Dodaj do ulubionych

VCD w Mandrivie

01.08.06, 11:53
lub w Ubuntu 6.06

eksperymentuję z linuksem, namówiona przez przyjaciela - ale coś mi nie wychodzi.
żadna przeglądarka nie chce odtworzyć filmów VCD. mam mplayer, xine, totem, próbowałam tez vlc - nic i nic.
czy linuksy nie odtwarzają VCD?
(kumpel niestety wychjechał na wakacje i jest nieuchwytny)
pomóżcie - lub oświećcie, że daremnie tracę czas!
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: VCD w Mandrivie 01.08.06, 14:17
      MPlayer: otwierasz MPlayera, na ekranie odtwarzacza (to okienko co ma sie w nim film pokazać) PPM, rozwinie się menu, i tam "otwórz płytę VCD"
      • evajarcan Re: VCD w Mandrivie 01.08.06, 14:32
        ja naprawdę nie jestem takim kompletnym tłumokiem.
        robiłam to, co proponujesz - i jeszcze wiele różnych inych posunięć. niestety - wyskakuje mi komuniukat: "Failed to open vcd://2".
        ponieważ nie wiem dlaczego "failed" - to jestem juz zdołowana...
        • hydroxyzine Re: VCD w Mandrivie 01.08.06, 19:24
          Wpisz w konsoli:
          mplayer -v -v vcd://numer_ścieżki
          (na niezamontowanej płycie)
          i pokaż, co wypisze.
          • evajarcan Re: VCD w Mandrivie 01.08.06, 19:32
            już udało mi się rozwiązać problem.
            podaję do wiadomości innym zagubionym...
            w preferencjach zamieniłam w dziale "Video": "x11/Xv" na "X11(XImage/Shm)"
            i działa

obu Panom gotowym pomóc - dziękuję za chęci!
            • hydroxyzine Re: VCD w Mandrivie 01.08.06, 20:44
              To nie jest najlepsze rozwiązanie. X11 nie wspiera skalowania sprzętowego. Spróbuj wybrać Xv. Z konsoli:
              mplayer -vo xv vcd://numer_sciezki
              Jeżeli nie działa, to sprawdź, czy:
              mplayer -vo help
              wyświetla wśród dostępnych wyjść xv. Jeżeli nie, to trzeba przekompilować instalując wcześniej bibliotekę libxv wraz z nagłówkami (libxv-devel). Jeżeli zaś wyświetla, to:
              xvinfo
              Jeżeli nic ciekawego się nie pokaże, to musisz sprawdzić, czy masz odpowiedni sterownik do karty graficznej (w /etc/X11/xorg.conf) oraz, czy przy starcie Xów ładowane jest rozszerzenie XVideo:
              grep -h XVideo /var/log/Xorg*log

Naprawdę opłaca się używać xv. Procesor trochę odsapnie i na wolniejszych maszynach filmy będą chodzić płynniej. Poza tym skalowanie - będziesz mogła zmieniać w locie rozmiar/rozdzielczość filmu (obliczenia będą wykonywane przez kartę graficzną, nie przez procesor).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka