Dodaj do ulubionych

Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygnięty

07.12.09, 01:12
WOW! Trochę mi to przypomina fabrykę Dell'a w Łodzi... Chociaż nie, nie... Przesadziłem... Fabryka jest ładniejsza :////
BRAVO WARSZAWO za konsekwencję! MSN jak bryła hipermarketu, więc MHP jak blaszak fabryczny... ... ...
Obserwuj wątek
    • Gość: PT Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.09, 02:23
      Wygląda jak galeria krakowska. Ciekawe tylko czy elewacja też tak wesoło odpadnie.

Poniatowski przewraca się w grobie jak widzi z tamtego świata co zrobią z otoczeniem jego szacownego zamku.

Nie rozumiem czemu nie zrobią czegoś pięknego jak Centrum Manggha, co harmonijnie wrosłoby w otoczenie,
      tylko postawią szkaradnie płaskie pudło..

?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??
    • Gość: czarny papiez Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.12.09, 03:16
      konterer z historia?
    • Gość: 50cennt Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.kalisz.mm.pl 07.12.09, 07:56
      300 zespołów z całego świata - 2/3 polskie wyróżnienia, 2/3 nagrodzone polskie pracowanie, i wygrany o polskich korzeniach. Czy tylko mi coś śmierdzi? Mamy takich genialnych architektów ? ;)
    • Gość: brm Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.e-wro.net.pl 07.12.09, 08:44
      jacy architekci, takie muzeum...
    • Gość: Warszawiak Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 09:30
      Zaprzepaszczono (jury) kolejną szansę na stworzenie w naszym pięknym mieście miejsca zapierającego dech w piersiach. Wszystko mdłe, nudne, niewyraźne i zakompleksione. Coraz dalej nam do Stolicy Kultury.
    • Gość: głos z sali Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.3s.pl 07.12.09, 09:52
      Racjonalnie, funkcjonalnie i porawnie zaprojektowana hala wystawiennicza, mogąca pełnić dowolną funcję ekspozycyjną. Urbanistycznie nie widać jakichkolwiek prób rozwiązanie zagadnień postawionych w warunkach konkursu - budynek jest po prostu ustawiony, na wielkim moście, równolegle do Zamku Ujazdowskiego. Osobiście jetem zwolennkiem architektury prostej funkcjonalnej naiwiązujacej do najlepszych wzorców modernizmu ale .... ale ten projekt moją wiarę w minimalistyczną architekturę podważa - nie posiada żadnej idei, żadnego konceptu, jest po prostu halą; ładną, nowoczesną ale jednak zwykłą halą wystawienniczną.
    • Gość: grefel Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.pljtelecom.pl 07.12.09, 09:52
      większość komentarzy pochodzi od osób które chyba nie rozumieją o co chodzi w konkursach architektonicznych, więc wyjaśnię:
      - miasto chce wybudować budynek,
      - ogłasza konkurs i wybiera jury
      - napływają prace różne, ładne i brzydkie, spełniające wymogi i niespełniające założeń konkursowych
      - jury wybiera wg swego uznania najlepszą pracę z nadesłanych, która musi spełniać założenia konkursu (jeżeli nie spełnia nie może wygrać bo to nieuczciwe wobec pozostałych uczestników)
      - miasto:
      a) akceptuje decyzję jury i buduje, albo
      b) ogłasza nowy konkurs, co odwleka realizację i nie wpływa korzystnie na wizerunek wiarygodnego partnera

Praca zwycięska jest dobra i powinna zostać zrealizowana. Warszawa potrzebuje takiego miejsca. Jury zrobiło swoje, miasto zrobiło swoje. Konkurs rozstrzygnięty, jedziemy z realizacją.
    • Gość: fuj Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 78.133.167.* 07.12.09, 09:56
      ojjjj czy to na pewno jest najlepsza decyzja....na prawdę nie bylo lepszych prac????
    • Gość: 27fps Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 10:01
      Ja bym zwrócił uwagę na inną kwestię... finansową. Niestety Warszawa to nie Kopenhaga
    • Gość: kk Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.acn.waw.pl 07.12.09, 10:07
      Pewnie w APAKA już od dziś rana robią szkice w ramach życzliwego programu "pomocy" zwycięzcom konkursu...

Co do werdyktu - na pierwszy rzut oka rzeczywiście dosyć smutny (bez wielkich nadziei na ujawnienie się wielkich zalet po dokładniejszym oglądzie projektu). Ciekawi mnie prywatne zdanie pana Grzegorza Buczka - i, co za tym idzie, na ile jednomyślna była decyzja jury...
    • rec303 Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni 07.12.09, 10:11
      ROZPACZ to jest a nie projekt muzeum. Szkoda argumentować, pisać i biadolić. Ci którzy mają oczy i są świadomi architektonicznie zapewne widzą, że jest to poziom zaledwie średni .
      Nie wiem jakie inni mają zdanie w tym temacie, ale ja uważam że POZIOM ŚREDNI to za mało żeby wygrać konkurs tej rangi. Skoro jednak taki projekt wygrał to wniosek nasuwa się sam - JURY poziom zaledwie średni, bo nie przypuszczam żeby wśród takiej masy prac nie było nic lepszego.
      • art-tu Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni 07.12.09, 10:14
        ciekawe..chyba mojej pracowni obiekt (obok) będzie lepszy :/
    • Gość: Kąsaty Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 81.210.83.* 07.12.09, 10:27
      Najnudniejszy projekt bez wątpienia zwyciężył... Sterta blachy stanie w tak uroczym miejscu... To już chyba lepiej nic nie robić...
    • Gość: rycerz maryi Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 217.153.125.* 07.12.09, 10:34
      projekt ABSOLUTNIE NIEINTERESUJACY, nudny, nie na miare Muzeum H.P., jak dla mnie werdykt to skandal. Wybrano banalna prace, ktora nie proponuje stosownego powiazania z kontekstem, nie wybija sie ponad standard, architektura tego muzeum jest bardziej na miare porzadnej galerii handlowej niz muzeum historii 40 milionowego kraju, nasza historia to arcyciekawa opowiesc - dlaczego tego nie ma w tym projekcie. Werdykt smierdzi mi na kilometr, podobnie bylo w przypadku swiatyni opatrznosci, wszyscy wiedza o co chodzi, zenada...
    • Gość: rycerz maryi Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 217.153.125.* 07.12.09, 10:47
      wycieto moj komentarz...cenzura wiecznie zywa.....
      wybrano projekt absolutnie konformistyczny i nieciekawy, nasza historia zasluguje na cos znacznie lepszego i ciekawszego niz po prostu minimalistyczny budynek z ladna elewacja. Szkoda zmarnowano szanse na wybitne dzielo. Mam nadzieje, ze tego nie zbuduja...
    • Gość: rycerz maryi Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 217.153.125.* 07.12.09, 10:55
      dziekuje za zamieszczenie komentarza, szkoda, ze jest takie opoznienie w moderacji...
    • Gość: ?? Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.aster.pl 07.12.09, 10:56
      ?????????????????????????????????

Przewodniczący jury konkursu Jong Soung Kimm Z Korei Południowe
    • Gość: wert Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 79.110.198.* 07.12.09, 10:59
      wygrał projekt dobry tylko oczekiwano znowu ikony a pod takie oczekiwania nie robi się konkursu tylko zaprasza się Gehrego czy Libeskinda tak jak to robi Łódź.
    • Gość: gość: Paweł Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.acn.waw.pl 07.12.09, 11:00
      No cóż widać, że ktoś uważa, że Warszawa powinna byc europejskim centrum domów handlowych - tka metoda na wszystko - Dubaj ma największe, a Warszawa będzie miała ich najwięcej - pewnie niedługo osiedla też tak będą wyglądać. Ciekawe dlaczego w Łodzi powstaje coś co bardziej przyciągnie turystów, może w Warszawie jest tak mało miejsc parkingowych, że turystów trzeba odstraszać. Mieszkam w Warszawie, ale z każdą chwilą chcę uciekać z tego miasta. Nie wiem jaką koncepcję mają wybierający takie projekty, ale na pewno nie stolicy atrakcyjnej architektonicznie...
    • Gość: głos z sali Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.3s.pl 07.12.09, 11:05
      do grefel
      OK masz rację tylko czy miasto rzeczywiście zrobiło swoje? Czy tworząc setki szczegółowych wytycznych konkursowych nie związało się rąk projektantom i sędziom konkursowym? Czy nie lepiej by było, aby o tak prastiżowych realizacjach decydowali wybitni architekci jacy są zapraszani do sądu konkursowego, a nie urzędnicy tworzący setki stron bzdurnych wytycznych. Uważam, że w wypadku takich konkursów nie powinno się nawet narzucać warunków wynikających z planu ogólnego, tylko plan dostosować do wyniku konkursu. Tymczasem w wypadku MHP mieliśmy do czynienia z gigantyczną wprost ilością wytycznych, które tak naprawdę ukształtowały rezultat konkursu. Pytanie do organizatorów tego typu konkursów jest takie: czy wynik konkursu mają kształtować wybitni architekci czy szczegółowe wytyczne konserawotrskie (jak i wszelkie inne wytyczne).
    • Gość: autor Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 212.87.244.* 07.12.09, 11:07
      Znowu jakiś przekręt
    • Gość: gekon Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: 194.8.14.* 07.12.09, 11:44
      Wielki płaski kloc ze szklanymi panelami na dachu, postawionymi w żyletki. Mi to przypomina fabrykę, abo zakłady naprawcze taboru kolejowego. Czy historia Polski tylko tyle jest warta?
    • Gość: omg Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.09, 11:49
      hala targowa? OMG ależ to brzydkie. Typowo urzędasowski projekt.

Będzie tak jak w Hiszpanii - Warszawa będzie stolicą administracyjną, stolicą architektoniczną będzie inne miasto (Łodź maybe).
    • rec303 Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni 07.12.09, 11:55
      Do "głos z sali". Nie ma co zwalać na urzędników. Z każdych wytycznych da sie wycisnąć cos lepszego od tego nieciekawego gmachu, który wygrał. A wygrał bo go ten "wybitny sąd konkursowy" wybrał spośród wielu.
      TO CAŁKOWITY BLAMAŻ JURY i tych którzy to Szacowne Jury wybrało.
      Masz rację mówiąc, że często wytyczne są nieżyciowe i blokujące, ale w tym wypadku nie tylko to było zawalone.
    • Gość: ?! Re: Konkurs na Muzeum Historii Polski rozstrzygni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 12:11
      Myślę, że jak przewodniczacy byłby z bieguna północnego to coś z tego by było a tak kupa jak zwykle. Architektury w Pol. nie było nie ma i długo nie będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka