Dodaj do ulubionych

Kazimierz Dolny n. Wisłą

10.07.06, 15:48
Jak można dojechać do Kazimierza, ale komunikacją: pociagiem i rowerem,
ewentualnie autobusem?
Autobusy to pewnie jadą przez Garwolin, prawda?

Jak daleko może być do Kazimierza z Puław/Dęblina?
Obserwuj wątek
    • chiste Ze Starefsi to będzie tak 10.07.06, 16:54
      Wsiadasz se o godz. 6:09 na stacji w pociąg do Dęblina . Zanabywszy bilet na
      pociąg osobowy do stacji Puławy Miasto i udajesz sie do Dęblina, gdzie
      przesiadasz się w pociąg osobowy do Lublina (masz jakies 20 minut na
      przesiadkę; pociąg do Lublina odjeżdża o dodz. 7:47).
      O godz. 8:05 wysiadasz na stacji Puławy Miasto i udajesz się w kierunku
      centrum (jakieś 250 m od dworca PKP), gdzie znajdziesz dworzec PKS i pojedziesz
      sobie do Kazimierza. W sezonie do Kazimierza z Pulaw powinien tez jeździć
      autobus komunikacji miejskiej (chyba linia 12).
      Oczywiście możesz tez ze soba zabrac rower (na odcinku z Dęblina do Puław
      konieczny bilet na rower, 4,5 zł.). Wtedy odpadają ci pekaesy i inne bajery,
      masz piękny zjazd nad Wisłę w Puławach. No ale z powrotem trzeba będzie
      pedałowac pod górkę.
      Cena biletu na pociag osobowy Stara Wieś-Puławy Miasto - 17,50 zł (normalny)

MOżesz tez jechac pospiesznym z Otwocka do Puław, bez przesiadek. Rano niestety
      nie ma pospiechów w stronę lublina jadących przez Otwock, musisz podjechac do
      Pilawy.
      Po południu za to jedzie sporo pospiesznych z Lublina do Warszawy przez Otwock,
      wtedy wygodnie jest złapac taki pociąg w Puławach.

Jest jeszcze opcja z dojazdem do Warszawy i szybka podróża busem. Busy firmy
      ANMAR odjeżdżają spod Kinoteki o godz.: 9:00, 12:20, 17:15, 20:15. Ale możesz
      się dogadać z kierowcą przez komurę (0-509-764-255), zaklepac sobie miejsce i
      bus weźmie cie z lubelaka gdzieś tam w Woli Duckiej. Cena biletu na busa to 22
      zł (tak mnie się wydaje).
      _______
      Ospo czorna!
      Idź do Dorna!
      • francesca12 A jak będzie z Garwolina? 10.07.06, 21:32
        Chiste, dzięki za tak szczegółową odpowiedź! Te godziny i ta komóra.., po
        prostu dwoma słowami full service :)

Nie jestem pewna, czy nie nadużyję Twojej uprzejmości, jeśli zapytam o
        połączenie pociągą do Kazimierza, ale z GARWOLINA, bo stamtąd "wycieczka"
        będzie ruszała.
        Nie wiem, czy dobrze rozumiem: w Pilawie można wsiąść w zwykły pociag i jechać
        do Deblina, a tam przesiąść się w pośpiech do Lublina i wysiąść w Puławach, a
        dalej rowerem, czy tak?
        Wiem, że jeżdżą z Garwolina (albo przez Garwolin) autobusy do Kazimierza, ale
        nie da rady zabrać się nimi z rowerami.

Co więc radzisz, Chiste?
        • chiste Re: A jak będzie z Garwolina? 11.07.06, 00:47
          Z pilawy to se możesz wsiąść w każdy pociąg ppospieszny, bo każdy zatrzymuje
          się w Puławach. A z Garwolina to musowo jeżdżą jakieś PeKaeSy do Puław, a może
          nawet do Kazimierza, więc chyba nie ma sensu pchać sie do Pilawy.
          • brodnocity1 Pośpiesznym do Puław a póniej autobusem nr 12 do K 15.07.06, 20:40
            Pośpiesznym z Otwocka do Puław (bez przesiadek)
            - czas jazdy 1 godz. i 10 min. do stacja PKP Puławy Miasto z Otwocka odjazd o
            godz. :
            11.41; 16.41; 17.51; 19.41 na podstawie rozkładu PKP:
            www.rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/pn
            W Puławach na stacji kupujesz bilet MZK i wsiadasz na przystanku MZK koło
            dworca koło Instytutu Weterynarii do autobusu linii nr 12 do Kazimierza
            rozkład: www.mzk.pulawy.pl/

Puławy mają wiele zabytków, fajne knajpy, parki, statki Wisłą do Kazimierza,
            polecam jeden dzień Puławy i jeden Kazimierz:)

Jeżdzę do trójkata turystycznego Puławy - Kazimierz -Nałęczów i jest warto:)
            • francesca12 1 dzień w Kazimierzu 18.07.06, 10:48
              Do Kazimierza pojechałam w końcu autobusem z Garwolina (PKS Puławy) o 8.15,
              kupiłam tam bilet ulgowy ("ulgi są na wszystko") za 9 PLN do Kazimierza (to
              jest 79 km), wracałam prywatnym busem za 12 PLN.

Jestem bardzo zadowolona z wycieczki, właściwie można by odwiedzić też
              Nałęczów, ale to dłuższa wyprawa.
              Polecam Kazimierz, jak niedaleko jest to wspaniałe miasteczko całkowicie
              wyrwane z kontekstu bezsensownej architektury innych miast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka