Dodaj do ulubionych

Projekt budowlany

13.06.10, 21:48
Witam,

Mam wielką prośbę o pomoc i informacje. Jestem zupełnym laikiem, więc
wybaczcie i poprawcie mnie jeśli mylę jakieś pojęcia lub-z Waszego punktu
widzenia-zadaję pytania najbanalniejsze z banalnych :-)))
Rzecz dotyczy projektu domu jednorodzinnego przygotowywanego na indywidulane
zlecenie,.Chodzi mi o zawartość projektu budowlanego. Oczywiście przeczytałam
stosowne rozporządzenie w sprawie zakresu i formy takiego projektu, są jednak
rzeczy dla mnie niejasne. Głównie chodzi mi układ konstrukcyjny obiektu
budowlanego. Przynajmniej na początek :-)
1. Czy to, co jest w rozporządzeniu czyli "zastosowane schematy konstrukcyjne
(statyczne), założenia przyjęte do obliczeń konstrukcji, w tym dotyczące
obciążeń," itd to tylko wymóg tylko ogólnego opisu konstrukcji budynku czy
szczegółowe plany dla ekip budowlanych? Jak to jest? Czy takie szczegółowe
plany, nie wiem konstrukcyjne czy wykonawcze są "złotym standardem" i robi się
się "z automatu"? Bo wydaje mi się, ze to konieczne, bo nigdy do końca
człowiek nie może być pewnym na jaką ekipę budowlaną trafi.
Czy inaczej-jeśli podpisuję z biurem projektowym umowę o przygotowanie
projektu architektoniczno-budowlanego mogę oczekiwać i takich szczegółowych
planów konstrukcyjnych (przez które rozumiem takie szczegółowe instrukcje
obsługi dla budowlańców jak nie wiem np. w danych przypadku ma być wykonany
dach, albo stropy i pewnie jeszcze 100 innych rzeczy). Czy też trzeba z biurem
robić osobne ustalenia w tej materii? Zakładam, ze nie będzie żadnych
nietypowych rozwiązań w projekcie.
2.Czy projekt architektoniczno - budowlany jest dokładnie tym samym, co budowlany?
3.Czy w takim projekcie powinny być też dokładne projekty instalacji, czy to
już sprawa na później, np nie wiem dla uprawnionego inż. elektryka?
Z góry bardzo dziękuję z odpowiedzi bo mam co najmniej lekki mętlik w głowie
po próbie zrozumienia tematu, a chcę mieć jakieś mniej lub bardziej, chętnie
bardziej świadome podejście do tematu
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.10, 22:34
      Odpowiem Panu zanim kilku formowych architektów zaoferuje wspaniałomyślnie swoje usługi.

ad 1. W przypadku domków projekt budowlany zazwyczaj zawiera wszystko co niezbędne do wybudowania obiektu. Na wszelki wypadek może Pan w umowie doprecyzować, że zamawia Pan projekt budowlany opracowany zgodnie z rozporządzeniem w sprawie zakresu i formy oraz uszczegółowiony w sposób umożliwiający realizację obiektu przez wykonawcę.

ad 2. Projekt budowlany składa się z dwóch części
      a. Projekt zagospodarowania terenu
      b. Projekt architektoniczno-budowlany,
      tak więc projekt architektoniczno-budowlany jest częścią projektu budowlanego.

ad 3. Schematy i wyniki obliczeń są zawarte w projekcie budowlanym. Na ich podstawie projektant dobiera elementy konstrukcyjne (zbrojenie, przekroje belek, krokwi etc). Te jak to Pan określił "szczegółowe plany" to właśnie rysunki tych elementów. Jeżeli konstruktor nie robi tego pierwszy raz, dokumentacja powinna być zrozumiała dla większości ekip.
      Projekty instalacji powinny być projekcie budowlanym. Proszę tego bezwzględnie wymagać, bo zdarzają się oszuści, którzy nie opracowują tego zakresu, twierdząc, że na budowie się ustali.
      Proszę zażądać dokładnego wyjaśnienia dokumentacji branż instalacyjnych (gdzie umywalka, podłączenie wody, kanaliza, jak będzie wyglądał piec, gdzie kanały wentylacyjne, kominy, elektryka, tablica rodzielcza etc) Oczywiście drobnych poprawek na etapie budowy Pan nie uniknie, ale im mniej niespodzianek tym lepiej.

Pozdrawiam i powodzenia!
      • vfib Re: Projekt budowlany 13.06.10, 23:05
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi!!! Sporo mi wyjaśniły.
        PS Tak tylko na marginesie, jestem kobietą :-)))
        Serdecznie pozdrawiam
        • eri4 Re: Projekt budowlany 14.06.10, 14:36
          Droga Pani
          to niedokładnie tak jest jak napisał kolega powyżej.
          W projekcie architektoniczno-budowlanym nie ma projektów instalacji.
          Sa one częścią projektu wykonawczego.
          Owszem, urzędnicy na prowincji żądają projektów instalacji, choć są w tym
          świętsi od papieża..

Ale jest to niedopatrzenie w ustawie, i Warszawa o tym wie.
          Taki zapis generuje koszty dla inwestora indywidualnego, a potem projekt sobie,
          życie sobie..
          Nie daj sie namówić za płacenie za projekty instalacji na etapie projektu arch-bud.
          A jeśli architekt ci go zrobi, traktuj go jak niezbędny dla urzędu papier. I
          tylko tyle.
          Odrębnym problemem jest czy piony są do wykonania :)
          Ale to już kwestia wybrania dobrego architekta..
          • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.10, 22:49
            Szanowna Pani eri4, proszę przeczytać poniższe, potem przeczytać swój post a
            następnie się ustosunkować.
            Przypomnę tylko, że w ustawodawstwie jedyne stadium projektu, którego forma i
            zakres są określone jest właśnie projekt budowlany. Projekty przetargowe,
            wykonawcze, warsztatowe, montażowe owszem są w niektórych sytuacjach niezbędne
            ale ich zakres jest indywidualnie ustalany.

ROZPORZĄDZENIE
            MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 3 lipca 2003 r.

w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego

(Dz. U. z dnia 10 lipca 2003 r.)
            § 11. 1. Projekt architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien
            zawierać zwięzły opis techniczny oraz część rysunkową.
            2. Opis techniczny, o którym mowa w ust. 1, sporządzony z uwzględnieniem § 7,
            powinien określać:
            7) rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego,
            zapewniające użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem, w
            szczególności instalacji i urządzeń budowlanych: sanitarnych, grzewczych,
            wentylacyjnych, klimatyzacyjnych, gazowych, elektrycznych, telekomunikacyjnych,
            piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu budowlanego z
            sieciami zewnętrznymi i punkty pomiarowe, założenia przyjęte do obliczeń
            instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju
            i wielkości urządzeń budowlanych;

12. 1. Część rysunkowa, o której mowa w § 11 ust. 1, sporządzona z
            uwzględnieniem § 7, powinna przedstawiać:
            4) podstawowe urządzenia instalacji ogólnotechnicznych i technologicznych
            lub ich części, jeżeli ich odwzorowanie nie było wystarczające na rysunkach, o
            których mowa w pkt 2;
            5) zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego,
            umożliwiającego użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z jego przeznaczeniem, w
            tym:
            a) instalacje oraz urządzenia budowlane: sanitarne, grzewcze, wentylacyjne i
            gazowe,
            b) instalacje i urządzenia budowlane: elektryczne i telekomunikacyjne oraz
            instalację piorunochronną,
            • eri4 Re: Projekt budowlany 17.06.10, 14:06
              Drogi Drutosie, toż aj o tym właśnie pisałam..że to jest głupie.
              I Warszawa o tym wie, reszta kraju-nie.
              oddaje kilka projektów rocznie. Ani razu nie robiłam instalacji.
              Poza warszawa inwestor idzie do sklepu gdzie będzie kupował i tam mu robią za
              friko projekt(na rybkę).
              A ja cene mam odpowiednią niższą..lalinku.
              Bo nie sztuka wziac kasę..
              • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.10, 18:59
                A ja uważam, że nie takie wcale głupie.
                Samochód powinien mieć przynajmniej koła, silnik i hamulce.
                Projekt budowlany powinien z grusza określać co będzie budowane.
                Formalnie to projekt budowlany jest podstawą do realizacji. Wszelkie instytucje odnoszą się do PB i to zgodność realizacji właśnie z projektem budowlanym sprawdzają.
                I to chroni przede wszystkim Inwestora przed nieuczciwymi projektantami i wykonawcami.
                Ja też oddaje kilka projektów rocznie, ale jestem z tych, którzy przekazują Inwestorowi kompletną dokumentację a nie wysyłają Inwestora do "sklepu" po projekt.
                • vfib Re: Projekt budowlany 17.06.10, 22:50
                  No właśnie ja chciałabym uniknąć biegania potem "do sklepu" z projektami.
                  Szczerze mówiąc wydawało mi się, że standardem jest kompletna dokumentacja-w
                  takim sensie, że jest tam wszystko. Bo jeśli dobrze Was rozumiem: projekt
                  budowlany niezbędny do uzyskania pozwolenia = projekt arch.-budowlany + projekt
                  zagospodarowania terenu. I to generalnie jest OK, żeby dostać pozwolenie.
                  Natomiast inną sprawą są projekty wykonawcze i tutaj niedoprecyzowane przepisy
                  pozwalają na różne manewry. Czyli inwestor, który nie chce niespodzianek musi to
                  szczegółowo dogadać z architektem. Czy tak?
                  Trochę mnie to stresuje, bo zwyczajnie nie mam o tym pojęcia, a chciałabym ufać
                  architektowi, że nie wpuszcza mnie w maliny i dodatkowe koszty.
                  Powiedzcie mi proszę jeszcze jedną rzecz, bo sprawa mnie zaciekawiła: czy na
                  podstawie samego projektu architektoniczno-budowlanego ekipa budowlana może
                  budować? Czyli są po prostu "żelazne" standardy, że np. dach x robi się w taki a
                  nie inny sposób i budowlańcy nie potrzebują tak naprawdę szczegółowych
                  wytycznych, tak jak w medycynie: w leczeniu danej choroby stosujemy takie a nie
                  inne metody lecznicze, bo mamy jakieś ogólnie przyjęte standardy postępowania?
                  Sorry jeśli pytam o masło maślane, ale cóż laik to pisze :-)))
                  I jeszcze: gdyby się tak złożyło, że Wy szukalibyście architekta do wykonania
                  projektu Waszego domu-jakie kryteria wyboru byłyby najistotniejsze?
                  Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi!
                  • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.10, 18:31
                    Bardzo dobrze Cię rozumiem. Podobne niepokoje przeżywam gdy odstawiam samochód
                    do warsztatu. No ale w przypadku auta pieniądze i ryzyko mniejsze.
                    W kwestii wyboru architekta: poproś architekta o adresy zaprojektowanych i
                    zrealizowanych budynków. Możesz podjechać, popatrzeć albo zagadnąć właściciela.
                    Wiem z doświadczenia, że zadowoleni Inwestorzy bardzo chętnie dzielą się
                    doświadczeniami, niezadowoleni tym bardziej.
                    Popytaj znajomych.
                    Jeśli chodzi o projekt budowlany - domy jednorodzinne są na tyle prostymi
                    obiektami, że porządny projekt budowlany musi wystarczyć do realizacji
                    inwestycji. Projekt nieporządny też wystarczy, bo wykonawcy zawsze wiedzą
                    lepiej, tylko kontrola nad ostatecznym efektem mniejsza i więcej niespodzianek.
                    Warto więc zlecić choćby symboliczny nadzór autorski lub inwestorski. Ale
                    najlepiej tak jak piszesz wszystko zawczasu omówić z projektantem.
                    Jak zdecydujesz się na projektanta podpisz umowę, w której wpiszecie ten wymóg,
                    o którym pisałem powyżej, że zlecony projekt będzie podstawą do wybudowania
                    obiektu przez wykonawcę i nie będą potrzebne żadne dodatkowe opracowania (poza
                    projektem wnętrz)
                    pozdrawiam
                    • eri4 Re: Projekt budowlany 18.06.10, 20:47
                      ale p..przysz drutos..sorki..
                      • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.10, 09:21
                        wiesz, może dla Ciebie to jest pieprzenie,
                        ale ja jestem przyzwyczajony do zapewniania dobrego serwisu. Może mnie skrzywili
                        wymagający Inwestorzy, może poza Warszawą trzeba się bardziej starać. Czy to
                        domek, fabryka czy lotnisko.
                        Chciałbym Cię zobaczyć jak mówisz menedżerowi projektu z takiego np Volkswagena
                        że projekt instalacji sprężonego powietrza to zobaczy na budowie.
                        • eri4 Re: Projekt budowlany 20.06.10, 09:57
                          Drutos!
                          mówimy o kliencie indywidualnym oraz domkach!!
                          Only!!!
                          • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.10, 22:57
                            OK. To modyfikuję moją poprzednia wypowiedź. Chciałbym Cię zobaczyć jak odpowiadasz inwestorowi że łączniki i gniazda elektryczne to ustali sobie z panem Zenkiem, prosta sprawa 20zł za punkt, grzejniki to mu pan Zdzisiek elegancko rozplanuje, instalacje podposadzkową wod-kan to się zrobi w międzyczasie na oko a jak Inwestor nie mówił nic panu Zbychowi o pralce i zmywarce to trudno, bez tego da się żyć. Bedzie Pan zadowolony, rabacik dostanie Pan w zaprzyjaźnionej hurtowni!

Fajnie mają Twoi klienci!

• eri4 Re: Projekt budowlany 21.06.10, 07:43
                              Fajnie :) nie narzekają..
                              Ja też.

Zrozum to, ze to są chore pomysły prawodawców. Ze aby zrobić (nie na rybkę) ale
                              porządny projekt instalacji, trzeba mieć projekt wnętrza, trzeba podjąć milion
                              decyzji.. Żaden klient indywidualny tego nie potrafi.
                              Mi się jeszcze nie zdarzyło aby mój, wypasiony i przemyślany (również pod katem
                              wnętrza) projekt został w 100% wykonany zgodnie z moimi propozycjami. Bo
                              przyjdzie pan Zdzisio-glazurnik, bo przyjdzie ciocia Józia ..i powie.....
                              A w międzyczasie klient skoczy do Grecji i zobaczy jak tam fajnie wykańczają
                              wnętrza..

I pozmienia wszystko co się da... :(
                              Najczęściej- na gorsze.

I projekt instalacji szlag trafia.
                              A ja -architekt- zapłaciłam za niego (za tego projekta instalacji po 2tys za
                              branże).. tfu, nie ja, sorki- KLIENT.
                              klient nabity w butelkę przez prawo/Drutosa/jemu
                              podobnych/ustawodawców/nadgorliwych urzędników itd..
                              • eri4 Re: Projekt budowlany 21.06.10, 08:09
                                a to o czym mówisz jest/powinno być zakresem projektu wykonawczego. I
                                najlepiej jak powstanie po projekcie wnętrz.
                                Oczywiście, wszystko to dla wyrobionego klienta, który oczekuje czegoś więcej
                                niż gargamel z katalogu.
                                • kobieta_32 Re: Projekt budowlany 21.06.10, 15:07
                                  A po zatwierdzeniu planu mogę zmieniać rozmieszczenie
                                  grzejników?
                              • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: 80.50.231.* 21.06.10, 15:24
                                Powiedz mi tylko droga ERI czy projekt instalacji podposadzkowej też zostawiasz wykonawcy?
                                Konstrukcję może też lepiej powierzyć panu Ziutkowi z budowy bo Twój projekt i tak pozmienia? Może lepiej nie dać się nabijać w butelkę i w ogóle odstąpić od wykonywania jakiegokolwiek projektu. I jakoś to będzie.
                                • eri4 Re: Projekt budowlany 21.06.10, 17:39
                                  Jak jeszcze dodasz Drutos, ze cały projekt domku robisz za jakies 6-8 tys (z
                                  instalacjami) to się popłaczę..ze śmiechu..
                                  • Gość: drutos Re: Projekt budowlany IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.10, 22:44
                                    Hej,
                                    no nie dodam, bo bym skłamał.
                                    A powiedz mi, czy zestawienie stolarki dołączasz do projektu, czy Stolica już wie, że nie warto, bo o tym nie ma nawet w rozporządzeniu a pan ze sklepu z oknami zrobi lepiej i prowizja będzie!

• eri4 Re: Projekt budowlany 22.06.10, 08:00
                                      Tak, dołączam..
                                      I jeszcze kilka innych rzeczy także :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka