Gość: gość IP: 195.116.98.* 23.04.10, 14:17 Sztuka na siłę.Wnuki obecnych mieszkańców Bazylei będą ze wstydem rozbierać ten budynek ... www.nokaut.pl/gadzety/#pid=38177 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Junkier Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 15:20 Gehry widać porzucił dotychczasowe srebrne "pióra" ale kompozycja znów podobna. Nuda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.net.pulawy.pl 23.04.10, 15:47 Eeee, zdażały się Gehry'emu znacznie ładniejsze budynki, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody-arch Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.chello.pl 23.04.10, 17:27 a mnie sie podoba. catia rockz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longin Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.gemini.net.pl 23.04.10, 17:34 No cóż, mi to bardziej przypomina jeden z tatuaży Chrisa Arreoli... bardzo niekonwencjonalny tatuaż. Już lepsze są Złote Tarasy: bit.ly/azEsuQ niż to co Gehry kombinuje. Ten jego cały dekonstruktywizm jest niesiony na fali popularności tylko dlatego, że większość ludzi ciągle jeszcze nie wie, że budynek może nie być sześcianem. Z Kwiatem ten budynek ma naprawdę nie wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: 94.230.21.* 23.04.10, 19:18 UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html Dziękuję BRYLE za nieusuwanie tej ważnej dla inżynierów budowlanych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.173.2.235.tesatnet.pl 23.04.10, 19:22 Gehry? - gerary here! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.254.190.90.dyn.estpak.ee 23.04.10, 20:35 Wyrazy współczucia dla mieszkańców Bazylei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.chello.pl 23.04.10, 20:36 patrzcie i zazdrosccie polskie miernoty architektoniczne wy umiecie zaprojektowac bude dla psa zmanierowane przygłupy chociaz ja dla mojego burka bym sie wstydzil u was projekt zamowic, bo co by sasiedzi powiedzieli, no chyba ze za stodola kolo kupy gnoju postawic takie dzielo polskich architektow - o tak, tam moze stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagiaLenia Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 23.04.10, 21:14 Mi się ten budynek raczej nie podoba...wygląda jak nowotwór przestrzeni. Tak naprawdę nowoczesna architektura już nie musi się "popisywać" tego rodzaju dziełami, nie musi manifestować "można też tak",bo to już są oblatane środki wyrazu, teraz czas, żeby stworzyć coś estetycznego współgrającego z przestrzenią, a nie rywalizującego z nią. A jeśli nawet tworzy się coś "drapieżnego", to niech to będzie zupełna NOWOŚĆ estetyczna, technologiczna, konstrukcyjna czy funkcyjna. Szalenie podoba mi się styl Gehrego w sali konc.Disneya, czy w tych wszystkich muzeach jego autorstwa-ale fakt-skręcanie brył zaczyna nużyć. Zmiana faktury z błyszczącej gładkiej na kratową szklaną-to niewielki postęp w jego twórczości. @Esteta- bardzo Ci współczuję kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.ethz.ch 23.04.10, 21:28 Żal mi pańskiego Psa, że ma taką miernotę intelektualną za właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arsis Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.dclient.hispeed.ch 23.04.10, 23:02 Przedstawiony w artykule material zdjeciowy wprowadza w blad. Czesc zdjec ilustruje budynek laboratorium WS 150 Prof. A. Krischanitz z Wiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.chello.pl 23.04.10, 23:13 Brzydkie - znam się na tym, bo tak się sklada że jestem Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.10, 07:55 Obrzydlistwo Za klika lat będziemy żądać zburzenia tego, podobnie jak od kilku lat żądamy zburzenia katowickiego skarbka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.vide-sat.pl 24.04.10, 08:00 Z zewnątrz nie za piękny. Zaś widoki z okien, na konstrukcję gmachu, są zwyczajnie nieestetyczne. Nadęte to równie mocno co ego architekta i prezesury Novartis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś jogi! Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.chello.pl 24.04.10, 09:03 CAŁE SZCZĘŚCIE ARCHITEKTA POZNAJE SIE PO TYM CO ZBUDOWAŁ A NIE CO PIEPSZY Z ANMBONKI, tyle krytycy architektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Pollak Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: 94.75.119.* 24.04.10, 12:21 Zwróćcie uwagę na ilość stojaków rowerowych :) Mam nadzieje, że kiedyś inwestorzy w Polsce zaczną uwzględniać 1/5 tej liczby przynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeż Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.gorzow.mm.pl 24.04.10, 12:30 do estety Jako Polak na pewno znasz się na architekturze, studiowałeś, uzyskałeś tytuł doktóra. Tak samo pewnie jesteś też świetnym lekarzem, politykiem i kierowcą. Oczywiście, bo jako typowy przedstawiciel naszego narodu, przed telewizorem i anonimowo przed komputerem, jesteś Mister Universum. Tylko dlaczego tacy jak ty nie rządzą, nie łatają dziur w jezdniach, nie przepędzą obcego kapitału i nie dadzą naszym lokalnym 'byznesmenom' po 100 milionów, coby budynki które zamawiają u naszych - Twoim zdaniem - niedouczonych architektów zawstydzały elitę światową. Oświecę Cię mój drogi: polski 'byznesmen' najchętniej budowałby z piachu i najchętniej to by architekta utopił w rzece za to, że śmie w ogóle żądać wynagrodzenia za swoją pracę. No i poziom estetyczny 'byznesmenów' jest j.w., tzn. farba z majtkowym różem jest jak widać najtańsza ;-) Pozdrawiam cierpko wszystkie marudy - 'ekspertów' od architektury. Polecam wizytę w dowolnym sklepie agd, ujęcie patelni w dłoń i palnięcie się po łbie zanim zaczniecie szczekać bezsensownie! Lecz swoje kompleksy gdzie indziej! Hough. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drbat Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 13:50 @ Jeż popieram 100% racji zanim zaczniecie się mądrzyć zaprojektujcie...głupi czajnik na poziomie Pito Gehrego. nie potrzeba do tego dyplomu. Polacy pokażcie na co Was stać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickiewicz Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: 89.234.192.* 24.04.10, 14:28 projekt ciekawy, jak dla mnie jest to kolejny przykład "architektury na zewnątrz", która wpływa na przestrzeń dookoła, modyfikuje ją, tworzy ciekawe relacje, natomiast barkuje mi konsekwencji we wnętrzu, które najnormalniej nie zachwyca... polecam Lebbeusa Woodsa ;) ------- www.aaaarch.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dadaista Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 14:53 @ Polak Świetny tekst :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.chello.pl 24.04.10, 16:36 architekci szczekają a karawana jedzie dalej no dalej hau hau a wasze wydaliny widac po wyjsciu na ulice w dupach sie wam miernoty poprzewracalo od nadmiaru uprawnien zabolała prawda, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagiaLenia Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 25.04.10, 02:12 @esteta, a propos psów, przypominasz mi ratlerka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdegustowana Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.10, 03:48 Doceniam jak najbardziej umiejętności matematyczne i inżynierskie, że takie coś stoi i jest bezpieczne. Gustu jednakże docenić nie mogę - budynek wygląda mi jak nieforemne podejście do origami ze szkła i stali. Nie rozumiem, dlaczego współcześni architekci celują w całkowitym olewaniu bardziej tradycyjnego poczucia estetyki i na siłę raczą nas sztuką nowoczesną w możliwie najbardziej kontrowersyjnym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Gehry pączkuje w Bazylei IP: *.chello.pl 25.04.10, 10:35 pan wykładowca mówił ze taka arch hest nie fajna gwizadorska to teraz jeden z drugim powtarzają w kółko, nie no ten ghery to naprawde partacz, my to wiemy najlepiej! wyrzucić go z łodzi, niech tam czesio bielecki nasz "narodow_eklekta" coś tam zaprojektuje, bedzie gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś