoniego Słonimskiego Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Skamander 21.10.03, 14:16 Polecam jeszcze "Wyznania gorzycielki" Ireny Krzywickiej. Co prawda to bardziej o Boyu-Żeleńskim, ale klimat ten sam. Zresztą postaci ze Skamandra też się tam przewijają. I coś ciekawego pisze ona właśnie o Magdalenie Samozwaniec, na pewno cię zbulwersuje, jeśli lubisz "Marię i Magdalenę"... w każdym razie mnie zbulwersowało :-) Odpowiedz Link Zgłoś