Dodaj do ulubionych

Muzyka grecka...temat rzeka

17.02.06, 13:54
oczywiście jedni lubią tą bardziej folkową, z elementami tradycyjnych
instrumentów, inni może bardziej grecki pop. Ale i w nim gdzieś
tam "przebrzmiewają" echa tradycyjnych greckich instrumentów.

Jaką muzykę grecką lubicie słuchać Wy? Macie swoich ulubionych kompozytorów?
Wykonawców? podzielcie się tą pasjąsmile
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 18.02.06, 11:02
      zadałam pytanie, ale się nie wpisałamwink
      Osobiście bardzo lubię muzykę Steliosa Rokkosa, Anny Vissy, ale także Natassy
      Theodoridou.
      • netaxxx Re: Muzyka grecka...temat rzeka 19.02.06, 22:38
        Szczerze mowiac lubie wszystkie popowe piosenki w wykonaniu greckich muzykow,ale
        na liscie powinna znalezc sie Despina Vandii i Shakii,
        • meisser Re: Muzyka grecka...temat rzeka 20.02.06, 15:15
          Moj prywatny ranking: (kolejnosc przypadkowa)
          Parios,Remos,Dalaras,Alexiou,Arvanitaki,Vandi,Plutarhos
          • grecja-ellada Re: Muzyka grecka...temat rzeka 20.02.06, 20:31
            Uwielbiam muzykę grecką, dzień bez niej to dzień stracony hihi.
            Moją listę otwiera Anna Vissi - będzie reprezentowała Grecje na Eurowizji 2006.
            (przy jej muzyce powracałam myślami do dni i chwil spędzonych w Grecji),
            następnie jest Despina Vandi, Antonis Remos. Tak by wyglądała moja liasta po
            pierwszych wizytach w Helladzie.

Następnie: Elli Kokkinou, Stelios Rokkos, Michalis Hatzigianis, Elena
            Papparizou, Gianis Kotsiras (śpiewał hymn Olimpiady w Atenach 2004r.), Natassa
            Theodoridou.
            Długo mogłabym wymieniać jeszcze smile
            • grecja-ellada Muzyka i małe dopełnienie 20.02.06, 20:58
              Tak sobie słucham radia i pomyślałam jak ja mogłam pominąć tych wykonawców...

1. Peggy Zina
              2. Thanos Petrelis
              3. Mixalis Terzis

Pozdrawiam
              Marta
      • chiara76 może ktoś się dopisze nt 19.03.06, 17:08

• etaxi Re: Muzyka grecka...temat rzeka 21.02.06, 00:19
      a ja ostatnio słuchałem ( może nie grecka ) wykonania zespołu filipinek , jedna
      z wykonawczyni była greczynką i dla niej napisano słowa i melodię, którą
      wykonują dziś na platynowe nagrania filipiniki. Coś innego ale bardzo fajny
      przebój ze slowami dla Greków będących w Polsce .
    • juana_1982 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 21.02.06, 11:21
      Ode mnie jako od osoby przebywającej tam dwukrotnie (pilot wycieczek) muszę
      dodać bardzo dobrego wykonawcę Valantisa. Ponadto czym dłużej przebywa się w
      Grecji tym bardziej kocha się ich tradycyjną muzykę (mnie najbardziej ujęła z
      regionu macedonii i sporad).
      • meisser Re: Muzyka grecka...temat rzeka 21.02.06, 11:43
        juana_1982 napisała:

> Ponadto czym dłużej przebywa się w
        > Grecji tym bardziej kocha się ich tradycyjną muzykę (mnie najbardziej ujęła z
        > regionu macedonii i sporad).

To prawda.. Przypominam sobie moje pierwsze zetkniecie z grecka muzyka.. Po
        dłuzszych nasiadówkach w tawernie,czy sklepie lejace sie z głosników rytmy po
        dłuzszym czasie dzialaly mi na nerwysmileStopniowo jednak w miare długosci pobytu
        zacząłem "chwytac" klimat.. Dzis po latach i po wielu pobytach sam szukam
        miejsc gdzie graja tylko taka muzyke.. Jakos kolacja mi na przyklad lepiej
        smakuje wtedysmile
        • jacek1f Stichi - to chyba najlepsza strona ze słowami 21.02.06, 14:23
          praaawie wszystkich greckich wartych tego piosenek. Bardzo polecam:

stixoi.info/poets.php?creator_id=1799&start=0&entries=30&sorting=poems
    • ewamalgorzata Re: Muzyka grecka...temat rzeka 22.02.06, 23:00
      A co sądzicie o płycie - no, albo o jej fragmentach, tych greckich - "Kraków -
      Saloniki" duetu ojca i córki Sikorowskich?
      • bebiak Re: Muzyka grecka...temat rzeka 22.02.06, 23:08
        Moi najwspanialsi wykonawcy:
        - Haris Alexiou (nr 1 niezmiennie od wielu wielu lat);
        i reszta (kolejność przypadkowa):
        - Dimitris Mitropanos;
        - Paschalis Terzis;
        - Melina Mercouri;
        - Tania Tsanaklidou;
        - Dimitra Galani;
        - Eleftheria Arvanitaki;
        - Eleni Tsaligopoulou;
        - bracia Katsimichas;
        - Stelios Kazantsidis.

Poza tym uwielbiam muzykę Hadzitakisa (mój kompozytor grecki nr 1) oraz
        Theodorakisa. Ostatnio, jakieś dwa lata temu, do wielkiej dwójki greckich
        kompozytorów "dobił" u mnie Stamatis Spanoudakis.
        • frant48 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 25.05.06, 13:16
          Miło mi pierwszy raz wpisać się na tym forum,dotąd wymieniałem poglądy tylko na
          tym "panstwowym". Tu specjalne pozdrowienia dla Bebiak i Marty.
          Do Twojej listy ja dodałbym jeszcze jedną ambasadorkę greckiej kultury, którą
          znam wieki całe, czyli Nanę Muskouri.
          Skoro muzyka to ..rzeka, więc musi mieć i źródła. Dla mnie muzyka grecka,
          to specyficzne melodyka, brzmienie buzuki i niepowtarzalny klimat,
          a moja najpiękniejsza grecka piosenka ma prawie pół wieku
          i zaczyna się tak:
          " Ap'to parathiro mou stelno ena dio
          Ke tria ke tessera filia
          Pou ftanoun sto limani ena ke dio
          Ke tria ke tessera poulia
          Pos tha 'thela na iha ena ke dio
          Ke tria ke tessera pedia
          Otan tha megalosoun ola na ginoun
          Leventes yia hari tou Pirea "
          Jako młodzież trochę wcześniej urodzona pamiętam jak to było, gdy ten film się
          pojawił.
          Wszyscy śpiewali "dzieci Pireusu" po polsku, radio grało kilka razy dziennie.
          Biorąc pod uwagę dawny zasięg i możliwości mediów "przed telewizyjnych" i
          zachować proporcje, to wiele dziejszych megagwiazd rozrywki to zaledwie
          gwiezdny pył. Melina Merkuri za taki hit dzisiaj byłaby Onassisem.
          Myślę, że muzyka grecka u wielu była tym impulsem do zainteresowania się tym
          krajem.
          Słynny Grek Zorba pojawił się kilkanaście lat później w zupełnie innych
          warunkach medialnych.
          "Nigdy w niedzielę" powstało krótko po wojnie domowej, z której Grecja wyszła
          jako bardzo biedny kraj, kiedy nie istniała jeszcze turystyka, nikt nie mógł
          nawet przewidzieć tego, co może ona spowodować.
          Cieszmy się więc swobodą podróżowania i korzystajmy.
          Pozdrawiam
          fran
      • chiara76 bardzo się podoba 22.02.06, 23:09
        bardzo mi się podoba! Cieszę się, że ją nagrali.
        A jak Tobie się podoba?
      • bebiak Re: Muzyka grecka...temat rzeka 22.02.06, 23:23
        ewamalgorzata napisała:

> A co sądzicie o płycie - no, albo o jej fragmentach, tych greckich - "Kraków -
        > Saloniki" duetu ojca i córki Sikorowskich?

Całej nadal nie słuchałam, ale dzięki Tobie mam dwa nagraniasmile
        Moim The best jest.. oj, jaki to ma tytuł? "Głos z oddali"?
        Powala mnie ten tekst, ta muzyka, ten głos....
        Pamiętasz jak pół nocy siedziałam na tarasie na Karpathos i słuchałam jednym
        uchem z walkmana pisząc o tym sms-y na forum w czasie pełni księżyca?
        To było po prostu zbawienie dla mej duszy!
        A poza tym rejs promem z Rodos na Karpathos i z powrotem to też z jedną
        słuchawką w uchu i ten ... głos z oddali..
        Jedną - bo drugim uchem słucham głosu boskiego Egeo przecież i inaczej być nie
        może.
        Przez to nagranie byłaś na Karpathos ze mną, cały czas byłaś - nooo, nie sposób
        było o Tobie nie myśleć tam w sposób szczególnysmile
        • ewamalgorzata Re: Muzyka grecka...temat rzeka 23.02.06, 19:44
          Dzięki za ciepłe słowasmile Mam nadzieję, że i ja jakieś smsy z tego Karpathos
          będę mogła do was słaćsmile Ale: po Twoim blogu, po wszystkich opisach tej
          wysepki, które od Ciebie dostałam, po tym, jak Twoimi oczami się na nią
          napatrzyłam - chyba nie sądzisz, że nie będę o Tobie myślała, jak już na nią
          pojadę?smile Stałas się - już to wiem, dobrym duszkiem tej wyspywink
          • bebiak Re: Muzyka grecka...temat rzeka 23.02.06, 21:27
            He he .. wiesz co Ewciu? Może to głupio zabrzmi, ale myślę, że kiedy z Rodos
            będziesz płynąc na Karpathos i Twój prom wpłynie na Chalki to już wtedy (alem
            pewna!!) pomyślisz sobie: "To tutaj Bebiakowi płynęły z oczu łzy" big_grin
            Nieee, żartuję!
            Potem to już... Może się dowiesz kim był ów Peter? To z cmentarza w Pigadii,
            pamiętasz?
            A ja i tak będę tam za Tobą podążać, ale nie będę Ci przeszkadzać: szanuję
            prawo do samotności.. Uwielbiam szwędać się sama zatem jako dobry duszek Ci
            potowarzyszę ... wow: ależ będzie bosko!

A żeby nie bylo tak zupełnie offtopicznie (hmm) to napiszę, że wśród moich
            ulubionych greckich wykonawców (gdzieś tam wyzej) nie wymieniłam Alkistis
            Protopsalti - ot, przeoczenie.

Ostatnio w jakiś romantyczny nastrój wpadałam i wyłowiłam z jednej z greckich
            piosenek taki wers:
            S'agapo gia to tora, to prin, to meta kai to panta...
            Prawda, że śliczne?
            Obeznanych choć troszkę z wiadomym językiem proszę o powstrzymanie śmiechu!
            • ewamalgorzata Re: Muzyka grecka...temat rzeka 23.02.06, 21:30
              > Obeznanych choć troszkę z wiadomym językiem proszę o powstrzymanie śmiechu!

A jakaś podpowiedź dla tych mniej obeznanych będzie..?smile))
              • bebiak Re: Muzyka grecka...temat rzeka 24.02.06, 14:43
                ewamalgorzata napisała:

> A jakaś podpowiedź dla tych mniej obeznanych będzie..?smile))

Eeee, wstydzę się - pewnie będą się że mnie śmiać, żem ja taka... romantycznasmile
            • meisser Sagapo...:) 24.02.06, 07:42
              bebiak napisała:

>Ostatnio w jakiś romantyczny nastrój wpadałam i wyłowiłam z jednej z greckich
              >piosenek taki wers:
              >S'agapo gia to tora, to prin, to meta kai to panta...
              >Prawda, że śliczne?
              >Obeznanych choć troszkę z wiadomym językiem proszę o powstrzymanie śmiechu!

------------------------
              Ja tez ostatnio bardzo "sagapo" jestem..wink Słucham tej piosenki dosć czesto.
              Szczególnie(nie wiem czemu) fajnie mi sie jej słucha w ..auciesmile A przy okazji
              pytanie.. Kto spiewa z nia w duecie?
              • bebiak Re: Sagapo...:) 24.02.06, 13:56
                meisser napisał:

> Ja tez ostatnio bardzo "sagapo" jestem..wink Słucham tej piosenki dosć czesto.
                > Szczególnie(nie wiem czemu) fajnie mi sie jej słucha w ..auciesmile A przy
                >okazji pytanie.. Kto spiewa z nia w duecie?

Mnie się tak teraz na szybko wydaje, ze Antonis Remos {Adonis Remmos].
                Sprawdzę to jednak w chatce i jeśli coś nie tak - to sprostuje.
                A piosenka jest... hmmm... uczuciowa bardzosmile)
                Pozdrowienia. B.
                • bebiak Re: Sagapo...:) 24.02.06, 13:58
                  Oj, jedno "m" - wskoczyły mi dwa, sorry sad
                • meisser Re: Sagapo...:) 24.02.06, 14:34
                  Tak Remossmile Teraz i ja juz jestem pewien..Chyba nie musisz sprawdzacsmile
              • agapimeni313 Re: Sagapo...:) 24.03.06, 15:48
                Jejku i tu też jesteście ???
                Nie no nie mogę , idę płakać....
                • anka.olimpias Re: Sagapo...:) 24.03.06, 17:17
                  "Psaxno kati kainourgio na pw" Jak ja uwielbiam tą piosenkę. Wogóle Bardzo
                  lubię Remosa i Protopsalti.
                  "S'agapo tha me breis to prwi otan ola ta fota tha sbisoun, tha' mai edw"
                  Mogłabym tego słuchać na okragło, ale domownicy się denerwuję hihi.
                  • bebiak Re: Sagapo...:) 24.03.06, 17:22
                    anka.olimpias napisała:

> (...) ale domownicy się denerwuję hihi.

U mnie w domu panuje wielki terror: kiedy obaj panowie tj. mąż i syn (20-letnie
                    chłopię) są w domu "przymuszana" jestem do zakładania słuchawek buuusad(
                    Oni nawet nie bardzo muszą krzyczeć na mnie - wystarczają mi ich pomrukiwania,
                    komentarze etc - w taki sposób mnie przymuszająsad
                    Mam taką śliczną płytę, lat temu kilka nabytą: to pieśni z wysp Morza
                    Egejskiego, a panowie inaczej o niej nie mówią jak tylko "stękania z wysp".
                    Zero porozumienia!
                    • anka.olimpias Re: Sagapo...:) 24.03.06, 17:36
                      Mój kochany tatuś ostatnio jak właczyłam radio greckie skomentowała to tak: "No
                      nie, znowu te wyjce!".
                      No niestety muszą wytzrzymac ze mna, bo muzyka i słuchanie radia to moje pomoce
                      naukowe. Gdzieś w końcu musze się obsłuchać greckiego.
                      • bebiak Re: Sagapo...:) 24.03.06, 20:06
                        anka.olimpias napisała:

> Mój kochany tatuś ostatnio jak właczyłam radio greckie skomentowała to
                        >tak: "No nie, znowu te wyjce!".

smile)
                        Kilka tygodni temu moi panowie wyszli na jakiś metalowy czy inny [czytaj:
                        gotycki] koncert (na takie chadzają). Zaplanowałam sobie wieczór w domu...Ech,
                        ale zadowoliłam swoją duszę (uszy, serce etc). Koło 2-giej stwierdziłam (panów
                        nie było), że czas iść spać. Włączyłam sobie w komputerze radio z Krety, ale
                        tak żebym słyszałam w sypialni ofkors - i ległam. Zasnęłam oczywiście słuchając
                        do końca pięknej muzyki (bo w nocy nawet perełki - dla mnie perełki - się
                        zdarzają nader często. Co ja miałam rano.. nawet nie pytaj! Panowie wrócili
                        zachwyceni, przeżywali po drodze koncert a tu nagle po wejściu do
                        mieszkania.... głośne stękania i mało szlag nie trafił metalowych nastrojów hi
                        hi smile) Alem się z nich śmiała!

> No niestety muszą wytzrzymac ze mna, bo muzyka i słuchanie radia to moje
                        >pomoce naukowe. Gdzieś w końcu musze się obsłuchać greckiego.

Wiesz, że to jest genialny sposób nauki języka? A jaki przyjemny?
                        Pamiętam, że tak samo jako dziecko zaczynałam z angielskim - teraz bawię się w
                        grecki, co mi wielką frajdę sprawia.
                        • anka.olimpias Re: Sagapo...:) 25.03.06, 10:13
                          Ja jako zadanie dostaje czasem od mojej nauczycieli teksty piosenek do
                          tłumaczenia smile
          • agapimeni313 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 27.03.06, 14:33

Kalimera.smile
            Mam taką dość nietypową prośbę do bywalców tego forum...
            Otóż , jak Wy jestem zagorzałą wielbicielką muzyki greckiej, mam dość sporo
            płyt, ale oczywiście już się trochę osłuchały i chciałabym coś nowego.
            W żadnym z polskich sklepów nie moge nic znaleść...
            Skoro już WAS tutaj znalazłam , i nie tylko ja, ( a tak myślałam smile ) , ime
            treli , dla tej muzyki, to może ktoś byłby tak uprzejmy , i oczywiście
            odpłatnie!! , poświęcił się , i nagrał by mi swoją kolekcję nagrań, mp3, cd ,
            jakkolwiek.
            Może to zbyt duża prośba, ale tak mi zależy.....
            Proszę o kontakty.
            Naprawdę zależy mi na tym bardzo
            • matheos2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 26.05.06, 09:38
              Napisz czego oczekujesz w swoim zbiorze posiadam ok 3000 utworów różnych
              wykonawców. Jest tego 16 płyt mp3.
    • czarodziejka1 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 24.02.06, 14:59
      Moim ulubionym, ba, ukochanym greckim piosenkarzem jest niezmiennie od 3 lat
      Christos Pazis. Prawie wszystkie jego piosenki są tak romantyczne, że aż ściska
      mnie w dołku smile Mam już małą kolekcję jego krążków. Chociaż na ostatniej "Top
      Greek Songs" wcale go nie ma sad
      www.greekboston.com/music/top30.shtml
      • chilu Re: Muzyka grecka...temat rzeka 24.03.06, 17:29
        A czy ktos z was kojarzy Panaosa Kiamosa?
        Ciekawa jestem tego z pewnych osbistych powodów, ale te ciekawostki jeszcze
        opowiemsmile
        • tomaszkozlowski1 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 25.03.06, 00:08
          Panos Kiamos jest przedstawicielem gatunku elafrolaiko czyli-mówiąc w pewnym
          uproszczeniu- lekkiej komercyjnej muzyki z buzuki i wpływami popowymi.
          Od drugiej połowy lat 90.wydaje płyty i śpiewa w ateńskich i salonickich pistes
          czyli klubach z grecką muzyką na żywo-obowiązkowe w tych klubach jest buzuki
          ale część programu może być też popowa,generalnie poziom artystyczny pistes-
          niestety-w ostatnich 15 latach bardzo się obniżył(coraz silniejsza
          komercjalizacja).Grecy chodzą tam bardzo chętnie a uwielbienie dla komercyjnych
          sław-takich jak Andonis Remos, Janis Plutarchos,Ana Visi,Despina Vandi,Kieti
          Garbi,Natasa Theodoridu i wiele innych-okazuje się,rzucając im pod nogi kwiaty
          goździków.Czasem rzuca się ich tak wiele,że Grecy ukuli nawet
          określenie "luludopolemos"(wojna kwiatów)(λουλουδοπόλεμοςwink.Problem pistes
          polega obecnie na tym,że stają się coraz bardziej ekskluzywne,pretensjonalne(z
          bardzo drogimi dekoracjami,baletami roznegliżowanych tancerzy,laserami itp.) i
          drogie,wbrew ich dawnej tradycji-muzyka z buzuki a więc "laiko" zawsze była
          muzyką wyrażającą prostych ludzi i ich szczere uczucia i problemy.Na wyjście do
          pistes wielu Greków po prostu dziś nie stać-zawsze idzie się tam w towarzystwie
          (parea),pije (głównie whisky)i coś drobnego przekąsza.Tymczasem ceny w
          ostatnich latach oszalały,co wielu Greków bulwersuje.Przykładowo w klubie
          Athinon Arena(jedna z największych pistes-jednego wieczoru mieści się w niej
          ponad 1000 osób!przy stolikach)-w którym obecnie występują każdej nocy przez
          cztery dni w tygodniu aż do Paschy piosenkarze Andonis Remos i Michalis
          Chadzijanis-komplet whisky na jeden stolik kosztuje 180 euro.Do tego dochodzą
          przekąski itd....
          Przy ogromnej konkurencji na greckiej scenie Panos Kiamos dość długo czekał na
          szersze uznanie,ale się go doczekał.Od dwóch sezonów stał się silnym nazwiskiem
          na pistes,gdyż-jak fama głosi-gwarantuje dobrą zabawę.Jego ostatnia płyta-"Ise
          Pandu"(Είσαι παντούwink("Jesteś wszędzie")zyskała nawet status złotej płyty,choć
          złośliwcy twierdzą,że to dzięki wujkowi Kiamosa,który jest jednym z szefów
          firmy fonograficznej(MBI),do której Panos należy.Tak czy owak Kiamos staje się
          coraz bardziej popularny.Czas pokaże czy na długo.
          Filia! Tomek
          ---
          www.e-grecja.pl
          • bebiak Re: Muzyka grecka...temat rzeka 25.03.06, 00:31
            tomaszkozlowski1 napisał:

> Filia! Tomek

Witaj Tomku,
            nawet nie wiesz jak się cieszę, że zajrzałeś do nas na forum: uważam, że to dla
            nas zaszczyt i wcale nie kłamięsmile
            Twoja niesamowita wiedza o Helladzie w bardzo wielu dziedzinach z pewnością
            pozwoli nam lepiej poznać to, czego jeszcze nie znamy (hmmm, przy Tobie ja - bo
            o sobie mogę mówić - chyba niczego nie znam).
            Zbierasz same pochwały (he he), wiem, bo mi donosi taki jedensmile
            Filakia
            B.

• bebiak Re: Do Agapimeni: link do Radia Kriti 25.03.06, 02:17
              www.radiokriti.gr/
              Zamieścił go kiedyś nasz Jacek1f na tym drugim "państwowym" forum, a ja go Ci
              tu przytaszczam (sobie też, bo ciągle mi gdzieś znika).
              Mieszkam w Polsce (odpowiadając na Twe pytanie) i bez problemu słucham tego
              radia.
              Na mail odpiszę.
              Pozdrawiam. B.
              • bebiak Re: Do Agapimeni: o Radiu Kriti 25.03.06, 02:31
                Radio Kriti działa na pewno: właśnie słucham - nie powinnaś mieć problemu.
                Nawet teraz słucham sobiesmile
                Ooooooo, leci nagranie z płyty zespołu Oi Apenanti, którą nawet mam:
                nabyta na Korfu a utwór nosi tytuł: "Ti sou 'kana kai pineis". Nie
                przepadam aż tak bardzo za taką muzyką, ale ten utwór był sporym przebojem
                kiedy włóczyłam się po Korfu i jak żywo do dziś przypomina
                mi o tamtych wakacjachsmile))
                Ooo, a teraz mój Mitropanos...Noc z Radiem Kriti jest cudownasmile))
            • tomaszkozlowski1 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 26.03.06, 23:24
              Witaj bebiaczku,
              bardzo bardzo mi się na tym forum podoba smile
              Uwielbiam poznawać miłośników Grecji i dyskutować z nimi o naszej ukochanej
              Helladzie,która ciągle mile nas zaskakuje czymś nowym i o której musimy się
              jeszcze tyle dowiedzieć! To przecież temat na całe życie- i jakie to wspaniałe!
              Tomek smile
          • chilu Re: Muzyka grecka...temat rzeka 27.03.06, 12:57
            TomaszuKozlowski!!! No jestem pod wrazeniem!!!! Wiedza niesamowita! Chyba będę
            częściej zadawac takie podchwytliwe pytania, licząc na twój odzewsmile. A o tego
            Panosa Kiamosa, to zapytałam z premedytacją, ponieważ jest on członkiem mojej
            greckiej rodziny. Byłam ciekawa czy ktoś go wogóle kojarzy, bo z kolei w oczach
            mojej greckiej rodziny to superstar najwyzszych lotówsmile i ogólnie nazwisko
            Kiamos stalo się dla nich moneta przetargową w wielu sytacjach. Ogolnie cała
            sprawa ma bardzo pozytywny wymiar, tylko ja tak troszke się z tego
            podśmiewam.... Ale np. moj sąsiad w Polsce, ma syna który grywa na weselach,
            ale sasiad z dumą mówi o nim ,,muzyk światowej klasy,, smile
            ...może coś w tym jest...
            • agapimeni313 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 19.05.06, 12:10
              Dotyczy: Grecja / Wyspa Kreta - dodatkowe informacje z przewodnika
              wakacje.pl
              Autor: sixtl 23-09-2005 23:25 wyślij odpowiedź

Problemem są komary i odległa o kilkaset metrów nadmorska dyskoteka, która w
              piątki, soboty daje niemiłosiernie czadu. Mało tego jest to "ichniejsza"
              muzyka, czyli pomieszanie melodzii arabsko-tureckich z dozą greki. Innymi słowy
              mówiąc piosenki przypominaja taniec psa który chce załpać swój ogon. Jedno i to
              samo w kółko.

Nie mogłam sie oprzeć żeby Wam "to" znalezione przypadkiem wkleić ... smile
              Jakże się myli...... Ehhhh

• matheos2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 19.05.06, 14:15
      Moi ulubieni: jest ich wielu słucham, mam wrażenie tylko greckiej muzyki. Do
      tych naj zaliczają sie Giannis Kotsirras, Pasxalis Terzis, Giannis Ploutarhos,
      Efi Thodi, Marina Kaklis, Elefteria Arwaniki, kati Garbi, Eli Kokinou, Grogoris
      Mbitsikotis,itd i itd....
      • gacek95 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 26.05.06, 01:17
        No to jak już mi tak dobrze poszło w innym wątku to i o muzyce też napiszę:
        -najukochańsza- mp3 leci w samochodzie bez przerwysmile- Mariw (nie wiem nic o niej)
        -i tuż tuż za nią-Lodovikos ton Anonion (wybaczcie błędy w pisowni)
        -a razem z nim-Maria Faranduri, a zaraz za nią takiej płyty
        słucham-Erotokritos-ale też nic bliżej nie wiem. Po prostu za każdym razem kiedy
        w sklepiku, tawernie czy podróżując autobusem usłyszałam coś co mnie chwytało za
        serce to leciałam do sklepu w Chani i kupowałam. Gdyby ktoś coś wiedział o tej
        Mariw to może by coś napisał?
        • tomaszkozlowski1 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 26.05.06, 13:09
          Słuchasz znakomitej muzyki!
          Pochodząca z Salonik Mario (Μαριώwink nazywana jest
          ostatnią "rembetisa"(ρεμπέτισσαwink czyli autentyczną wykonawczynią muzyki
          rembetiko(ρεμπέτικοwink.Śpiewa też znakomite laika(λαϊκάwink- czyli gatunek,który
          wyewoluował z rembetiko,adresowany do szerokiego grona słuchaczy( rembetiko
          miało dość wąski zasięg z powodu swej tematyki).Mario ma jeden z ciekawszych
          głosów sceny laiko,w Atenach najczęściej występuje w legendarnym klubie Harama.
          Od niedawna eksperymentuje czasem z nowszymi brzmieniami-m.in.dwa lata temu na
          płycie "Bit pazar"(Μπιτ παζάρwink niezwykłęgo muzyka-Ludovikosa ton Anojion
          (Λουδοβίκος των Ανωγείωνwinkz bardzo ciekawą oprawą instrumentalną salonickiego
          zespołu Omadiki Apodrasi(Ομαδική Απόδρασηwink.O Ludovikosie ile by nie pisać to
          mało.Niestety brakuje mi w tej chwili czasu aby napisać mi o nim dużo- wielu
          nazywa go magiem Krety,jest bardzo znany w całej Grecji,każda jego płyta to
          dzieło sztuki-pisze wspaniałe teksty,powiązane z baśniami,opwieściami
          Krety,jego ukochany instrument to mandolina-muzyka jego płyt dla niewprawnego
          ucha jest bardzo monotonna-ale tak naprawdę w jego twórczości najważniejszy
          jest wspaniały poetycki tekst.Zdecydowanie unika mediów ale każda jego płyta to
          wydarzenie.
          Co roku w lipcu organizuje w rodzinnych Anojja (Ανώγειαwinkna Krecie święta
          muzyczne Iakinthia-jak tylko pojawi się ich tegoroczny program,zamieszczę go w
          wątku koncertowym,napisze też więcej o idei tych świąt."Erotokritos" to słynne
          dzieło literackie kreteńskiego renesansu,napisane przez Kornarosa-w ostatnich
          dziesięcioleciach doczekało się wielu adaptacji muzycznych,z których jedna z
          najlepszych to wspaniała płyta "Cztery drogi prowadzące do Erotokritosa"(w
          wolnym tłum.)-"Τέσσερις δρόμοι για τον Ερωτόκριτο"-swoje muzyczne pomysły na
          temat tego dzieła zaprezentowali tu Ludovikos,sławny kompozytor piosenek Nikos
          Xidakis(Νίκος Ξυδάκηςwink-śpiewa Alikoos Ioanidis (Αλκίνοος Ιωαννίδηςwink,wybitny
          kreteński muzyk Psarandonis (Ψαραντώνηςwinki pochodzący z Rethimno-znany na scenie
          muzyki klasycznej-kompozytor Jorgos Kumendakis (Γιώργος Κουμεντάκηςwink.Być może
          to tę właśnie płytę masz-cudowna! Inna dobra muzyczna interpretacja
          Erotokritosa została stworzona np.przez Jorjisa Xilurisa,również znakomitego
          kreteńskiego muzyka.Marija Faranduri(Μαρία Φαραντούρηwink-co tu dużo mówić-LEGENDA
          GRECKIEJ SCENY.Tym kórym znają już jej starszy repertuar(m.in.pieśni
          Theodorakisa),polecam jej jedną z najnowszych płyt(sprzed roku)-nagraną
          wspólnie z tureckim bardem Zulfu Livaneli(oboje należą do Towarzystwa Przyjaźni
          Grecko-Tureckiej)-"Mnimi tu neru"(Μνήμη του νερούwink.
          Pozdrawiam! Tomek
          • gacek95 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 26.05.06, 14:46
            Panie Tomku- kocham Pana! Siedzę sobie w swojej pracowni, i tak z głupia frant
            zajrzałam na forum a tu taka niespodzianka. Jak wrócę do domu to spokojnie
            sobie wszystko jeszcze raz przeczytamsmile Bardzo dziękuję i pozdrawiam- gacek95
            • tomaszkozlowski1 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 28.05.06, 23:26
              Oj ja żaden "Pan" nie jestem smile- Tomek po prostu smile
              Lubię sprawiać radość,więc cieszę się,że mi się udało smile
              Tomek
              • ankik2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 02.06.06, 20:27
                a ja mam dobrzesmile po powrocie z grecji kocham muzykesmile i nawet bylam na tancach
                na elektoralnejsmile i nawet nie musze miec w domu sluchawek... bo? robaczek sam mi
                sciaga rozne plyty z netu, nagrywa na plytki i jak mam przyjsc do domu to juz w
                progu slysze mojego ukochanego kotsirasasmile..nie bede wiecej pisac bo
                zapesze...dlaczego ta zima taka dluga..
                • grecja-ellada Re: Muzyka grecka...temat rzeka 02.06.06, 20:45
                  ankik2 napisała:

> progu slysze mojego ukochanego kotsirasasmile..

a ja mam uwielbianego przeze mnie wielkiego kolege/przyjaciela
                  który mi w czasach złych (czyli jak nie miałam e-mulka) podsyłał
                  na cd Kotsirasa ku mojej wielkiej, przeogromnej uciesze... wiec doskonale Cię
                  rozumiem smile)
                  • tomaszkozlowski1 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 02.06.06, 22:03
                    Ach,ależ mi apetytu na Kotsirasa narobiłyście wink Właśnie sobie uświadomiłem,że
                    dość dawno już go nie słuchałem.Będzie znakomity na chwilę relaksu po
                    pracowitym tygodniu smile
                    • gacek95 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 03.06.06, 01:39
                      No to ja też jutro się dobiorę do mulasmile no bo jak tak chwalicie to warto
                      sprawdzić nie?
                      • tomaszkozlowski1 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 04.06.06, 00:22
                        Tu już na tym forum polecane były lepsze metody- dwa super fora
                        www.thegreekz.com (dawne greekforums.de) i www.pareoula-forum.com
                        Zdecydowanie większy wybór(choć jednocześnie mnóstwo słabych płyt i trzeba
                        umiejętnie wybierać)!
                        Najlepiej założyć sobie do tego konto na www.streamload.com
                        W Grecji emule nie jest zbyt popularny.
                        Pozdrawiam! Tomek
                        • ankik2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 04.06.06, 14:04
                          a ja sobie sciagnelam pare rzeczy na kaazie (w pracy)smile..tam jest na prawde
                          wiele utworow, bo calych plyt to niestety nie da sie sciagnac. wiem,
                          wiem...wirusy sobie sciagam tez przy okazji..ale czego sie nie robi dla kotsirasasmile
                          • grecja-ellada Re: Muzyka grecka...temat rzeka 04.06.06, 14:46
                            Oj podobnie jest na bear share - może znasz ten programik.
                            Kilka razy ściągnęłam spakowaną płytkę, a później okazało się że to wirus wrrrr.
                            A ściągęłam, nauczona emulkiem, że stamtąd mam wiele płyt smile

A jak Ci się podoba twórczość Kotsirasa ?
                            • matheos2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 05.06.06, 12:36
                              Oglądam co kilka dni koncert z 2004 roku oraz koncert z Basisem i będę mógł to
                              robić jeszcze latami. Jest super 2 godziny pięknej muzyki, bez zmęczenia,
                              darcia i do tego z uśmiechem. Słyszałem tez go na koncercie ku czci Grigorisa
                              Mpitsikosa, kalsa sam dla siebie.
                              • ankik2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 06.06.06, 12:16
                                no wlasnie ja nie wiem do kogo mozna, biorac pod uwage polska tworczosc porownac
                                takiego kotsirasa.. czy to jest odpowiednik turnaua czy raczej piaska? a moze to
                                grecki wodecki?smile
                                wolalabym zeby sie okazalo ze to turnau jednaksmile
                                kilka mandaryn tez by sie w grecji znalazlosmile
                                • matheos2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 06.06.06, 13:30
                                  Myślę, że Kotsiras to rodzaj barda, a nie popowego wykonowawcy. Oczywiście
                                  kilka twórczości Giannisa ma posmak przeojów, ale jak zastanowisz się na
                                  tekstami, które mają inną wartość artystyczną niż przysłowiowe se agapo. Mam
                                  takich też kilku, których mógłbym porównać do Bayer Full. Jak będziesz chciała
                                  to ich wymienię.
                  • matheos2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 05.06.06, 12:31
                    Dziekuję Ci Martusiu, aż taki wielki jestem....?
                    • grecja-ellada Re: Muzyka grecka...temat rzeka 06.06.06, 19:27
                      matheos2 napisał:

> Dziekuję Ci Martusiu, aż taki wielki jestem....?

Niom smile) to dzieki Tobie zaczęłam marzyć i o Krecie, o tych wszystkich
                      ślicznych jej zakątkach...

Czy Ty wiesz jaką wielka radochę sprawiłeś mi tym Kotsirasem ?
                      Uwielbiam Go słuchać, nawet wyżej już zaszedł w mojej prywatnej liście facetów
                      (artystów - piosenkarzy) niż Dalaras. Uwieżysz ? To ten facet był dla mnie
                      number one smile

A mogę ja poprosić o tych piosenakrzy/piosenkarki/zespoły na miarę Bayer Full
                      (sorki, jeśli wkradł mi się błąd... jakoś fanką nie byłam NIGDY hihi)
                      • ankik2 Re: Muzyka grecka...temat rzeka 07.06.06, 08:39
                        hmm... bayer fullsmile mam wrazenie ze ogladajac top 10 w grecji to sie spotyka
                        mandarynki i dody w znakomitej wiekszosci az zal bierze, ze jest tam
                        hatzigiannis bo mam do niego sentymentalny stosuneksmile
                        co do slow..to ja niewiele rzeczy rozumiem, bo greckiego nie znam. tyle ile mi
                        przetlumaczy maz kolezanki, rodowity kretenczyk. moze macie tlumaczenia
                        kotsiraska mojego kochanego?smile
    • tomaszkozlowski1 Kotsiras- nowa płyta! 01.10.06, 10:47
      Ponieważ na naszym forum jest wielu jego miłośników,to warto napisać: w Grecji
      właśnie ukazała się nowa płyta Janisa Kotsirasa pt."Taksidia filia" (Ταξίδια
      φιλιάwink("Podróże pocałunki").14 piosenek napisanych przez różnych twórców.Wśród
      autorów tekstów jest na przykład niezwykle ceniony Manos Eleftheriju.Muzykę- i
      to jest odmiana- napisali przede wszystkim artyści kojarzeni ze sceną
      komercyjną (np.Stelios Rokos, Christos Dandis,Christoforos Jermenis czy
      Kiriakos Papadopulos)- wcześniej Kotsiras był jedną z ikon greckiej muzyki
      artystycznej- endechno (έντεχνοwink.Jak wynika z komunikatu towarzyszącego
      ukazaniu się płyty,jest ona utrzymana w rytmach muzyki laiko(a więc-uogólniając-
      buzuki i rytmy od razu kojarzące się z Grecją).Nowa płyta to więc dość istotna
      zmiana stylu Kotsirasa (zawsze śpiewał dobre laiko ale otwarty był też na inne
      brzmienia).Nazwiska autorów muzyki każą obawiać się trochę czy piosenki nie
      będą w stylu tysięcy komercyjnych przeboików,niczym się od siebie nieróżniących
      i zapamiętywanych tylko na chwilę (do tej pory Kotsirasowi udało się wylansować
      sporo ponadczasowych przebojów,które przetrwają dziesięciolecia).Miejmy
      nadzieję,że czarne wróżby,które pojawiały się w ostatnich miesiącach w
      niektórych greckich mediach,nie sprawdzą się i piosenki nas zachwycą! Bo co do
      tego,że zachwyci nas znów głos Kotsirasa, nikt chyba nie ma
      wątpliwości.Pozdrawiam! smile
      • matheos2 Re: Kotsiras- nowa płyta! 01.10.06, 23:24
        Faktycznie wątpliwości miec nie można. Giannis nie zawodzi. Wszedłem na jego
        stronę i płyta zapowiada sie całkiem nieźle. Swoją drogą podziwiam płodność i
        ilości wydawanych płyt. Giannis już w tym roku jedną płytę wydał, a tu
        niespodzianka...następna. Ostatnio sledziłem karierę Antonisa Remosa 16 płyt
        imponujące, ale chyba nikt nie przebije Ntalarasa 70 płyt "swoich" nie mam
        pytań...
        • tomaszkozlowski1 Re: Kotsiras- nowa płyta! 02.10.06, 00:36
          A do tego Dalaras w zasadzie żadną swoją płytą nie zawiódł.W zasadzie wszystkie
          są świetne! To niezwykły profesjonalista stawiający sobie bardzo wysoko
          poprzeczkę.
          Co do Remosa- moim zdaniem to talent,który się marnuje- bardzo ładny głos,ale
          piosenki-może miłe do posłuchania,ale żywot większości z nich nie przekracza
          góra roku.Miał współpracować ostatnio z Theodorakisem-jako że jest to jeden z
          lepszych męskich głosów młodego pokolenia,były wstępne rozmowy,ale niestety
          m.in. komercyjny rys Remosa przeszkodził-przynajmniej na razie- tej
          współpracy.Część greckiej opinii rzuciła się z krytyką,że tak komercyjny
          artysta jak Remos nie powinien współpracowacć z taką legendą jaką jest
          Theodorakis.Nie mówiąc o tym,że gdy niedawno (bodaj rok temu) Dalaras śpiewał z
          Remosem przez wiele nocy w klubie muzycznym,został prawie wyklęty (na szczęście
          na chwilę) za to,że sobie na to pozwolił (w swojej karierze Dalaras
          współpracował z takimi sławami jak choćby Paco de Lucia,Sting,I Muvrini oraz
          plejadą najlepszych artystów greckich).Grecja jest podzielona- miłośnicy muzyki
          komercyjnej i niekomercyjnej to-w większości- dwa wrogie obozy.Spory na ten
          temat -chociażby na forach greckich- są często bardzo płomienne.To w ogóle
          długa historia..
          Teraz Kotsiras pewnie też wywoła falę dyskusji.Posłuchamy,zobaczymy smile
          Pozdrawiam!
          • anitasz30 Re: Kotsiras- nowa płyta! 10.10.06, 17:40
            kurcze...ile bym dala za nowa plyte Kotsirasa...ech smile
            pozdrowionka!
            • matheos2 Re: Kotsiras- nowa płyta! 11.10.06, 10:31
              Niedługo będę miał, dam znać...
    • tomaszkozlowski1 Dla miłośników Elefterii ! 13.10.06, 23:38
      Dzisiejszy wieczór jest dla mnie bardzo szczęśliwy, bo właśnie- pisząc tego
      posta- słucham sobie nowej płyty Elefterii Arvanitaki, która to płyta ukazała
      się w Grecji dwa dni temu smile smile smile
      Tytuł: "Grigora i ora perase" (Γρήγορα η ώρα πέρασεwink.Muzykę napisał wybitny
      kompozytor Nikos Ksidakis (Νίκος Ξυδάκηςwink, z którym Elefterija spotkała się już
      dawniej, m.in. przy pięknej piosence "Erotiko" (Ερωτικόwink.Teraz po raz pierwszy
      napisał dla niej całą płytę, do prostych i pięknych poetyckich tekstów Safony,
      Odiseasa Elitisa, K.Ch.Mirisa, Dionisisa Kapsalisa i Kostasa Kariotakisa.
      Płyta jesienna w nastroju, znakomita do delektowania się nią w długie
      wieczory,przy winku..Płyta zdecydowanie dla tych, którzy mają czas aby ją
      odkrywać.Elefterija i Nikos podczas prezentacji płyty powiedzieli zresztą,że
      sugerowano im nagranie czegoś łatwego,oni jednak mieli własną wizję.I bardzo
      dobrze zrobili! Elefterija po niemal dziesięciu latach od najbardziej genialnej
      swej płyty("Tragudia ja tus mines"- Τραγούδια για τους μήνεςwink,znów powraca z
      bardzo poetyckimi piosenkami.Ależ się cieszę! smile
      Pozdrawiam!
      • tomaszkozlowski1 Re: Dla miłośników Elefterii ! 27.11.06, 01:11
        Już od tygodni zachwycam się nową płytką Elefterii Arvanitaki i Nikosa
        Ksidakisa a dziś przeczytałem recenzję jednego z bardziej wymagających greckich
        krytyków muzycznych w Grecji- Miltosa Salvarlisa.Uznał on już ten krążek za
        płytę roku! Bardzo mnie to ucieszyło, bo to najpiękniejsza płyta z tych jakich
        słuchałem a jakie wyszły w tym roku (płyt z nowym repertuarem, bo z
        koncertowych nic już chyba w tym roku nie pobije "Den ksero poso s'agapo" z
        piosenkami Viki Moscholiu).A piosenka "Ine poli noris" (Jest bardzo wcześnie)to
        najpiękniejszy tekst (nowego utworu) jaki w tym roku słyszałem.Wprost cudowny.
        Bardzo mnie cieszy,że część wielkich nazwisk greckiej sceny, wydała w 2006 r.
        płyty "pod prąd"- bez płytkich przebojów jednego miesiąca na początku płyty- a
        z muzyką, którą naprawdę można delektować się latami smile- obok Elefterii takie
        płyty wydali choćby Jorgos Dalaras czy Charis Aleksiju.Jeszcze za wcześnie aby
        podsumowywać ten rok w greckiej muzyce (grudzień to oczywiście najbardziej
        płodny płytowo miesiąc),ale na pewno będzie należał on do jednych z
        najciekawszych w ostatnich latach.Pozdrawiam! Tomek smile
        • matheos2 Re: Dla miłośników Elefterii ! 27.11.06, 11:48
          Zastanawiam sie tylko skąd ją zdobyc, bo nie moge znaleźć nigdzie...
          • agapimeni313 Re: Dla miłośników Elefterii ! i nie tylko... 27.11.06, 12:27
            Właśnie , może jakieś nowe linki do posłuchania w internecie ,,,
            Jeśli można smile
            • tomaszkozlowski1 Re: Dla miłośników Elefterii ! i nie tylko... 27.11.06, 15:16
              Najwięcej stacji radiowych jest pod adresem www.eradio.gr - po prostu
              mnóstwo radyjek smile
              Najlepsza muzyka jest-moim zdaniem- w Lichnari, Diesi i Deftero.Za dostęp do
              znanej ateńskiej Melodii (też bardzo dobra) niestety trzeba płacić sad
              Tomek smile
              • grecja-ellada Re: Dla miłośników Elefterii ! i nie tylko... 27.11.06, 20:10
                Słucham radia Lihnari, leci w tej chwili Glykeria.
                Jeszcze w pracy buuu... fajnie się pracuje z nowym radiem smile
                • tomaszkozlowski1 Re: Dla miłośników Elefterii ! i nie tylko... 27.11.06, 22:02
                  Ale przy tym radyjku to nawet tak wieczorna praca milsza, prawda? wink
                  • grecja-ellada Re: Dla miłośników Elefterii ! i nie tylko... 27.11.06, 23:05
                    tomaszkozlowski1 napisał:

> Ale przy tym radyjku to nawet tak wieczorna praca milsza, prawda? wink
                    Radio i muzyka grecka niesamowicie pomaga w pracy smile... szczególnie wieczorem
                    ps: za 2 tyg. idę poznać nową ofertę na lato 2007, szczególną uwagę wiadomo
                    zwrócę na Grecję i jej wyspy smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka