Dodaj do ulubionych

Przerwana instalacja Ubuntu pomocy

05.09.09, 10:52

urochomiłem linux ubuntu (nowy laptop) z płyty i chciałem zainstalować
aż tu nagle w połowie komputer się wyłącza (prawdopodobnie bateria
padła) no więc podłączyłem go i chciałem zainstalować znowu ale teraz
pokazuje się w lewym górnym rogu takie coS _ tylko że to jest białe i
miga na czarnym tle. co mam zrobić aby móc zainstalować linuxa
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: Przerwana instalacja Ubuntu pomocy 05.09.09, 20:56
      zakładając że to nie padła jakaś czesć laptopa, to dystrybucje live zwykle można
      uruchamiac dalej z płytki mimo zainstalowania na dysku-pełni to rolę płyty
      ratunkowej, naprawczej jak podobnież jak w innych systemach, nie tylko linux
      zakładając że siadło całkiem zasilanie moze i BIOS nie zapisał opcji
      uruchamiania - boot z napędu-i to co widzisz to nie dokończona instalacja, być
      może ubuntu nie zdążyło zapisać bootloadera na dysku bo jak mnie wiedza nie myli
      to zapisanie bootloadera w odpowiednim miejscu to zwykle jedna z ostatnich
      czynnosci w czasie instalacji linuksów-pozostaje więc podłaczyć lap do prądu
      żeby znów nie siadł, i rozpocząć instalację od początku, ustawiajac w bios boot
      z cd a nie z dysku, nie wiem jak to w ubuntu ale zwykle jest jeszcze wybór w
      przypadku dystrybucji live że ma z płyty uruchomić lub z dysku (typowo
      naprawcze-ale jak instalacja się nie powiodła to lepiej zrobic ją całkiem od
      początku bo nie ma co naprawiać)
      może źle zgaduję, bo może byc i tak że coś ze sterami do karty graficznej nie
      pasuje-nie ma info czy Ubuntu jako live dobrze chodził-tzn czy instalacja była
      od razu z bootmenu czy dopiero spod uruchomionego live Ubuntu przez ikonke
      instalacji-z już uruchomionego, działającego=wypróbowanego Ubuntu
      • hipek01 Re: Przerwana instalacja Ubuntu pomocy 20.11.09, 15:49
        Instalacja Ubuntu odbywa się przez bootmenu - nie spod wersji live.

marc-in
        Nie napisałeś, w którym momencie pojawia ci się ten migający kursor "_" - po
        samym włączeniu komputera, czy wtedy, gdy komputer zacznie czytać płytę...
        Ogólnie - dziwny problem. Nie powinno być żadnych problemów z ponownym
        uruchomieniem instalatora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka